Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote=]Btw, te gabinety na Cechowej i na Stryjskiej to te przy lecznicy, prawda? Nie wiem jak tam strzygą, bo nigdy nie byłam, ale lecznica jest naprawdę doskonała. Zwłaszcza nasz ukochany doktor Debis :).[/quote]

Tak, tak...to te. U nas to było prawie golenie... Bo pozbywaliśmy sie kołtunków na łapkach :oops: To zwykle trwa pół godziny, no i przez to nie wiem czy jest dokładne? Pierwsze wrażenie było super. Łapki jednak wolałabym mieć dokładniej obstrzyżone (tzn. Shaggy by wolał ;) ), nie wiem czy się jednak da? Ja jestem laikiem i nie potrafię tego ocenić profesjonalnie... Może druga wizyta będzię dawała lepszy obraz możliwości :lol:

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[B]Neva[/B]
Bardzo chciałabym zrozumieć o co Ci tak naprawdę chodzi, ale chyba nie daję rady. Twierdzisz, że wszystkie ciemniejsze yorki mają wełnisty włos :crazyeye:? Czy może że w ogóle nie ma czegoś takiego jak "ciemniejszy' york, tylko od razu czarny jak smoła po wsze czasy i w dodatku z wełną :crazyeye:?...

Sorry, ale to jakaś totalna bzdura.

I ja nigdzie nie napisałam że Twój piesek jest "za jasny'. Stwierdziłam tylko, że ma włos gatunku tych rzadszych i delikatniejszych. To [B]nie[/B] jest bynajmniej równoznaczne z "gorszych".

Jeśli chodzi o rodzaje włosa, to korespondowałam kiedyś - bo kiedyś mnie to jeszcze bawiło na tyle, żeby to robić - na ten temat z panią Anną Zwolińską z Warszawy, właścicielką hodowli "Bakarat". Trudno chyba o większy autorytet w Polsce, jeśli chodzi o eksterier, włos, i cały ten yorczy jazz. I wiadomości na temat rodzaju włosa, zależności kolor - gęstość itd., mam właśnie od niej. Wysyłałam jej nawet zdjęcia mojego psa, bo wtedy jeszcze się martwiłam czy nie jest za ciemny, czy prawidłowo się wybarwi. I nie, niekoniecznie york musi być od razu srebrny, żeby nie był włenisty. Jak bozie dydy :lol:.

[B]Myniu[/B]
Hm, u nas to wygląda tak: grzbiecik i brzuszek golonko (bo tak chcemy), a później staranne strzyżenie łapek, łepka i uszek (uszka częściowo też golonko). Jak już mówiłam, półtorej godziny to trwa, nie ma bata.

Posted

[quote name='owczarnia'] Jak już mówiłam, półtorej godziny to trwa, nie ma bata.[/quote]

No właśnie, to trwa dłużej niż pół godziny :razz:. Czy aby szybkość idzie u nas w parze z jakością?? :mad: No cóż, zobaczymy efekty przy kolejnej wizycie... Fakt, że Shaggy wyglądał lepiej po niż przed wizytą :evil_lol:

Posted

[quote name='owczarnia'][B]Neva[/B]
Bardzo chciałabym zrozumieć o co Ci tak naprawdę chodzi, ale chyba nie daję rady. Twierdzisz, że wszystkie ciemniejsze yorki mają wełnisty włos :crazyeye:? Czy może że w ogóle nie ma czegoś takiego jak "ciemniejszy' york, tylko od razu czarny jak smoła po wsze czasy i w dodatku z wełną :crazyeye:?...[/quote]
Zgadzam się z Owczarnią. Ja mam tego ciemnego yorka, ma prawie 2 lata i jeszcze się nie przebarwil, ale nie ma wełnistego włosa :shake:
A u yorków lepiej, kiedy mają ten ciemniejszy kolor, stalowy, stalowo-niebieski, tylko niektóre przebarwiają się bardzo długo. Ale efekty potrafią zaskoczyć.

Posted

Ja nie wiem jaki jest Twoj york, bo nie widzialam go nigdzie i nigdy. Moze i Twoj nie jest welnisty, ale welna jest zawsze czarna i bardzo trudno sie wybarwia, najczesciej wcale. Pisalismmy o pielegnacji yorka i o czesaniu co dziennie. Wiec nie wiem po co to Twoje tłumaczenie, Pisalam wczesniej ze nic nie mam przeciw czarnym welnistym yorkom, dla mnie sa sliczne i taki wlos mazna szczotkowac co dziennie. Wlos jedwabisty musi byc czesany na wilgotno i nie ma potrzeby czesac go co dziennie bo sie po prostu nie kołtuni przez 7 dni bez czesania. Trzeba go tylko właściwie pielęgnowac, nawilżać i w razie potrzeby natłuszczać I to wszystko.
Yorki z Bakaratu zanam i to dobrze , mam suczke z tej hodowli. Jestem z niej zadowolona , ale ona nie ma wełny. Widzialam na wystawach yorki z tej hodowli i tez z wełna. Wełna może sie zdarzyc nawet w najlepszej hodowli, bo yorki sa bardzo pomieszane , ponakladane sa rożne linie , dla poprawy wlosa czy koloru. Zdazaja sie i SZCZOTKI i WELNY.

Posted

Ciemniejszy york nie znaczy ze jest czarny i welnisty , ja nic takiego nie napislam, Ciemny stalowy jest tez piekny i bardzo porządany
nie ma wełnistego włosa :shake:
A u yorków lepiej, kiedy mają ten ciemniejszy kolor, stalowy, stalowo-niebieski, tylko niektóre przebarwiają się bardzo długo. Ale efekty potrafią zaskoczyć.[/quote]

Posted

OWCZARNIA
Czytąjąc wiele postów i Twoich dyskusji z ludżmi dochodze do wniosku że ty tak kierujesz dyskusja Żeby twoje bylo na wierzchu.
Każdy tu może mieć swoje zdanie bo po to jest forum , żeby w spokoju porozmawiać. Nikt nikomu nie chce robić żadnych przykrości , bo nie o to tu chodzi.Yoreczki wszystkie sa sliczne i kochane , nie ma o co się sprzeczać.O pielęgnacji pisaliśmy, ktoś pytał co zrobic bo jego piesek się kołtuni, poradziłam a co ktoś z tym zrobi , to juz jego sprawa.
Na koniec powiem :;

Ja zauważyłam , że Ty uznajesz dwa zdania-SWOJE i MYLNE

Posted

ja sie zgadzam z Neva sama mam male doswiadczenie duzo eksperymentuje z moimi yorkami-kazdy z nich ma inna siersc jeden jest ciemny inny jasny,ale z Tym ze czesac codziennie to sie zgodzic nie moge,bedzie sie czesac codziennie to psu ktory niema welny po takim szcotkowaniu w niedlugim czasie malo co pozostanie w tych pieknych jedwabnych wlosów...
najwaznijesze to natłuszczac ..

Posted

[quote name='Neva']OWCZARNIA
Czytąjąc wiele postów i Twoich dyskusji z ludżmi dochodze do wniosku że ty tak kierujesz dyskusja Żeby twoje bylo na wierzchu.
Każdy tu może mieć swoje zdanie bo po to jest forum , żeby w spokoju porozmawiać. Nikt nikomu nie chce robić żadnych przykrości , bo nie o to tu chodzi.Yoreczki wszystkie sa sliczne i kochane , nie ma o co się sprzeczać.O pielęgnacji pisaliśmy, ktoś pytał co zrobic bo jego piesek się kołtuni, poradziłam a co ktoś z tym zrobi , to juz jego sprawa.
Na koniec powiem :;

Ja zauważyłam , że Ty uznajesz dwa zdania-SWOJE i MYLNE[/quote]
:D :D :D

Jak już zabraknie argumentów... To się pisze coś takiego.

Posłuchaj: ja nie odpowiadam za Twoje wyobrażenia o dyskusji. I jeśli już chodzi o ścisłość, to Ty zaczęłaś swój występ na tym forum od napadania na ludzi, w dodatku ni z gruchy ni z pietruchy, i bez powodu, wrzeszcząc że jak ktoś ma yorka, to trzeba o niego dbać.

I to doprawdy nie moja wina, że nie potrafisz jasno odpowiedzieć na argumenty, tylko plączesz się i plączesz wymijająco. Z miejsca uważasz, że pozjadałaś wszelkie rozumy, wmawiasz mi że skoro czeszę mojego psa codziennie, to z pewnością ma wełnisty włos, mieszasz i wypisujesz jakieś cuda.

Na jakikolwiek portal w temacie pielęgnacji yorków nie wejdziesz, wszędzie piszą, że należy czesać codziennie. W obu książkach o yorkach, które posiadam, piszą że należy czesać codziennie, [B]chyba że[/B] pies chodzi w papilotach. Moja fryzjerka mówi, żeby czesać codziennie. Na stronie hodowli Bakarat, kiedy jeszcze był dział o pielęgnacji, pisano aby czesać codziennie.

Ale czy ja Ci każę czesać codziennie? Nie. Czy ja kogokolwiek zmuszam, żeby czesał codziennie? Nie. Ale czy ja mogę w odpowiedzi na to, co piszesz, wyrazić swoje zdanie? No mogę?

Dziękuję bardzo.

Posted

witam! mam pytanie o wełniaste włoski, otóż moja yorczyca ( 10 miesięcy), niestety taki posiada ale tylko na grzbiecie, czyli na czarnej okolicy, włoski na łapkach i pyszczku te wybarwione są normalne, błyszczą się i są delikatne w dotyku czy to oznacza, że jak piesek wybarwi sie cały to wełniastosc zniknie?

Posted

[quote name='owczarnia']Ale czy ja Ci każę czesać codziennie? Nie. Czy ja kogokolwiek zmuszam, żeby czesał codziennie? Nie. Ale czy ja mogę w odpowiedzi na to, co piszesz, wyrazić swoje zdanie? No mogę?[/quote]
Owczarnia ma rację, każdy czesze swojego psa jak chce i z potrzeby. Ja wolę mojego czesać codzennie, niż żeby się kołtunił, ale to nie znaczy zaraz, że jest czarny i czesany codziennie to ma wełnisty włos. OK, ty czesz swoje yorki raz w tygodniu, ja zostanę przy tym, jak zawsze. Czeszę go tak ponad półtora roku i jakoś nie widzę, żeby na tym ucierpiał :shake:

Posted

Swoje zdanie moęe wyrażac każdy , zarówno ja jak i Ty. Czesac moze każdy , wiec nie moja sprawa co kto robi ze swoim pieskiem. Pielegnowac i dbac trzeba o swoje yorki, bo to nie kukiełki z obrazka bez pielegnacji nie bedzie taki sliczny a wręcz będzie pieskiem nieszczęśliwym.
[B]Nigdy na nikogo nie krzycze , bo to nie w moim stylu, nie wiem jak ty słyszysz mój krzyk!!!!!!!
[/B]A czy twoj york ma welnę , może i ma , mnie to nie interesuje
Pisalam tylko że wlos jedwabisty łamie sie i kruszy a w efekcie plącze i kołtuni od codziennego czesania i to wszystko.Skoro Twojemu pieskowi nic sie nie dzieje z wlosem a czeszesz go co dziennie, myślę że jednak jest to wełna. Co Ty z tym zrobisz nie wiem. Twoja sprawa.
[B]Forum to nie jest miejsce do kłutni , tylko do spokojnych dyskusji i do czasu miło spędzonego w miłym gronie. Ludzie co kochają psy , sa zazwyczaj dobrymi ludzmi:roll::roll::roll:

[/B][quote name='owczarnia']:D :D :D

Jak już zabraknie argumentów... To się pisze coś takiego.

Posłuchaj: ja nie odpowiadam za Twoje wyobrażenia o dyskusji. I jeśli już chodzi o ścisłość, to Ty zaczęłaś swój występ na tym forum od napadania na ludzi, w dodatku ni z gruchy ni z pietruchy, i bez powodu, wrzeszcząc że jak ktoś ma yorka, to trzeba o niego dbać.

I to doprawdy nie moja wina, że nie potrafisz jasno odpowiedzieć na argumenty, tylko plączesz się i plączesz wymijająco. Z miejsca uważasz, że pozjadałaś wszelkie rozumy, wmawiasz mi że skoro czeszę mojego psa codziennie, to z pewnością ma wełnisty włos, mieszasz i wypisujesz jakieś cuda.

Na jakikolwiek portal w temacie pielęgnacji yorków nie wejdziesz, wszędzie piszą, że należy czesać codziennie. W obu książkach o yorkach, które posiadam, piszą że należy czesać codziennie, [B]chyba że[/B] pies chodzi w papilotach. Moja fryzjerka mówi, żeby czesać codziennie. Na stronie hodowli Bakarat, kiedy jeszcze był dział o pielęgnacji, pisano aby czesać codziennie.

Ale czy ja Ci każę czesać codziennie? Nie. Czy ja kogokolwiek zmuszam, żeby czesał codziennie? Nie. Ale czy ja mogę w odpowiedzi na to, co piszesz, wyrazić swoje zdanie? No mogę?

Dziękuję bardzo.[/quote]

Posted

Wszystko możliwe, on jest jeszcze młody i to że jest czarny w tym wieku nie oznacza ze jest to wlos welnisty. Nie każdy czarny piesek , tak mlody jest welnisty. . Moze to jest szczeniecy włos i po podcieciu od skory bedzie miał juz wlos właściwy

[quote name='lusia22']witam! mam pytanie o wełniaste włoski, otóż moja yorczyca ( 10 miesięcy), niestety taki posiada ale tylko na grzbiecie, czyli na czarnej okolicy, włoski na łapkach i pyszczku te wybarwione są normalne, błyszczą się i są delikatne w dotyku czy to oznacza, że jak piesek wybarwi sie cały to wełniastosc zniknie?[/quote]

Posted

[quote name='Yorkie']Owczarnia ma rację, każdy czesze swojego psa jak chce i z potrzeby. Ja wolę mojego czesać codzennie, niż żeby się kołtunił, ale to nie znaczy zaraz, że jest czarny i czesany codziennie to ma wełnisty włos. OK, ty czesz swoje yorki raz w tygodniu, ja zostanę przy tym, jak zawsze. Czeszę go tak ponad półtora roku i jakoś nie widzę, żeby na tym ucierpiał :shake:[/quote]
Oglądałam Twojego yoreczka. Sliczny chlopczyk z niego. Jest podciety, wiec nie masz duzo pracy i na pewno nie meczy sie ze woim wlosem i z czesaniem. Rozumiem ze lubisz czesac swojego pieska , ale mysle ze taki fajny wlos nie splacze sie przez tydzien.

Posted

[quote name='Neva']Pisalam tylko że wlos jedwabisty łamie sie i kruszy a w efekcie plącze i kołtuni od codziennego czesania i to wszystko.Skoro Twojemu pieskowi nic sie nie dzieje z wlosem a czeszesz go co dziennie, myślę że jednak jest to wełna. Co Ty z tym zrobisz nie wiem. Twoja sprawa.[/quote]
No wiesz, ja swojego psa widzę na codzień, a umiem odróżnić wełnę od jedwabistego włosa. Nasi znajomi też mają yorka i go czeszą codziennie, to w takim razie on też ma wełnę? Gorszej głupoty nie słyszałam. Może ty masz inne yorki, my mamy inne i i do tego wszędzie się spotykaliśmy z stwierdzeniem, że yorka się czesze codziennie, a wystaowym zakłada się papiloty. I ty nagle przychodzisz i stwierdzasz, że mam czesać go raz w tyogdniu, a jak nie, to znaczy, że ma wełnę. O co co chodzi? Proszę bardzo, może się kiedyś spotkamy, nie wiem, to sama stwierdzisz jak wygląda jak mój york i czy czesanie mu szkodzi :shake:
Zresztą teraz jest ostrzyżony, czeszę go 2-3 razy w tygodniu, ale jak miał dlugi inaczej nie dało rady...

Posted

[quote name='Yorkie']No wiesz, ja swojego psa widzę na codzień, a umiem odróżnić wełnę od jedwabistego włosa. Nasi znajomi też mają yorka i go czeszą codziennie, to w takim razie on też ma wełnę? Gorszej głupoty nie słyszałam. Może ty masz inne yorki, my mamy inne i i do tego wszędzie się spotykaliśmy z stwierdzeniem, że yorka się czesze codziennie, a wystaowym zakłada się papiloty. I ty nagle przychodzisz i stwierdzasz, że mam czesać go raz w tyogdniu, a jak nie, to znaczy, że ma wełnę. O co co chodzi? Proszę bardzo, może się kiedyś spotkamy, nie wiem, to sama stwierdzisz jak wygląda jak mój york i czy czesanie mu szkodzi :shake:
Zresztą teraz jest ostrzyżony, czeszę go 2-3 razy w tygodniu, ale jak miał dlugi inaczej nie dało rady...[/quote]
Widzisz nie czytasz dokladnie tego co pisze.
Ja caly czas powtarzam , ze wlos jedwabisty czesany co dziennie łamie sie i kruszy a w efekcie placze i koltuni i tak sie kolko zamyka i piesak trzeba czesac za 1-2 dni , bo inaczej za tydzien juz beda koltuny. Wlos jedwabisty czesze sie raz w tygodniu na wilgotno , zaraz po kapieli, susząc suszarka i czeszac, To tak jak kobieta jak ma wymodelowany wlos na mokro bedzie ladna dluzej niz wlos rozczesany na sucho po umyciu. Efekt sam wiesz jaki jest. tak jest i z yorkami.
Ja nie twierdze ze kazdy co czesze co dzieniie ma pieska z welną. Tylko psu z welna ten zabieg nie zaszkodzi a pieskowi z prawidlowym wlosem TAK.
Twoj piesej jest obcinany , wiec jemu juz nic nie zaszkodzi, wlos od obcinania wzmacnia sie i nie ma suchych koncówek , wiec czesanie nie zaszkodzi.

Posted

[quote name='Neva']Widzisz nie czytasz dokladnie tego co pisze.
Ja caly czas powtarzam , ze wlos jedwabisty czesany co dziennie łamie sie i kruszy a w efekcie placze i koltuni i tak sie kolko zamyka i piesak trzeba czesac za 1-2 dni , bo inaczej za tydzien juz beda koltuny.[/quote]
Ah, czyli on się kołtuni cały czas, bo czeszę go codziennie. Spróbuję inaczej: jak będzie miał dłuższy włos, to zobaczę, jak to będzie. Bo teraz to i tak nie jest czesany codziennie.

Posted

Tak czesanie pieska ma znaczenie jezeli chcemy mieć psa dlugowlosego. Jezeli york jest obcinany , to wszelkie zabiegi czy czeszemy co dziennie czy raz w tygodniu nie maja znaczenia. Wlos obcinany jest wzmocniony i nie ma tych problemow jak z pieskiem nie obcinanym. Takiego nie obcinanego jak chcemy żeby wlos rosl nie warto czesac zbyt czesto. Dobrze jest go kapac w dobrych kosmetykach i natluszczac, zeby wlos sie nie kruszyl i nie lamal.
Na pewno wygodniej jest pieskowi obcietemu i ja jestem za tym , zeby pieski obcinac,
[quote name='Yorkie']Ah, czyli on się kołtuni cały czas, bo czeszę go codziennie. Spróbuję inaczej: jak będzie miał dłuższy włos, to zobaczę, jak to będzie. Bo teraz to i tak nie jest czesany codziennie.[/quote]

Posted

[quote name='Neva']Swoje zdanie moęe wyrażac każdy , zarówno ja jak i Ty. Czesac moze każdy , wiec nie moja sprawa co kto robi ze swoim pieskiem. Pielegnowac i dbac trzeba o swoje yorki, bo to nie kukiełki z obrazka bez pielegnacji nie bedzie taki sliczny a wręcz będzie pieskiem nieszczęśliwym.
[B]Nigdy na nikogo nie krzycze , bo to nie w moim stylu, nie wiem jak ty słyszysz mój krzyk!!!!!!!
[/B]A czy twoj york ma welnę , może i ma , mnie to nie interesuje
Pisalam tylko że wlos jedwabisty łamie sie i kruszy a w efekcie plącze i kołtuni od codziennego czesania i to wszystko.Skoro Twojemu pieskowi nic sie nie dzieje z wlosem a czeszesz go co dziennie, myślę że jednak jest to wełna. Co Ty z tym zrobisz nie wiem. Twoja sprawa.
[B]Forum to nie jest miejsce do kłutni , tylko do spokojnych dyskusji i do czasu miło spędzonego w miłym gronie. Ludzie co kochają psy , sa zazwyczaj dobrymi ludzmi:roll::roll::roll:

[/B][/quote]
Hm. Widzę, że koleżanka nie słyszała o netykiecie, więc spieszę wyjaśnić: krzyk to PISANIE WIELKIMI LITERAMI albo !!!!!!!!!! milion wykrzykników po zdaniu. Teraz jasne?

Kłótni. Nie kłutni. A czas może i byłby miło spędzony, gdyby nie takie osoby jak Ty, na przykład, które rzucają się z pazurami na ludzi, którzy odważą się z nimi nie zgodzić.

To tyle. Żegnam :hand:.

PS
I nie pisze się kilku postów jednego pod drugim. Jak czegoś zapomniałaś dodać, to używa się w takim wypadku opcji edytowania.

Posted

Owczarnia
Jezeli chodzi o kłutnie to ja Tobie w tym przypadku do pięt nie dorastam.
:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:
Czepiasz sie słowek i przekrecasz wszystko , czytasz co jest tobie wygodne i interpretujesz jak chcesz. Ale masz do tego prawo, bo przeciez to Ty tutaj masz wyłącznośc na wszelkie racje.

Posted

Zbędna złośliwość. I zupełnie zbędne wycieczki osobiste. Zwłaszcza od osoby, która poczuwa się mówić innym, jak mają dbać o swoje psy, a nie umie nawet prawidłowo napisać nazwy polecanych przez siebie kosmetyków :roll:.

PS
Póki co, na tym forum kłóciłam się tylko z Vici. Stawiasz się obok niej? To nie wróży najlepiej :lol:.

PS2
A, jednak stawiasz się w jednym rzędzie z Vici :lol:. Dokładnie te same "argumenty" :D.

Posted

Oj, kobitki, kobitki. Czytanie tego wątka zrobiło się przykre. Czy nie można inaczej. Każda z Was ma rację. Każdy ma prawo postępować tak jak uważa to za słuszne. Możemy sobie radzić, i od nas tylko zależy czy z tych rad skorzystamy i w jaki sposób. Proszę przestańcie już. Myślę, że wszytko już sobie powiedziałyście / napisałyście /. Uśmiechnijcie się, proszę.