Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='leepa']Wiadomo, że kazdy ma swoje sposoby. Jestem ciekawa waszych. Jak często, czym, i jak.[/quote] oczywiście po każdym psie, najpierw [URL="javascript:popupWindow('http://www.dlapacjenta.pl/sklep/popup_image.php/pID/44?topSsid=69aa0d1cd2342582bcf4cdbd02b7f770')"][IMG]http://www.dlapacjenta.pl/sklep/images/img_sr/spiryt_s.jpg[/IMG]
[COLOR=#033ac5]Kliknij aby powiększyć[/COLOR][/URL] Spirytus skażony hibitanem 0,5%
[B]Zastosowanie: [/B]Płyn dezynfekucjący do użytku zewnętrznego.
[B]Pojemność: 1000ml[/B]

[IMG]http://www.dlapacjenta.pl/sklep/images/pixel_trans.gif[/IMG]
potem
[URL="javascript:newWin('http://www.karusek.com.pl/img_prod/b/b_4006.jpg', 222, 470)"][IMG]http://www.karusek.com.pl/img_prod/n/n_4006.jpg[/IMG] [/URL]
[LIST]
[*]cena: 39,00 zł
[*]Kod produktu: 111-211231-00
[/LIST]Środek do pilęgnacji noży tnących w maszynkach Oster ( i innych).
Usuwa brud i nagromadzone cząstki włosów dolnego i górnego ostrza głowicy tnącej . W wypadku nowych ostrzy usuwa fabryczny środek konserwujący. Zapobiega przegrzewaniu się ostrzy i smaruje .

Posted

Mhm. Całe ostrza oblewasz tym? Bo to potem średnio się wyciera :D Ten Oster tez naoliwia? Czy potem jeszcze oddzielnie. W spray'u jest?

Posted

[quote name='leepa']Mhm. Całe ostrza oblewasz tym? Bo to potem średnio się wyciera :D Ten Oster tez naoliwia? Czy potem jeszcze oddzielnie. W spray'u jest?[/quote] Mocze ,nie oblewam potem wycieram w ręcznik popierowy jednorazowy no i jeszcze oliwie
olejem andisa.(tak oster czyści i naoliwia)

Posted

A ja z ostrzami robię tak: podczas strzyżenia dodatkowo oliwię,pilnuję temperatury do 60*.
Po zakończeniu czyszczę wstępnie z włosów,w pojemniku płukanie płynem Bohrtan AF,odsączam i w drugim pojemniku z benzyną ekstrakcyjną pędzelkiem dokładnie czyszczę,benzyna szybko odparowuje i oliwię.

Posted

Masz termometr w ręku czy jak ? ;)

To dość skomplikowany masz proces, upierdliwe trochę tak po każdym psie. Ale pewnie za to dokładnie wyczyszczone.

Ja mam płyn Andisa, z serii "wszystko w jednym" :lol: [URL="http://www.onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,649332,0.html"][url=http://www.onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,649332,0.html][/URL] także niby dezynfekcja i chłodzenie od razu. Jak tnę tylko swojego psa, to wymiatam włosy szczotką z miękkim włosiem i oliwię. Gdy w grę wchodzi inny pies dodatkowo używam tego Andisa i mikrofibrą wycieram. Staram się jednak tylko na końcówce jeśli nie ma potrzeby myć całego, bo tego płynu nie da się całkiem wytrzeć i ostrze jest śliskie... No i zawsze trochę włosów zostaje, no ale przeciez to i tak jak uruchomię maszynkę to od razu się pojawią, więc one cały czas tak czy siak są w ostrzu.
Dobry patent z pędzelkiem, dziwne że sama nie wpadlam.

Macie jakiś płyn chłodzący tak żeby podczas pracy migusiem użyć. W sensie "psik", wytarcie i jadę dalej. Tak żeby tam nic nie oliwić znowu, no zdjąć to jednak lepiej bo na maszynkę średnio psikać. Ale chodzi o to, żeby można było po chwili tego ostrza używać dalej, bez większej przerwy, żeby się nie paprać bo to wyjdzie tyle samo czasu co chłodzenie bez wspomagaczy :D Może ten mój Andis dobry tylko że śliskie potem więc mi się to nie podoba.

Posted

Co do temperatury -doświadczenie.

Warto zastosować benzynę,widać ile zostało brudu.
Trzeba pamiętać też ,że bardzo łatwo stępić ostrze.

Posted

Do chłodzenia polecam [URL="http://www.dogomania.pl/index.php/product/show/id/1103"]Kool Lube[/URL] Ostera ,po spryskaniu poczekaj z minutke i wytrzyj w papierowy ręcznik.

Posted

No dobrze ale ja po prostu sprawdzam czy nie jest zbyt ciepłe, a ty z temperaturą konketną :D

Dzięki za polecenie plynu do chłodzenia.

Posted

Widzę ,że pani leepa ma problemy z ostrzami,ale jak by ze mną porozmawiała to dowiedziałaby się wszystkiego na temat ,a nawet powiedziałbym jak się ostrzy.

Posted

Tzn. jedyny problem jaki w tej chwili mam z ostrzami to zbytnie grzanie się, ale to raczej wina maszynki. Ostrza, jak ostrza, a oliwione są.

[QUOTE]a nawet powiedziałbym jak się ostrzy[/QUOTE] To tak sam ostrzysz? Nie strach? :D Chociaz w sumie i w odpowiednim punkcie potrafią zwalić, slyszalam że to loteria czy się uda.

Posted

Ja nie mam problemów z ostrzami,pilnuję temperatury,żeby nie przegrzać.
Jeżeli nie ostrzył bym sam, to by mi się nie opłaciło.

• 1 month later...
Posted

Na opakowaniu Oster Blade Wash pisze żeby zanurzyć w nim ostrze PRACUJĄCEJ maszynki. Wtedy na pewno się dokładniej wypłucze wszystkie włoski, ale boję się że mnie prąd popieści. Ktoś tego używał w ten sposób? Dodam że mam Mosera 1245.

Posted

Ja robię tak,wyjmuję ostrze , pędzelkiem z grubsza usuwam włosy .
Ostrze trochę rozsuwam, wkładam do pojemniczka, nalewam benzynę ekstrakcyjną i pędzelkiem dokładnie czyszczę.
Ostrze obsuszam, oliwię, ostrze jest gotowe do pracy.

Posted

Przyznam ze też bym sie bala. Moja maszynka plastikowa więc by nie popieścila ale szkoda sprzetu. W instrukcji obslugi maszynki mojej pisze ze nie wolno niczym tam psikać, oblewać.

Ja calego ostrza nie zalewam, tylko to co tnie, bo potem takie to sliskie i sie nie da dosuszyć (płyn andisa).

Posted

[quote name='kelpie87']Na opakowaniu Oster Blade Wash pisze żeby zanurzyć w nim ostrze PRACUJĄCEJ maszynki. Wtedy na pewno się dokładniej wypłucze wszystkie włoski, ale boję się że mnie prąd popieści. Ktoś tego używał w ten sposób? Dodam że mam Mosera 1245.[/QUOTE]

Nie pisali by czegoś, co mogłoby zagrażać życiu użytkownika;) Ani ostrze, ani jego jego bliskie otoczenie nie jest pod napięciem. Napięcie dochodzi tylko do silnika. I o ile nie zanurzasz całej maszynki to jest to bezpieczne:lol:
I plastikowa czy metalowa obudowa nie ma znaczenia;)

Grey napiszesz jak ostrzysz ostrza? Mam stępionego hauptnera (taki [url=http://www.groomer.com.pl/produkt.php?prod_id=6457]GROOMER - SERWIS PIELGNACJI ZWIERZT - GROOMER.com.pl[/url]) i kupno nowego ostrza nie wchodzi w grę. Poradzisz coś?:razz:

Posted

Dla tego też używam benzynę ekstrakcyjną,żeby ostrze było suche i czyste i oryginalną oliwą Mosera oliwię.
W zależności od eksploatacji, po jakimś czasie trzeba sprawdzić smar na przekładni w maszynce i oczyścić.

Posted

Odnośnie ostrzenia to się robi ręcznie, trochę brudna robota i napewno nie ostrzy się na żadnych kamieniach,osełkach.
A szczegoly tylko tel.

Posted

Witam wszystkich forumowiczy,

Na wstępie jako, że to mój pierwszy post wypada się przedstawić. Na imię mam Łukasz, a że zajmuje się profesjonalnie ostrzami (głowicami) jak i nożyczkami powyższy temat bardzo mnie zaciekawił. Postaram się troszkę pomóc :)

Prawidłowa obsługa:
Przed pracą (zakładam, że ostrze jest czyste) należy je naoliwić. Po kropli w 3 miejscach.
Na dolnej prowadnicy w skrajnych położeniach (z lewej i prawej strony) oraz na górne ostrza na środek tak aby kropla oleju spłynęła również na dolną część. Założyć na maszynkę i włączyć na wolniejszym biegu około 10sekund. Pozwala to na swobodne rozprowadzenie oleju.

Podczas strzyżenia nie należy oliwić ostrzy (chyba, że są wyczyszczone – wracamy do początku tego punktu).

Po skończonej pracy jak już jeden z użytkowników słusznie zauważył należy ostrza prawidłowo wyczyścić.

[CENTER][CENTER]UWAGA NAJWIĘKSZY i BARDZO częsty błąd.[/CENTER]
[/CENTER]
[CENTER][CENTER]OSTRZY [B][I][U]NIE[/U][/I][/B] NALEŻY ROZKRĘCAĆ.[/CENTER]
[/CENTER]

Nie będę wdawał się w szczegóły techniczne ale czyszczenie należy przeprowadzić na złożonym ostrzu. Do tego celu można użyć: benzyny ekstrakcyjnej (którą osobiście polecam z racji stosunku komfort pracy/cena), spirytusu (ale tu większość rodaków znajdzie lepsze zastosowanie [FONT=Wingdings]J[/FONT] ), terpentyny a czasami w przypadku braku powyższych zmywaczem do paznokci (tego ostatniego jednak nie polecam…. )

Gdy ostrze będzie umyte, wysuszyć najlepiej jednorazowym ręcznikiem, żeby go po chwili usunąć i pozbyć się przykrego zapachu chemii.
Naoliwić (jak na początku pracy).

Jeśli tak będziecie Państwo dbali o ostrze powinno Wam odwdzięczyć się około 30% zwiększoną długością pracy.

Ktoś w wątku napisał, że środek użyty na nowych głowicach to środek konserwujący.
Nic bardziej błędnego – to smar. Gorszej jakości niż dostępne dla groomera. Należy jednak pamiętać, że dziennie firmy produkujące ostrza zużywają go kilogramy a nie 100ml na dwa miesiące [FONT=Wingdings]J[/FONT]

Chłodzenie:
To istotna prawda. Przy ostrzach o słabszej jakości nagrzanie może doprowadzić do natychmiastowego stępienie (tak samo jak piasek w sierści).
Jednakże nie polecam swoim klientom stosowania środków chłodzących (chyba, ze mówimy tu o sprężonym powietrzu), które jest również przydatne podczas suszenia.

To chyba z grubsza wszystko.
Pozdrawiam
Łukasz

Na prośbę kilku użytkowników umieszczam link do mojej www.
[url]www.pphulinda.com[/url] - Profesjonalne ostrzenie ostrzy i nożyczek

• 5 months later...