nateenanu Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 Witam serdecznie :) Czy ktoś zna może sprawdzony przepis na wysuszenie filecików drobiowych na smakołyki? Moje psy uwielbiają te kupne, wszystko za nie zrobią, ale wiadomo - za 18 zł które płacę za niewielką paczkę mogę kupić więcej filetów i zrobić domowym sposobem, do tego bez konserwantów i innych dodatków, także liczę na jakieś porady w tej materii :) Znalazłam na dogo przepis na wysuszenie wątróbki - gotować z dodatkiem czosnku w granulkach, ostudzić, pokroić i wysuszyć w piekarniku, można dodatkowo przed suszeniem jeszcze posypać czosnkiem. Myslę, że pomijająć etap gotowania można tak samo potraktować drób - co myślicie? :cool3: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Porta Nigra Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 Ja kroję na małekawałeczki i suszę w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze ok 80 stopni. trochę to trwa, ale smaczki są rewelacyjne. Przechowywać najlepiej w lodówce, ale nie jest to konieczne. W ten sam sposób robiłam smaczki rybne,moja suka je uwielbia. Są o tyle lepsze od kupnych, że nie są solone. Smacznego ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sensuel Posted September 11, 2009 Share Posted September 11, 2009 A z kolei kroje w cienkie paski i susze w suszarce do grzybów vel owoców :) gdybym nie miałam suszarki robiłam bym tak jak Porta Nigra :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vege* Posted September 14, 2009 Share Posted September 14, 2009 a jak długo suszyć tego kurczaka w piekarniku? :) bo mam zamiar mojej suczce zrobić, ale dokładnie nie wiem jak długo to ma być w piekarniku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
metaxa Posted September 15, 2009 Share Posted September 15, 2009 [quote name='vege*']a jak długo suszyć tego kurczaka w piekarniku? :) bo mam zamiar mojej suczce zrobić, ale dokładnie nie wiem jak długo to ma być w piekarniku[/quote] Ponawiam pytanie :p Ale ja bym to robiła chyba jakos na oko i "na dotyk" az bedzie suche ??? a nie za twarde Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Porta Nigra Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 Ja też robię "na oko". Suszarka do grzybów też podobno jest super, ale ja nie mam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Unbelievable Posted October 14, 2009 Share Posted October 14, 2009 Suszone mięsko z kurczaka można też zrobić jak np. zostanie po obiedzie, ugotowane, usmażone czy upieczone- pokroić jak się chce, najlepiej dość dobro, i wsadzić do lodówki bez przykrycia aż się zrobi takie pomarańczowe i przezroczyste;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nateenanu Posted October 14, 2009 Author Share Posted October 14, 2009 hehe a to ekologiczny sposób :evil_lol: trza wypróbować!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aneta & Ajwi Posted November 11, 2009 Share Posted November 11, 2009 Czy takie mięsko trzeba najpierw ugotować, czy można od razu wsadzić do piekarnika? I jeszcze jedno, czy jak takie mięsko jest już gotowe, to psinka będzie miała taki gryzak ( będzie musiała jakiś czas porzuć itp. ) czy bez problemu będzie zjadała? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iwcza Posted November 21, 2009 Share Posted November 21, 2009 Ja kilka dni temu zrobiłam Tofikowi takie suszaki w suszarce do grzybów ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jami Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 A można ususzyć w mikrofalówce? ;d Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kakadu Posted December 29, 2009 Share Posted December 29, 2009 wydaje mi sie ze mozna - ja kiedys wysuszylam sobie niechcacy kielbaske (to bylo ze 12 lat temu jak mikrofale nie byly jeszcze takie polularne i nie wiedzialam jak to dziala :evil_lol:) wyjelam po porstu cos w rodzaju pumeksu - suchutkie, leciutkie - a smakowalo rewelacyjnie, naprawde Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MakeBelieve Posted February 4, 2010 Share Posted February 4, 2010 Dzisiaj mama sie w koncu zgodzila i kupila troche wołowinki i jedną pierś z kurczaka. Czyli podsumowując- piec w piekarniku (nei wiem czy mam termoobieg) w temp. od 50 do 80 stopni, tak? Jak długo mniej wiecej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MakeBelieve Posted February 5, 2010 Share Posted February 5, 2010 No i ususzona- wołowinka i kurczak. Nawet fajnie, troche twarde tylko, ale da sie pokroić. A gdzie to przechowujecie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
egeri Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 Ja jak suszę pierś z kurczaka to rozbijam to jak kotlet, tylko żeby było bardzo cieniutkie, wsadzam do suszarki na grzyby i suszę. Potem przechowuje to w plastikowym pojemniku np. takim po lodach. Tylko nie wiem ile takie suszki mogą wytrzymać , bo u mnie dłużej niz 3 dni nie postoją:diabloti: Najważniejsze jednak to nie trzymać tego w worku foliowym. Ja kiedyś wrzuciłam kilka kawałków do worka foliowego jak szłam z psem na spacer, a póżniej o tym zapomniałam. Po 3 dniach się zorientowałam i jak wyciągałam to już lekko waniało... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rufus295 Posted February 15, 2010 Share Posted February 15, 2010 Jak jest prawidłowo ususzone to rok spokojnie wytrzyma. Ja ostatnio suszyłem, to z 1,9kg miecha zrobiło się 55dkg :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Illusion Posted April 17, 2010 Share Posted April 17, 2010 Suszona kura z mikrofali [img]http://img7.imageshack.us/img7/1649/img6851h.jpg[/img] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Unbelievable Posted April 17, 2010 Share Posted April 17, 2010 [quote name='RCookie']Suszona kura z mikrofali [/QUOTE] o, fajne :diabloti: jak w środku, suche? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Illusion Posted April 17, 2010 Share Posted April 17, 2010 [quote name='Unbelievable']o, fajne :diabloti: jak w środku, suche?[/QUOTE] Te cieńsze tak, jakbym dłużej je potrzymała to pewnie wszystkie by się do końca wysuszyły, ale ja chciałam, żeby były nieco miękkie ;). Do jutra raczej się przez to nie zepsują, a właśnie na jutro je potrzebuję. Ugotowanie kurzego fileta + 20min (dwie porcje) w mikrofalówce, ot cała filozofia suszenia mięsa :evil_lol:. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Unbelievable Posted April 17, 2010 Share Posted April 17, 2010 [quote name='RCookie']Te cieńsze tak, jakbym dłużej je potrzymała to pewnie wszystkie by się do końca wysuszyły, ale ja chciałam, żeby były nieco miękkie ;). Do jutra raczej się przez to nie zepsują, a właśnie na jutro je potrzebuję. Ugotowanie kurzego fileta + 20min (dwie porcje) w mikrofalówce, ot cała filozofia suszenia mięsa :evil_lol:.[/QUOTE] to już chyba wolę do piekarnika, czas trzymania podobny a mniej roboty (pokroić i na blachę) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Illusion Posted April 17, 2010 Share Posted April 17, 2010 [quote name='Unbelievable']to już chyba wolę do piekarnika, czas trzymania podobny a mniej roboty (pokroić i na blachę)[/QUOTE] Podejrzewam, że surowe też by się dało ususzyć, ja najpierw ugotowałam, a potem stwierdziłam, że będzie mi się rozlatywać i pomyślałam o wrzuceniu do mikrofalówki, no i wyszło co wyszło :cool3:. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Unbelievable Posted April 17, 2010 Share Posted April 17, 2010 [quote name='RCookie']Podejrzewam, że surowe też by się dało ususzyć, ja najpierw ugotowałam, a potem stwierdziłam, że będzie mi się rozlatywać i pomyślałam o wrzuceniu do mikrofalówki, no i wyszło co wyszło :cool3:.[/QUOTE] rozumiem ;) ja suszyłam usmażoną pierś w lodówce : P ale to dłużej zeszło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mam psa Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 fajny naturalny przysmak i bez zadnych "dodatków" - dzieki za pomysl !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantowa Posted July 17, 2010 Share Posted July 17, 2010 czyli podsumowywujac; jak sie chce suszyc w piekarniku np. drob to najpierw gotuje, potem kroje i bwsadzam do piekarnika i czekam ok.20 min? ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest papillonek Posted September 1, 2010 Share Posted September 1, 2010 nie wiem jak zrobic ,ale wiem jak zrobic żeby była :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.