Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='magdabroy']No to trzymam kciuki ;)
Szybko będziesz miała wyniki :) Ja jak robiłam (sobie) badanie hormonów tarczycy, to czekałam tydzień :( Ale co labolatorium, to inny termin ;)
Może to dziwnie zabrzmi, ale chciałabym, żeby to były problemy z tarczycą ;) Wtedy wiedziałbyć, że Neron będzie na lekach itp. A nie musiałabyś pakować w niego karmy i leków, które i tak pozostawiały zagadkę, czy mu pomogą ;)
A co Paulina (?) na to, że może to tarczyca?[/QUOTE]

Dokladnie , juz bym chciała wiedziec co mu jest , poza tym z karma teraz moze i by dalo rade ale pozniej jak bede mieszkala u Sebastiana to nie ma sily zeby Neron nie zjadl karmy Qwendi czy czegos nie porwal kotom itd :/
paulina powiedziala że warto sprawdzic ale ze jak nie zareagowal pozytywnie na ten sprowadzony lek to wydaje jej sie ze jednak jedynym ratunkiem bedzie ta karma :/

[quote name='kalyna']ale czasem warto też znać nazwę, bo można znaleźć weterynaryjne tez w necie... tylko wtedy zależy gdzie będzie taniej :)

w sumie to nie wiem co lepsze.. aby coś z krwi wyszły czy aby to była wina karmy :( bo tak źle i tak nie dobrze...
a najgorsze to szukanie po omacku co psu jest.. :([/QUOTE]

wlasnie szukalam w necie i jest duzo weterynaryjnych ;)

[quote name='deer_1987']No tak ale to z reguly hills, royal canin itp :)[/QUOTE]

Wlasnie kojarzy mi sie ze to był royal canin ale w necie cena mi nie pasuje bo tu mi podawala ze 12 kg worek to koszt 268 zł a w necie 14 kg jest za 219

[quote name='M&S']Dobrze, że krew pobiorą. Będzie wiadomo co się dzieje z Neronem.[/QUOTE]

Oby sie wyjasnilo ;)

Posted

[quote name='dOgLoV']
Wlasnie kojarzy mi sie ze to był royal canin ale w necie cena mi nie pasuje bo tu mi podawala ze 12 kg worek to koszt 268 zł a w necie 14 kg jest za 219
[/QUOTE]

W necie może być znaczna różnica w cenie ;)
Jak kupowałam Purinę Pro Plan dla Tory, to w sklepie worek 15kg-70euro, a w necie 45-49euro :)

Posted

[quote name='magdabroy']W necie może być znaczna różnica w cenie ;)
Jak kupowałam Purinę Pro Plan dla Tory, to w sklepie worek 15kg-70euro, a w necie 45-49euro :)[/QUOTE]

Ooo to znaczna roznica ;)

[quote name='deer_1987']Ale to tez zalezy jaki royal canin bo sa rozne stad i rozne ceny ale pewnie w necie i tak mozna taniej znalesc[/QUOTE]

Powiem Sebastianowi zeby spytal Pauline dokladnie o nazwe tej karmy bo idzie popoludniu z Qwenda na kontrole łapy ;)

Posted

Co do sytaucji jak już zamieszkacie razem z Sebastianem. Qwenducha ma jedzenie ciągle w misce? Koty może mogły by mieć miseczki "na pięterku"?! Ja też musiałam Lumpka miski dać wyżej, bo Torka chciała wyjadać jego karmę :mad:

Posted

[quote name='deer_1987']No to sie dowiesz i zerkniesz wtedy gdzie najtaniej bo z neta to jeszcze wysylka :)[/QUOTE]
ale są sklepy gdzie powyżej 100 czy 150 zł wysyłka jest gratis :)

a faktycznie jak duża możliwość podbierania innego jedzenia jest to już masakra z ta dieta...ile z mamą się natrudziłyśmy, żeby Ciap nie pił mleka kotom :roll: skończyło się tym, że koty też nie dostawały, bo inaczej nie szło....

Posted

[quote name='deer_1987']No to sie dowiesz i zerkniesz wtedy gdzie najtaniej bo z neta to jeszcze wysylka :)[/QUOTE]

Ja zawsze biore taką karme gdzie wysyłka jest gratisowa ;)

[quote name='magdabroy']Co do sytaucji jak już zamieszkacie razem z Sebastianem. Qwenducha ma jedzenie ciągle w misce? Koty może mogły by mieć miseczki "na pięterku"?! Ja też musiałam Lumpka miski dać wyżej, bo Torka chciała wyjadać jego karmę :mad:[/QUOTE]

póki co koty maja stale pory o ktorych dostaje jesc i wtedy Qwenda idzie na dwor a one sa zamykane w kuchni i jedzą ( jezeli chodzi o mokra karme puszkowa ) a suche maja u 'tesciowej" pokoju na parapecie ale Neron spokojnie by ja dosięgnął , Qwendi tez dostaje jedzenie o stalych porach , jak nie zje ( co sie chyba nie zdarza :evil_lol: ) to ma brane a jak zje to miske sie umyje i spokoj ale wtedy Nerona by trzeba bylo trzymac zeby do niej nie podszedl ijej nie wyjadl z kolei jak on by jadl to Qwenda musiala by byc trzymana a tak poza tym to byl by mega problem , bo Qwenda je jak dostanie a Neron ma wsypane od samego rana i czasami zacznie jesc dopiero popoludniu , nie potrafi jesc na zawolanie :/

[quote name='kalyna']ale są sklepy gdzie powyżej 100 czy 150 zł wysyłka jest gratis :)

a faktycznie jak duża możliwość podbierania innego jedzenia jest to już masakra z ta dieta...ile z mamą się natrudziłyśmy, żeby Ciap nie pił mleka kotom :roll: skończyło się tym, że koty też nie dostawały, bo inaczej nie szło....[/QUOTE]

Nio a Neron mleka nie moze :/

[quote name='M&S']Moje koty maja miski na parapecie w kuchni.....jak stały niżej, to psy kotom wyjadały......a kocia karma psom nie służy.[/QUOTE]

Qwendi tez wyjadala pepsiakowi jak jeszcze mieszkali na blokach , teraz juz raczej nie zaglada na parapet ;)

Posted

No to karma sucha dla kotów, musi być na wyższym pięterku przed przybyciem Nerona ;) No i Nerona musiałabyś nauczyć, że dostaje miskę i zjada. A jak nie to miska zabrana. Masz kilka miesięcy, żeby zmienić jego nawyki żywieniowe ;)

Posted

[quote name='magdabroy']No to karma sucha dla kotów, musi być na wyższym pięterku przed przybyciem Nerona ;) No i Nerona musiałabyś nauczyć, że dostaje miskę i zjada. A jak nie to miska zabrana. Masz kilka miesięcy, żeby zmienić jego nawyki żywieniowe ;)[/QUOTE]

Noo bede musiala mu zmienic nawyki , dzisiaj dostal jesc jak wrocilam od weta to teraz zaczal jesc dopiero ;)

Posted

[quote name='deer_1987']To milego dnia w pracy, mimo wszystko![/QUOTE]

[quote name='magdabroy']Do jutra :bye:[/QUOTE]

[quote name='M&S']Miłej pracy:)[/QUOTE]

Dziekuje :lol: i do jutra ;)

Tylko jeszcze napisze ze ta karma to [B]eukanuba dermatosis[/B] [url]http://www.krakvet.pl/eukanuba-dermatosis-response-formula-12kg-p-612.html[/url]

w jednym z artykułów wyczytałam skład :
Eukanuba Dermatosis FP Response Formula

Skład: ziemniaki, mączka ze śledzi, mięso z suma, [B]tłuszcz zwierzęcy[/B], suszona pulpa buraczana, mięso z ryb wstępnie trawione enzymami, fosforan dwuwapniowy, chlorek potasu, chlorek sodu, DL-metionina.

wiec teraz juz zgłupiałam :roll:

Posted (edited)

Ale to on nie toleruje tluszczow zwierzecych? w wiekszosci karm wystepuje ten tluszcz tylko ze wtedy jest opisany z czego to tluszcz a tak moze byc roznie w roznych workach :(

[URL]http://www.dogomania.pl/threads/18767-Eukanuba-Dermatosis[/URL]

ja bym pewnie najpierw te przetestowala (polecane u nas dla alergikow, nie maja az tak dlugiego skladu i jasno jest napisane co zwieraja)
[URL]http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/exclusion[/URL]

np.
ziemniaki, mączka z jelenia, olej słonecznikowy, witaminy, składniki mineralne, tauryna, aloes i wyciąg z rozmarynu

ziemniaki, sproszkowana kaczka, oleje roślinne, olej z siemienia lnianego, witaminy, składniki mineralne, tauryna, aloes, wyciąg z rozmarynu

ziemniaki, sproszkowane mięso z konia, oleje roślinne, olej z siemienia lnianego, witaminy, składniki mineralne, tauryna, aloes, wyciąg z rozmarynu

ziemniaki, sproszkowany królik, oleje roślinne, olej z siemienia lnianego, witaminy, składniki mineralne, tauryna, aloes, wyciąg z rozmarynu

albo [URL]http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/james_wellbeloved_karma[/URL]
(tez polecane dla psow z allerigicznymi problemami, przestaly sie drapac. z tych karmie teraz, szkoda ze tam maja tylko dwa smaki :( )

ryż, sproszkowane mięso jagnięce, mielony jęczmień pełnoziarnisty, tłuszcz jagnięcy, siemię lniane pełnoziarniste, sos jagnięcy, suszona pulpa buraczana, lucerna, chlorek sodu, naturalne algi morskie, węglan wapnia, wyciąg z cykorii, wyciąg z jukki Schidigera.
Zawiera: min. 26% jagnięciny, min. 26% ryż, min. 14% jęczmień, min. 3,5% siemię lniane, min. 1% lucerna, min. 0,4% naturalne algi morskie. Z przeciwutleniaczami: tokoferol (witamina E, z ekstraktów naturalnego pochodzenia).

ryż, sproszkowane mięso indycze, owies, siemię lniane pełnoziarniste, sos z indyka, tłuszcz z indyka, suszona pulpa buraczana, lucerna, chlorek sodu, naturalne algi morskie, wąglan wapnia, wyciąg z cykorii, wyciąg z jukki Schidigera.
Zawiera: min. 26% indyk, min. 26% ryż, min. 19% owies, min. 3,5% siemię lniane, min. 1% lucerna, min. 0,4% naturalne algi morskie. Z przeciwutleniaczami: tokoferol (witamina E, z ekstraktów naturalnego pochodzenia).

Ja zaluje ze u nas tak malo jest bez zbozowek :( orijen i totw odpada u nas :(

Edited by deer_1987
Posted

[quote name='kalyna']że chciało Ci się po pracy wchodzić na dogo :)

ja nie znam się na karmach... i nie doradzę niestety.... i cenę da się jeszcze przełknąć...[/QUOTE]

Weszlam tak tylko na szybko bo wiedzialam ze dzisiaj musze wczesniej wstac ;) ale tak to normalnie zawsze po pracy wchodze jeszcze sprawdzic co sie tutaj dzialo pod moja nieobecnosc :D

[quote name='deer_1987']Ale to on nie toleruje tluszczow zwierzecych? w wiekszosci karm wystepuje ten tluszcz tylko ze wtedy jest opisany z czego to tluszcz a tak moze byc roznie w roznych workach :(

[URL]http://www.dogomania.pl/threads/18767-Eukanuba-Dermatosis[/URL]

ja bym pewnie najpierw te przetestowala (polecane u nas dla alergikow, nie maja az tak dlugiego skladu i jasno jest napisane co zwieraja)
[URL]http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/exclusion[/URL]

np.
ziemniaki, mączka z jelenia, olej słonecznikowy, witaminy, składniki mineralne, tauryna, aloes i wyciąg z rozmarynu

ziemniaki, sproszkowana kaczka, oleje roślinne, olej z siemienia lnianego, witaminy, składniki mineralne, tauryna, aloes, wyciąg z rozmarynu

ziemniaki, sproszkowane mięso z konia, oleje roślinne, olej z siemienia lnianego, witaminy, składniki mineralne, tauryna, aloes, wyciąg z rozmarynu

ziemniaki, sproszkowany królik, oleje roślinne, olej z siemienia lnianego, witaminy, składniki mineralne, tauryna, aloes, wyciąg z rozmarynu

albo [URL]http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/james_wellbeloved_karma[/URL]
(tez polecane dla psow z allerigicznymi problemami, przestaly sie drapac. z tych karmie teraz, szkoda ze tam maja tylko dwa smaki :( )

ryż, sproszkowane mięso jagnięce, mielony jęczmień pełnoziarnisty, tłuszcz jagnięcy, siemię lniane pełnoziarniste, sos jagnięcy, suszona pulpa buraczana, lucerna, chlorek sodu, naturalne algi morskie, węglan wapnia, wyciąg z cykorii, wyciąg z jukki Schidigera.
Zawiera: min. 26% jagnięciny, min. 26% ryż, min. 14% jęczmień, min. 3,5% siemię lniane, min. 1% lucerna, min. 0,4% naturalne algi morskie. Z przeciwutleniaczami: tokoferol (witamina E, z ekstraktów naturalnego pochodzenia).

ryż, sproszkowane mięso indycze, owies, siemię lniane pełnoziarniste, sos z indyka, tłuszcz z indyka, suszona pulpa buraczana, lucerna, chlorek sodu, naturalne algi morskie, wąglan wapnia, wyciąg z cykorii, wyciąg z jukki Schidigera.
Zawiera: min. 26% indyk, min. 26% ryż, min. 19% owies, min. 3,5% siemię lniane, min. 1% lucerna, min. 0,4% naturalne algi morskie. Z przeciwutleniaczami: tokoferol (witamina E, z ekstraktów naturalnego pochodzenia).

Ja zaluje ze u nas tak malo jest bez zbozowek :( orijen i totw odpada u nas :([/QUOTE]

Tzn wet powiedziala ze jak juz to mam wybierac karmy bez tluszczow zwierzecych bo nie wiadomo jakiego sa pochodzenia :roll:
natrafilam wlasnie na ten watek na dogo i jak widze to zdania sa tam podzielone ;)

wielkie dzieki za linki i opis , musze sie dokladnie tym karmom przyjzeć i wszystko dokladnie przemyslec ;)