Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zgadzam się z Gosią - Nel jest PIĘKNIUTKA i mam nadzieję że spotkam ją w Bydgoszczy na wystawie :D Włos już długi, super zadbany - powodzenia na wystawach :wink:

• Replies 5.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Cockerek']No zawsze możemy się umówić na wystawie, a przecież i tak na jednym ringu biegamy :P[/quote]
Jeżeli pojadę to napewno się spotkamy :D

Posted

[quote name='bognik'][quote name='Cockerek']No zawsze możemy się umówić na wystawie, a przecież i tak na jednym ringu biegamy :P[/quote]
Jeżeli pojadę to napewno się spotkamy :D[/quote]
To super, to na pewno się będziemy umawiać :P

Posted

[quote name='Gosia_i_Luka']Jakoś tak dziwnie zaroiło się od przykrych postów pod adresem Cockerka, gdy zaczęła wstawiać fotki Nelci, która przepięknie rośnie, ma super włos i jest po prostu śliczna! :D
Czyżby rzeczywiście kogoś zazdrość pożerała?? :roll: Zwłaszcza, że udzielające się osoby dziwnym trafem maja niewiele wypowiedzi na koncie. :roll: [/quote]

Tak rzeczywiście, kogoś zazdrość pożerała ale nie o Nel, to przecież nie ona stała się obiektem wściekłego ataku osoby zalogowanej pod lipnym nickiem.
Przepraszam, że się wtrąciłam psując miły nastrój. Takie mi się nasunęły podobieństwa do sytuacji spotykanych w realu, nieważne. Już znowu jest milutko

Czy można tu poruszać sprawy ogólnomaltańskie?

Zauważyłam we wzorcu taką jedną dziwną rzecz - cytat ze wzorca FCI:
SIZE AND WEIGHT :
Height at the withers : Males from 21 to 25 cm.
Females from 20 to 23 cm.
Weight : 3 to 4 kg.

No to wiadomo: wzrost pieski 21-25 cm, suczki 20-23 cm, to wszyscy wiedzą, ale ta waga?
Suczka mierząca 20 cm w kłębie /co jest prawidłowe wg wzorca/ żeby ważyć 3 kg musiałaby mieć dużą nadwagę. Z kolei piesek o wzroście 25 cm /co jest zgodne z wzorcem/ nie zmieści się w wadze 4kg. Musiałby być bardzo wychudzony. W sumie 5 cm różnicy wzorcu i tylko 1 kg różnicy w wadze.
W dodatku zwierzak wyższy jest jednocześnie i dłuższy, co też podnosi wagą. Dziwne jakieś. Czy ktoś może zwrócił na to uwagę?

Posted

wiesz co Cocerku... jeszcze a propos pieska... tak czekalam... to miał byc prezent od meza na 1 rocznice ślubu (juz w tą niedziele-18 grudnia :) ) ale trzeba bylo to odlozyc... masz racje wyczekany prezent jest jeszcze lepszy... :)

Posted

Ja ostatnio przeglądając strony o maltanach zauważyłam, że waga jest zazwyczaj od 3 do 4 kg. Aczkolwiek na stronach amerykańskich waga jest od 1.5( :o ) do 3kg. Wiem, że w U.S.A preferowane są malutkie osobniki, u nas wręcz odwrotnie :D i to bez względu na rasę :wink: ... Ale powracając do tematu, to uważam za "jakieś" przeoczenie"??.

Posted

Mały biały psie - dla przykładu - moja Luka ma 30cm i waży 5kg - nie ma ani nadwagi ani nie jest wychudzona. Także myślę, że przy wzroście 25cm waga 4kg jest jak najbardziej prawidłowa.

Posted

Gosiu,

Z ta waga to zalezy ;) Moj york, ma 24 cm w klebie i wazy 2,5 kg. Nie jest ani chudy, ani gruby. Ma prawie idelana kwadratowa budowe, tzn. nie jest przerosniety ani w zwyz, ani nie ma "jamnikowatej" posturki :-)

Posted

[quote name='Berek']To ja już nie powiem ile ważą moje małe (20 cm w kłebie) yorki - bo wyjdzie że mam buldogi i nic o tym nie wiem... :oops:[/quote]

[b]Berek,[/b]

Czyli jak ... ta moja to chuda jest, nie? :oops: :wink:

Posted

No. Wróciliśmy z Neliszką i kiełków górnych juz nie ma :P Siedziały twardo więc same pewnie by nie wyleciały. Teraz Nelka znowu śpi, biedulka, tak się przykro patrzy jak piesek bezwładnie leży i jęzorek ma wywalony na bok :( A jeszcze w drodze powrotnej nabrudziła sobie w transporterku :( Kusi mnie żeby jej w tę paszczę zajrzć, no ale nie będę jej już dziś męczyć.

Posted

Macie rację piesek krótki na dłuższych nóżkach jest lżejszy. Długość i szerokość tułowia bardziej wpływa na wagę niż długość nóg. Maltańczyk ma wydłużoną sylwetkę. Wzorzec wymaga od niego pojemnej klatki piersiowej i dobrze rozwiniętych mięśni – to wszystko sporo waży.
I tak nikt psów na wystawie nie waży, tylko ewentualnie mierzy ale coś niedograne z tą wagą.
Jak postawicie obok siebie suczkę 20 cm i pieska 25 cm w kłębie, zobaczynie ogromną różnicę. Dużo większą niż 1 kg.

Hallauren: racja Ameryce obowiązuje trochę inny wzorzec niż u nas i ich pieski są trochę mniejsze.

Dobrze, że Nelcia ma już za sobą ten niemiły zabieg :wink:

Posted

Uuuu, ale nam tu zmiany zafundowali na forum :) . yyy, tylko nie bardzo się tu jeszcze rozeznaję.

Dziś od rana Nel okupowała swoją miseczkę :lol: oj, głodna była zapewne ;) Dostała większą procyjkę, a co tam, niech ma i się cieszy :lol:

Ja bym brała mimo wszystko pod uwagę ciężar kośćca. Mogą być chyba dwa psy o tym samym wzroście i długości, ale jeden będzie cięższy ze względu na kości właśnie. Tak jest też u ludzi. Ale może się mylę.

Posted

[B]Witam wszystkich serdecznie.[/B]
Trafiłam na forum przypadkiem i jakież tu moje ogromne zdziwienie . :eek2:
Co po niektórzy forumowicze tyczy się COCERKA to chyba wszystkie rozumy świata zjedli a na pewno są kopalnią wiedzy odnosnie maltańczyków ich hodowli tego jak powinien doskonały maltan wyglądać no i oczywiście sypie z rękawa posty na temat GENETYKI i wzorca.:smhair2:

Czy szanowna Pani ma choc odrobinę doświadczenia z ta rasą?
Czy zna sie aż tak dobrze na genetyce aby ośmielić się wypowiadać w tym temacie ?
Czy zna moja hodowlę Se - La - Vi aby się o niej negatywniw wypowiadać?
Czy zdaje Pani sobię sprawę iż zagranicą maltany aby miały tak imponujący włos jaki prezętuja na ringach całe swoje żecie od urodzenia aż do skończenia kariery wystawowej trzymane są w popilotach i klatkach.
W polsce nie ma maltanów z tak długim włosem bo psy te są domownikami i w większości po prostu biegaja luzem po trawie i domu a nie trzymane są w klatkach.
Włos jest nabyty po przez jedno małe zaniedbanie można go niesamowicie zniszczyć lub pies po prostu może sobie pozgryzać papiloty razem z włosem ( to bardzo często się zdarza) a odbudowanie szaty trwa niestety bardzo długo bo co najmniej 1,5 roku.
Z kiepską budową nic się nie da zrobić niestety często sędziowie potrzą przy końcowej ocenie na włos a nie na budowę i stawiaja psa z gorszym ciałem na 1 lokacie TO FAKT , ale nie wiem czy to dobrze czy żle pozostawiam do roztrzygnięcia samej sobie .
Gusta co do tego jaki powinien być maltan czy duży czy mały typ amerykański zależą od hodowcy i mam prośbe prosze nie krytykować tych którzy hodują typ amerykański iz jest on nie zgodny ze wzorcem według mnie na psa nie wolno patrzeć tylko przez pryzmat wzorca pies ma być całością ma mieć doskonałą budowę i powinno się na niego patrzeć jak na całość czyli ma być proporcjonalny z doskonałą głową która jest wyrazem rasy .
Widać że jest Pani nowicjuszką i naprawde bardzo nie wiele wie o rasie i tędęcjach w niej panujących .Proszę popatrzeć na strony znanych światowych hodowli jakie psy tam się sprowadza i za jakie pieniądze .
Podpowiem Pani sprowadza sie za ciężkie pieniądze psy ze STANÓW tak tak te malutki niezgodne ze wzorcem według Pani..
A wzorzec jak w wielu rasach o ile nie we wszystkich ulega z czasem modifikacji lub wzorzec sobie a hodowla sobie.
Oczywiście że nie odrazu wszystkie maltany w europie będą w typie amerykańskim to wymaga sporo czasu ale takie są tendęcje czy to się komuś podoba czynie.
Ja również kopalnią wiedzy nie jestem ale doświadczenie z tą rasą jak i z psami mam ciut większe niz Pani a nie śmię wypowiadać się na forum w taki sposób.
Reasumując no cóż [B][SIZE=4]A FE....... [/SIZE][/B]nie ładnie wypowiadać się negatywnie o cudzych psach najlepiej zawsze zacząć ocenę od swojego podwórka .
[B][SIZE=4]Ja nie wypowiadam się publicznie na temat innych psów czy hodowlach i tego samego oczekuję od innych[/SIZE][/B].
Życzę Pani aby Pani sunia odnosiła takie same sukcesy na ringach wystawowych jak moje psy no chyba że te sukcesy są nie zasłużone a Pani wie lepiej jak powinien wyglądać maltan niż sędziowie .:smhair2:

[B][U]Pozdrawiam [/U][/B]
[B][U]Se - La -Vi[/U][/B]

Posted

FORUM JEST OD WYMIANY OPINII A NIE OD HISTERYCZNYCH ATAKÓW nawet jeśli się ma odmienne opinie. Tak mi się wydawało :nonono2:
No pięknie. Ja to nic nie pisałam z doświadczenia, bo przecież sama od początku twierdziłam że co tam mogę wiedzieć skoro maltańczyka mam dopiero kilka miesięcy. Na razie opieram się tylko na wzorcu.
NIE KRYTYKOWAŁAM NICZYJEJ HODOWLI nie miałabym tyle śmiałości. Podjęłam temat [B]Moly [/B]o cechach nabytych ale nikt się nie chciał wypowiadać. Dlaczego Pani z taką agresją teraz pisze? Nikogo nie oskarżam, nikogo nie krytykuję, a pod moim adresem stale widze jakieś ataki i negatywne opinie. Beznadziejne!!!

Posted

Witam!

Cieszę sie bardzo ,ze na forum zabrał głos ktoś kto może powiedzieć coś konretnego i kto ma doświadczenie hodowlane, bo spójrzmy prawdzie w oczy,że o wzorcach i genetyce pownni się wypowiadać Ci co mają o niej jakieś pojęcie. Zgadzam sie z Selavi w 100%

Cockerek nie zgodzę sie,że wcześniej nie krytykowałaś hodowli Selavi. Napisałaś swoje zdanie na temat ich miotu o ile się nie mylę i prowadziłyśmy w tej sprawie dyskusję. Ja uznaję swój błąd bo ani w zły ani w dobry sposób nie będę juz żadnej hodowli oceniać ,bo to zadanie sędziego na ringu. Też sądze ,ze forum jest do wypowiadania swoich opinii tak jak zrobił to wcześniej miły Pan, zrobiłyśmy to my i zrobiła to Selavi.
Chwilami było bardzo tu miło, pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę pieskom i ich właścicielom dużo sukcesów wystawowych. I niech każdy ma pieski takich typów jakie preferuje :)

Pozdrawiam wszystich i dziękuje Selavi za zabranie głosu.
Pozdrawiam i żegnam forumowiczów.
Hodowla Secret of Glory

Posted

Hieloł, mam pytanko, czy macie może jakieś piekne maltanki dla mnie?? Jestem zainteresowana suczka maltanką, niekoniecznie musi posiadac rodowód...

pozdrawiamy:))

Posted

Witam!

Pozwólcie, że wyrażę swoją opinię na ten temat. Moim zdaniem nie jest do końca prawdą to, żeby [SIZE=3][B]każdy[/B][/SIZE] maltańczyk miał piękny włos musi siedzieć cały zapapilotowany w klatce. W moim przypadku to się nie zgadza. Moja Milka nie jest papilotowana, nie wie co to klatka, transporter itd. Korzysta ze wszystkich uroków psiego zycia :-D . A jej włosy rosną i rosną............

[URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img222.imageshack.us/img222/9020/img00591wg.jpg[/IMG][/URL]

Z całym szacunkiem do Pani z hodowli Se-La-Vi, która jest niezmiernie sympatyczną osobą, chiałabym zauważyć, że sama Pani kiedyś na wystawie mówiła mi, że Milka ma poprostu taki gentycznie ukształtowany rodzaj włosa, który rośnie bez szczególnych zabiegów takich jak papilotowanie. (I to się zgadza :-D )
Zgadzam się również z tym, że włosom maltańczyka mogą różne rzeczy się przytrafić, o których pisaliście wcześniej.

Co do wzorców i rozmiarów, rzeczywiście hodowcy, sędziowie jak i również właściciele mają swoje preferencje. I wyznaje tu zasadę : [B][SIZE=3][COLOR=black]O gustach się nie dyskutuje[/COLOR].[/SIZE][/B]
Niezależnie od typu najwazniejsze jest to, aby piesek nie miał poważnych wad anatomicznych i był przede wszystkim zdorowy!!!
Do tego tematu moge polecić jedynie arytuł napisany przez doświadczonego hodowcę pt. Oblicze miniatury czyli odwieczny dylemat hodowców i nabywców. Znajduje się on na stronie :
[COLOR=#008000]www.[B]koralowy[/B][B]atol[/B].prv.pl/ .[/COLOR]

[SIZE=3][SIZE=2]Moim zdaniem należy też pamietać, że[/SIZE] [B]nie ma psów doskonałych[/B], [/SIZE][SIZE=2]bez wad. :( W [SIZE=3][B]każdej [/B][/SIZE]hodowli , nawet w jednym miocie rodzą się różne szczenięta. Zarówno te bardziej doskonalsze jaki i te z wadami (tzw. pet - do kochania).[/SIZE]

Najważniejsze aby każdy był zadowolony ze swojego pupila ;-) .

Pozdrawiam
Ania

Posted

Sunie sa przepiękne, ja mam maltańczyka , nie biegam z nim po wystawach, jestem zakochana w tej rasie, chociaz podchodziłam na początku sceptycznie do małych psów, ponieważ odkad pamietam w moi m domu były wilczury, boxery...
Mam maltanczyka bez rodowodu, nie zapuszczem mu włosków, co nie ukrywam jest łatwiejsze dla mnie ... zgadzam się z Angee p która cyt" NAJWAŻNIEJSZE ABY KAZDY BYŁ ZADOWOLONY ZE SWOJEGO PUPILA"
Dexter jest częścią naszej rodzinki, niektórzy się smieją że traktujemy go jak swojego synka, ale tak chyba trochę jest...poprostu kochamy go mocno, mimoze nie ma rodowodu, dla NAS JEST NAJPIĘKNIEJSZY...:))

Posted

Hej Dexter!

Cieszę się, ze jesteście zadowoleni ze swojego maltańczyka. Mi Milcia też sprawia wiele radości. Dla mnie ona jak i Bunia moja yorczka są najwazniejsze :-D

[quote name='Selavi'] ... często sędziowie potrzą przy końcowej ocenie na włos a nie na budowę i stawiaja psa z gorszym ciałem na 1 lokacie TO FAKT...
[/quote]

Chciałabym jeszcze ustosunkować do Pani wypowiedzi zacytowanej powyżej. Pani zkrytykowała Cocerka za to, że nie bedąc hodowcą bawi się w jego kompetencje. Ja odniosłam podobne wrażenie, że Pani trochę weszła w kompetencje sędziego próbując oceniać psy. Sędziowanie maltańczyków jak zreszto innych psów z długą i gęstą szatą jest bardzo trudne. Obfita szata tych psów ukrywa ich ciało ( budowę). Dlatego sędzia nie ocenia psów tylko spojrzeniem, ale dokładnie lub mniej dokładnie maca je na stole. Często przy tak bujnym włosie trudno jest, bez dokładnych pomiarów i badań, ustalić wszystkie proporcje budowy ciała.
TO JEST FAKT!!! A więc skąd Pani może wiedzieć czy ten maltan z lepszym włosem, którego ciało zakrywa jego włos ma jakies wady?? To stwierdzenie może podważać kompetencje sędziów jak i sprawić, że niektórzy waściciele psów z pięknym, bujnym włosem, zajmujących 1 lokatę - mogą się poczuć bardzo urażeni.... :watpliwy:

Posted

Z całym szacunkiem Pani Aniu jest Pani cudowną osobą i ma pani maltankę o cudownym włosie i tak jak kiedyś Pani mówiłam na pewno jest to gen , ale przyna Pani sama iż taki włos jest niezwykła rzadkościa w śród całej populacji maltanów i jeśli ktoś go ma chwała mu za to .

Jednak proszę mi wierzyć większość maltanów na świecie jest papailotowana i siedzi w klatkach aby mieć długi płaszczowy włos czy się to komuś podoba czy nie.
[B][U]I po raz kolejny wspomnę włos to nie wszystko Choć na pewno dodaje maltanom bardzo wiele uroku.[/U][/B]
To tak jak by wybierali miss na podstawie nie całej urody ,twarzy, ruchu, sylwetki a tylko na podstawie tego jakiej długości i gróbości ma włosy.

No , ale nie o włosie chcę tu rozmawiać ani nie o wielkości tylko o to jak pisałam
w moim poprzednim poście aby ktoś nie krytykował innych nie bardzo mając pojęcie o rasie i o tym co inni maja i co hodują oraz jakie są tendencję na świecie bo jedna z forumowiczek to właśnie zrobiła po czym się tego wyparła.
Popieram stwierdzenie jak każdy mądry hodowca [B]NIE MA PSÓW[/B] [B]IDEALNYCH[/B] tak jak i ludzi na psa należy patrzeć zawsze jako na całość czy jest mały czy duży rzecz gustu .
Wszystkie jego części ciała mają być proporcjonalne i mają do siebie pasować .

Więcej nie mam zamiaru się na tym forum wypowiadać bo z zasady[B] NIE[/B] [B]BIORĘ UDZIAŁU W TEGO TYPU DYSKUSJACH[/B], ale jeżeli ktoś rusza bezpośrednio mnie i moje szczenięta sam mając nie za wielką wiedzę w temacie to [B]PRZEPRASZAM[/B] , ale musiałam napisać co myślę.:sabber:

Powtórzę jeszcze raz [B]NIE OCENIAJMY INNYCH[/B] niech każdy robi swoje a świat będzie piękniejszy a ludzie bardziej szczęśliwi i uśmiechnięci.:flasings:

[B]Pozdrawiam i za razem żegnam wszystkich .[/B]
[B]Iwona[/B]
[B]Se - La - Vi:hand: [/B]

Posted

Pani Iwono!

Ze wszystkim co teraz Pani napisała się zgodzę. Świetnie zdaję sobie sprawę jak wygląda życie większości wystawowych maltanów ( zwłaszcza poza granicami) i wcale tego nie pochwalam. Poprostu szkoda mi tak cudownych piesków. Wystawy traktuje jako hobby i nie byłabym w stanie zamykać tych cudownych piesków w klatach itd.

Do zobaczenia na wystawach!!!

Papa

Posted

Miałam tu nie pisać o tym więcej, ale mnie jedna rzecz drażni. Dlaczego Pani tak upiera się przy tym że nie mając hodowli nie mam też wiedzy? Praktycznej, owszem, nie. Jedynie teoretyczną, ale czyż nie od tego się właśnie zaczyna. Ja nie brałam maltańczyka w ciemno, dużo czytałam zanim do mnie Nel trafiła. I nie oceniam żadnej hodowli, bo każdy hoduje co mu się podoba. Nie wiem dlaczego Pani uważa że się wypowiadałam akurat o Pani całej hodowli.

Widzę tu jakieś kółko wzajemnej adoracji a w taki sposób łatwo jest nowicjuszce dokopać. Szkoda :puppydog:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...