Jump to content
Dogomania

Wystąpienie przed Sejmem ! W imieniu tych, które nie mówią..

Recommended Posts

Posted

W porządku, ja rozumiem, większość tez.. Tylko pomyślmy jak to przedstawić, czy się w ogóle da. Państwu powinno zależeć na karaniu zwyrodnialców, ale jednak to nie takie proste.. albo utrudnia się rzeczy proste - nie znam się.:p
Jeśli mamy pracować nad formą petycji musi to być proste i czytelne.. No bo jak inaczej..
Nie wiem, czy wśród osób na wątku jest prawnik, zaproszę na wątek tych których z dogo znam.. Ale warto też napisać do innych, którzy lubią zwierzęta i zechcą pomóc.

Coroonaj, mogłabyś spytać wśród swoich znajomych w Polsce? Popytajmy, wszelkie wskazówki mile widziane..

• Replies 138
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

=aina155;6 Z prawa karnego wiem, ze jest kara grzywny, ale ile wynosi? Tego juz nie pamietam. Z karnego nigdy nie bylam dobra :roll:

:-o:-oTeraz do studiowania kochane ciotki,wujkowie; przestudiowac prawo unijne bo to podstawa do nowelizacji polskiego prawa, nie beda mogli sie wykrecic..tutaj trzeba walic konkretami, porownac panstwa unijne jakie maja roznice (moze wcale), etc...

Serwer Studentów Prawa

potem dam nastepne linki, no niektore sa platne ale trzeba korzystac z tych bezplatnych...

Aina155 do ksiazek...:evil_lol::evil_lol:sa tutaj studenci prawa??? moze prawnicy?

Mam jedna ktora zlikwidowala kancelarie i zajela sie hodowla psow...bede sie kontaktowac z Malgosia, psiara, ze az hej i mieszka w W-wie.:shake::shake:

Posted

michal_sm napisał(a):
No właśnie i dlatego bogaci i menele z prawa sobie kpią.Jeden zapłaci i się będzie śmiał ,a ten drugi nie zapłaci bo dostaje pieniądze z opieki społecznej.Nich i jeden i drugi poczują jednakową dotkliwość kary.Jestem za zmianą tego systemu grzywien nie tylko ze względu na zwierzęta ale w całości.Ale czy to możliwe do wprowadzenia-chyba nie bo to raczej ci bogaci je tworzą i w razie gdyby podlegali karze grzywny wykpią się .

Właśnie...
jeśli tylko byłaby możliwość i jakakolwiek inicjatywa.. to poszłabym w ciemno za zmianą prawa jeśli chodzi o znęcanie się nad rodziną, wykorzystywanie dzieci, kobiet.. Prawo w Polsce jest za słabe. Wiem, co mówię bo odkąd sąsiad wyszedł, do sklepu 200m podjeżdżam samochodem, jak zapomnę coś na mieście kupić..
Widziałam wiele 'akcji' policji, gdzie żal było mi policjantów. Ale nie o tym teraz..

Chciałabym kiedyś móc zadzwonić na policję/straż i wiedzieć, że oni przyjadą i przymkną faceta, który zabił na moich oczach kociaka młotkiem, a drugiego zgniótł nogą w gipsie..

Posted

Wiecie co tak sobie myślę,że może walcząc o zwierzęta i na razie tylko tu wprowadzając procentowe kary można by potem wprowadzić je dalej.Może przynajmniej spróbować, co wy na to?

Posted

=Soema;
Nie wiem, czy wśród osób na wątku jest prawnik, zaproszę na wątek tych których z dogo znam.. Ale warto też napisać do innych, którzy lubią zwierzęta i zechcą pomóc.

Coroonaj, mogłabyś spytać wśród swoich znajomych w Polsce? Popytajmy, wszelkie wskazówki mile widziane..

Soema, bede pytac tych...wiesz , zaczne od gory...:evil_lol::evil_lol::evil_lol:paru mam na tapecie:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Jest na Dogo BeataB prawnik , radzi duzo ,sa jakies watki...czytalam i nie pamietam...moze ktos to znajdzie:roll::roll:

Posted

O nie, do prawa karnego mam alergie :diabloti::diabloti::diabloti: Mimo calej mojej gigantycznej wrecz sympatii do wykladowcy. Ono mi po prostu do lba nie wchodzi :evil_lol:

Posted

:-o:-oTeraz do studiowania kochane ciotki,wujkowie; przestudiowac prawo unijne bo to podstawa do nowelizacji polskiego prawa, nie beda mogli sie wykrecic..tutaj trzeba walic konkretami, porownac panstwa unijne jakie maja roznice (moze wcale), etc...

Serwer Studentów Prawa

potem dam nastepne linki, no niektore sa platne ale trzeba korzystac z tych bezplatnych...

Dodatek do Lexu;

Serwer Studentów Prawa

Posted

Dla meneli jest jeszcze jedna kara, rowniez z wyroku jaki zapadl u nas. 10 miesiecy ograniczenia wolnosci zobowiazujac oskarzona do wykonania nieodplatnej kontrolowanej pracy na cele spoleczne w wymiarze 20 godzin w stosunku mieisiecznym w przeds. komunalnym, jak jest w poblizu schronisko moze to odrabiac w schronisku.

Posted

michal_sm napisał(a):
Kochana dla dobra zwierzaczków pokochaj prawo karne byś nam i im mogła pomóc.

Dobra niech bedzie, jutro siade i sie przekopie przez kodeks karny. Ale ja nie jetem prawnikiem. Z prawa mialam tylko wyklady, wiec i tak trzeba to bedzie konsultowac z prawnikiem.

Posted

Jeśli mogę ....
Wątek o zmianie prawa już był. Nie ma sensu zagłębiać się w szczegóły na tym. etapie. Za wcześnie.
1/ Proponowałabym krótką ,ogólnopolską petycję ,aby pokazać naszym przyszłym wybrańcom narodu, jaką jesteśmy siłą .
Dajcie mi tydzień czasu, to napiszę.

2/ Koresponduję z komisją EU. Nie ma jednolitego prawa unijnego dotyczącego opieki nad zwierzętami bezdomnymi.
Państwa mają przestrzegać prawa obowiązującego w danym kraju.

Naszą główną rolą powinno być zmuszenie gmin do przestrzegania prawa.:mad:

Posted

[quote name='mariamc']Jeśli mogę ....
Wątek o zmianie prawa już był. Nie ma sensu zagłębiać się w szczegóły na tym. etapie. Za wcześnie.
1/ Proponowałabym krótką ,ogólnopolską petycję ,aby pokazać naszym przyszłym wybrańcom narodu, jaką jesteśmy siłą .
Dajcie mi tydzień czasu, to napiszę.

2/ Koresponduję z komisją EU. Nie ma jednolitego prawa unijnego dotyczącego opieki nad zwierzętami bezdomnymi.
Państwa mają przestrzegać prawa obowiązującego w danym kraju.

Naszą główną rolą powinno być zmuszenie gmin do przestrzegania prawa.:mad:
To jest bardzo ważne, nie wiedziałabym ile można gdyby nie Ada-jeje.
Ale myślicie, że to może iść w parze? Znaczy petycja do rządu oraz domaganie się rzetelniejszej i skuteczniejszej pomocy ze strony gmin.

A jeśli stworzyć petycję, by ludzi ew konkretnych gminach podpisywali, potem wręczyć to władzom.. Pokazać, jakie plusy (oszczędności) niesie za sobą sterylizacja suk, wsparcie w tym kierunku, a także przypomnieć jakie obowiązki ma gmina względem bezpańskich psów..

Ja studiuję europeistykę, mam zajęcia z prawa i ciężko mi było znaleźć jakieś informację odnośnie bezdomnych zwierząt.

Posted

Soema ta wiedze mam od Fundacji Argos, ja nie wiedzialam ze mozemy juz wykorzystywac te ustawy i uchwaly ktorymi juz dysponujemy i w jaki sposob. Te dzialania moga isc rownorzednie. Zbieranie podpisow i rozmowy prowadzone we wlasnych gminach, poprzedzone pismami.

Posted

Jakby więcej Fundacji ze sobą współpracowało i dzieliło się doświadczeniem, łatwiej byłoby coś zmienić. Stoimy po tej samej stronie..
Jak powstanie petycja, możemy też prosić, by ludzie odwiedzający schroniska podpisywali ją. Osób, którym nie jest obojętny los zwierząt jest bardzo dużo. Nie chcemy nic dla siebie, chcemy obustronnej korzyści. Oszczędności dla Państwa (w przyszłości) i lepszego losu zwierząt, już niedługo..

Posted

Org. pro zwierzece ktore patrza trzezwo na poprawe losu zwierzat wlacza sie w te dzialania, gorzej z tymi ktore powstaly i dzialaja tylko na zasadzie zbieractwa ktore nie poprawi obecnej sytuacji.:shake:

Posted

..Witam
nie zapomninajmy o psach które na mrozie i w upale leża całe dnie i czekaja ze jakies dziecko zechce zrobić fotke na pamiątke[ostatnio to widzialam]z wakacji w gorach czy nad morzem.
Nie wiem jak to zrobic
ale kazdy powinien miec psa gdzies ,,wbitego,,zapisanego...jak dziecko w Dowodzie i powinien sie z niego rozliczac
czy był szczepiony
leczony
kastrowany
czy dożył w tej rodzinie do konca swoich dni
itd
to powinien byc zaszczyt miec zwierze.....
ja sie pisze na taką akcje

Posted

[quote name='mariamc']Soema,sprawdż PW, nie umiem wstawać linków bezpośrednio na Dogo.
Dramat w schronisku dla psów. Jest za małe | Dogomania.pl

Tak giselle4, posiadanie psa powinno być przywilejem.. One zasługują na godne życie, ocieplone budy, zapewnione zacienione miejsce w upalne dni..
Wiele rzeczy wymaga zmian, a ja się boję że jak na raz będziemy chcieli za dużo, to zaraz będą okrzyki, że dzieci mają gorzej, kobiety mają gorzej itd.. Choć nikt im nie zabrania, żądać zmiany prawa we własnym Państwie..

Posted

Soema, jedyna przebitka, jaka by zainteresowala, to fundusze pozyskane, z przywileju posiadania psa, i zaoszczedzone na wydatkach na schrony, przy egzekwowanym obowiazku oznakowania, przypisania do konkretnej osoby zwierzecia.
Do tego jak najbardziej komercyjnie wciagnelabym firmy ubezpieczeniowe, by przygotowac oc (obowiazkowe?) za szkody wyrzadzone przez psa.
Do tego opodatkowanie (skarb panstwa) miotow niezaleznie od pochodzenia.
Itd, itp.

Posted

Karjo juz wczesniej pisalam ze nie przejdzie nam i nie mozemy zadac obowiazkowego czipowania zwierzat, nie zadajmy kasy ktora ma pochlonac miliony zlotych, a jezeli juz to musialo by to byc rozlozone na ladnych kilka lat.
Poprzez czipowanie co prawda latwiej jest ustalic wlasciciela psa ale nie zmniejsza ona ndapopulacji ktora jest najwiekszym problemem na chwile obecna, ktorej statystyka rosnie co roku 15 %.

Posted

Tez jestem zdania, ze walka z nadpopulacja psow, jest na razie priorytetem (patrz moj podpis- banerek ze swinka [SIZE="1"]sorry za kryoptoreklame). Jesli zmniejszymy ilosc psow, tu mysle o tych bezdomnych i przebywajacyhc w schroniskach, to latwiej bedzie cos utargowac, bo beda juz pierwsze oszczednosci spowodowane tym dzialaniem.

Posted

Ada-jeje napisał(a):
Karjo juz wczesniej pisalam ze nie przejdzie nam i nie mozemy zadac obowiazkowego czipowania zwierzat, nie zadajmy kasy ktora ma pochlonac miliony zlotych, a jezeli juz to musialo by to byc rozlozone na ladnych kilka lat.
Poprzez czipowanie co prawda latwiej jest ustalic wlasciciela psa ale nie zmniejsza ona ndapopulacji ktora jest najwiekszym problemem na chwile obecna, ktorej statystyka rosnie co roku 15 %.

Ada, jakie zadanie kasy, skoro w wiekszosci gmin chipowanie jest "obowiazkowe" i w gestii (=na rachunek) wlasciciela, pozostaje tylko wskazac materialne korzysci dla SP z egzekwowania prostego przepisu.
Dalej przypisanie psa do czlowieka prowadzi do kontroli ( i mozliwosci opodatkowania) kazdego miotu, przesledzenia cyklu zycia psa, jesli komus przyjdzie obowiazkowo wywalic kase na szczepienia, podatek od planowanych badz nie szczeniat, to bedzie mial motywacje do upilnowania suki badz jej sterylki. Baza tez jest, komercyjna, ale pies to nie koniecznosc posiadania dla wszystkich, prawda? I z kosztami trzeba sie liczyc...
Co do ograniczenia populacji, trzeba sie liczyc z ogromna iloscia eutanazji w poczatkowym okresie, taka jest niestety cena nad zapanowaniem psiej populacji w Polsce...
I jak widze uzeranie sie psiarzy miedzy soba w tak podstawowych tematach, to obawiam sie, ze lepiej juz bylo.

Posted

Czipowanie w gminach nic nie da ,jeśli już to tylko czipowanie ogólnokrajowe.Dlaczego bo zaczipowany pies np w Krakowie jest już w Wieliczce nie do odczytania.Ja proponuję z czipowaniem tymczasem dać spokój niestety naszego państwa na razie nie stać.Skupić się przede wszystkim na sterylizacji i kastracji tego co jest pod kontrolą czyli zwierząt w schroniskach.Nie wszystkie psy są szczepione nawet przeciw wścikliźnie,a SM nie będzie się bawić w chodzeniu od domu do domu i sprawdzaniem czipów.

Posted

Ale od oznakowania psow wszystko sie zaczyna. I nic sie nie uda przeprowadzic, zadnego egzekwowania prawnego, dopoki nie bedzie jasne, ze Fafik nalezy do J. Kowalskiego zam.xxxx itd.
Jest jedna ogolnopolska (wrecz europejska) baza danych, wystarczy zobowiazac wetow do rejestrowania tam psow, zamiast baz lokalnych i tyle.

Posted

No właśnie tylko ileś tam firm produkujących czipy i ogromna ilość psów,które nigdy weta na oczy nie widziały,a co z kotami nad nimi nadal bezkarnie będzie można się znęcać?Pewnie ,że czipowanie to najlepsze rozwiązanie ale rządzący na to raczej nie pójdą.