marta23t Posted August 12, 2009 Posted August 12, 2009 dziś przyszły wyniki mojej suni po amputacji palca. czerniak złośliwy- stadium zaawansowane. suka rasy beagle, 11 lat.:-(:placz: mam pytanie co wiecie o tym nowotworze? jakie mogą być rokowania? czy nowotwór ten daje silne przerzuty / czytałam,że jeśli tak to poprzez ukł. krwionośny/? czy to prawda, że nowotwór ten może sam się wyhamować albo cofnąć?? czy daje on przerzuty na narządy wewnętrzne / w literaturze pisze, że atakuje skórę i śluzówki głównie- a co z resztą np. płuca/. i w końcu jakie jest szansa, że po amputacji nie będzie dalszego rozwoju choroby??/ wiem, że tak na odległość rokowanie nic nie daje, ale czy istnieje tego typu nadzieja przytak paskudnej odmianie raka??/. przepraszam za chaos wypowiedzi ale jestem załamana i nawet nie umiem porządnie skleić zdania:-( Quote
Adamant Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 Przykro mi ale pierwszy raz słyszę by u psa był czerniak u ludzi to i owszem ale wcześnie stwierdzony i prawidłowo usunięty daje dobre rokowania u większości. Powiedz a piesek jest z rodowodem? Bardzo jestem ciekawa jakich ma przodków w rodowodzie czy czasem z moimi nie jest spokrewniony :shake: możesz napisać priw Powiedz w jakim mieście mieszkasz może jakiegoś specjalistę polecę Quote
mala_czarna Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 [quote name='Adamant']Przykro mi ale pierwszy raz słyszę by u psa był czerniak [/quote] Znam kobietę, która przyjeżdżała na Białobrzeską z psem, który miał czerniaka. Nie wiem co się teraz z psem dzieje bo dawno tam nie byłam. Wiem tylko tyle (z jej opowieści), że to bardzo agresywny i szybko rozprzestrzeniający się nowotwór. Quote
ewtos Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 [quote name='Adamant'][B]Przykro mi ale pierwszy raz słyszę by u psa był[/B] [B]czerniak [/B]u ludzi to i owszem ale wcześnie stwierdzony i prawidłowo usunięty daje dobre rokowania u większości. Powiedz a piesek jest z rodowodem? Bardzo jestem ciekawa jakich ma przodków w rodowodzie czy czasem z moimi nie jest spokrewniony :shake: możesz napisać priw Powiedz w jakim mieście mieszkasz może jakiegoś specjalistę polecę[/quote] Zdarza się, że jest [URL]http://www.vetpol.org.pl/ZW2005/2005_08_nowotwory_melanocytarne.pdf[/URL] Quote
marvet Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 hej:) wspóczuję,ale wiedz ze czasem psy po amputacji,bez przerzutów żyją sobie nawet parę dobrych miesięcy,przy dobrze prowadzonej chemioterapii mozemy przedłuzyć życie naszego pupila,jeśli masz dostęp do placówki onkologicznej to polecam:) Quote
marvet Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 hej:) współczuję,ale wiedz ze czasem psy po amputacji,bez przerzutów żyją sobie nawet parę dobrych miesięcy,przy dobrze prowadzonej chemioterapii możemy przedłużyć życie naszego pupila,jeśli masz dostęp do placówki onkologicznej to polecam:) Quote
marta23t Posted August 14, 2009 Author Posted August 14, 2009 dziękuję Wam bardzo za odzew. czerniak podobno występuje u psów właśnie w postaci owrzodzeń na kończynach i w pysku- chociaż powiem szczerze, że szukałam w lieteraturze i mało jest na ten temat... pies jest z rodowodem, z hodowli z Łodzi : Od Larysza. Jej ojcem był Błyskawica. nie pamiętam dokładnie rodziców-musiałbym odgrzebać rodowód - bo dawno psa nie wystawiałam i trochę zaniedbałam te sprawy formalne:oops: Tarę kupowaliśmy jak beagle było jeszcze baaardzo mało i nie było jakiś strasznych krzyżowań, które mogłyby dać genetyczne dziedziczenie nowotworu / tak przynajmniej myślałam/...:shake: Quote
marta23t Posted August 14, 2009 Author Posted August 14, 2009 aha jestem z Poznania ale jeśli bardzo dobry specjalista byłby z innego miasta odległość nie gra roli Quote
marta23t Posted August 20, 2009 Author Posted August 20, 2009 szwy zdjęte - ale opatrunek jeszcze jest. w sobotę kontrola a pod koniec sierpnia pakiet badań.. Quote
Recommended Posts