Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

dziś przyszły wyniki mojej suni po amputacji palca. czerniak złośliwy- stadium zaawansowane. suka rasy beagle, 11 lat.:-(:placz:
mam pytanie co wiecie o tym nowotworze? jakie mogą być rokowania? czy nowotwór ten daje silne przerzuty / czytałam,że jeśli tak to poprzez ukł. krwionośny/? czy to prawda, że nowotwór ten może sam się wyhamować albo cofnąć?? czy daje on przerzuty na narządy wewnętrzne / w literaturze pisze, że atakuje skórę i śluzówki głównie- a co z resztą np. płuca/. i w końcu jakie jest szansa, że po amputacji nie będzie dalszego rozwoju choroby??/ wiem, że tak na odległość rokowanie nic nie daje, ale czy istnieje tego typu nadzieja przytak paskudnej odmianie raka??/.
przepraszam za chaos wypowiedzi ale jestem załamana i nawet nie umiem porządnie skleić zdania:-(

Posted

Przykro mi ale pierwszy raz słyszę by u psa był czerniak u ludzi to i owszem ale wcześnie stwierdzony i prawidłowo usunięty daje dobre rokowania u większości. Powiedz a piesek jest z rodowodem? Bardzo jestem ciekawa jakich ma przodków w rodowodzie czy czasem z moimi nie jest spokrewniony :shake: możesz napisać priw
Powiedz w jakim mieście mieszkasz może jakiegoś specjalistę polecę

Posted

[quote name='Adamant']Przykro mi ale pierwszy raz słyszę by u psa był czerniak [/quote]
Znam kobietę, która przyjeżdżała na Białobrzeską z psem, który miał czerniaka. Nie wiem co się teraz z psem dzieje bo dawno tam nie byłam. Wiem tylko tyle (z jej opowieści), że to bardzo agresywny i szybko rozprzestrzeniający się nowotwór.

Posted

[quote name='Adamant'][B]Przykro mi ale pierwszy raz słyszę by u psa był[/B] [B]czerniak [/B]u ludzi to i owszem ale wcześnie stwierdzony i prawidłowo usunięty daje dobre rokowania u większości. Powiedz a piesek jest z rodowodem? Bardzo jestem ciekawa jakich ma przodków w rodowodzie czy czasem z moimi nie jest spokrewniony :shake: możesz napisać priw
Powiedz w jakim mieście mieszkasz może jakiegoś specjalistę polecę[/quote]

Zdarza się, że jest

[URL]http://www.vetpol.org.pl/ZW2005/2005_08_nowotwory_melanocytarne.pdf[/URL]

Posted

hej:)
wspóczuję,ale wiedz ze czasem psy po amputacji,bez przerzutów żyją sobie nawet parę dobrych miesięcy,przy dobrze prowadzonej chemioterapii mozemy przedłuzyć życie naszego pupila,jeśli masz dostęp do placówki onkologicznej to polecam:)

Posted

hej:)
współczuję,ale wiedz ze czasem psy po amputacji,bez przerzutów żyją sobie nawet parę dobrych miesięcy,przy dobrze prowadzonej chemioterapii możemy przedłużyć życie naszego pupila,jeśli masz dostęp do placówki onkologicznej to polecam:)

Posted

dziękuję Wam bardzo za odzew.
czerniak podobno występuje u psów właśnie w postaci owrzodzeń na kończynach i w pysku- chociaż powiem szczerze, że szukałam w lieteraturze i mało jest na ten temat...

pies jest z rodowodem, z hodowli z Łodzi : Od Larysza. Jej ojcem był Błyskawica. nie pamiętam dokładnie rodziców-musiałbym odgrzebać rodowód - bo dawno psa nie wystawiałam i trochę zaniedbałam te sprawy formalne:oops: Tarę kupowaliśmy jak beagle było jeszcze baaardzo mało i nie było jakiś strasznych krzyżowań, które mogłyby dać genetyczne dziedziczenie nowotworu / tak przynajmniej myślałam/...:shake: