zakla Posted March 18, 2005 Posted March 18, 2005 Przeglądając dzis rozne stronki o szkoleniu PT, natknelam sie na dwa rozne regulaminy PT I. Jest to dla mnie wazne, poniewaz juz sama nie wiem co mam z psem do egzaminu cwiczyc :o Pierwszy regulamin: 1. Chodzenie psa przy nodze przewodnika na smyczy 20 pkt. 2. Chodzenie psa przy nodze przewodnika bez smyczy (luzem) 40 pkt. 3. Pozostawanie psa w pozycji siad i przywołanie do mnie i do nogi 20 pkt. 4. Aportowanie i przyniesienie własnego przedmiotu do mnie i do nogi 30pkt. 5. Zmiany pozycji na odległość na rozkazy słowne lub optyczne siad, waruj. siad, stój 30 pkt. 6. Bieganie psa na komendę i przywołanie do nogi na rozkaz słowny lub optyczny 30 pkt. 7. Badanie uzębienia psa 10 pkt. 8. Pozostawanie psa w pozycji siad przy próbach odwracania uwagi 10 pkt. 9. Pozostawanie psa w pozycji waruj przy próbach odwracania uwagi 10pkt. RAZEM 200 pkt. Regulamin drugi: 1. Chodzenie psa przy nodze przewodnika na smyczy 20 pkt. 2. Chodzenie psa przy nodze przewodnika bez smyczy 40 pkt. 3. Pozostawanie w pozycji siad i przywołanie do mnie i do nogi 20 pkt. 4. Aportowanie i przyniesienie własnego przedmiotu do mnie i do nogi 30 pkt. 5. "Siad" w marszu 15 pkt. 6."Waruj" w marszu 15 pkt. 7. Bieganie na komende i przywołanie do nogi na rozkaz słowny lub optyczny 30 pkt. 8. Badanie uzębienia psa 10 pkt. 9. Pozostawanie psa w pozycji siad przy próbach odwracania uwagi 10 pkt. 10. Pozostawanie psa w pozycji waruj przy próbach odwracania uwagi 10 pkt. RAZEM 200 pkt. Quote
Mokka Posted March 18, 2005 Posted March 18, 2005 Pierwszy regulamin jest już nieaktualny. Zrezygnowano z komend na odległość, wprowadzono za to "siad" i "waru" w marszu. Quote
zakla Posted March 18, 2005 Author Posted March 18, 2005 Dzieki Mokka:) To dobrze, bo my juz sie nauczylismy tego nowego;) Quote
adda Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Mokka napisał(a):Pierwszy regulamin jest już nieaktualny. Zrezygnowano z komend na odległość, wprowadzono za to "siad" i "waru" w marszu. To prawda. Z sunią zdawałam jeszcze wg. stargo regulaminu, a z psem wg. nowego. Znaczy mam opanowane dwa :D Quote
coztego Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Przepraszam, że głupio zapytam, ale co to znaczy "siad" lub "waruj" "w marszu" :hmmmm: ? Quote
mch Posted March 20, 2005 Posted March 20, 2005 przewodnik z psem rusza , pies przy nodze , po kilku metrach bez zatrzymywania przewodnik wydaje komende siad i idzie dalej, po kilku metrach zatrzymuje się i odwraca do psa , pies ma nadal siedziec ,przewodnik wraca i zatrzymuje sie z prawej strony psa w tym samym kierunku ruchu ,komenda noga ida dalej , po kilku metrach znów bez zatrzymywania ,odwracania się do psa ,komenda waruj ,pies waruje przewodnik idzie dalej ,kilkanaście metrów dalej przeewodnik zatrzymuje się odwraca do psa ,po chwili komenda do mnie , a potem do nogi Quote
Recommended Posts