Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

widzisz... z ONkami jest problem :-( niestety w Polsce większość hodowli zeszła na psy, ale jeśli udałoby Ci się odnaleźć taką w której stawia się na psychikę, a jej podopieczni często są wykorzystywani w pracy z człowiekiem to łap się za ONka. naprawdę praca z rasą którą się kocha sprawia ogromną satysfakcję dlatego warto poszukać odpowiedniej hodowli. a zawsze jeśli nie w polsce to za granicą np. w Rosji :razz:

• Replies 84
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='KasiaR']Czy ktoś z dogomaniaków jest wolontariuszem w fundacji Przyjaciel?[/quote]

Witam wszystkich dogomaniaków ( a ściślej dogoterapeutomaniaków:lol: ), od dawna byłam biernym czytelnikiem waszych postów ale wywołana do tablicy postanowiłam się ujawnić:multi:
KasiuR jeśli masz jakieś pytania - służę :p

Posted

Cieszę się, że się ujawniłaś Wiolu ;) Widzisz jestem po rozmowie listownej i telefonicznej z Panią K. Mierzejewską, mam nadzieję od września pracować w fundacji jako wolontariusz. Pomyślałam, że byłoby bardzo miło, gdyby ktoś z dogomaniaków okazał się wolontariuszem tejże fundacji i mogłabym z nim porozmawiać o różnych rzeczach, dotyczących działalności fundacji i pracy wolontariuszy.

Posted

[quote name='KasiaR']WiBa mam nadzieję, że Twoje nastawienie do rozmowy ze mną to tak naprawdę :multi: a nie :p[/quote]

Buźka wydała mi się sympatyczna, oczywiście Kasiu służę pomocą, wiec jeśli masz jakieś pytania dotyczące pracy w fundacji to pytaj
pozdr

Posted

Hej WiBa :p przeglądasz forum rano więc może dziś uda się nam porozmawiać.
Jeżeli możesz napisz w jaki sposób fundacja przygotowuje do pracy, czy na początku wolontariusz przechodzi szkolenia, jak one wyglądaja, ile trwają, czy są płatne. Jak przygotowywany do pracy jest pies.

Posted

KasiuR
wolonatriusze w Przyjacielu to przede wszystkim osoby z wykształceniem uprawniającym do pracy z dziećmi, co pozwala im na prowadzenie zajęć na poziomie jakim wymagają tego dzieci oraz dostosowywać ćwiczenia i zabawy do potrzeb dzieci, nowe osoby nie przechodzą jakiegoś dodatkowego szkolenia, ale jeżdżą na zajęcia i obserwują stopniowo się w nie włączają, taka osoba sama podejmuje decyzję kiedy czuję się na siłach poprowadzić grupę , na początku oczywiście pod okiem kogoś bardziej doświadczonego
szkolenia i warsztaty fundacja oferuje głownie dla osób spoza fundacji, jednak jeśli wolontariusze chcą uczestniczą w nich bezpłatnie
psy są pod stałą opieką tresera, który szkoli je na zajęciach indywidulanych i grupowych
KasiuR jeśli masz jakieś dodatkowe pytania lub chcesz poznać więcej szczegółów to bardzo chętnie odpowiem, ale myślę, że lepiej będzie gdy będziemy w tej sprawie konatktować się mailowo nie przez forum, nie sądzę aby jakieś szczegóły typu o której gdzie są zajęcia interesowały forumowiczów
pozdrawiam

• 4 weeks later...
  • 2 months later...
  • 1 month later...
Posted

[quote name='a_faber']jeszcze my, jeszcze my:)
[URL="http://www.pies-dla-stasia.prv.pl"]www.pies-dla-stasia.prv.pl[/URL]
strona wciąż w budowie ale juz jest!
pozdrawiam[/quote]

Fundacja działająca w Zduńskiej Woli (byłe woj. sieradzkie) "Ami" [url]www.ami.org.pl[/url]

• 4 weeks later...
Posted

chciałam nadmienić iż nie dokońca prawda z tą czeneką jak sie wszyscy czepiają!kurs obecnie jest prowadzony na bardzo wysokim poziomie a jak ma sie jakies"ale" to trza mówić odrazu jak my wszyscy teraz za nie na końcu żale wypłakiwac dopiero!po drugie co to za głupota z uciekaniem dzieci niepełnosprawnych z lekckcji-hihihih to bzdura dzieci na zajęciach dogo dostają jednego z psów dogo i opiekuna i ida w ramach tej lekcji an spacer na..korytarz-nie wiem czy rozpuiszca ktoś ploty ale opanujcie się!owszem sa pewne niedociagniecia ze strony Pani Marii ale to jedna osoba a nie Fundacja-kupa innych ludzi rozbi wiele a i ona sama organizjune wiele impres dla dzieci itp.-któa inna fundacja robi badania o dogo? co do malamutów to wązne jest wychowanie i znam wiele lebladorów nie nadających sie do nieczego z dogo związam i malamutów nadajacyhc-wychowanie to podstawa -poprostu trzeba sie postarać!a jak sie ma swoje zdanie i je mówi to w tej fundacji wiele można zrobić dla innych dobrego tylko trzeba chcieć a nie tylko narzekać!

Posted

Dopiero teraz przebrnęłam przez ten temat i mam kilka uwag. Na Śląsku (tym górnym) jest fundacja "Prestor" zajmuje się dogoterapią i szkoleniem psów serwisowych. Działa chyba dłużej od Alterii. Siedzibę ma w Katowicach. Prowadzi kursy. Druga sprawa - rottweiler, wbrew pozorom dobrze nadaje się do dogoterapii, ale tak samo jak malamut musi miec odpowiednie wychowanie i ogładę. No i oczywiście musi to być odpowiednio wybrany szczeniak a nie pierwszy lepszy z miotu, ale to w zasadzie dotyczy każdej rasy. Zapewne wywołam tutaj wojnę na temat dogoterapeuty "ludożercy". Rottweiler ma wysoki próg pobudliwości bólowej, co jest ważne w pracy z dziećmi niepełnosprawnymi. Niestety wiem co mówię, ponieważ mam wątpliwą przyjemność brać codziennie udział w zajęciach terapeutycznych z własnym dzieckiem (w tym dogoterapia). Rottweilera boją się opiekunowie, a nie samo dziecko i to jest czasami kwestia nie do przejścia. Oczywiście mówię tutaj o psach rasowych, których rodzice mieli sprawdzoną psychikę od pokoleń. W Stanach rottki są wykorzystywane w tej dziedzinie, jak i wielu innch o których nawet nie śniło się polskim przewodnikom.

Guest Mrzewinska
Posted

Dzieci i ludzie boja sie duzych czarnych psow - nawet czarny labek jest inaczej postrzegany niz biszkoptowy.
Goldeny maja przewage miekkiego futerka do glaskania. Malamut - wrazenie usmiechnietego pyska. To w kwestii pierwszego wrazenia.

A najlepszy jest pies - niezaleznie od rasy - taki, ktory ma wrodzone silne predyspozycje do aportowania, olbrzymia chec wspolpracy z czlowiekiem, latwosc nawiazywania nowych kontaktow, latwosc szkolenia i wybitne zachowania socjalne, zero nieufnosci wobec ludzi. Wysoki prog odczuwania bolu oczywiscie tez jest szalenie wazny.

To juz wynika z wrodzonych predyspozycji szczeniaka, popartych prawidlowych wychowaniem jeszcze u hodowcy. Ale w Polsce nie testuje sie jak na razie hodowlanych psow na chec wspolpracy. Szkoda.

Zofia

Posted

Zgadzam sie z Zofią co do badań predyspozycji szceniąt ale musze z dumą oznajmić zę ja przetestowałam na włsną rękę szczeniurki i wybrałam;) tylko źle wypadł próg bólu bo niski dosć ale miała wtedy 5 tyg więc jej daruje!najwżniejsze i tak wychowanie;) ale tu ukłon do mojej Ilonki, to dowód na to, że nawet Grzywacz Chiński może być super dogoterapeuta-pozdrawiam Toffika;)

Posted

:lol: dzięki mortikia,bardzo się ciesze z tego co napisałaś.Ja trzymam kciuki za ciebie i Skaye,będę pomagać;) Zgadzam się z wami.
Jednak w jednej rzeczy o której piszą tu niektórzy nie mogę się zgodzić-dotyczącej CZENEKI.
Może i jest ciężko dogadać się z p.Marią ale dla chcącego nic trudnego. Każy ma fizia na jakimś punkcie a ona na punkcie malamutów a mimo to przyjęła mnie z moim Toffikiem i nie olała tj inne fundacje np.jedna zadzwoniła po prawoe pół roku a w innych słyszałam,że takiej rasy to nie bo oni preferują tylko labki,goldenyi spaniele,ewentualnie samoyedy-to jest dopiero dyskryminacja:angryy: .Kurs w tym roku jest na bardzo wysokim poziomie i bez zastrzeżeń!!!
A poza tym nie ma ludzi których wszyscy by lubili,nie ma ideałów.
Pozdrawiamy z Toffikiem Mortikie i Skaye.buziaczki:kiss_2:

• 3 months later...
Posted

Mam pytanie czy ktoś coś wie na temat stowarzyszenia: Stowarzyszenie Znaczny Stopień Integracji w Krakowie? Szukam na ich temat informacji gdzieś poza ich stroną, może ktoś współpracuje z tą organizacją lub wie coś na temat szkoleń przezeń organizowanych. Będę wdzięczna za wiadomości. :multi:

Posted

My także chcemy się dołączyć.W końcu jest i Wrocław
[URL="http://www.fundacja-dogolandia.pl"]www.fundacja-dogolandia.pl[/URL]

:multi: Zapraszamy :lol:

• 1 year later...
  • 4 weeks later...
  • 3 months later...
Posted

Poszukuje fundacji, która mogłaby w mojej szkole, gimnazjum, przeprowadzić lekcje z psem... czy ktoś mógłby pomóc, poradzić, gdzie szukac? Chodzi o szkołę w Pabianicach, (ok. Łodzi)