westieee Posted June 24, 2009 Posted June 24, 2009 Witam byłam dzisiaj z moim 8 tyg westusiem na 4 odrobaczaniu i dzisiaj zuważyłam że w kale (bardzo rzadkim -bierze Nifuroksazyd który przepisał wet) pojawiła się krew.Czy to może byc skutek uboczny odrobaczania czy to może być jakaś choroba???Prosze o pomoc bo bardzo się boje o mojego malaca:placz: Quote
tenzin Posted June 28, 2009 Posted June 28, 2009 napisz na ile dużo jest tej krwi w kale i na ile silna jest biegunka. W zasadzie jeśli szczeniak czuje się dobrze to o niczym nie musi świadczyć. Normalnym jest że w którymś momencie biegunki dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych i wtedy pojawia się w kale krew. jednak podobne objawy są przy bardzo niebezpiecznych dla szczeniaków chorobach wirusowych (pawrowiroza) Na parwo można zrobić bardzo szybki test z kału. Quote
taks Posted June 28, 2009 Posted June 28, 2009 [U]Czwarte[/U] odrobaczanie u 8-tygodniowego szczeniaka:roll: i równolegle podawanie nifuroksazydu? Przyznaję, że nie rozumiem koncepcji weta:shake: czy to odrobaczanie [U]w takiej intensywności[/U] to "profilaktyka" czy też stwierdzono inwazję pasozytów i jakich? I czym szczeniak jest odrobaczany? Quote
xxxx52 Posted June 28, 2009 Posted June 28, 2009 krew w stolcu moze byc rowniez oznaka silnego zarobaczenia. Przyklad bardzo swiezy: zabralam szczeniaka 12 tygodniowego ,ktory byl 4 x odrobaczany,w schronisku do ktorego trafil zauwazono ,ze brzuszek ma ciagle duzy(przekazano mnie ze z powodu jedzenia) podano Panacuor zawiesine 10% i piesek wydalil jeszcze duzo robakow. Przyczyna krwi w kale moga byc takze Giardie. Czy piesek w 8 tygodniu byl szczepiony? Quote
ewtos Posted June 28, 2009 Posted June 28, 2009 [quote name='westieee']Witam byłam dzisiaj z moim 8 tyg westusiem na 4 odrobaczaniu i dzisiaj zuważyłam że w kale (bardzo rzadkim -bierze Nifuroksazyd który przepisał wet) pojawiła się krew.Czy to może byc skutek uboczny odrobaczania czy to może być jakaś choroba???Prosze o pomoc bo bardzo się boje o mojego malaca:placz:[/quote] Może za duża dawka leku na odrobaczenie? Czy nifuroksazyd jest podawany [B]po odrobaczaniu[/B] ponieważ wystąpiła krwawa biegunka? Piszesz bardzo nieprecyzyjnie. A szczepiony to chyba raczej nie mógł być jednocześnie przy odrobaczaniu i takich objawach? Quote
westieee Posted June 29, 2009 Author Posted June 29, 2009 Krew w kale pojawiła się tylko raz jak wtedy napisałam (1 dzień)(było to pare kropel),potem już nie było tylko miał biegunke.Nifurkozazyt podawałam przez 4 dni i biegunka ustaneła...tylko widziałam tak jakby robaki ale nie jestm pewna...30 ide do weta to się jeszcze zapytam co było przyczyną krwi i czy to mogą być robaki czy resztki jedzenia.Był odrobaczany 4 razy 1raz ,,pyratel'' 2raz ,,vitminth'' 3raz,,Drontal junior'' 4 raz (sorki ale nie moge sie doczytać,ale to chyba Veteuiata czy coś w tym stylu) Odrobaczany jest ok. co 2 tyg szczepiony był na parowiroze i na nosówke. Quote
xxxx52 Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 -czemu ciagle innymi lekami byl odrobaczany? -czesto biegunki pojawiaja z krwia gdy pies ma Giardie -nastepna przyczyna biegunek sa ciagle mylone z parwowiroza zapalenia jelit co moze byc przyczyny odwodnienia i smierci psa.Zeby parwo stwierdzic nalezy wykonac zawsze test -kosztuje 40 zl. Quote
westieee Posted June 29, 2009 Author Posted June 29, 2009 Ok.dzięki,jutro wszystkiego się dowiem i zapyatm :p Quote
Recommended Posts