betty_labrador Posted February 12, 2005 Posted February 12, 2005 Czy ktos ma tu z obecnych samojeda? jesli tak niech napisze jakie sa te psy w utrzymaniu, jakie w wychowaniu? czy charakterem podobne do alaskanow i huskych? pozdr. Quote
Canis_lupus_husky Posted February 12, 2005 Posted February 12, 2005 Hejo! Ja na samojedach zbytnio się nie znam, chociaż bardzo mi się one podobają... :) ale wydaje mi się, ze lepiej napisać ten temat w psach zaprzęgowych, samojed to w końcu zaprzęgowiec ;) Pozdr. Quote
bonia Posted February 16, 2005 Posted February 16, 2005 Zgłaszam się :wink: Samki są o wiele mniej temperamentniejsze od alaskanów czy hyskich. Są poprostu cudowne. Pozdrawiam Quote
virtavalo Posted February 17, 2005 Posted February 17, 2005 Samoyed to najwspamialszy pies do kochania. Moja Buffy jest najsłodsza.Polecam szczerze dla tych, którzy kochają białe szaleństwo- a tak można tego psa nazwać. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Quote
ofcca Posted March 16, 2005 Posted March 16, 2005 No i tu musze sie zgodzic-po prostu BIAŁE SZALEŃSTWO! pies do kochania do biegania do zabawy do dogoterapii tylko do pilnowania sie nie nadaje :cry: Quote
virtavalo Posted March 16, 2005 Posted March 16, 2005 Masz rację Iwona. Ale do pilnowana ma chow-chowy, poza tym ze są również do kochania. Ale białe szaleństwo jest ponad.... Quote
samojed Posted March 22, 2005 Posted March 22, 2005 Samki są kochane! :) Najpiękniejsze na świecie... Jeśli chodzi o charakter, to potrafią być bardzo uparte! Uwielbiają dyskutować z właścicielem. Jednak wyszkolenie samojeda też jest możliwe. Owszem, trzeba się czasem napracować, ale skutki są na prawdę zadziwiające. Są to bardzo inteligentne psy. Moim zdaniem nauka sprawia im radość. Uwielbiają uczyć się różnych sztuczek, całkiem nieźle dają sobie radę także w agility, czy w tańcu z psem. Są żywe i energiczne, ale czasem ogromnie rozleniwione... ;) W ciepłe dni nie bardzo chce się im wychodzić na spacer, jeśli już to późno wieczorem. Ponad wszystko kochają śnieg!!! ...i jedzenie!!! ;-) Quote
samojed Posted April 1, 2005 Posted April 1, 2005 Ten psi ideał wykopał norę w parkiecie jak miał kilka miesięcy... :lol: Quote
SH Posted April 1, 2005 Posted April 1, 2005 No cóż :hmmmm: chyba jednak... Nobody's perfect :grins: Quote
ofcca Posted April 15, 2005 Posted April 15, 2005 tak,dla mnie to pies ideał :lol: kazdy powinien najpierw poznac rase ktora chce i zobaczyc czy do niego pasuje czy nie pozdrawiam iwona Quote
Wanilka Posted February 14, 2007 Posted February 14, 2007 Z mojej obserwacji wynika ,że samoyed to biały,uparty misio do kochania:lol: Bystrzak a udaje takiego poooowolniaaaaka.:lol: Quote
black_madonna Posted February 28, 2007 Posted February 28, 2007 chce w przyszłości kupić samojeda m.in. z myślą o dogoterapii i mam pytanko czy jest jakaś książka o samojedach lub w ogóle o psach pociągowych, która nie mówi tylko o zaprzęgach? I takie pytanko jeszcze. Czy jeśli zapewni mu się naprawdę dużo ruchu to może być w mieszkaniu? Quote
ofca Posted February 28, 2007 Posted February 28, 2007 Samoyedy nie sa uparte,uparte to sa malamuty! samoyedki maja po prostu wlasny rozumek i musza przekalkulowac sobie pewne rzeczy. aczkolwiek zalezy takze od psa. samoyed moze mieszkac w mieszkaniu,tylko tak jak piszesz musi miec zapewniony ruch zeby go nie rozniosł i byl szczesliwy.aktywnosc tez zalezy od egzemplarza,ale generalnie samki to psy zywe i to bardzo. co do dogoterapii to nie da sie przewidziec czy dany szczeniaczek wyrosnie na dobrego psa-terapeute. i to czy rodzice pracuja czy nie w dogoterapii tez ni ema nic do rzeczy. oczywiscie mozna wybrac szczeniaczka o pewnych predyspozycjach ale nie mamy zadnej gwarancji ze zda on potem odpowiednie testy. oczywiscie mozna mowic o dogoterapi rozumianej jako pies towarzysz czyli np.odwiedzajacy przedszkola jako mikołaj,pokazujacy sztuczki,do tego nadaje sie kazdy pies ktory lubi kontakt z ludzmi i potrafi sie czyms popisac;) pozdrawiam iwona Quote
Juszes Posted March 13, 2007 Posted March 13, 2007 samopyedy =*** Moje drugie marzenie, zarz po pomeranianie, moim zdaniem to super psy, bardoz przyjazne, raz na wystawie spotkalam mezczyzna z takimi dwoma no i...bęc i się w tej rasie zakochalam ^^ Normalnie te pieski byly przecudne :D Quote
Wanilka Posted March 14, 2007 Posted March 14, 2007 Ja mam właśnie taką parkę Twoich marzeń.Suczkę pomeraniankę i półrocznego samoyeda.:lol: Ona mała spryciula a on powolny myśliciel.Super psiaki ...polecam za szczególnym wskazaniem na pomeranianka:lol: Quote
Juszes Posted March 14, 2007 Posted March 14, 2007 NAPRAWDE???!!! O jejuuu!! Nie no ale ci zazdroszcze ^^, a masz moze galerie tych pieskow?? JEsli nie, to moze zalozysz? Ja mbym wchodizla na nią codziennie, no poprostu moje marzenie miec taką parke xP xP Ojj jak ci dobrze ah... mam nadzieje ze i ja sie kiedys doczekam ^^ Quote
Recommended Posts