Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dziewczyny znalazłam cos takiego:

[U][COLOR=#800080][URL]http://handicappedpets.com/www/index.php/help-pets-walk/dog-leg-splints.html#buy[/URL][/COLOR][/U][URL="http://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.handicappedpets.com/&ei=LdDNSp_jLpPkmwOt6OSNAw&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhandicappedpets.com%26hl%3Dpl%26rls%3Dcom.microsoft:*:IE-SearchBox%26rlz%3D1I7ADFA_pl"][/URL]

lub takie buciki:

[URL]http://handicappedpets.com/www/index.php/component/content/article/224.html[/URL]
[URL="http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&sl=en&u=http://handicappedpets.com/www/index.php/component/content/article/224.html&prev=/search%3Fq%3Dhandicappedpets.com%26hl%3Dpl%26rls%3Dcom.microsoft:*:IE-SearchBox%26rlz%3D1I7ADFA_pl&rurl=translate.google.com&usg=ALkJrhj10Z1cOPobXHUCEMA4qm1cc7FnnA"][/URL]

Możemy z siostrą zasponsorować Felusiowi takie buciki.
Tylko dajcie nam znać jak najszybciej. Za 2-3 tygodnie ma przyjść do mnie paczka ze Stanów i przy okazji można by było wysłać także te butki. Tylko nie wiem jaki tam jest czas oczekiwania.

Pozdrawiamy
Kasia i Asia

• Replies 968
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Wow, [B]ketunia[/B], super te buciki wyglądają :lol: Rozmawiałam z koleżanką, jesteśmy zainteresowane tymi drugimi, mięciutkimi. Nieprzemakalne, antypoślizgowe, lekkie, no no, jeśli to prawda to właśnie czegoś takiego szukamy :p Nad tymi usztywniaczami jeszcze myślimy, ale na któreś się na pewno zdecydujemy. Trzeba tylko Felusia wymierzyć dokładnie, żeby dobrać rozmiar. Bardzo dziękuję za to znalezisko ;) , ja jakoś nie potrafiłam niczego w necie wyszukać...
Rany, dlaczego w Polsce takich wynalazków nie ma, przecież to nie jest nie wiadomo jakie dziwactwo :roll:

[B]Kinia1984[/B]: Takie buciki są z cienkiego nylonu, nie chronią przed uderzeniami łap o twarde podłoże, ani przed zawijaniem ich. Myślałam żeby je np. wypchać watą czy coś albo przerobić u krawca, ale jakby wyszło z tymi bucikami od Ketuni to nie trzeba by kombinować :razz:

Posted

[quote name='Delph']Wow, [B]ketunia[/B], super te buciki wyglądają :lol: Rozmawiałam z koleżanką, jesteśmy zainteresowane tymi drugimi, mięciutkimi. Nieprzemakalne, antypoślizgowe, lekkie, no no, jeśli to prawda to właśnie czegoś takiego szukamy :p Nad tymi usztywniaczami jeszcze myślimy, ale na któreś się na pewno zdecydujemy. Trzeba tylko Felusia wymierzyć dokładnie, żeby dobrać rozmiar. Bardzo dziękuję za to znalezisko ;) , ja jakoś nie potrafiłam niczego w necie wyszukać...
Rany, dlaczego w Polsce takich wynalazków nie ma, przecież to nie jest nie wiadomo jakie dziwactwo :roll: quote]

Pomyślcie Cioteczki;)
Nie wiem ile trzeba czekać na takie buciki. Do mnie paczka z Usa powinna dotrzeć za jakieś 3 tygodnie. Jak się zdecydujecie na któreś to proszę dajcie mi znać:)

Posted

[quote name='Delph']Zdecydujemy się lada dzień, jak tylko koleżanka wymierzy Felka i poprzelicza to na rozmiary bucików :lol:[/quote]

Będę w Warszawie pod koniec października lub na poczatku listopada. Mogłabym zawieźć buciki Felusiowi:)
Dajcie mi proszę znać jak najszybciej bo nie wiem ile się czeka na te buciki.

Posted

Wczoraj koleżanka wysłała maila z tymi bucikami do weterynarza prowadzącego rehabilitację Felka. Jak tylko dostaniemy od niego odpowiedź, które lepsze, daję znać i zamawiamy :razz:

Posted

Odpowiedzi od weterynarza jeszcze nie ma, ale koleżanka obiecała na jutro wymierzenie Felka i podanie rozmiarów. Najwyżej zdecydujemy same, które buciki wybrać.

Tak poza tym dzięki dogomaniaczce śledzącej wątek Felka znalazłam jeszcze takie cudo, ale nie wiem czy nie są za niskie i nie zsuwają się:
[url=http://www.ruffwear.com/Barkn-Boots-Grip-Trex?sc=2&category=11]Bark'n Boots Grip Trex Dog Boots - all-terrain, all-condition, all-season paw wear - from Ruff Wear[/url]

Posted

Właśnie nie wiem :lol: na tym polega problem w wyborze bucików. Teoretycznie jak nie ma niczego na łapkach chodzi poprawnie, ale uderza nimi bardzo mocno o ziemię przez to, że nie ma czucia i uszkadza paliczki. Dlatego potrzebne są mięciutkie buciki do amortyzowania tych uderzeń. Z drugiej strony podejrzewam, że jak założymy mu miękkie buty utrudnimy mu chodzenie, zacznie znowu wywijać łapy do tyłu i też będzie źle. Dlatego może jednak najlepsze będą te usztywniane, przynajmniej do czasu aż wygoją się porządnie wszystkie kosteczki. Już sama nie wiem, zgłupiałam zupełnie :roll:

Posted

[quote name='Delph']Właśnie nie wiem :lol: na tym polega problem w wyborze bucików. Teoretycznie jak nie ma niczego na łapkach chodzi poprawnie, ale uderza nimi bardzo mocno o ziemię przez to, że nie ma czucia i uszkadza paliczki. Dlatego potrzebne są mięciutkie buciki do amortyzowania tych uderzeń. Z drugiej strony podejrzewam, że jak założymy mu miękkie buty utrudnimy mu chodzenie, zacznie znowu wywijać łapy do tyłu i też będzie źle. Dlatego może jednak najlepsze będą te usztywniane, przynajmniej do czasu aż wygoją się porządnie wszystkie kosteczki. Już sama nie wiem, zgłupiałam zupełnie :roll:[/quote]

Ja tez pomyślałam o tych usztywnianych bucikach. Feluś potrzebuje dwóch bucików? Z tego co widziałam na stronie to ten model usztywniany kupuje się pojedyńczo.
Myślę, że jeszcze 2 dni możemy poczekać na decyzję.
Czekam na wiadomości:)

Posted

Koleżanka była dzisiaj w lecznicy u weterynarza prowadzącego Felka zapytać o butki. Tamten drugi jeszcze się nie odezwał :shake:
Ale podjęłyśmy decyzję, zamawiamy dwa buciki sztywne, te [URL="http://handicappedpets.com/www/index.php/help-pets-walk/dog-leg-splints.html#buy"]Dog (Canine) Leg Splints - Cat (Feline) Leg Splints[/URL]

Teraz tak, mamy problem ;) Mierzenie okazało się skomplikowane. Wyszło, że Felek jest idealnie po środku wymiarów Small i Med. Mam wobec tego prośbę, czy można będzie przy zamówieniu poradzić się, które będą lepsze (czy lepiej ciaśniejsze, ale nie będą się zsuwać, czy większe, a ewentualnie później je np. czymś wyłożyć od środka). Chodzi o to, że mierząc według wskazówek na stronie wyszło nam wymiarami trochę bliżej rozmiaru Med (długość "B" jakieś 7,68", a różnica między Small a Med jest odpowiednio 7" i 8"). Czyli niby Med. Ale z drugiej strony według tabeli wagi Felek jest Small, a do tego ma szczupłe łapki jak na swoją wielkość. Jednym słowem ma łapinki długie, ale chude :eviltong: I co teraz? Może zamówimy M, ale z zapytaniem czy jeżeli jest taka sytuacja to może lepiej brać mniejsze? Tylko trzeba zaznaczyć, że chodzi o te na tylne łapki.

Weterynarzowi podobały się też te buciki [URL="http://www.ruffwear.com/Barkn-Boots-Grip-Trex"]Bark'n Boots Grip Trex Dog Boots - all-terrain, all-condition, all-season paw wear - from Ruff Wear[/URL] , ale to inny sklep i pewnie nie na rękę Wam zamawiać. Poza tym one są dostępne w Polsce, tylko droższe...

Posted

[quote name='Delph']Koleżanka była dzisiaj w lecznicy u weterynarza prowadzącego Felka zapytać o butki. Tamten drugi jeszcze się nie odezwał :shake:
Ale podjęłyśmy decyzję, zamawiamy dwa buciki sztywne, te [URL="http://handicappedpets.com/www/index.php/help-pets-walk/dog-leg-splints.html#buy"]Dog (Canine) Leg Splints - Cat (Feline) Leg Splints[/URL]

Teraz tak, mamy problem ;) Mierzenie okazało się skomplikowane. Wyszło, że Felek jest idealnie po środku wymiarów Small i Med. Mam wobec tego prośbę, czy można będzie przy zamówieniu poradzić się, które będą lepsze (czy lepiej ciaśniejsze, ale nie będą się zsuwać, czy większe, a ewentualnie później je np. czymś wyłożyć od środka). Chodzi o to, że mierząc według wskazówek na stronie wyszło nam wymiarami trochę bliżej rozmiaru Med (długość "B" jakieś 7,68", a różnica między Small a Med jest odpowiednio 7" i 8"). Czyli niby Med. Ale z drugiej strony według tabeli wagi Felek jest Small, a do tego ma szczupłe łapki jak na swoją wielkość. Jednym słowem ma łapinki długie, ale chude :eviltong: I co teraz? Może zamówimy M, ale z zapytaniem czy jeżeli jest taka sytuacja to może lepiej brać mniejsze? Tylko trzeba zaznaczyć, że chodzi o te na tylne łapki.

Weterynarzowi podobały się też te buciki [URL="http://www.ruffwear.com/Barkn-Boots-Grip-Trex"]Bark'n Boots Grip Trex Dog Boots - all-terrain, all-condition, all-season paw wear - from Ruff Wear[/URL] , ale to inny sklep i pewnie nie na rękę Wam zamawiać. Poza tym one są dostępne w Polsce, tylko droższe...[/quote]

Dziewczyny to, które zamawiać? Te usztywnione? Czy te, które wypatrzyłyście poźniej?
Dajcie mi znać do wieczora.

Posted

[B]Ketunia[/B]: Te usztywnione, które podałaś na początku, dwie sztuki rozmiar Med (2x rear leg splint, rozmiar Med o wymiarach A-11", B-8"). Jeżeli zamawiacie telefonicznie to proszę zapytajcie czy w takim przypadku jak nasz, że wymiary są pomiędzy rozmiarem Small a Medium, nie lepiej będzie wziąć rozmiar Small. Bo psiak ma szczupłe łapki (za to długie). Jeśli zamawiacie pisemnie to chyba też można zapytać?
Daj znać proszę ile to będzie kosztować razem z przesyłką itd., przygotujemy się finansowo :p

[B]Sleepingbyday[/B]: Wiem, one są zupełnie różne, ale takie skarpety z podeszwą też by się Felkowi przydały do chodzenia na co dzień, taka podeszwa by amortyzowała uderzenia o ziemię.

Posted

[quote name='Delph'][B]Ketunia[/B]: Te usztywnione, które podałaś na początku, dwie sztuki rozmiar Med (2x rear leg splint, rozmiar Med o wymiarach A-11", B-8"). Jeżeli zamawiacie telefonicznie to proszę zapytajcie czy w takim przypadku jak nasz, że wymiary są pomiędzy rozmiarem Small a Medium, nie lepiej będzie wziąć rozmiar Small. Bo psiak ma szczupłe łapki (za to długie). Jeśli zamawiacie pisemnie to chyba też można zapytać?
Daj znać proszę ile to będzie kosztować razem z przesyłką itd., przygotujemy się finansowo :p

W takim razie zamawiam te usztywnione. Buciki będę zamawiała przez znajomą więc wytłumaczę Jej co i jak:)

Posted

Dziewczyny dostałam odpowiedź od znajomej.
Kopiuję treść wiadomości:

"Tylko moze sprawdzcie jeszcze rozmiar, na stronie podane, ze roz. M jest dla psow o wadze 18-29kg, ale podaja tez schemat jak mierzyc lapke psa.

Na dole strony jest rysunek do bucikow na tyle lapki "rear leg splint". Tak jak widac na rysunku podane sa dwa wymiary A i B.
W roz. M wymiar A wynosi 28cm, wymiar B - 20cm.

Podam od razu wymiary mniejszych i wiekszych.
roz. S, wymiar A - 25.5cm, B - 17.75cm

roz. L, wymiar A - 35.5cm, B - 24cm"

Dajcie znać i zaraz wysyłam do Niej zamówienie. Myślę, że najpóźniej na poczatku listopada Feluś będzie "śmigał" w nowych pantofelkach:)

Posted

Właśnie według tych tabel mierzyła koleżanka i według wskazówek podanych na stronie. Łapka lekko zgięta (czyli w pozycji stojącej). I wyszła nam długość "B" 19,5 cm (czyli bliżej rozmiaru M, bo to 8 cali czyli dokładnie 20,32 cm). Ale Felek ma łapki szczupłe, dlatego prosiłam o zapytanie, czy w takich sytuacjach producent nie poleca bardziej brać mniejszego rozmiaru. Tym bardziej, że według tabeli wagi Felek jest S, bo waży mniej niż 18 kg. Ale może długość jest ważniejsza i wtedy jak pisałam na początku wychodzi bliżej rozmiaru M (brakuje 0,82 cm do wymiaru "B", wymiar całkowity "A" jest trochę mniej istotny, bo najważniejsza jest odległość od palców do pięty, czyli do tego "zagięcia" z tyłu łapy, wyżej już może być 1cm dłuższe czy krótsze).

Jak coś niejasno napisałam proszę pytaj ;) I oczywiście bardzo Ci dziękuję za zaangażowanie w Felkową akcję ortopedyczną :loveu:

Posted

starsznie jestem ciekawa. i bardzo mam nadzieję, ze to jest dobry rodzaj. musi!

dziewczyny, mam zagwozdkę. w boguszycach siedzi przestarszony, znerwicowany, piękny (świecące, jasnorude umaszczenie) młody riki. zdarzyło się tak, ze [B]jest dla niego miejsce w hoteliku[/B]. miało być dla innego psa, ale rozsądek zwyciężył, bo tamten dobrze sobie radzi.
[B]Riki ma szansę - bez niej nigdy nie będzie się nadawał do adopcji[/B], bo jest baaardzo przestraszony.
riki ma kilka dni na zebranie deklaracji - i dlatego przyszłam na żebry i z prośbą o pomoc w rozprowadzaniu tej infromacji. bardzo się boje, że mu ta szansa przejdzie koło nosa...

a to właśnie riki:
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=13336184#post13336184[/URL]

Posted

Mojej Znajomej w końcu udało się dodzwonic do sklepu:)
Doradzili Jej aby zamówiła rozmiar M. Ważniejsza jest długość łapki niż waga.
Najważniejsze aby bucik nie był dłuższy od nóżki Felusia.
Więc zamówiłyśmy rozmiar M:)