ketunia Posted October 8, 2009 Posted October 8, 2009 Dziewczyny znalazłam cos takiego: [U][COLOR=#800080][URL]http://handicappedpets.com/www/index.php/help-pets-walk/dog-leg-splints.html#buy[/URL][/COLOR][/U][URL="http://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.handicappedpets.com/&ei=LdDNSp_jLpPkmwOt6OSNAw&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhandicappedpets.com%26hl%3Dpl%26rls%3Dcom.microsoft:*:IE-SearchBox%26rlz%3D1I7ADFA_pl"][/URL] lub takie buciki: [URL]http://handicappedpets.com/www/index.php/component/content/article/224.html[/URL] [URL="http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&sl=en&u=http://handicappedpets.com/www/index.php/component/content/article/224.html&prev=/search%3Fq%3Dhandicappedpets.com%26hl%3Dpl%26rls%3Dcom.microsoft:*:IE-SearchBox%26rlz%3D1I7ADFA_pl&rurl=translate.google.com&usg=ALkJrhj10Z1cOPobXHUCEMA4qm1cc7FnnA"][/URL] Możemy z siostrą zasponsorować Felusiowi takie buciki. Tylko dajcie nam znać jak najszybciej. Za 2-3 tygodnie ma przyjść do mnie paczka ze Stanów i przy okazji można by było wysłać także te butki. Tylko nie wiem jaki tam jest czas oczekiwania. Pozdrawiamy Kasia i Asia Quote
Delph Posted October 8, 2009 Author Posted October 8, 2009 Wow, [B]ketunia[/B], super te buciki wyglądają :lol: Rozmawiałam z koleżanką, jesteśmy zainteresowane tymi drugimi, mięciutkimi. Nieprzemakalne, antypoślizgowe, lekkie, no no, jeśli to prawda to właśnie czegoś takiego szukamy :p Nad tymi usztywniaczami jeszcze myślimy, ale na któreś się na pewno zdecydujemy. Trzeba tylko Felusia wymierzyć dokładnie, żeby dobrać rozmiar. Bardzo dziękuję za to znalezisko ;) , ja jakoś nie potrafiłam niczego w necie wyszukać... Rany, dlaczego w Polsce takich wynalazków nie ma, przecież to nie jest nie wiadomo jakie dziwactwo :roll: [B]Kinia1984[/B]: Takie buciki są z cienkiego nylonu, nie chronią przed uderzeniami łap o twarde podłoże, ani przed zawijaniem ich. Myślałam żeby je np. wypchać watą czy coś albo przerobić u krawca, ale jakby wyszło z tymi bucikami od Ketuni to nie trzeba by kombinować :razz: Quote
__Lara Posted October 8, 2009 Posted October 8, 2009 :lol::lol: widzę, że akcja "bucików" posuwa się do przodu ;) Quote
ketunia Posted October 8, 2009 Posted October 8, 2009 [quote name='Delph']Wow, [B]ketunia[/B], super te buciki wyglądają :lol: Rozmawiałam z koleżanką, jesteśmy zainteresowane tymi drugimi, mięciutkimi. Nieprzemakalne, antypoślizgowe, lekkie, no no, jeśli to prawda to właśnie czegoś takiego szukamy :p Nad tymi usztywniaczami jeszcze myślimy, ale na któreś się na pewno zdecydujemy. Trzeba tylko Felusia wymierzyć dokładnie, żeby dobrać rozmiar. Bardzo dziękuję za to znalezisko ;) , ja jakoś nie potrafiłam niczego w necie wyszukać... Rany, dlaczego w Polsce takich wynalazków nie ma, przecież to nie jest nie wiadomo jakie dziwactwo :roll: quote] Pomyślcie Cioteczki;) Nie wiem ile trzeba czekać na takie buciki. Do mnie paczka z Usa powinna dotrzeć za jakieś 3 tygodnie. Jak się zdecydujecie na któreś to proszę dajcie mi znać:) Quote
Delph Posted October 8, 2009 Author Posted October 8, 2009 Zdecydujemy się lada dzień, jak tylko koleżanka wymierzy Felka i poprzelicza to na rozmiary bucików :lol: Quote
sleepingbyday Posted October 9, 2009 Posted October 9, 2009 mam kumpla w chicago, będzie wracał do polski pod koniec października, jakby co. Quote
ketunia Posted October 11, 2009 Posted October 11, 2009 [quote name='Delph']Zdecydujemy się lada dzień, jak tylko koleżanka wymierzy Felka i poprzelicza to na rozmiary bucików :lol:[/quote] Będę w Warszawie pod koniec października lub na poczatku listopada. Mogłabym zawieźć buciki Felusiowi:) Dajcie mi proszę znać jak najszybciej bo nie wiem ile się czeka na te buciki. Quote
Delph Posted October 12, 2009 Author Posted October 12, 2009 Wczoraj koleżanka wysłała maila z tymi bucikami do weterynarza prowadzącego rehabilitację Felka. Jak tylko dostaniemy od niego odpowiedź, które lepsze, daję znać i zamawiamy :razz: Quote
Delph Posted October 14, 2009 Author Posted October 14, 2009 Odpowiedzi od weterynarza jeszcze nie ma, ale koleżanka obiecała na jutro wymierzenie Felka i podanie rozmiarów. Najwyżej zdecydujemy same, które buciki wybrać. Tak poza tym dzięki dogomaniaczce śledzącej wątek Felka znalazłam jeszcze takie cudo, ale nie wiem czy nie są za niskie i nie zsuwają się: [url=http://www.ruffwear.com/Barkn-Boots-Grip-Trex?sc=2&category=11]Bark'n Boots Grip Trex Dog Boots - all-terrain, all-condition, all-season paw wear - from Ruff Wear[/url] Quote
ketunia Posted October 14, 2009 Posted October 14, 2009 Fajne te buciki. Czy Feluś nie musi mieć usztywnionych łapek? Quote
Delph Posted October 14, 2009 Author Posted October 14, 2009 Właśnie nie wiem :lol: na tym polega problem w wyborze bucików. Teoretycznie jak nie ma niczego na łapkach chodzi poprawnie, ale uderza nimi bardzo mocno o ziemię przez to, że nie ma czucia i uszkadza paliczki. Dlatego potrzebne są mięciutkie buciki do amortyzowania tych uderzeń. Z drugiej strony podejrzewam, że jak założymy mu miękkie buty utrudnimy mu chodzenie, zacznie znowu wywijać łapy do tyłu i też będzie źle. Dlatego może jednak najlepsze będą te usztywniane, przynajmniej do czasu aż wygoją się porządnie wszystkie kosteczki. Już sama nie wiem, zgłupiałam zupełnie :roll: Quote
ketunia Posted October 14, 2009 Posted October 14, 2009 [quote name='Delph']Właśnie nie wiem :lol: na tym polega problem w wyborze bucików. Teoretycznie jak nie ma niczego na łapkach chodzi poprawnie, ale uderza nimi bardzo mocno o ziemię przez to, że nie ma czucia i uszkadza paliczki. Dlatego potrzebne są mięciutkie buciki do amortyzowania tych uderzeń. Z drugiej strony podejrzewam, że jak założymy mu miękkie buty utrudnimy mu chodzenie, zacznie znowu wywijać łapy do tyłu i też będzie źle. Dlatego może jednak najlepsze będą te usztywniane, przynajmniej do czasu aż wygoją się porządnie wszystkie kosteczki. Już sama nie wiem, zgłupiałam zupełnie :roll:[/quote] Ja tez pomyślałam o tych usztywnianych bucikach. Feluś potrzebuje dwóch bucików? Z tego co widziałam na stronie to ten model usztywniany kupuje się pojedyńczo. Myślę, że jeszcze 2 dni możemy poczekać na decyzję. Czekam na wiadomości:) Quote
Delph Posted October 15, 2009 Author Posted October 15, 2009 Koleżanka była dzisiaj w lecznicy u weterynarza prowadzącego Felka zapytać o butki. Tamten drugi jeszcze się nie odezwał :shake: Ale podjęłyśmy decyzję, zamawiamy dwa buciki sztywne, te [URL="http://handicappedpets.com/www/index.php/help-pets-walk/dog-leg-splints.html#buy"]Dog (Canine) Leg Splints - Cat (Feline) Leg Splints[/URL] Teraz tak, mamy problem ;) Mierzenie okazało się skomplikowane. Wyszło, że Felek jest idealnie po środku wymiarów Small i Med. Mam wobec tego prośbę, czy można będzie przy zamówieniu poradzić się, które będą lepsze (czy lepiej ciaśniejsze, ale nie będą się zsuwać, czy większe, a ewentualnie później je np. czymś wyłożyć od środka). Chodzi o to, że mierząc według wskazówek na stronie wyszło nam wymiarami trochę bliżej rozmiaru Med (długość "B" jakieś 7,68", a różnica między Small a Med jest odpowiednio 7" i 8"). Czyli niby Med. Ale z drugiej strony według tabeli wagi Felek jest Small, a do tego ma szczupłe łapki jak na swoją wielkość. Jednym słowem ma łapinki długie, ale chude :eviltong: I co teraz? Może zamówimy M, ale z zapytaniem czy jeżeli jest taka sytuacja to może lepiej brać mniejsze? Tylko trzeba zaznaczyć, że chodzi o te na tylne łapki. Weterynarzowi podobały się też te buciki [URL="http://www.ruffwear.com/Barkn-Boots-Grip-Trex"]Bark'n Boots Grip Trex Dog Boots - all-terrain, all-condition, all-season paw wear - from Ruff Wear[/URL] , ale to inny sklep i pewnie nie na rękę Wam zamawiać. Poza tym one są dostępne w Polsce, tylko droższe... Quote
sleepingbyday Posted October 16, 2009 Posted October 16, 2009 co do rozmiaru to nie poradze za nic, ale rozterkę rozumiem. a na oko wydaje sie, z ete pierwsze buciki lepiej usztywniaja noge w zdrowej pozycji. te drugie wygladają na luźne skarpety i tyle.. Quote
ketunia Posted October 16, 2009 Posted October 16, 2009 [quote name='Delph']Koleżanka była dzisiaj w lecznicy u weterynarza prowadzącego Felka zapytać o butki. Tamten drugi jeszcze się nie odezwał :shake: Ale podjęłyśmy decyzję, zamawiamy dwa buciki sztywne, te [URL="http://handicappedpets.com/www/index.php/help-pets-walk/dog-leg-splints.html#buy"]Dog (Canine) Leg Splints - Cat (Feline) Leg Splints[/URL] Teraz tak, mamy problem ;) Mierzenie okazało się skomplikowane. Wyszło, że Felek jest idealnie po środku wymiarów Small i Med. Mam wobec tego prośbę, czy można będzie przy zamówieniu poradzić się, które będą lepsze (czy lepiej ciaśniejsze, ale nie będą się zsuwać, czy większe, a ewentualnie później je np. czymś wyłożyć od środka). Chodzi o to, że mierząc według wskazówek na stronie wyszło nam wymiarami trochę bliżej rozmiaru Med (długość "B" jakieś 7,68", a różnica między Small a Med jest odpowiednio 7" i 8"). Czyli niby Med. Ale z drugiej strony według tabeli wagi Felek jest Small, a do tego ma szczupłe łapki jak na swoją wielkość. Jednym słowem ma łapinki długie, ale chude :eviltong: I co teraz? Może zamówimy M, ale z zapytaniem czy jeżeli jest taka sytuacja to może lepiej brać mniejsze? Tylko trzeba zaznaczyć, że chodzi o te na tylne łapki. Weterynarzowi podobały się też te buciki [URL="http://www.ruffwear.com/Barkn-Boots-Grip-Trex"]Bark'n Boots Grip Trex Dog Boots - all-terrain, all-condition, all-season paw wear - from Ruff Wear[/URL] , ale to inny sklep i pewnie nie na rękę Wam zamawiać. Poza tym one są dostępne w Polsce, tylko droższe...[/quote] Dziewczyny to, które zamawiać? Te usztywnione? Czy te, które wypatrzyłyście poźniej? Dajcie mi znać do wieczora. Quote
Delph Posted October 16, 2009 Author Posted October 16, 2009 [B]Ketunia[/B]: Te usztywnione, które podałaś na początku, dwie sztuki rozmiar Med (2x rear leg splint, rozmiar Med o wymiarach A-11", B-8"). Jeżeli zamawiacie telefonicznie to proszę zapytajcie czy w takim przypadku jak nasz, że wymiary są pomiędzy rozmiarem Small a Medium, nie lepiej będzie wziąć rozmiar Small. Bo psiak ma szczupłe łapki (za to długie). Jeśli zamawiacie pisemnie to chyba też można zapytać? Daj znać proszę ile to będzie kosztować razem z przesyłką itd., przygotujemy się finansowo :p [B]Sleepingbyday[/B]: Wiem, one są zupełnie różne, ale takie skarpety z podeszwą też by się Felkowi przydały do chodzenia na co dzień, taka podeszwa by amortyzowała uderzenia o ziemię. Quote
ketunia Posted October 16, 2009 Posted October 16, 2009 [quote name='Delph'][B]Ketunia[/B]: Te usztywnione, które podałaś na początku, dwie sztuki rozmiar Med (2x rear leg splint, rozmiar Med o wymiarach A-11", B-8"). Jeżeli zamawiacie telefonicznie to proszę zapytajcie czy w takim przypadku jak nasz, że wymiary są pomiędzy rozmiarem Small a Medium, nie lepiej będzie wziąć rozmiar Small. Bo psiak ma szczupłe łapki (za to długie). Jeśli zamawiacie pisemnie to chyba też można zapytać? Daj znać proszę ile to będzie kosztować razem z przesyłką itd., przygotujemy się finansowo :p W takim razie zamawiam te usztywnione. Buciki będę zamawiała przez znajomą więc wytłumaczę Jej co i jak:) Quote
ketunia Posted October 17, 2009 Posted October 17, 2009 Dziewczyny dostałam odpowiedź od znajomej. Kopiuję treść wiadomości: "Tylko moze sprawdzcie jeszcze rozmiar, na stronie podane, ze roz. M jest dla psow o wadze 18-29kg, ale podaja tez schemat jak mierzyc lapke psa. Na dole strony jest rysunek do bucikow na tyle lapki "rear leg splint". Tak jak widac na rysunku podane sa dwa wymiary A i B. W roz. M wymiar A wynosi 28cm, wymiar B - 20cm. Podam od razu wymiary mniejszych i wiekszych. roz. S, wymiar A - 25.5cm, B - 17.75cm roz. L, wymiar A - 35.5cm, B - 24cm" Dajcie znać i zaraz wysyłam do Niej zamówienie. Myślę, że najpóźniej na poczatku listopada Feluś będzie "śmigał" w nowych pantofelkach:) Quote
Delph Posted October 17, 2009 Author Posted October 17, 2009 Właśnie według tych tabel mierzyła koleżanka i według wskazówek podanych na stronie. Łapka lekko zgięta (czyli w pozycji stojącej). I wyszła nam długość "B" 19,5 cm (czyli bliżej rozmiaru M, bo to 8 cali czyli dokładnie 20,32 cm). Ale Felek ma łapki szczupłe, dlatego prosiłam o zapytanie, czy w takich sytuacjach producent nie poleca bardziej brać mniejszego rozmiaru. Tym bardziej, że według tabeli wagi Felek jest S, bo waży mniej niż 18 kg. Ale może długość jest ważniejsza i wtedy jak pisałam na początku wychodzi bliżej rozmiaru M (brakuje 0,82 cm do wymiaru "B", wymiar całkowity "A" jest trochę mniej istotny, bo najważniejsza jest odległość od palców do pięty, czyli do tego "zagięcia" z tyłu łapy, wyżej już może być 1cm dłuższe czy krótsze). Jak coś niejasno napisałam proszę pytaj ;) I oczywiście bardzo Ci dziękuję za zaangażowanie w Felkową akcję ortopedyczną :loveu: Quote
ketunia Posted October 17, 2009 Posted October 17, 2009 Nie ma za co. Mam nadzieję poznać Felusia osobiście:) Zaraz napiszę do koleżanki i wytłumaczę jej co i jak. Buziaki dla Felka:) Quote
sleepingbyday Posted October 19, 2009 Posted October 19, 2009 o jezu, mam nadzieje, ze producent dokładnie sie wczyta i cos poradzi. można go spytac, czy jest mozliwa wymiana, jakby co? takj czy siak - felek w końcu znalazł obuwie :multi: Quote
bico Posted October 21, 2009 Posted October 21, 2009 już nie mogę się doczekać, kiedy Felek w nowych butkach zacznie paradować:cool3: oby mu pomogły na te jego biedne łapiny:kciuki: Quote
sleepingbyday Posted October 21, 2009 Posted October 21, 2009 starsznie jestem ciekawa. i bardzo mam nadzieję, ze to jest dobry rodzaj. musi! dziewczyny, mam zagwozdkę. w boguszycach siedzi przestarszony, znerwicowany, piękny (świecące, jasnorude umaszczenie) młody riki. zdarzyło się tak, ze [B]jest dla niego miejsce w hoteliku[/B]. miało być dla innego psa, ale rozsądek zwyciężył, bo tamten dobrze sobie radzi. [B]Riki ma szansę - bez niej nigdy nie będzie się nadawał do adopcji[/B], bo jest baaardzo przestraszony. riki ma kilka dni na zebranie deklaracji - i dlatego przyszłam na żebry i z prośbą o pomoc w rozprowadzaniu tej infromacji. bardzo się boje, że mu ta szansa przejdzie koło nosa... a to właśnie riki: [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=13336184#post13336184[/URL] Quote
ketunia Posted October 26, 2009 Posted October 26, 2009 Mojej Znajomej w końcu udało się dodzwonic do sklepu:) Doradzili Jej aby zamówiła rozmiar M. Ważniejsza jest długość łapki niż waga. Najważniejsze aby bucik nie był dłuższy od nóżki Felusia. Więc zamówiłyśmy rozmiar M:) Quote
Recommended Posts