Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej Wszystkim.

Mam nieco kłopotliwy problem z moim podopiecznym jamnikiem.

Niedlugo skonczy 8 miesięcy. Od jakiegos czasu zauważyłam u niego wydzieline ropną z siusiaka, niektorzy mówią, ze to normalane u młodych psów, nie martwilo by mnie to gdyby było chwilowe, ale utrzymuje sie od jakiegos czasu. Nie wiem co robic czy iść do Weterynarza czy przeczekać? Proszę o poradę co robić.

Posted

Jest to dość częste u psów,ale lekarz powinien zobaczyć,jakiego rodzaju jest to wydzielina.Możesz przemywać rivanolem lub mocno rozcieńczoną nalewką nagietkową (1łyzka na szkl. wody)dostaniesz w każdej aptece, mój ś.p.pies miewał czasami takie stany i obecny też ma i wetka dała mi maść,którą stosuje się na wymiona krów,działa szybko i stosuje się krótko,bo po 3 dniach jest spokój,ale jednocześnie polewam siusiaka rivanolem.Nazywa się to Tetra Delta i wet pokaże Ci,jak się z tym obchodzić jeśli nie umiesz. Zdrowia psinie życzę!

Posted

Dzieki za odpowiedż.Jesli chodzi o tą wydzieline to jest raczej w postaci płynnej i dośc często ostatnio mu sie zbiera i zasycha tworząc takie malutkie czopy ropne. Mam pytanie odnośnie tego Revinolemu czy jest on dostępny w aptekach bez recepty i cenowo jak to wygląda? a ta nalewka też bez recepty? Można stosowąc odzielnie te lekarstwa lub łączyć razem? Proszę o odpowiedz!Dzięki!

Posted

Rivanol jest dostępny w aptekach, bez recepty, kosztuje najwyżej kilka złotych. To po prostu środek dezynfekcyjny.

Jeśli ta wydzielina rzeczywiście wygląda na ropną, to ja bym wolała pokazać to weterynarzowi... :roll:

• 2 weeks later...
Posted

Moj pies ma od pewnego czasu nadmierną wydzieline z siusiaka :-? Kolor zielonkawy i ma specyficzny zapach. Bylam u dwoch roznych wet, ktorzy jednoglosnie stwierdzili, ze nie ma stanu zapalnego i trzeba plukac rumiankiem lub nadmanganianem potasu. Skorzystalismy z rady weta, lecz wydzielinka dalej sie pojawia. Czy ktos z Was mial taki problem?

Posted

dzieki za odpowiedz, moja psina tez ma sie dobrze - chyba go w zwiazku z tym nic nie boli :-?
ale strasznie brudzi np: posciel :(
obawiam sie, ze to jest jakis stan zapalny :cry:

Posted

bedac wczoraj kontrolnie u veta powiedzielismy mu ze nasz maluch dziamga sobie siusiorka baaaardzo namietnie
vet obejrzal, pokazal ze zaczerwieniony pod wlosem i jest troche ropki
powiedzial ze u panow pieskow to czesto sie zdarza, zwlaszcza jak spotykaja suczki z cieczka
kazal przemywac rivanolem (odpadlo bo jestesmy 2 dni po przeprowadzce na nowym panelu nie znioslabym plam) lub kalium
przemywamy kalium, maly dostaje wscieklizny ale z pyszczaka juz mu nie smierdzi od ciuckania siusiaczka
w zwiazku z powyzszym polecam dokladne ogledziny i przemywanie

Posted

Pewnie chodzi o nadmanganian potasu... po dodaniu do wody woda zabarwia sie na różowo/fioletowo... roztwór ma właściwosci antyseptyczne... nie wiem jak z dostepnością na rynku...
Pozdrawiam cieplutko :wink:

PS.: Mój szczylek tez ma jakąś dziwną wydzielinę z siusiaka... słyszałam, że to normalne u samców...
Nie wiem co z tym robić...
Czasami przemywam rumiankiem...

Posted

Ale czy naprawdę jest taka potrzeba? to podobno naturalna wydzielina... proponuję rumianek...
Osobiście nie odważyłabym się przemywać Bonulcowi siusiaka Rivanolem.... :-?

Posted

Wydaje mi sie, ze tak - bo jej jest naprawde duzo :( . Jak wytrze mu siusiaka papierkiem to za 0,5 godziny znowu sie pojawia.
Brudzi w domu wszystko na czym usiądzie. A nadomiar zlego lize sobie to - zapach z pyska ma okropny :eviltong:

Posted

ale vet nie kazal wycierac tylko odciagnac napletek i wpuszczac tam plyn.
kalium dostalismy u veta ale pewnie w aptece jest
zapach z pyszczaka minol juz po 2 (!!!!!!) dniach przemywania a i siusiaczek mniej czerwony jest i maly juz go tak namietnie nie ciucka.
Moze i jakas ilosc wydzieliny jest normalna u pieskow ale to chyba w jakichs granicach.
Ja z efektow jestem bardzo zadowolona i moge z czystym sumieniem metode te polecac

Posted

mój golden miał tez taką wydzielinę z siusiora i ją wylizywał ,poszliśmy do weta zrobiono wymaz i sie okazało,ż eto gronkowiec więc skonczyło się na antybiotykach
ja bym tego wcale tak nie zoastawiała bo przemyscie srodnkiem dez moze dac tylko chwilowy efekt

Posted

Ja miałam taki problem z moim psem dawno temu.
Leczyli, leczyli i nic.
Po jakimś czasie dowiedziałam się, że to może być od zapchanych gruczołów.
Myślę, że sprawdzić nie zaszkodzi?
No chyba, że już lepiej :)
Pozdrówka :)