Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 290
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dino już w nowym domku :razz:
Jeszcze nie wiem jak się tu wrzuca zdjęcia, ale postaram się wkrótce się nauczyć i coś wrzucić :p
Jednak mamy troszkę stresa, bo Dino raz rzucił się na mojego Tate :-o, którego wcześniej przecież widział - mamy "nadzieję" że to tylko dlatego, że się wystraszył, bo Tata zaszedł go od tyłu... mam nadzieję, że więcej się to nie powtórzy... no ale mimo wszystko :-(
Oby się to więcej nie powtórzyło, bo będę się martwić...

Posted

palula napisał(a):
Jednak mamy troszkę stresa, bo Dino raz rzucił się na mojego Tate :-o,
Dino, Ty łajzo cholerna :mad:. Taki fajny dom, a Ty taki dym na początku robisz? Ładnie to tak? :mad:
Myślę, że Dino się przestraszył, ale lepiej dmuchać na zimne, tym bardziej, że chapnął troszkę za mocno.
Proponuję karmienie z ręki (głównie przez tatę) + drobne ćwiczenia z pochwałami i smakołykami + tato równa się coś miłego (czyli pojawia się tato, woła Dino, Dino podchodzi dostaje smakołyk albo zostaje poklepany albo rzuca mu się zabawkę).
To tak na gorąco wymyślone.

Posted

przede wszystkim nie zachodzić od tyłu , nie łapać za kark, nie robić nerwowych ruchów .

ze smakami pomysł dobry .

moim zdaniem normalna obecność własciciela , karmienie i spacery i wszystko spokojnie i dajcie sobie czasu .

Posted

palula napisał(a):
Dino już w nowym domku :razz:
Jeszcze nie wiem jak się tu wrzuca zdjęcia, ale postaram się wkrótce się nauczyć i coś wrzucić :p
Jednak mamy troszkę stresa, bo Dino raz rzucił się na mojego Tate :-o, którego wcześniej przecież widział - mamy "nadzieję" że to tylko dlatego, że się wystraszył, bo Tata zaszedł go od tyłu... mam nadzieję, że więcej się to nie powtórzy... no ale mimo wszystko :-(

Dinusiu, bądź grzeczny, nie pokazuj ząbków. Trzymam mocno kciuki za dobre wzajemnie relacje :lol:

Posted

palula-daj mu troszke czasu.
Musi przyzwyczaić sie do nowych warunków,zapachów i do was:)

Napewno bedzie dobrze,-napewno znajdziecie w nim wielkiego przyjaciela i nieugietego stróża rodziny:)
Troszke trzeba czasu żeby doszedł do siebie po tylu przejściach.Jest mlodym psiakiem,a z racji predyspozycji rasy-bardzo inteligentym:)

Posted

Paola06 napisał(a):
a z racji predyspozycji rasy-bardzo inteligentym:)

dokładnie, wykazał się sporą inteligencją - zapamiętał ruszające się mrówki i całe popołudnie, jak tamtędy przechodził, podchodził do mrowiska i nie wiem, może chciał się z nimi pobawić :lol: bardzo go intrygowały te dreptające mrówki - czyli ma też dobry wzrok :razz: a i lubi łapać muchy w locie :D

Posted

florida_blue napisał(a):
GameBoy a co ty za psiura masz w awatarze ? jakiś nowy nabytek ?

spójrz na mój podpis będziesz wiedziała :-( Hexa jest za TM
od 2 m-cy mieszka z nami Muminek

Posted

florida_blue napisał(a):
podpis czytałam - przykro mi... ale ten Muminek to co to takiego??? skąd go masz ?

biedny - z mrówkami chciał sie bawić :D ja myślę, że koniecznie należy mu sie psie towarzystwo :razz:

Muminek jest z hodowli to CC

Dino jest przępiękny, pewnie trochę czasu zajmie mu przystosowanie się do nowych warunków i wpasowanie w hierarchię w nowym domu - kaukazy to dumne psy

Posted

[quote name='palula']Jednak mamy troszkę stresa, bo Dino raz rzucił się na mojego Tate :-o, którego wcześniej przecież widział- mamy "nadzieję" że to tylko dlatego, że się wystraszył, bo Tata zaszedł go od tyłu...
Nie ma innej możliwości, jak ze strachu! Zazwyczaj psy od starszych ludzi są niezsocjaliwane i znające 0 komend.

palula;12214512l napisał(a):
mam nadzieję, że więcej się to nie powtórzy... no ale mimo wszystko :-(

Nie powtórzy się, jak będziecie z nim mądrze postępować ;) To nie jest małe dziecko, ale wielki pies, który już teraz zaczyna uruchamiać cały system swoich możliwości, aby jednak ustawić się jak najwyżej w hierarchii. Więc proponuję zacząć stosować co 3 dni proste komendy na spacerze (pies na lince, nie spuszczony, bo nie mamy nad nim panowania), a w domu przed każdym jedzeniem i przed każdą pieszczotą proste: siad, leżeć, głos, czy co tam sobie wymyślicie;)

Pięknego macie psa:loveu:- z zachwytu tchu złapać nie mogę, ale z charakterem i bez socjalki, więc duuuużo pracy przed Wami i zarazem pięknych chwil!

Jeżeli macie jakiekolwiek problemy- najdrobniejsze (bo od takich się zazwyczaj zaczyna większy problem) to piszcie na forum, a dogo na pewno postara się pomóc;)