Jump to content
Dogomania

Zakończony: Dodane - Kwiaty z mojego ogródka/edycja jesień 2023 dla psiaków, sprzedaż i wymiana hobbystyczna nadwyżek ogródkowych, otwarte do 31.08 2023 do godz. 20.00

Recommended Posts

Posted
Dnia 11.08.2023 o 09:02, Isiak napisał:

Z pelargoniami w skrzynkach rośnie maciejka, uwielbiam jej zapach. Postaram się zebrać nasionka wilca, chociaż w tym roku taki trochę kiepski i wilec, i fasola. W zeszłym roku miałam burzę tego wilca na balkonie i zebrałam sporo nasion, ale dałam wszystko alex260503 i chyba ślimaki jej roślinki zjadły 😞 

alex260503, podaj nazwę tego preparatu z nicieniami, który zastosowałaś i napisz, czy skuteczny.

Nemaslug coś takiego, ale zauważyłam że po ostatnich obfitych opadach deszczu trzeba byłoby powtórzyć.

Pierwszy raz mi nie ze żarły ślimaki łubinu.

Wilce mam może nie taka imponująca ilość jaka wysiałam ale zbiorę z nich nasionka i możemy się wymienić 😉

Posted
Dnia 11.08.2023 o 12:45, Jaaga napisał:

W czym trzymasz słoneczniki, że masz tak niesamowicie dorodne? Z tarasu przeniosłam swoje do gruntu przy topinamburze i mam rachityczne badylki. Chyba w przyszłym roku zostawię na tarasie. Pierwszy raz zasiałam.

W zwykłych plastikowych doniczkach, i to całkiem niedużych. Wchodzi mi do nich mały worek ziemi Krecik, czyli 6 l. Mam dwie takie doniczki, stoją obok siebie, w każdej mam 4 słoneczniki. Często je nawożę, bo są żarłoczne, i w tak małych doniczkach to padłyby z głodu. W upały podlewam obficie dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Każdego roku mam takie wielkie, ale w tym roku też mi wyrosły chude i mają niewielkie kwiaty. Musiałam je postawić na podwyższeniu, żeby były widoczne z ulicy zza pelargonii. Myślałam, że doniczkowa uprawa im nie służy, ale resztę nasion dałam alex, wysiane w gruncie i też takie kurduple. Może na taką odmianę trafiłam, chociaż według opisu na opakowaniu miały wyrastać do 2 metrów.

W tym roku mam takie, teraz kwitną:

20230802_180443.jpg

Posted
Dnia 11.08.2023 o 13:02, Isiak napisał:

W zwykłych plastikowych doniczkach, i to całkiem niedużych. Wchodzi mi do nich mały worek ziemi Krecik, czyli 6 l. Mam dwie takie doniczki, stoją obok siebie, w każdej mam 4 słoneczniki. Często je nawożę, bo są żarłoczne, i w tak małych doniczkach to padłyby z głodu. W upały podlewam obficie dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Każdego roku mam takie wielkie, ale w tym roku też mi wyrosły chude i mają niewielkie kwiaty. Musiałam je postawić na podwyższeniu, żeby były widoczne z ulicy zza pelargonii. Myślałam, że doniczkowa uprawa im nie służy, ale resztę nasion dałam alex, wysiane w gruncie i też takie kurduple. Może na taką odmianę trafiłam, chociaż według opisu na opakowaniu miały wyrastać do 2 metrów.

W tym roku mam takie, teraz kwitną:

20230802_180443.jpg

Ja mam za płotem całe pole 2 m słoneczników 😁😁🌻🌻

Posted
Dnia 10.08.2023 o 22:32, alex260503 napisał:

Irysy jeszcze poproszę po 1 szt.

A numery:

20.) Irys błękitny 3 szt.

21) irys żółty 2 szt

Grażko jeszcze resztę irysów po 1 szt zapisz mi proszę 

tj. Irys syberyjski

Posted
Dnia 11.08.2023 o 09:30, Isiak napisał:

Grażko, nie zapisałaś mi tulipanów po 5 szt. i lilii 16 a i 16 b 🙂 Rudbekia nr 2 - 1 szt.

Ułudka śliczna. Tylko jak ją przezimować, żeby nie przemarzła w pojemniku... Ze trzy razy próbowałam z klematisem, i nie udało się. Gazety, styropiany, a klematis i tak umarł 😞 

Już poprawione:) tak to kawa czyni cuda:)

• Like 1
Posted
Dnia 11.08.2023 o 10:03, Isiak napisał:

Na balkonie to chyba tylko zdjęcia tych cudnych roślin mogłabym powiesić 😄 Chociaż kiedyś miałam lilie w doniczkach, ale mam zbyt mało słońca na balkonie.

Pokazałam bazarek mojej szefowej, hi hi hi 😁 i to jej zamówienie.

Grażko, decyzja jest taka, że z drzewiastych chce każdą, czyli 4 sztuki. A zamiast 16 b (tygrysiej) chce 16 c, tę pełną żółtą.

Już poprawiam na 4 różne drzewiaste i żółtą pełną azjatycką.- zamiast tygrysiej.

• Like 1
Posted
Dnia 11.08.2023 o 10:23, Isiak napisał:

A nie chciałabyś na tej kratce puścić tunbergii? Jest prześliczna, przez parę lat sadziłam ją na balkonie na kratkach, potem nie była u nas na targu dostępna i wróciłam do fasoli, ale w tym roku ogrodnik już ją miał w sprzedaży, więc w przyszłym roku posadzę sobie znowu tunbergię. To jest zdjęcie tunbergii na balkonie sprzed kilku lat:

15e0eef94c01949amed.jpg

Pelargonie z maciejką na oknie:

IMG_3248.JPG

Tunbergia bardzo mi sie podoba ale nie wiem, czy nie będzie jej za gorąco przy południowej ścianie. Jak będzie rozpięta na kratce, to nie mogę w gorące dni gdzieś jej przenieść.

Posted
Dnia 11.08.2023 o 14:13, alex260503 napisał:

Grażko jeszcze resztę irysów po 1 szt zapisz mi proszę 

tj. Irys syberyjski

Już dopisuję - mam cztery irysy syberyjskie w ofercie, czy dopisać wszystkie?

Posted
Dnia 11.08.2023 o 19:04, Jo37 napisał:

Dla mojej koleżanki Zosi poproszę 5 szt żółtych niskich irysków. Odbiór osobisty oczywiście.

Bardzo dziękuję, już odznaczam na pierwszej stronie.

Posted
Dnia 11.08.2023 o 19:17, koja napisał:

Jeśli dostanę jeszcze piwonię nr 5 to poproszę 🙂

Zapisuję. Piwonię do podziału wykopię za dwa tygodnie. Zobaczę jak uda mi się podzielić, żeby sadzonki miały odpowiednią ilość oczek:)

Posted
Dnia 11.08.2023 o 20:22, koja napisał:

Poproszę jeszcze: nr 2, nr 3, nr 9a - 10 czy, nr 9b - 10 szt, nr 13.

Dziękuję, już odznaczam. Kalina jest zarezerwowana do poniedziałku, ale jeszcze jutro sprawdzę czy coś się nie urodziło i dam Ci znać a na razie odznaczam jako rezerwę:) Trzeba być przygotowanym, że będzie bardzo duża, rozłożysta. Moja ma około 2 metrów szerokości i wysokości i jeszcze rośnie!

Posted
Dnia 12.08.2023 o 06:53, koja napisał:

Dzień dobry. Poproszę jeszcze lilię źółtą pełną.  

Dziękuję. Niestety wydaje mi się, że już nie będzie, ewentualnie gdyby miała małe cebulki to po wykopaniu (w pierwszej połowie września) prześlę Ci wiadomość i zadecydujesz.