Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='diuna_wro']Ja nie mam dobrych doświadczeń z ludzkim rehabilitantem w przypadku Itiego, ale lepszy taki niż żaden.

Chyba kiedyś już proponowałam, ale powiem jeszcze raz: świetna rehabilitantka wet z Wrocławia mogłaby telefonicznie z tym Panem pogadać, poradzić mu. Dajcie tylko znać, a podam jej tel.

Czy Promyk ma ciepło? To bardzo ważne przy regeneracji połączeń nerwowych. On nie może marznąć, a noce teraz zimne. Gdzie Promyk śpi?[/quote]

Z tego co mi wiadomo rehabilitant konsultuje się z panią z Grudziądza, na którą dostaliśmy namiary również z dogo, tylko już nie pamiętam dokładnie od kogo. Ale zadzwonić zawsze można i do kogoś innego także, więc bardzo proszę o numer telefonu do tej pani.
Promyk oczywiście śpi w pomieszczeniu ocieplanym, razem z kotami. Jest to nowe pomieszczenie i faktycznie jest tam ciepło. Jeśli na dworze świeci słońce, to Promyk siedzi sobie na specjalnym wybiegu, który ma cały do swojej dyspozycji). Wybieg jest nasłoneczniony, jedyny minus to taki,że nie ma na nim trawy.

• Replies 1.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ja chetnie pomoge. Tylko napisz na jaka pomoc w tej chwili liczy schronisko? Wydaje mi sie, ze tak na wlasna reke to ja decyzji podejmowac nie moge i szukac DT, jesli nie wiem, na co schronisko wyraza zgode. Z watku Promyka wynika, ze szukamy DT w Katowicach. Czy nadal tak jest? Jesli tak, to poszukiwania np w Koninie, nie maja sensu. Nie przeprowadzalam nigdy zadnej duzej akcji, szczegolnie, ze z odleglosci 2000 km jest to trudne. Nie chce doradzac, bo wiem, ze doradcow nie szukacie. Pomyslalam sobie tylko, ze jesli poszukiwania DT w Katowicach nie daja jak dotad zadnych rezultatow, to moze warto sprobowac czegos innego. Co nie znaczy, ze tak musi byc. Tu nie ja jestem decydentem. Napisz, prosze, w jaki sposob moge pomoc, a chetnie to zrobie

Posted

Schronisku głównie chodzi o dwie sprawy:
aby Promyk miał dostęp do fachowej rehabilitacji, więc czy to by miały być Katowice czy też inne miasto, w którym profesjonalnie rehabilituje się psy, to już nie jest istotne. Wiemy,że nie ma szansy otrzymać takiej rehabilitacji w Koninie.
oraz aby nie był przekazywany z rąk do rąk, czyli trochę u jednej osoby, trochę u drugiej.

W przypadku pieska, który nie kontroluje swoich potrzeb fizjologicznych byłoby niemalże cudem,żeby znalazł się taki DT, dzięki któremu Promyk miałby dostęp do profesjonalnej rehabilitacji tak długo jak to będzie konieczne. Inne wyjście to takie, aby postarać się by Promyk w ogóle opuścił schronisko i miał DT nawet w takim miejscu jak Konin, gdzie ta rehabilitacja jest taka jaka jest.

Akcję tego typu wyobrażam sobie w dwojaki sposób - poprzez internet na całą Polskę i lokalnie.
Jeśli chodzi o net to mogą to być ogłoszenia informujące o tym,że szukamy mu DS lub DT i dostępu do rehabilitacji.
a lokalnie to nasze media lokalne, plakaty na mieście, ulotki

Jeśli chodzi o akcję lokalną to jestem sceptycznie nastawiona - nasze miasto jest jakie jest a mentalność ludzi.....jesteś stąd, to wiesz.
Przychodzą do schroniska i chcą tylko zdrowe a najlepiej młode. Nie wiem czy znalazłaby się w naszym mieście taka osoba, która przygarnęłaby zwierzę z takimi problemami jak Promyk.
Bardziej stawiałabym na ogłoszenia w internecie.
Tak ja to widzę.

Posted

To ja teraz troszkę "podrążę" temat stanu Promyczka.
Potrzeba jak najwięcej informacji, aby np zasięgnąć mailowo opinii specjalistów. Namiary na takowych są na wątku Molly i sądzę, że można by było pójść tym tropem.
Wielka prośba do Was dziewczyny, abyście w miarę możliwości zdobyły jak najwięcej szczegółowych informacji:
[B][COLOR=green]Z opisu wynika, że miał pęknięty kręgosłup w odcinku piersiowym i złamaną miednicę, którą nastawiono bez cięcia.[/COLOR][/B][COLOR=green][COLOR=Black]
- Proszę ustalcie dokładnie jak poważny był stan w tym skomplikowanie operacji.
- [/COLOR][/COLOR]Co wet stwierdził odnośnie uszkodzenia lub braku uszkodzenia rdzenia kręgowego i korzeni nerwowych lub poszczególnych nerwów?
- Czy dostępne są zdjęcia rentgenowskie przed i po operacji. Czy możliwe jest uzyskanie skanów dobrej jakości?
- Czy były robione fachowe badania odnośnie potrzeb fizjologicznych? Bo chyba opinia podana tutaj, wynika jedynie z obserwacji. Czy jest możliwość przeprowadzenia takich badań?

To na razie tyle ;)
Mam nadzieję, że uda się Wam jak najwięcej ustalić :loveu:
Trzymaj się Promysiu!

Posted

Radunia przesłałam Twoje zapytania do schroniska.
Dzisiaj spędziłam z Promyczkiem przeszło godzinę na trawce. Dawno go nie widziałam i wiecie co? On chodzi. On już chodzi - mam nadzieję,że to co dzisiaj widziałam to nie było jednorazowe wystąpienie. Promyczek po prostu przebierał nóżkami a dupka opadała mu zaledwie raz na jakiś czas. Za to jak już usiadł, to nóżki mu aż drżały (to pewnie z wysiłku mięśnie nie dawały rady). Gdy już się nachodził, położył się i przysnął na trochę.
Promyk "opracował" sobie fajną metodę drapania się po uszach czy szyi - kładzie się z przednimi łapkami do przodu i o nie mocno trze uszy, głowę czy też szyję. Nie widziałam jeszcze czegoś takiego.

Bałam się to napisać. Nie mam pewności czy już teraz tak będzie czy po prostu miał super dzień. Tak czy inaczej dzisiaj po prostu CHODZIŁ.........

Posted

Przepraszam za offa
Pomóżcie znaleźc dom dla Zbirka. Schronisku Cichy Kąt grozi likwidacka, nie mamy pojęcia co zrobimy ze zwierzakami. Zapraszam na wątek Zbirka:[url]http://www.dogomania.pl/forum/f28/ck...znosic-133054/[/url]

Posted

Martka - wspaniałe informacje :) Nawet jeśli to był tylko lepszy dzień, to i tak wielki postęp :multi:
Dziękuję, że przesłałaś pytania do schroniska. Mam nadzieję, że będą potrafili na nie odpowiedzieć.

Posted

[URL="http://pl.unitedcats.com/stopkillingdogs/"][COLOR=#000000]Stop Killing Dogs - the petition to stop brutal dog torture and dog meat consumption in South Korea[/COLOR][/URL]
POWSTRZYMAJMY ZABIJANIE PSÓW -petycja
:-(:-(:-(Dziewczynki podpisujcie i posyłajcie dalej

Posted

Ciesze sie bardzo z postepow Promyczka. :multi: Wyglada na to, ze jednak wszystko idzie w dobra strone i sa podstawy do optymizmu. Malymi kroczkami IDZIE do przodu...:multi:

Posted

[quote name='martka1982']Schronisko skontaktuje się z doktorem Kaczorem w sprawie pytań, które im przesłałam. Poprosili o czas.[/quote]
Świetnie :loveu:
Ważne, że mamy szansę dostać więcej informacji.

Posted

[COLOR=#000000][FONT=MS Shell Dlg 2]Wejdź na strone [/FONT][/COLOR][COLOR=#0000ff][FONT=MS Shell Dlg 2][U]www.tesco.pl[/U][/FONT][/COLOR][COLOR=#000000][FONT=MS Shell Dlg 2] i zagłosuj na SCHRONISKO. Pomóż zwierzakom wygrać zapas karmy na zimę i wsparcie finansowe !!! [/FONT][/COLOR]

[COLOR=#000000][FONT=MS Shell Dlg 2]Zapewne wiecie ale to tak dla przypomnienia [/FONT][/COLOR]

Posted

Wzięłam dzisiaj Promyczka i Soneta (jego wątek tutaj: [url]http://www.dogomania.pl/forum/f28/polamany-z-ranami-w-takim-stanie-trafil-do-schronu-mix-boksera-czeka-za-dlugo-129426/[/url] ) i wyobraźcie sobie,że Promyk pogonił Soneta! Takiego psa! Trzeba było to widzieć jak Sonet zwiewał w popłochu.....
Promyk jak się rozpędza to niestety łapki nie nadążają, więc je ciągnie, ale jak chodzi wolno, to chodzi. Dziś wyglądało to bardziej tak jakby odpychał się tylnymi jak zając - dwoma jednocześnie. Był bardzo szczęśliwy ze spaceru.

Posted

[quote name='martka1982']Wzięłam dzisiaj Promyczka i Soneta (jego wątek tutaj: [URL]http://www.dogomania.pl/forum/f28/polamany-z-ranami-w-takim-stanie-trafil-do-schronu-mix-boksera-czeka-za-dlugo-129426/[/URL] ) i wyobraźcie sobie,że Promyk pogonił Soneta! Takiego psa! Trzeba było to widzieć jak Sonet zwiewał w popłochu.....
Promyk jak się rozpędza to niestety łapki nie nadążają, więc je ciągnie, ale jak chodzi wolno, to chodzi. Dziś wyglądało to bardziej tak jakby odpychał się tylnymi jak zając - dwoma jednocześnie. Był bardzo szczęśliwy ze spaceru.[/quote]

super to słyszeć !! Promycek oby tak dalej :)

Posted

Ciesze się ,że Promyczek doskonale sobie radzi :multi:
mam nadzieję ,że szybko znajdzie nowy dobry dom:multi:

P.S.
(sama mam w domu 2 kalekie psy, które też dobrze sobie radzą)

Posted

Co będę pisać skoro mogę pokazać....filmik z soboty.
I jak?:)
Karola wklej go proszę do pierwszego posta. Dzięki.

[URL]http://www.youtube.com/watch?v=fzxqMXkptx4[/URL]

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...