Zuzulka97 Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 :hmmmm:Cześć mam pytanie , czy yorkshire terrier też mogą brać udiał w agility? Mam 1,7 r. yorka i zastanawiam się czy też mógłby uprawiać ten sport. Uwielbia skakać przez przeszkody i biegać oraz chodzić po różnych ławeczkach itp. Proszę o odp. Z góry dziękuje ;) Quote
Bzikowa Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 A czy yorkom dolega coś na ciele lub umyśle, aby nie mogły biegać agility? :lol: KAŻDY ZDROWY PIES może - jeśli oczywiście chce :cool3: i ma odpowiedniego właściciela :cool3: - poradzi sobie lepiej lub gorzej ale dla zabawy może każdy. York pewnie jako lekki skoczny energiczny piesek poradzi sobie świetnie. Na zawodach ich niestety nie widać , a szkoda :shake: Quote
Zuzulka97 Posted April 10, 2009 Author Posted April 10, 2009 :lol: Acha , ale ktoś mi kiedyś mówił że pies bez rodowodu nie może uprawiać tego sportu , to prawda ? Bo Max nie ma rodowodu . :pJest zdrowym , silnym i bardzo wytrwałym pieskiem ;) Quote
Brezyl Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 [quote name='Bzikowa']Na zawodach ich niestety nie widać , a szkoda :shake:[/quote] Za to niestety coraz ich więcej w damkich torbach, brrrrrr....:crazyeye: Quote
anndzia Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 Czyli rozumiem, że shih tzu też będzie mógł biegać po torze agility, mimo iż należy do raz niesportowych? Quote
Zuzulka97 Posted April 11, 2009 Author Posted April 11, 2009 :angryy: Ja jak widze ubranego yorczka albo w torebce to mi nie dobrze .... :mad: To małe pieski ale nie są zabawkami . Raz widziałam yorka z pomalowanymi pazurkami na różowo , ubranego na różowo , z bucikami i korardką różową .:smhair2: Zapytałam jak się sunia nazywa a pan na to że to piesek i wabi się Papciuś :shake: A tak do tematu to jest potrzebny czy nie rodowód ?:???: Quote
Bzikowa Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 Ale o czym Wy w ogóle mówcie? Co to znaczy 'będzie mógł' ? Każdy może o ile jest zdrowy i ma właściciela który chce z nim biegać. Co to znaczy 'rasa niesportowa' ? Shih-tzu należą do 9 grupy, tak jak, przykładowo, cavaliery, których ostatnio się sporo zrobiło w agility (przynajmniej ja mam takie obserwacje) i radzą sobie znakomicie!!! Już nie wspominając o zapierdalaczach pudlach , przecież również z 9-tki :cool3: I grzywaczach chińskich również genialnych! Co innego to predyspozycje które mogą warunkować jak pies sobie poradzi fizycznie i psychicznie w agility. A nawet jak pewne ułomności fizyczne (patrz: mój zmutowany westik:eviltong:) nie pozwalają psu osiągnąć zbyt wiele to i tak warto to robić jeśli jest to fun dla psa. I dla przewodnika. A jest! :D Zuzulka, psy nierasowe mogą biegać agility i mogą startować w zawodach. Nie mogą się jedynie zakwalifikować na Mistrzostwa Świata i Mistrzostwa Polski (ale na zawodach MP są organizowane biegi dla psów nierasowych;)). Także zasadniczo nic nie tracą. No, to tyle wymąrzania się:eviltong: Może warto byłoby przykleić jakiś wątek w którym byłoby wszystko o tym jakie psy mogą biegać itd bo się mnożą ciągle wątki pt 'czy rasa x nadaje się do agility' :roll: Quote
Zuzulka97 Posted April 11, 2009 Author Posted April 11, 2009 A są potrzebne jakieś badanie czy coś ? Czy wystarczy iść do weterynarza i się zapytać. Ja gdy jestem u weterynarza zawsze się pytam co z tchawicą i rzepkami , pani zawsze mówi że Max jest okazem zdrowia ... To wystarcza ? Inna sprawa że musiałabym z nim poćwiczyć posłuszeństwo bo na psy tak nie reaguje i wraca do nogi , ale jak jakaś sunia to odrazu go na smycz trzeba bo za mieś. topiero by wrócił :lol: Quote
joanika Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 [quote name='Bzikowa'] Już nie wspominając o zapierdalaczach pudlach , przecież również z 9-tki [/quote] Bzikowa, to hasło mnie powaliło :lol: :cool2: W Bydgoszczy na kursie agility mamy yorka. Baaa, mamy nawet mopsa i gryfoniki :lol: York, Cortez jest niesamowity - niezły z niego pływak, świetnie skacze, po prostu niezniszczalny i pełen energii pies. Potrafi godzinami aportować kije. Do tego fajnie łapie frisbee :loveu: Specjalne badania nie są konieczne, wystarczy przegląd ogólny i wymacanie przez weta (dobry wet powinien wyczuć czy wszystko jest w porządku) łap czy ze stawami, rzepkami itp wszystko OK Quote
Zuzulka97 Posted April 11, 2009 Author Posted April 11, 2009 [quote name='joanika']York, Cortez jest niesamowity - niezły z niego pływak, świetnie skacze, po prostu niezniszczalny i pełen energii pies. Potrafi godzinami aportować kije. Do tego fajnie łapie frisbee :loveu: [/quote] Ale Max jak aportuje to nie przynosi ale ucieka ;) pływać uwielbia (raz go wzięłąm na 15. m. od brzegu woda mi dosięgała do szyi , Max pływa i nie chciał przestać . Jak go siłą z wody wyciągnęłam to był nieszczęśliwy) Skakać poprostu koch kocha :multi: A z frisbee to nie wiem , ale spróbuje go zapisać gdzieś , we Wrocławiu słyszałam o bardzo dobrej szkole " leszek kalisz " chyba spróbuje go tam zapisać :roll: Quote
CHI Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 Bardzo dużo yorków biega w agility w Czechach... I są super.. Mnie ostatnio w Pradze "powalił na kolana" buldożek francuski z lekką nadwagą... Biegł wolno i dostojnie.... Ale skakał na "czysto".... A Wy się zastanawiacie nad yorkiem ;-) Quote
Zuzulka97 Posted April 11, 2009 Author Posted April 11, 2009 [quote name='CHI']Bardzo dużo yorków biega w agility w Czechach... I są super.. Mnie ostatnio w Pradze "powalił na kolana" buldożek francuski z lekką nadwagą... Biegł wolno i dostojnie.... Ale skakał na "czysto".... A Wy się zastanawiacie nad yorkiem ;-)[/quote] Nobo nie wiedziałam nic o tym sporcie. Przedwczoraj wlazłam na [URL="http://www.dogomania.pl/forum"]www.dogomania.pl/forum[/URL] i dowiedziałamsię o agility , poprostu chcę się upewnić;) A do Czech nie będę mogłą jeździć :D Quote
Cortezik_82 Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 Witam Widzę, że [B]joanika[/B] wspomniała już o Corteziku;). Dziewczyny napisały już wszystkie ważne informacje, więc tylko powiem, że się ciesze z kolejnego yorka "agilitowca"[IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/icon_smile.gif[/IMG] Quote
Luzia15 Posted November 11, 2009 Posted November 11, 2009 [quote name='Zuzulka97']:hmmmm:Cześć mam pytanie , czy yorkshire terrier też mogą brać udiał w agility?[/QUOTE] Pewnie, że mogą :) Ja z moim trenuję i muszę powiedzieć, że praca z tym psem to istna przyjemność :) Quote
Recommended Posts