Jump to content
Dogomania

Jak poprawnie gotować PSIĄ KUCHNIE


Recommended Posts

Jak gotować Psią Kuchnie?
Barf odpada, sucha karma dla Mailo to ostateczność (średnio przepada, kiedyś się zajadał), Puszki też mu średnio idą. A jak mu ugotuje coś na parze to wcina jakby nigdy nic nie jadł. Dlatego pomyślałem aby gotować mojemu psu osobiście. 

1. Jakie mięso najlepiej podawać?
2. Które części mięska (piersi, serduszka, żołądki, wątróbki?)
3. Oprócz mięska jakie warzywa/owoce jeszcze bezpiecznie dodawać? (brokuł / banan / jabłuszko / marchewka / papryka?)
4. Węglowodany? (Ziemniaczki, ryż, makaron, kasza, czy kompletnie nic?
5. Gotowanie na parze czy tradycyjne? 
6. Podawać pół surowe / ugotowane?
7. Czy jakieś probiotyki / witaminy dodatkowo podawać?
8. Jakie proporcje 50-60% mięsko, 30-20% warzywa owoce,  20-10% węglowodany?
9. Jak obliczyć potrzebną ilość w gramach jako dziennie zapotrzebowanie?
10. Podawać posiłek raz, dwa lub trzy razy dziennie (piesek 10 miesięcy)

Dla tych którzy są mocno na nie, po przecież karma czy puszka to też nie jest surowe mięsko,
Próbowaliśmy karmę pół mokrą Eden Holistic Pet Foods
karmę suchą eden i inne marki
Puszki Alpha Spirit, John dog i inne

Link to post
Share on other sites

1.  zróżnicowane, osobiście uważam, że jeśli nie ma alergii, to każde

2. najwięcej mięsa, mniej podrobój (czyli właśnie serc, żołądków itp)

3. wszyskie, które wymieniłeś, wpisz w wyszukiwarkę warzywa i owoce dla psa

4. wszystko, co wymieniłeś

5. teoretycznie na parze pozostaje więcej witamin

6. ja podaje gotowane

7. tak, przy gotowaniu nawet trzeba

8. takie proporcje są ok (ale lepiej się trzymać wg mnie 60% mięsa)

9. szczeniakowi 3 razy dziennie, w przypadku dorosłego jestem zwolenniczką karmienia 2 razy dziennie

Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, iza121 napisał:

1.  zróżnicowane, osobiście uważam, że jeśli nie ma alergii, to każde

2. najwięcej mięsa, mniej podrobój (czyli właśnie serc, żołądków itp)

3. wszyskie, które wymieniłeś, wpisz w wyszukiwarkę warzywa i owoce dla psa

4. wszystko, co wymieniłeś

5. teoretycznie na parze pozostaje więcej witamin

6. ja podaje gotowane

7. tak, przy gotowaniu nawet trzeba

8. takie proporcje są ok (ale lepiej się trzymać wg mnie 60% mięsa)

9. szczeniakowi 3 razy dziennie, w przypadku dorosłego jestem zwolenniczką karmienia 2 razy dziennie

Dzięki wielki a jakie suplementy probiotyki doradzasz?

Link to post
Share on other sites

Zgadzam się z iza121, ja daję na zmiane albo surową wołowinę albo gotowany drób (kurczak, indyk)plus oczywiście dodatki czyli warzywa i albo ryż albo makaron drobny albo parzone płatki błyskawiczne. Podroby od czasu do czasu, gotowane, najmniej wątróbki.

Link to post
Share on other sites
  • 6 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Announcements

×
×
  • Create New...