Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam;) poszukuje ekologicznej zabawki, z którą mogłabym zostawić psa samego bez obawy, że zrobi sobie krzywdę. Na pewno odpadają wszelkie plastikowe zabawki, nawet jeśli są wykonane  z plastiku pochodzącego z recyklingu. Czy możecie coś polecić? 

Posted

surowa marchew w całości

ekologiczna, zdrowa dla psa, bezpieczna  - pies może sie nią bawić, może ją pogryźć na wiórki albo i zjeść/ nie chce się po niej pić

resztki łatwo posprzątać

Posted

no to można dać 5 marchewek - wszystkich nie zje; będzie sobie nosił, zakopywał

marchewki są tanie;  można dodać kalarepę -jest okrągła, można dodać konga - kongi sa niezniszczalne - najmocniejsze są czarne o takie https://www.zooplus.pl/shop/psy/zabawki_szkolenie_psa/kong_dla_psa/classic/140102

można je wypełnić jakims jedzeniem

mają rożne kształty np piłki https://www.prodog.pl/pl/p/Kong-Ball-Extreme-Small-pilka-czarna-mala/5017

czarny kong jest na pewno trwały -ale niew iem czy jest ekologiczny -pewnie nie, bo to plastik

ekologiczna jest marchew, kalarepa

Posted

myślałam bardziej o czymś co można gryźć i memłać godzinami w pysku. Marchewką zupełnie się nie interesuje, kongem zresztą też, w sumie niczym co jest twarde i nie da się miętosić w pysku. Uwielbia pluszaki, ale nie mogę jej dawać, ponieważ bardzo szybko je rwie i wystarczy chwila nieuwagi, a skrawki zabawki lądują w jej żołądku, przez co już nie raz miałyśmy problemy...;(

Posted

A tchawica/ noga jelenia/wieprzowa czy inna/uszy - wszystkie te suszone/wędzone rzeczy dla psów? Ewentualne są specjalnie spreparowane poroża czy patyki/korzenie dla psów.

Posted

Takie spreparowane dla psów gryzaki bywają  niezdrowe i niebezpieczniej  dla psów. Naprawdę trzeba pomysleć, zanim sie kupi. Tutaj ciekawy artykuł http://www.dogintravel.com/pl/popularne-przysmaki-dla-psa-sa-toksyczne/

No i trzeba się liczyć z  ryzykiem złamania zęba, zadławienia, niedrożności lub perforacji przewodu pokarmowego czy w najlepszym wypadku zaparcia Czesto też powodują  wzmożone pragnienie u psów.

Czyli gryzaki  ewentualnie, ale tylko w obecności człowieka.  .

Z surowymi mięsnymi kośćmi tez nie powinno się zostawiać psa samego, bo ryzyko zadławienia itd, tak jak przy gryzakach,  - nawet jak pies jada kości.

Posted

również nie jestem zwolennikiem wędzonych/suszonych gryzaków ze zwierzęcych odpadów... poroże też odpada, bo mój pies nie weźmie do pyska niczego co jest twarde.  Swoją drogą koleżanka kupiła dla swojego psa poroże i po dwóch dniach schowała głęboko do szuflady jak pies zaczął notorycznie rzucać porożem o podłogę;)