Jump to content
Dogomania
KarolinaK1987

Bardzo wysokie ALP i Glukoza u Westa

Recommended Posts

Witam. Mam 14 letniego Westa. Pies raczej z tych zdrowych, ostatnio zaniepokoiło mnie duże pragnienie i częste oddawanie moczu. Wczoraj zrobiłam wyniki krwi i nie ukrywam, że bardzo mnie zmartwiły. Glukoza duzo ponad norme, ale to jesteśmy w stanie opanować zastrzykamy z insuliny. Jednak bardzo martwi mnie wynik ALP ponad 1900 !! :( Lekarz stwierdził ze to najprawdopodobniej nowotwór i zalecił jedynie Hepatil i Essentiale.
Prosze o porade czy moge jakos ratowac watrobe pieska :(

Morfologia
WBC 8.54 G/l 5.5- 12 [------o---------]
RBC 7.81 T/l 5.5- 9 [--------o-------]
HGB 17.8 g/dl 13- 19 [-----------o----]
HCT 49.7 % 37 -55 [---------o------]
MCV 63.6 fL 60- 77 [--o-------------]
MCH 22.8 pg 17 -24 [-----------o----]
MCHC 35.8 g/dl 32 -36 [-------------o--]
PLT 221 G/l 160- 500 [-o--------------]
LYM 1.20 G/l 1.1 -3.6 [o---------------]
MON 0.61 G/l 0.04 -0.8 [----------o-----]
EO 0.17 G/l 0.04- 0.6 [--o-------------]
BAZ 0.01 G/l 0.04
NEU 6.55 G/l 3 -9 [-------o--------]
LYM % 14.1 % 13 -30 [o---------------]
MON % 7.1 % 0 - 4 [----------------]o
EO % 2.0 % 0 -6 [----o-----------]
BAZ % 0.1 % 0
NEU % 76.7 % 55- 75 [----------------]o


AST (GOT) 37.1 U/l 15- 50 [--------o------]
ALT (GPT) 73.4 U/l 5- 70 [----------------]o
ALP 1911.2 U/l 0- 150 [----------------]o !!!!!!
Mocznik 38.5 mg/dl 19.9 -54.27 [-------o--------]
Kreatynina 0.57 mg/dl 1.8
Białko całkowite 7.2 g/dl 5.3- 7.7 [----------o-----]
Glukoza 369.6 mg/dl 60 -120 [----------------]o !!!!!!!
Albuminy 3.64 g/ dl 2.5 - 4.4 [--------o-------]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie koniecznie musi to być nowotwór, pies mojej siostry miał jeszcze wyższe parametry watrobowe nie pamiętam dokładnie które, weterynarz też powiedział że to prawdopodobnie nowotwór, a po usg okazało się, że ma stłuczenie wątroby.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój 14 latek miesiąc temu miał zdiagnozowaną cukrzycę.. Glukozy miał ok 600 Alp ok 800. Po tygodniu podawania caninsulanu spadło o połowę i nadal spada. Wraz z unormowaniem poziomu cukru będą normowaly się pozostałe wyniki, choć Alp przy cukrzycy ma prawo i tak wynosić 2 do 5 razy ponad normę. Hepatologii vet też bierze i jest to bardzo ważny dla cukrzyka lek. Głowa do góry. Poza tym przy raku wątroby astra i alt są przede wszystkim wysokie

 Pozdrawiam psinkę też

Edited by FioiPimp

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minuty temu, FioiPimp napisał:

Mój 14 latek miesiąc temu miał zdiagnozowaną cukrzycę.. Glukozy miał ok 600 Alp ok 800. Po tygodniu podawania caninsulanu spadło o połowę i nadal spada. Wraz z unormowaniem poziomu cukru będą normowaly się pozostałe wyniki, choć Alp przy cukrzycy ma prawo i tak wynosić 2 do 5 razy ponad normę. Hepatologii vet też bierze i jest to bardzo ważny dla cukrzyka lek. Głowa do góry. Poza tym przy raku wątroby astra i alt są przede wszystkim wysokie

 Pozdrawiam psinkę też

Tak jest,podpisuję się pod tym postem bez zastrzeżeń.

Mam tylko jedna uwagę: Karolina - znajdz innego weta,trzeba zrobić usg,unormować cukier,monitorować stan psa bardzo uwaznie.I zrobić to - szybko,zanim ledwo stękająca trzustka doprowadzi do zniszczeń. Skąd jestś?Moze będzie można polecić Ci dobrego weta.

Zdrowia dla psiny.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bou z Częstochowy. W poniedziałek będę robić jeszcze badania trzustki i jakieś badania sprawdzające czy to ALP nie jest od kości. No i krzywą cukrową. Od wtorku wprowadzamy insulinę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo ważne przy cukrzycy jest karmienie psa zsynchronizowane z podawaniem insuliny. Ważna jest godzina posiłku ilość i skład. Bardzo wygodna jest więc sucha karma weterynaryjna diabetic, tyle że droga. I na początku trzeba kupić najmniejszy worek, bo może psu nie pasować. Mój np zareagował biegunką, dopiero druga okazała się być właściwą. Można dodać trochę mięska ale waga i proporcjeusza zawsze być takie same w każdym posiłku, wtedy cukier przestaje się wahać. Życzę przede wszystkim cierpliwości i konsekwencji. Pierwszy miesiąc leczenia jest bardzo trudny i pełen załamań ale potem jest już ok a psina odżywa i cieszy się życiem. I najważniejsze to vet, który nie tylko leczy ale i wspiera Cukrzyca to trudna choroba i dla psa i dla właściciela. Ale przecież żyją z nią i ludzie i psy. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, KarolinaK1987 napisał:

Bou z Częstochowy. W poniedziałek będę robić jeszcze badania trzustki i jakieś badania sprawdzające czy to ALP nie jest od kości. No i krzywą cukrową. Od wtorku wprowadzamy insulinę. 

W celu zróżnicowania (cukrzyca,czy choroba kości) trzeba oznaczyć GGT (wzrasta tylko w chorobach wątroby), oraz poziom izoenzymów ALF.

Psina to senior,spodziewać sie można wszystkiego,oby to była 'tylko' cukrzyca.Rozumiem,że wetowi ufasz,to dobrze.Odezwij się,

jak będziesz coś wiedzieć,trzymam kciuki!

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, bou napisał:

W celu zróżnicowania (cukrzyca,czy choroba kości) trzeba oznaczyć GGT (wzrasta tylko w chorobach wątroby), oraz poziom izoenzymów ALF.

Psina to senior,spodziewać sie można wszystkiego,oby to była 'tylko' cukrzyca.Rozumiem,że wetowi ufasz,to dobrze.Odezwij się,

jak będziesz coś wiedzieć,trzymam kciuki!

Hmm z tym zaufaniem to średnio. W tym momencie jestem u dwóch wetow na wizytach. Zawsze wolę sprawdzić sytuację u innego specjalisty, czy diagnoza się pokrywa. 

Także w poniedziałek wszystko się wyjaśni. I właśnie o tych izoenzymach mówił mi wet.

Najdziwniejsze jest to że po psie nie widać choroby, apetyt super, przychodzi nas przywitać z merdajacym ogonem. Wszystko w najlepszym porządku... Hmm

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minut temu, KarolinaK1987 napisał:

Hmm z tym zaufaniem to średnio. W tym momencie jestem u dwóch wetow na wizytach. Zawsze wolę sprawdzić sytuację u innego specjalisty, czy diagnoza się pokrywa. 

Także w poniedziałek wszystko się wyjaśni. I właśnie o tych izoenzymach mówił mi wet.

Najdziwniejsze jest to że po psie nie widać choroby, apetyt super, przychodzi nas przywitać z merdajacym ogonem. Wszystko w najlepszym porządku... Hmm

Piesy tak mają ;) Są mistrzami aktorstwa,żeby opiekun sie nie martwił...Poza tym - jego jedyną dolegliwością na ten moment może być wzmożone pragnienie i ciągła potrzeba siusiania.

Masz rację z konsultowaniem sie u drugiego weta.

Daj znać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Apetyt u cukrzyków to norma. Zazwyczaj są żartem a nieleczone insulina chudną. A co do zachowania i humoru to po moim też niczego nie było widać. Był może na spacerze trochę spowolnionym, co według mnie wiązało się z wiekiem. Z dnia na dzień zaczął pić mnóstwo wody i tyle samo sikać. Vet mówi że nie wszystkie psy mają komplet objawów i liczą się wyniki badań. Co do Karmy mój też nie jadał ale z musi polubił. Odradzam ryż biały.bo bardzo rośnie cukier,OZE być brązowy. Poszukaj w internecie przepisów na gotowane jedzenie dla psów z cukrzycą. Jest całe mnóstwo. Co do ilości powinien wyliczyć vet, ale zasada jest taka że im więcej jedzenia tym niestety więcej insuliny, a pies powinien być na możliwie najniższej dawce niezbędnej dla dobrego samopoczucia. Mój sznaucer waży 13 kg bierze 7 jednostek caninsulanu dziennie i je 100 gr karmy i 80 gr mięsa dziennie. Może to daje jakieś wyobrażenie co do ilości.

 Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, FioiPimp napisał:

Apetyt u cukrzyków to norma. Zazwyczaj są żartem a nieleczone insulina chudną. A co do zachowania i humoru to po moim też niczego nie było widać. Był może na spacerze trochę spowolnionym, co według mnie wiązało się z wiekiem. Z dnia na dzień zaczął pić mnóstwo wody i tyle samo sikać. Vet mówi że nie wszystkie psy mają komplet objawów i liczą się wyniki badań. Co do Karmy mój też nie jadał ale z musi polubił. Odradzam ryż biały.bo bardzo rośnie cukier,OZE być brązowy. Poszukaj w internecie przepisów na gotowane jedzenie dla psów z cukrzycą. Jest całe mnóstwo. Co do ilości powinien wyliczyć vet, ale zasada jest taka że im więcej jedzenia tym niestety więcej insuliny, a pies powinien być na możliwie najniższej dawce niezbędnej dla dobrego samopoczucia. Mój sznaucer waży 13 kg bierze 7 jednostek caninsulanu dziennie i je 100 gr karmy i 80 gr mięsa dziennie. Może to daje jakieś wyobrażenie co do ilości.

 Pozdrawiam

Właśnie wczoraj wyczytalam że ryż ma wysoki poziom glikemiczny. I na ten moment dałam kasze pęczak bo podobno ma najniższy. 

Jeszcze zastanawiam się na kasza jęczmienna i bulgur. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jęczmienna jest odpowiednia, wchodzi w skład karmy dla cukrzyków ale bulgur to przenicaą ma wysoki współczynnik glikemiczny. Kartofle zawierają dobrą skrobię, ale nie wiadomo czy psiak będzie dobrze trawił i lubił. W każdym razie więcej mięsa niż węglowodanów w porcji no i bez warzyw zwłaszcza marchewki bo mają cukier. Jeśli chodzi o trzustkę to wydaje mi się że nie ma co się obawiać tragedii. Przy niekontrolowanej cukrzycy może być podrażniona, ale nowotwór objawia się wymiotami biegunką osłabieniem i widocznymi silnymi bólami. Pies grzebie w ziemi i ja podjada żeby wyrzucić z siebie toksyny. Przy cukrzycy może być też wysoki cholesterol i trójglicerydy. Po insulinie powoli wszystko spada, ale w normie już nie będzie. Nie martw się psiak przy dobrze dobranej dawce zachowuje się jak zdrowy pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesteśmy po badaniach dodatkowych wyszło alfa-amylaza 755,8 i lipaza1115,63 (norma do 800). Nie wiele mi to mówi prawdę mówiąc. Dodatkowo krzywa cukrowa wyszła tak 

na czczo 323

godzinę po jedzeniu 351

po kolejnej godzinie 357.

Podano 3 jd insuliny. I za 2 godziny m iść jeszcze raz zobaczyć poziom glukozy. 

Odradzono mi gotowanie dla psa, a jedynie przejść na karme Sucha dla trzystkowcow o niskiej zawartości tłuszczu. Bo podobno sama nie jestem w stanie tak zbilansowac diety. 

Jestem tym trochę oszołomiona od nadmiaru info... Ech

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie, widać że vet wie co robić. Ja przez pierwsze dwa tygodnie byłam tak zdruzgotana że skoczyło mi ciśnienie na 180. Co do karmy vet ma rację a psinka przyzwyczaić się. Na początku lekko zwilżoną karmę ciepłą wodą. Niezawodny sposób polecany przez lekarzy. Psy lubią ciepłe.Pierwdze kęsy podaj ręką. Co do krzywej. Domyślam się że dostaje ins Caninsulin, a po dawce, że piesio waży między 3 a 6 kg. Caninsulin działa tak, że najsilniejsze działanie ma po 8 godzin (mój jest wtedy głodny) a największe stężenie we krwi po 3 i potem 10 godzin (też jest głodny) wtedy też spada poziom cukru we krwi. Ale przez pierwsze dwa trzy dni insulina działa jak chce i trzeba czekać i mierzyć co najmniej tydzień żeby zobaczyć jak organizm reaguje. Ja krzywą robiłam w domu badając cukier w moczu paskami Ketodiastics i robię tak do tej pory, bo mój aniołek za cholerę nie daje się kłuć. Raz na 3 dni chodziłam na pobrania krwi do analizy dla zweryfikowania tego co wychodziło przed paski. Taka metoda jest zalecana bo nie stresuje psa a stres winduje cukier w górę więc kłucie jest i tak niemiarodajne. W pierwszym miesiącu miał zmienioną dawkę i trzeba było robić wszystko od początku, tak więc używając pasków było znacznie łatwiej. Teraz jest psiak wyrównany i paski w zupełności wystarczą. Ja mam kłopot innego rodzaju i to dożywotni. Muszę z nim chodzić codziennie rano do weterynarza na zastrzyk z insuliny bo w domu nie da rady mu zrobić: gryzie i dostaje furii. Głowa do góry będzie dobrze

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waga psa 7 kg ale zaczynamy od najniższej dawki. Chociaż już wiem że napewno zwiększymy jutro do 4 jd. Narazie dostaje raz dziennie insulinę. 

Nie mam pojęcia jaka Sucha karme mu kupić. Najlepiej było by jakieś probki, która mu będzie smakować. 

I nie wiem tez ile gram podawać dziennie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po wielu konsultacjach jakie miałam z różnymi vetami najbardziej wiarygodny okazał się Royal canin WETERYNARYJNY dla psów suchy. Jest Diabetic dla cukrzyków, jest też FIBRE na przewód pokarmowy (mój taką ostatecznie dostaje). Sprawdź czy jest specjalna na trzustkę. Wejdź na stronę Royal Canin, są tam opisy. Ale kupuj poprzez Ceneo, bo duża różnica w cenie. Próbek chyba nie ma, a worki są 1,5 kg albo 12. Na opakowaniu jest instrukcja ile dawać dziennie w stosunku do wagi pieska i tuszy. Karolinko masz dobrego veta bo zaczął od ostrożnej dawki. Sprawdziłam tę lipazę. Wcale jak na cukrzyce nie jest najgorsza i na pewno spadnie przy diecie. Dobrze, że to nie zapalenie bo wtedy jest 5 razy norma. Acha dzienną dawkę karmy dzielisz na posiłki co najmniej dwa. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Chciałam jeszcze zapytać czy ktoś mając psa z cukrzycą na insulinie, karmił psa mieszanie tzn rano suche a wieczorem gotowane. 

Obecnie pies jest ba karmię Royal Hepatic ale czekamy na Diabetic. Niestety nie jest fanem suchych karm i nie jestem w stanie wcisnąć mu całodziennej wymaganej porcji. 

Podobno nie zaleca się karmienia suchą i gotowanym na przemian.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie jest tak samo. Wet najpierw nie zalecał ale w końcu na takie rozwiązanie pozwolił, bo najważniejsze przy insulinie jest żeby jadł. Wyliczył, że przy wadze 13 kg powinien jeść 120 gr suchej i 60 gr mięsa najlepiej codziennie takiego samego ale mój je albo wołowinę albo kurczaka bez tłuszczu. Mojemu psinkę to wystarcza bo nie jest żarty. Dzielę tę ilość na 2 posiłki i niestety muszę mieszać mięso z suchym żeby karma przeszła zapachem mięsa. Jak się czuje psinka na insulinie i co się okazało z tą trzustką? Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tym momencie dobieramy dawkę insuliny najpierw 4 dni byl na 4 jd. Ale nie wystarczało wiec teraz mamy 6 jd do poniedziałku raz  dziennie. ZobacYmy czy tak wystarczy, jeśli nie to będziemy dzielić insulinę na dwie dawki.

A co do trzustki, to narazie czekamy aż organizm wróci do normy z cukrzycą i wtedy będziemy znów robić wszystkie parametry. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cieszę się że wszystko dobrze idzie do przodu. Mój psiak zaczął od 6 raz dziennie potem było 10 raz dziennie potem 2 razy po 6 teraz jest 8 raz dziennie i na razie tak stoi. W ciągu doby najwyższy poziom cukru ma na granicy tzw progu nerkowego tzn +180. Podobno tak jest bezpieczne. On czuje się dobrze ale nie wiem czy to nie jest za dużo i nie osłabia organów wewnętrznych. A co mówi twój weterynarz, do jakiego dąży poziomu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, KarolinaK1987 napisał:

W tym momencie dobieramy dawkę insuliny najpierw 4 dni byl na 4 jd. Ale nie wystarczało wiec teraz mamy 6 jd do poniedziałku raz  dziennie. ZobacYmy czy tak wystarczy, jeśli nie to będziemy dzielić insulinę na dwie dawki.

A co do trzustki, to narazie czekamy aż organizm wróci do normy z cukrzycą i wtedy będziemy znów robić wszystkie parametry. :)

A czuje się wyraźnie lepiej?Widzisz poprawę? W leczeniu cukrzycy trzeba cierpliwośći,bo każdy pacjent reaguje inaczej i dawki dobiera się indywidualnie.Zyczę piesowi zdrowia!Pisz jak idzie leczenie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początku widziałam poprawę, nawet było Wow ;) pieseł zaczął się bawić piłeczkami jak kiedys. A teraz jakby znów jest ospały. 

Muszę poczekać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, KarolinaK1987 napisał:

Na początku widziałam poprawę, nawet było Wow ;) pieseł zaczął się bawić piłeczkami jak kiedys. A teraz jakby znów jest ospały. 

Muszę poczekać.

Tak,musisz.Mam wrażenie,że wszystko bedzie dobrze,że na dobrze ustawionej dawce psina się wyrówna.Odzywaj się,Karolina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Announcements

×
×
  • Create New...