Angelika612 Posted January 20, 2019 Posted January 20, 2019 po wybraniu rasy(padlo na owczarka pirenejskiego) zaczelam poszukiwania hodowli. Pierwszy strzal ... zajezdzamy a tam czysta farma z kozami,oczywiscie zaraz mnie to zmartwilo szczegolnie jak zobaczylam jakie psy byly brudne. Jest to rasa pasterska i wlasnie po to ci ludzie je tam maja, ja chce pieska typowo do domu. wlascicielka oczywiscie zapewniala ze rodzice psiakow sa zdrowe itp. ze nie ma rodowodu,poniewaz takiego nie potrzebujea psy sa zdrowe i swietne w swojej pracy. na pierwszy rzut oka faktycznie okazy zdrowia,szczesliwe ,przyjazne itp. po chwili poszla po jedzonko dla szczeniakow ..i tu bylo moje najwieksze zaskoczenie gdy podala im ryz z kurzymi lapkami. pieski w stodole ,nie byly jeszcze szczepione (obecnie maja 5 tyg) co do odrobaczenia to tez nic nie wspomniala. to dopiero moje poczatki w szukaniu szczeniaka,,, wiem ze niby najlepiej zeby byly z papierami FCI , czy sa moze inny wazne papiery, dokumenty ?? na co jeszcze mam zwracac uwage jadac ogladac szczeniaki?? o co konkretnie pytac?? Quote
bou Posted January 20, 2019 Posted January 20, 2019 2 godziny temu, Angelika612 napisał: po wybraniu rasy(padlo na owczarka pirenejskiego) zaczelam poszukiwania hodowli. Pierwszy strzal ... zajezdzamy a tam czysta farma z kozami,oczywiscie zaraz mnie to zmartwilo szczegolnie jak zobaczylam jakie psy byly brudne. Jest to rasa pasterska i wlasnie po to ci ludzie je tam maja, ja chce pieska typowo do domu. wlascicielka oczywiscie zapewniala ze rodzice psiakow sa zdrowe itp. ze nie ma rodowodu,poniewaz takiego nie potrzebujea psy sa zdrowe i swietne w swojej pracy. na pierwszy rzut oka faktycznie okazy zdrowia,szczesliwe ,przyjazne itp. po chwili poszla po jedzonko dla szczeniakow ..i tu bylo moje najwieksze zaskoczenie gdy podala im ryz z kurzymi lapkami. pieski w stodole ,nie byly jeszcze szczepione (obecnie maja 5 tyg) co do odrobaczenia to tez nic nie wspomniala. to dopiero moje poczatki w szukaniu szczeniaka,,, wiem ze niby najlepiej zeby byly z papierami FCI , czy sa moze inny wazne papiery, dokumenty ?? na co jeszcze mam zwracac uwage jadac ogladac szczeniaki?? o co konkretnie pytac?? Znajdz porządną hodowlę zarejestrowaną w ZKwP,dobrze ,że coś wzbudziło Twoją czujność,bo byłas o krok od popełnienia strasznego głupstwa...Kobieta opowiada bzdury,a 'na oko',to tylko kompletny laik i ignorant ocenia szczenię,bo ocena jest niemożliwa. Z hodowli masz dostać metrykę (do wyrobienia rodowodu) oraz ksiązeczkę zdrowia z wpisami o przeglądzie szczeniąt,o szczepieniu i odrobaczeniu. A "ci ludzie" nie mają psów z racji ich predyspozycji pasterskich,mają je,zeby na nich zarabiać,a nic nie inwestować.Trzymaj sie od takich pseuduchów z daleka! Quote
Angelika612 Posted January 21, 2019 Author Posted January 21, 2019 Dzięki za odpowiedz. Wczoraj bardzo dużo o tym Myślałam i doszłam do wniosku że cena nie gra roli a przynajmniej będę pewna co dostanę. Właśnie dzisiaj napisała mi pani z bardzo chwalonej hodowli że suczka się zwolniła bo ktoś jednak jej nie bierze. Więc w sobotę jadę obejrzeć i zapoznać się z malenstwem Quote
Cerro Posted January 21, 2019 Posted January 21, 2019 Pamiętaj, żeby zapytać o badania rodziców na dysplazję bioder. :) I powodzenia. Słuszna decyzja moim zdaniem. Quote
Tyśka) Posted January 21, 2019 Posted January 21, 2019 Mogę Ci podać namiary do świetnej hodowli pyrków :) ona na pewno też zna wszystkich polskich hodowców, bo była protoplastą w Polsce, to ona pierwsza ściągnęła pyrki do Polski :) Quote
Angelika612 Posted February 15, 2019 Author Posted February 15, 2019 Tyska dziękuję. Już znalazłam sprawdzoną hodowle:) 1 Quote
Recommended Posts