Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie mam doświadczenia z psami - proszę o poradę. Nie wiem, czy mój kundelek wystarczająco wychodzi na spacery. Zwykle spacerujemy:  1)  7.00 około 40 min   2)  i  3)  12.00 i 17.00 tu różnie i zależy od pogody zwykle po 45-60 min ale jak wyjadę na działkę to może pobiegać dłużej po terenie,  4) ostatni spacer około 21.00 - około 45 min. Czyli łącznie 4 spacery. W okresie upałów musiałam je bardzo skrócić, bo pies nie mógł na słońcu być przez jego chorobę (padaczka) i słaniał się. Raz niosłam go na rękach w drodze powrotnej...

• 5 months later...
Posted

Joanienka

Generalnie uznaje się, że 3 spacery dziennie to niezbędne minimum, z czego najdłuższy powinien być ten poranny a  ostatni spacer powinien troszkę psa wyciszyć przed spaniem więc nie szalejemy. Tyle jeśli chodzi o teorię; cała reszta zależy od naszych możliwości, potrzeb psa (wiek, rasa) itd. Musimy to wyczuć. Jeśli po półgodzinnym spacerze pies dalej chętnie biega i podskakuje to śmiało możemy ten czas wydłużyć a jeżeli ledwo idzie - wiadomo, wracamy do domu.

Ja sama mam dylemat w kwestii wyprowadzania mojego staruszka. Prawie nie widzi i nie słyszy, ma zaburzenia motoryki; chodzi w kółko, zdarza mu się przewrócić. Wyprowadzam go ok. 5 razy dziennie i staram się by w sumie ogólny czas spędzony na powietrzu trwał co najmniej 1 - 1,5 godz.