Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja sunia (pierwsza sunia w zyciu) dostala cieczki w wieku 4 miesiecy. Z tego co sie orientuje, u bokserow powinien to byc wiek 6-8 miesiecy. Nie ukrywam, ze jestem troche zaniepokojona. Pierwszego tygodnia wogole bym nie zauwazyla, gdyby nie delikatnie wieksze zainteresowanie psow. Teraz zaczela sie prawdopodobnie drugi tydzien i mala troche krwawi. Co jakis czas kuca jak do zalatwiania i zostawia mi niewielka kaluze (chyba moczu) a w niej kropka krwi, czasem jakby skrzep.

Moze sie myle i to co biore za cieczke wcale nia nie jest? Szczegolnie ze psy sie nia interesuja troche bardziej ale nie az tak, zebym musiala je odganiac. Nawet caly dzien bawila sie z psem i (na szczescie) do niczego nie doszlo.

Posted

Ja bym się przeszła do weta, może to nie tyle cieczka, co infekcja dróg rodnych i/lub pęcherza. Nie słyszałam do tej pory o żadnym przypadku, żeby suczka miała aż tak wcześnie cieczkę.

Posted

Bylam u weta i dostalam informacje, ze u psow to jak u ludzi. Dziewczynki i w wieku 8 lat dostaja okres. jakos mnie to nie przekonuje :/
Mamba napewno ma 4 miesiace (mam ja od 7 tygodnia zycia), karmie ja gotowanym mieskiem (kurczak, wolowina) + ryz i marchewka (czasami jakies inne warzywka). Dostaje tez jogurt, czasem owoce. Jej ulubiony smakolyk - bulka z pasztetem. Aha prawie codziennie wapno canvit zielone (u weta kupilam).
Pojde z nia jeszcze raz dzisiaj, mysle nad konsultacja u drugiego lekarza.

Posted

[quote name='ageralion']Bylam u weta i dostalam informacje, ze u psow to jak u ludzi. Dziewczynki i w wieku 8 lat dostaja okres.
(...)
karmie ja gotowanym mieskiem (kurczak[/QUOTE]

Tu może kryć się odpowiedź. Stałe karmienie sklepowymi kurczakami faszerowanymi hormonami może skończyc się właśnie w podobny sposób. Opisany jest analogiczny przypadek u ludzi - 7-8 letnia dziewczynka miesiączkująca na skutek żywienia na okrągło kurczakiem. Zresztą podobnie twierdzi wielu hodowców - nie podają zwierzętom hodowlanym sklepowych kurczaków, bo powoduje to zaburzenia hormonalne, a nawet poronienia u suk.

Z tym, że w tym przypadku to tylko moje przypuszczenia. Jak najbardziej skonsultuj się z innym wetem, najlepiej poszukaj specjalisty w dziedzinie położnictwa.

Posted

Tylko, ze ja kurczaka prawie odstawilam jakis miesiac temu. Sporadycznie dostanie miesko z nozki, badz kawalek surowej piersi. Teraz jej obgotowuje wolowe kosci i obskrobuje. Surowe gnaty (zebra z kregoslupem) tez dostaje, wtedy sama sobie je obiera, chociaz kosci nie zjada.

Wlasnie wrocilam ze spaceru, spotkalam sasiadke z goldenka. jej sunia miala podobnie, tylko ze w wieku 3,5 miesiaca. To byla taka szczeniacza cieczka. Nie wiem jak to rozumiec :shake:

Posted

[quote name='ageralion']Tylko, ze ja kurczaka prawie odstawilam jakis miesiac temu. Sporadycznie dostanie miesko z nozki, badz kawalek surowej piersi. Teraz jej obgotowuje wolowe kosci i obskrobuje. Surowe gnaty (zebra z kregoslupem) tez dostaje, wtedy sama sobie je obiera, chociaz kosci nie zjada.

Wlasnie wrocilam ze spaceru, spotkalam sasiadke z goldenka. jej sunia miala podobnie, tylko ze w wieku 3,5 miesiaca. To byla taka szczeniacza cieczka. Nie wiem jak to rozumiec :shake:[/quote]

Hmmm.. ja się zupełnie nie znam .. ale może ta "cieczka" to takie coś jak "przedcieczka" czyli ,ze wystąpiła , ale następne taka "prawdziwa" dopiero nastąpi po jakimś czasie .. a ta to moze takie przygotowanie ..

Mam nadzieje , że rozumiesz o co mi chodzi :p

Posted

[quote name='Jagoodkaxd']Hmmm.. ja się zupełnie nie znam .. ale może ta "cieczka" to takie coś jak "przedcieczka" czyli ,ze wystąpiła , ale następne taka "prawdziwa" dopiero nastąpi po jakimś czasie .. a ta to moze takie przygotowanie ..

Mam nadzieje , że rozumiesz o co mi chodzi :p[/QUOTE]

Zawile ale zrozumialam :lol: Swoja droga ciekawe co suczka sasiadki miala :roll:

Posted

[quote name='WŁADCZYNI']Ja bym mimo wszystko poszła do dobrego weta-ginekologa.:shake: Panika paniką, ale lepiej wiedzieć że wszystko jest ok;)[/quote]

Najpierw zaniose mocz do badania, zeby jakas podstawa byla do diagnozy. Zapalenie pecherza pasuje, mala ciagle sika i sika i sika :shake: tylko martwi mnie ta krew w moczu :( nie jest swieza, wyglada jak niewielki skrzep... Ehhhh najpierw kosc, potem uczulenie a teraz to... takie male cialko, a tyle juz przeszlo:sad:

Posted

Ok zobaczymy co wyjdzie w moczu. USG zasugeruje mojej wet przy najblizszej wizycie. Wogole doczytalam, ze za duza ilosc bialka w diecie (np miesa surowego) moze podnosic poziom ocznika i powodowac zapalenia pecherza i problemy z nerkami :/ A moja dostaje codziennie surowe miesko :( jesli wyjdzie, ze wszystko przez diete, zaczne ja karmic sucha karma, ktorej ona tak bardzo nie lubi :-(

Posted

Co do białka w surowym poczytaj sobie [url]http://www.dogomania.pl/forum/f503/barf-6908/index284.html[/url] (post nr 2838)

Jesteś pewna że to była krew? może to była ciemna ropa? czasami podczas młodzieńczego zapalenia pochwy u suk ropa jest ciemna i wygląda jak krew.

Posted

Przestalam dawac jej kosci do obrania z mieska i juz nie ma skrzepow. Nie moge byc pewna czy to na 100% krew ale wygladalo to jak maly skrzep krwi, czerwono brunatno czarny (porownywalam do kobiecego okresu :oops:). Robi jeszcze te specyficzne kaluze malenkie ale juz bez skrzepow.

Dostalam wyniki moczu. Liczne bakterie, biale krwinki, nablonki plaskie, bardzo liczne, fosforany, mocz metny ale krwi w moczu nie wykryli. Wiec pewnie zapalenie pecherza. Zobaczymy co dzisiaj powie wet.

Posted

No i wyniki okazaly sie okropne. Na szczescie to nie wina zywienia, bo zadne zywienie az tak wynikow zwpsuc nie moglo (uffffffffffff). Mala dostala zastrzyki i przez tydzien dostanie kolejne. Pozniej tabletki, jesli wyniki moczu lub krwi pokaza poprawe. Do tego na czas leczenia, przechodzimy na Hills'a, zeby rozbic krysztalki w moczu i zapobiec kamieniom. Jak malej zasmakuje karma sucha, to moze wprowadze ja do jadlospisu na stale :roll: Zobaczymy...

[quote] Co do białka w surowym poczytaj sobie [URL="http://www.dogomania.pl/forum/f503/barf-6908/index284.html"]http://www.dogomania.pl/forum/f503/b.../index284.html[/URL] (post nr 283:cool:
[/quote]Czytalam ten watek i dlatego mala zaczela dostawac surowizne, ktora uwielbia, a i my mamy chwile spokoju jak pies koscia zajety :p Jednak sprzegladajac Urologie, natknelam sie na wypowiedz forumowiczki, ze ona wlasnie, surowym mieskiem podniosla swojemu pupilowi mocznik (opinia jej weta), wiec troszke sie wystraszylam :oops:

Ogolnie dziekuje za rady,opinie i wsparcie. Zawsze w grupie latwiej dosc przyczyny choroby naszych ukochanych pupilkow :p