Michał02 Posted May 11, 2017 Posted May 11, 2017 Dlaczego mój piesek jest tak strachliwy? Od dwóch dni posiadam 7 miesięcznego owczarka szetlandzkiego. Problem w tym,że on bardzo się boi każdego z domowników. Daje się głaskać ale nie przychodzi na zawołanie mimo ze reaguje na imię. Dzisiaj zaczął trochę za nami chodzić ale gdy tylko sie do niego odwrócimy to on momentalnie ucieka w drugą stronę. Dlaczego on taki jest? Dodam, że jest z dobrej hodowli wiec nie ma mowy o jakiś traumach. Macie jakieś porady jak go ośmielić itp? O jeszcze kiedy chcemy wziąć go piętro wyżej w domu lub na dwór to on nie idzie za nami i musimy go wnosić na rękach. Quote
Miawko Posted May 11, 2017 Posted May 11, 2017 Dajcie mu trochę czasu. Jest u was dopiero dwa dni. Może nigdy nie był w piętrowym domu? Może nigdy nie mieszkał sam (bez rodzeństwa i innych psów) z taką ilością ludzi. Może być po prostu wrażliwy i potrzebować trochę więcej czasu żeby przystosować się do nowych warunków :) Bądźcie cierpliwi :) 1 Quote
Sowa Posted May 11, 2017 Posted May 11, 2017 Pies ma siedem miesięcy, Wy macie go dwa dni. Przez te siedem miesięcy pies związał się z poprzednimi opiekunami, zdążył ich pokochać Nie chciałabym mieć psa, który w dwa dni zapomniałby o mnie. 1 Quote
Miawko Posted May 11, 2017 Posted May 11, 2017 41 minut temu, Michał02 napisał: Ale przejdzie mu? Zapewne, ale przecież nikt Ci nie da pewności :) To nie maszyna. Niczego nie możesz być w 100%. Spokojnie. Przyzwyczajcie się do siebie nawzajem. 1 Quote
jan89 Posted May 11, 2017 Posted May 11, 2017 Myślę, że spokojnie pies przyzwyczai się do nowej sytuacji. Tęskni za poprzednimi właścicielami, jest nieufny w stosunku do Was. Im starszy pies, tym trudniej o szybką "aklimatyzację". Ale 7 miesięcy to naprawdę niewiele, więc powinien szybko zaadaptować się do nowych warunków. Kochajcie go mocno, to szybko się odwdzięczy. Pozdrawiam 1 Quote
FRODKA Posted May 11, 2017 Posted May 11, 2017 Szetlandy są raczej nieufne do obcych i mają często delikatne charaktery ,musicie bardzo ostrożnie się z nim obchodzić dopóki się nie przyzwyczai do nowego domu .Żadnych krzyków, ostrych słów ,głośnych zabaw aż się zaaklimatyzuje . 1 Quote
Recommended Posts