Anka897 Posted April 10, 2017 Posted April 10, 2017 Czy Wasze psy mają maty węchowe? jeśli tak, to czemu je im zrobiliście albo kupiliście? I czy zdają egzamin? :) Quote
Sowa Posted April 10, 2017 Posted April 10, 2017 Mata węchowa to moim zdaniem chory pomysł. Pies uczy się dożywiać na własną łapę - jak później na spacerze będzie zjadać odpadki - to pretensje można miec tylko do siebie. Właściwie jeśli zamiast uczyć chodzenia obok człowieka można założyć halti, zamiast uczyć aportu dać boomerball, a zamiast nagradzanej przez człowieka pracy węchowej wsadzać jedzenie w maty - to nie lepszy od razu japoński piesek na baterie? Można wyłączyć w każdej chwili. Quote
Anka897 Posted April 11, 2017 Author Posted April 11, 2017 A nie jest to tak, że pies się sam nagradza i wyrabia pewność siebie? Quote
Sowa Posted April 11, 2017 Posted April 11, 2017 Reklama jest dźwignią handlu - gdyby tak było, to każdy bezpański wyjadający resztki ze śmietnika pies byłby uosobieniem pewności siebie, a nie jest. Wilki polują w grupie - siła grupy i siła lidera jest źródłem pewności siebie. Quote
Zarka Posted April 11, 2017 Posted April 11, 2017 My się bawimy w nose work. Nie mam maty, kiedyś chciałam ją kupić, ale w końcu zrezygnowałam. Teraz nie uważam żeby była przydatna. Pies ma radochę z wąchania, ale ćwiczymy razem. Ja chowam zapach w pomieszczeniu, pies szuka, nagrodę otrzymuje ode mnie i samonagradza się znalezieniem puszki z eukaliptusem. Wcześniej zamiast maty często chowałam smaczki w pokoju i też była fajna zabawa. Quote
Recommended Posts