Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej wszystkim! Jestem tu nowa, i dzieki bogu ze znalałam to forum!

Mam mały problem z moim małym pieskiem Harym ;c

Zauważyłam u niego dziwna kulkę,narośl  na żeberku z lewej strony, jak dotykam to przesuwa mi sie to pod palcami, nie mam pojecia co to jest.

Dodam, ze jak dotykam go w to miejsce to Go nie boli

Mały ma 3 miesiace, a dwa tygodnie temu dostał szcepionke na wściekliznę, moze to przez to??

Pomocy nie wiem co robic ;c 

Posted

Prawdopodobne, że po zastrzyku. Postaraj się rozmasować. Ale po co takiego malucha szczepiłeś przeciw wściekliźnie. Najpierw szczepi się szczeniaka na wszystkie ochronne i to kilka razy a wściekliznę jak najpóźniej. Moj wet a jest naprawdę dobry i kochajacy psy zaleca szczepienie wścieklizny jak się da to nawet w 9 miesiącu albo i później. Chyba, że się akurat wyjeżdża gdzieś na tereny zagrożone np. las w lecie.

Posted

dwbem dlaczego wprowadzasz ludzi w błąd i chcesz ich narazić na mandat za niezaszczepionego psa przeciwko wściekliźnie?? Rozporządzenie dotyczące ochronnego szczepienia psów przeciw wściekliźnie określa jasno kiedy pies ma być na nią zaszczepiony. Mianowicie:

" 6. Posiadacze psów są obowiązani poddawać psy szczepieniu po raz pierwszy w terminie dwóch miesięcy od dnia ukończenia przez psa wieku dwóch miesięcy, a następnie w terminie określonym przez lekarza weterynarii podczas poprzedniego szczepienia. "

Czyli między 2 a 4 miesiącem życia psa powinno nastąpić pierwsze szczepienie przeciwko wściekliźnie. Wyjątkiem są tylko sytuacje, kiedy stan zdrowia psa nie pozwala na podanie szczepionki. I jest to najbardziej normalny wiek, te 3 miesiące, że psa szczepi się na wściekliznę.

• Upvote 1