Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, potrzebuje pomocy bo nie wiem co mam zrobić i jak oduczyć mojego pieska szczekania i piszczenia podczas jazdy samochodem. Piesek jest rasy York i ma 4 lata. Jeśli jadę gdzieś samochodem z rodziną lub sama piesek piszczy, szczeka i jest bardzo niecierpliwy jak by chciał natychmiast wysiąść. Może ktoś zna na to jakąś radę? jeśli tak to bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam :) 

Posted

Przyzwyczajaj do jazdy samochodem. I tyle, nic logiczniejszego nie da się wymyślić ;)
Posiedź z nim z aucie bez zapalania silnika, tak po prostu - żeby mu dobrze skojarzyć pobyt w samochodzie, możesz dać mu tam chociażby wypełnionego czymś KONGa. Unikałabym zabawy w samochodzie, raczej ucz spokojnego przebywania w nim.

Spytam jeszcze - jak przewozisz psa? W klatce, przypinasz pasami czy jakoś inaczej?

Posted

Wejście do auta, nagroda. Powrót do domu na smyczy bez nagrody. Znowu do auta.  Przejechanie 20 metrów, Zatrzymanie auta, powrót autem do domu. Pies wysiada, idzie do domu - bez nagrody, Znowu jazda, po dojechaniu do celu, nie pozwalaj od razu na wyskoczenie, zabawę, spacer. Najpierw siedzenie przy otwartych drzwiach, nagroda w aucie, wyjście na moment - na smyczy, powrót do auta, nagroda w aucie. Przejechanie kolejnych pięciu metrów, w przód czy w tył, obojętnie. Po chwili wyjście z samochodu, znowu taki sam rytuał. Potem pięć kroków na smyczy, znowu powrót,  nagroda w aucie, znowu  wyjście pięć kroków i dopiero - bez nagrody - możliwość poznawania nowych miejsc. W ten sposób pies nie będzie kojarzyć zatrzymania się auta. z ciekawymi doznaniami - jazda zobojętnieje, bo po zatrzymaniu się auta będzie jakiś dodatkowy rytuał, wymaganie innych zachowań, a nie natychmiastowe zaspokojenie ciekawości, chęci nowych wrażeń.

Posted

szczekanie i piszczenie to oznaka ekscytacji.Sowa dobrze Ci doradziła.Ja dodam od siebie abyś Ty sama popracowała nad sobą i nie dała sie zirytować psu.Nasze nerwy działaja na psa.One to czują.Prosta komenda przy piszczeniu i szczekaniu SPOKÓJ i daj najpierw sobie ,,na luz,,wiem ,że to bardzo denerwujące jest.