Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 1 year later...
  • Replies 984
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Aż zdębiałam, że zaraz wypatrzyłyście fotki. Domek jest świetny. Kontakt z Panią mam cały czas przez Skypa a Figusię możność podglądać przez kamerkę. Ten mały fifek to adoptowany przez córkę Pani piesek z komplikacjami zdrowotnymi. Z Figusią spotykają się przy okazji wzajemnych wizyt no i kiedy Pani wyjeżdża do drugiej córki to Figa gości u tego malca.
Prawda, jak miło i nigdy nie za dużo oglądać szczęśliwego psa wiedząc, że ma się w tym jakiś udział. Jakie byłoby jej życie w tej oborze. Pewnie już o niej zapomniała. Nie wklejałam fajnych zdjęć z Panią w łóżkku, bo Figa z łóżka nie da się wygonić i Pani nawet nie próbuje

• 6 months later...
Posted

Dzisiaj na Skypie Pani Figi do mnie napisała:
"Witam Paną Figa ma się dobrze, ale nie daje się ani czesac ani obciac swoich dredów,własnie chcialam zapytac panią czy zanim ja wzięłam była może u fryzjera i ma taki uraz? To juz trochę ją mam i jest bawiona ,pieszczona ze mna spi ale szczotki i nozyczek sie strasznie boi. Chcialam ja dac do fryzjera ale niechce jej pogłębić tych lęków
Bardzo ja lubie pomimo ze jej strąki wiszą ale chcialabym jej to obciąć
byla taka fajna jak ja wzięłam tzn, nie miala supłów a teraz sie jej porobily
i niewiem czy ja uspic na chwile i ja wyczesac i te dredy poobcinac u weterynarza
Ja ją kocham jaka jest proszę źle nie myśleć

Bardzo proszę w imieniu Domku o pomoc i poradę jak tą naszą piękną Figusię bezstresowo doprowadzić do porządku.

Posted

[quote name='wanda szostek']Kto coś Pani podpowie, doradzi[/QUOTE]

a co tu radzić, jesli sama nie umie\nie może to chyba tylko psi fryzjer pozostaje? w końcu to fachowiec...

Posted

No cóż... ciężko radzić. Jeśli suka bardzo źle/agresywnie reaguje na próby obcięcia/czesania to nie można nic poradzić tak od razu. Można sunię miesiącami oswajać ze szczotką czy grzebieniem, delikatnie gładząc szczotką i dając smaczki. Jednak jeśli sunia ma teraz dredy, to nie można czekać! Teraz trzeba to obciąć i jak sunia źle reaguje to tym bardziej ciachnąć, a nie szarpać przy próbach rozczesywania, bo tym bardziej się zniechęci. Nie wiem jakimi chęciami i umiejętnościami dysponuje właścicielka. Dobrze by było gdyby to ona na spokojnie i powoli przy smaczkach wycinała nożyczkami, nie maszynką, te kołtuny. Jeśli jednak ona nie czuje się na siłach to trzeb znaleźć specjalistę. Może ma w okolicy dobry/polecany psi salon, niech pójdzie popyta jakimi metodami strzygą psy, co robią jak pies jest agresywny itp. Może znajdzie się jakiś chętny hodowca/spanielomaniak w okolicy i posłuży pomocą. Wrzucę info na fora spanielowe.

Gdzie dokładnie teraz jest Figa?