kskarbek Posted September 20, 2003 Author Posted September 20, 2003 Druga sprawa to potwierdzenie zgłoszenia. Dziś jest sobota i jeszcze nie doszło. Ta miła pani tłumacza ca bałagan w swoim biurze zapewniała, żw wysłano je w poprzednią sobotę... Przyznam,że na te wystawe czekałem równo rok i radośc trochę mi przeszła... :cry: :x :cry: :( Quote
Tracja Posted October 18, 2003 Posted October 18, 2003 Jestesmy od niedawna szczęśliwymi posiadaczami suczki z Banciarni ( miot na literę F), my nazywamy ją Butla. (ma 4 miesiące) .Jest baaaaaaaaaaaardzo żywa i wszystko ją ciekawi. Mamy poza nią jeszcze 4 psy i nie ma między nimi a Begamaskiem konfliktów. Jest kochana i bardzo lubi jeść nasze buty (jak tylko ma taką okazję). Zdjęcia można obejrzeć na naszej stronie domowej www.brzuszki.z.pl - podstrona zwierzaki. Niestety i do Koszalina i do Kielc mamy daleko ( okolice Iławy). Pozdrawiamy właścicieli innych Bergamków. Quote
Tracja Posted October 18, 2003 Posted October 18, 2003 Tak jak Ance i nam zamarzył się drugi Bergamek - samiec,najlepiej czarny. Jak wytrzymamy sikanie gdzie popadnie,to jeszcze w tym roku 8) Quote
Anka5 Posted October 19, 2003 Posted October 19, 2003 Witaj Tracja cieszę się że chcecie następnego Bergamasca. Nasz Fratuś ma się dobrze,rośnie jak na drożdżach i trochę rozrabia z Estrem,ale ogólnie jest bardzo fajnie :D Fratuś nie siusia w domu już od jakichś dwóch tygodni,chodzimy też do psiego przedszkola. Bardzo dobrze dogaduje sie z Estrem,żyć bez siebie nie mogą. Ja nawet w najśmielszych marzeniach nie myślałam że tak będzie między nimi wspaniale się układało. Fratuś we wszystkim naśladuje Estrusia,a ja się śmieję że nauczy go wszystkich złych rzeczy a ja będę musiała uczyć tych dobrych :lol: Czy zamierzacie Butlę kiedyś wystawiać? Oglądałam Waszą stronę zdjęcia Butli są super,a najlepsze z tą kością Pozdrawiam Anka i stado bergamasców Quote
Tracja Posted October 19, 2003 Posted October 19, 2003 Nie będziemy Butli wystawiać. Nam rzede wszystkim chodzi o walory użytkowe tej rasy,ale powoli wyglądi charakter zaczynają przważac. Masz jakieś wieści o tym miocie z Kielc? Szukamy dużego samca,o w miarę odległej od Butli krwi /chcemy jej zaserwoewac jedno macierzynstwo/ Pozdrawiam :) Quote
Anka5 Posted October 20, 2003 Posted October 20, 2003 Tracja z tego co wiem to w Polsce takiego psa nie znajdziecie. Wszystkie mioty poza jednym (tym z Nowego Tomyśla-ostatnim) są ze sobą bardzo blisko spokrewnione. Pierwszymi psami przywiezionymi do Polski z Włoch przez hodowlę Banciarnia były Ara i Pedro. Zostawili po sobie dwa mioty szczeniąt (na literę B i C) .Z tego miotu na C jest Czoja mama naszych piesków kryta Incantem(reproduktor sprowadzony z Włoch). W Banciarni po Czoi były trzy mioty szczeniąt (na litery D,E,i F) Siostra Czoi Corsa (z hodowli Kamir) Miała dwa mioty . Za pierwszym razem była kryta Incantem a drugim razem jakimś psem chyba ze Słowacji. Z tego miotu był jeden pies i chyba został w hodowli. Więc może nim można by było pokryć w przyszłości Butlę. W kielcach niestety nie ma szczeniaków,są natomiast w Nowym Targu(aż 8 sztuk) Urodziły się 7 września .Są cztery pieski i cztery suczki wszystkie szaro czarne tylko jedna suczka czarna . Tatą szczeniąt jest Incant a mamą Bricziola. Moi znajomi którzy też maja dwie suczki chyba będą w niedalekiej przyszłości sprowadzać do nich psa (z tego co wiem to z Włoch) Powód tego jest taki jak pisałam ,że te psy które są obecnie w Polsce są za blisko spokrewnione . Jeżeli chcecie żeby Butla miała kiedyś szczeniaki to może warto byłoby kilka razy ją wystawić i zrobić z niej sukę hodowlaną.Tym bardziej że zapowiada się z niej ładna dziewczyna.A wtedy szczeniaki miałyby rodowody,łatwiej byłoby im znależć domy a przyszli właściciele znaliby pochodzenie swoich piesków i mogliby je wystawiać,gdyby chcieli. Jak szukacie dużego samca to mój Estro jest właśnie taki .Czarny i duży,na wszystkich wystawach dostaje w opisie wzmiankę "duży typ" Ma maksymalny wzrost psa w tej rasie-62 cm.A w tej chwili optycznie jest jeszcze więlkszy gdyż zaczynają tworzyć mu się dready i włosy stoją mu we szystkie strony i do góry też.No ale mojego Strusia nie oddam nikomu :lol: Pozdrawiam Anka i bergamaski Quote
kskarbek Posted October 20, 2003 Author Posted October 20, 2003 Pies którym była kryta Corsa w Nowym Tomyślu nazywa sie Linceo dell Albera i za jakieś połtora roku bedą z tego miotu przyzwoite reproduktory Krzysztof Quote
Anka5 Posted October 20, 2003 Posted October 20, 2003 Krzysztof chyba będzie tylko jeden reproduktor bo o ile wiem w tym miocie był tylko jeden piesek ten który został u Marka A jak tam Twoje maleństwo,Czy już ząbki wszystkie zmieniła? :D Pozdrawiam Anka Quote
Tracja Posted October 20, 2003 Posted October 20, 2003 No na to nie wpadłem- po prostu dam pokryć Butlę i zostawię sobie szczeniaka. I tak muszę /?/ ja przynajmniej raz pokryć. Quote
Patt Posted October 20, 2003 Posted October 20, 2003 Tracja, a dlaczego musisz ją pokryć ? Przecież to jest stary przesąd, nie mający absolutnie żadnego uzasadnienia :o. Naprawdę nie każda suczka musi mieć szczenięta. Jeśli nie będziesz suczki wystawiać i nie zrobisz z nią minimum hodowlanego - uzyskanie na trzech wystawach (w tym jednej międzynarodowej lub klubowe) ocen doskonałych lub bardzo dobrych, nie ma najmniejszego uzasadnienia jej krycia. Zresztą nie pokryjesz jej żadnym zarejestrowanym w ZK reproduktorem. W regulaminie ściśle określono, że reproduktor może kryć tylko i wyłącznie suki z uprawnieniami hodowlanymi, a za lewe krycia grożą mu poważne konsekwencje. Więc jeśli chciałabyś kiedyś dochować się swojego miotu, jest na to jedna rada - już teraz zacznij przygotowywać suczkę do wystaw. Poznaj doskonale swoją rasę, poczytaj o genetyce i zasadach doboru hodowlanego, nawiąż kontakty z innymi hodowcami. Jeśli okaże się, że twoja sunia jest doskonałą przedstawicielką rasy i naprawdę warto ją użyć w hodowli, wtedy zacznij szukać jej odpowiedniego reproduktora, odpowiadającego jej fenotypem i genotypem. Quote
tunio Posted December 24, 2003 Posted December 24, 2003 i jak to z ta hodowalnosci itp itd ? Jesli niechcesz wystawiac a chcesz pokryc to co na to hodowca ? Quote
kskarbek Posted August 13, 2004 Author Posted August 13, 2004 Czy jakies Bergamaski jeszcze w polsce żyją??? A jeśli tak to czy pojawił się może ostatnio jakiś reproduktor, który nie jest spokrewniony z psami z Banciarni? Krzysztof Quote
kskarbek Posted August 13, 2004 Author Posted August 13, 2004 Czy jakies Bergamaski jeszcze w polsce żyją??? A jeśli tak to czy pojawił się może ostatnio jakiś reproduktor, który nie jest spokrewniony z psami z Banciarni? Krzysztof Quote
ka_rolca Posted September 2, 2004 Posted September 2, 2004 Ja to tylko chciałam rzec, że w sobote odbieram mojego Gratusia:)Miulego bergamasca. I oczywiscie nie pogardze zadnymi info na temat poczatkow;) Quote
Anka5 Posted September 3, 2004 Posted September 3, 2004 Karolca ,ale ci zazdroszczę maluszka. :wink: Moje niedawno były takie kochane dzidziusie a dzisiej to już dorosłe chłopy i tylko im panienki w głowie :P Ja niestety nie będę we Wrocławiu na wystawie bo miałam chore kolano i nie wiedziałam kiedy lekarz mi pozwoli na bieganie a zgłoszenia przyjmowali do 14 sierpnia. ale na pewno będę na klubówce w Łodzi(tam zapowiada się sporo bergamasców) Quote
Anka5 Posted September 3, 2004 Posted September 3, 2004 W pażdziernikowym numerze "Mojego Psa" będzie artykuł o bergamascach. :angel: Na zdjęciach będą moje psy Estro i Fratello. Miały na początku sierpnia sesję zdjęciową.Ciekawe jak wyszły na tych zdjęciach,bo było bardzo ciepło i nie koniecznie im się chciało na słońcu pozować. :P Quote
PALATINA Posted October 12, 2004 Posted October 12, 2004 Anka5, Czy byłoby dla Ciebie wielkim problemem wybrać sie ze mną kiedys w przyszłości (obojetne jak dalekiej) na jakis spacerek z piesami? Mam dwa pony. Kiedy odbierałam młodszego z Banciarni, to sie zakochałam w bergamascach. :lol: Plizzzzzz.... Napiszcie o nich cos praktycznego: jakie są na codzień, jaki maja temperament, czy nadają się do mieszkania, czy są konfliktowe (inne psy), cokolwiek... Napiszcie, chetnie poczytam. No i jeszcze jedno, może głupawe pytanie -jakby wyglądał czesany berg? Macie może gdzies jakies zdjątko? Quote
Anka5 Posted October 14, 2004 Posted October 14, 2004 Palatina bardzo chętnie wybiore się z Tobą na spacerek :D Możemy umówić się nawet w sobotę albo w niedzielę np na Polach Mokotowskich. O bergamascach to ja bym mogła dużo pisać ,ale najlepiej jak je zobaczysz na "żywo" Ja jestem w nich zakochana i nie zamieniłabym na żadną inną rasę. Bergamsco po prostu spełnił moje oczekiwania. Chciałam mieć psa kudłatego,czarnego,przyjacielsko nastawionego do ludzi i innych zwierząt,i najlepiej takiego ,którego nie trzeba czesać. Fratek został kupiony bo zamażył mi się bergamasek w innym kolorze. Nigdy nie widziałam bergamasca ostrzyżonego lub czesanego,ale czesany byłby podobny chyba do briarda. pozdrawiam Anka Quote
PALATINA Posted October 14, 2004 Posted October 14, 2004 Spacerek byłby super! :lol: :lol: :lol: Właśnie dostałam od p.Basi R-Ś długiego maila opisującego różnice między ponem a bergamaskiem... :wink: :lol: Chyba się zakocham w bergach! Nie, żebym nie kochała ponów! Nie mam stałego dostepu do netu. jestem w necie raz, czasem dwa razy w tygodniu. Dlatego przeslę Ci na priv moj nr telefonu. Sobota lub niedziela mi pasują. Pola mokotowskie mam dość blisko, często tam chodze. :lol: Pozdr. Quote
kskarbek Posted December 4, 2004 Author Posted December 4, 2004 >PROPOZYCJA< Zróbmy Liste wszystkich bergamasców w Polsce. Moja Nova zbliza sie do drugiego roku życia i czs zaczac szukac jej dawcy. Krzysztof Skarbek Quote
kskarbek Posted January 3, 2005 Author Posted January 3, 2005 ........a więc rasa wymarła ........ :( :( :( Quote
ka_rolca Posted January 31, 2005 Posted January 31, 2005 Ja mam bergamasca :) Nazywa sie Grato i ma 7 miesięcy i 2 tygodnie :D Quote
kamir Posted February 6, 2005 Posted February 6, 2005 Witam wszystkich BERGAMANIAKÓW!!! Rasa nie wygineła i tak szybko nie wyginie!!! Są jeszcze maniacy , którzy na to nie pozwolą!!! KOCHAMY NASZE >DREDZIARZE<!!! Mam prośbę : wklejajcie zdjęcia waszych >mopów<!!! Pozdrawiamy wszystkich : Marek,Laguna,Nefra i Nazar [url]www.hodowlakamir.republika.pl[/url] Quote
kamir Posted February 18, 2005 Posted February 18, 2005 Czekam,czekam... A tu cisza w uszach dzwoni... :cry: Quote
tunio Posted February 18, 2005 Posted February 18, 2005 [quote name='kamir']Czekam,czekam... A tu cisza w uszach dzwoni... :cry:[/quote] Po prostu wyglada na to,ze bergamascowcy poznikali z forum...Jednak ufam,ze powroca :roll: Quote
Recommended Posts