Asiaczek Posted March 12, 2005 Posted March 12, 2005 [quote name='warg2003warg']Jechałam na wystawę z niufkami vizabajki bardzo daleko.Nic w samochodzie nie śmierdziało.na wystawie widziałam i wąchałam inne niufki. W naszym oddziale też jest dużo niufek i poproszę je wykreślić z grupy śmierdzących molosów. :evilbat:[/quote] Ok, polecenie wykonano:)) Pzdr. Quote
Asiaczek Posted March 12, 2005 Posted March 12, 2005 [quote name='bernulka']Co powiecie na to: [img]http://foto.onet.pl/upload/2/27/_419735_n.jpg[/img] Pokaż ząbki![/quote] Czyżby to był berneńczyk?! W takiej pozie?! Pzdr. Quote
ursus Posted March 12, 2005 Posted March 12, 2005 Widziałam takie zdjęcia farbowanych pudli i były to pokazy na najlepszą fryzurę , jeden miał zad ufarbowany na flagę Stanów Zjednoczonych !! Na własne oczy fotkę widziałam i to już ze 10 lat temu aż mi gały wylazły... :o Quote
Asiaczek Posted March 12, 2005 Posted March 12, 2005 [quote name='ursus']Są wystawy w USA gdzie farbowane na róż i zieleń pudle się pokazują... :o .... czemu by i nie u nas?? :D Co my to gorsi od Amerykańców??? :lol: :lol:[/quote] Ale to chyba z okazji jakichs festynów, karnawału, czy coś takiego, prawda? U nas może to nie przejść, bo Greenpeace, Klubu Gaya itp. Ale byłoby kolorowo! Pzdr. Quote
kadziumia Posted March 13, 2005 Posted March 13, 2005 [b]Sonya-Nero[/b] i [b]Asiaczku[/b] moje drogie koleżanki. Ja wcale tej części topiku nie odebrałam aż tak poważnie i się bynajmniej nie denerwuję :wink: . Chciałam tylko Wam unaocznić, do jakiej powiedzmy "paranoi" mogą doprowadzić co niektóre "wymogi" lub "interpretacja wzorca". No ale niestety "jak to w przyrodzie bywa" COŚ za COŚ :wink: . Aczkolwiek przyznać w tym miejscu muszę , że i w obrębie rasy Samoyed mamy różne gatunki włosa. Mój Samiec ma ostry włos w starszym już typie fińskim o kolorze nie tak śnieżnobiałym z natury a do tego ulegającym przebarwieniom ze względu na spędzanie większości czasu na dworze :wink: . Natomiast jedna z moich suczek ma włos wloski, który bez względu na pogodę nie wymaga dodatkowych zabiegów "pudrowych". Poprostu jest "w bielszym odcieniu bieli" :o :wink: :lol: . Natomiast jako ciekawostke dodam, że sędzia z Jarosławia jednej suni zarzucił poważny błąd, polegający na przebarwieniach biszkoptowych przy uszach :o . Intryguje mnie zatem niesamowicie, jak zareagowałaby p.sędzia w Jarosławiu, gdyby na ring wszedł ten Multichampion :wink: :lol: [img]http://www.severnaya-samoyed.hu/img/Joey/joey05.jpg[/img] [img]http://www.severnaya-samoyed.hu/img/Joey/joey02.jpg[/img] pozdrawiam Quote
Sonya-Nero Posted March 13, 2005 Posted March 13, 2005 [quote name='ursus']Widziałam takie zdjęcia farbowanych pudli i były to pokazy na najlepszą fryzurę , jeden miał zad ufarbowany na flagę Stanów Zjednoczonych !! Na własne oczy fotkę widziałam i to już ze 10 lat temu aż mi gały wylazły... :o[/quote] Właśnie były to [b]konkursy GROOMINGU a nie wystawa pudli/psów[/b], taka mała nic nieznacząca rożnica :-? Ja mam całą kolekcję takich fotek... ale nie popieram takich fantazji. pudle na swoje szczęście i nieszczęście mają sierść która jest bardzo dobrym materiałem "rzeźbiarskim", stąd są ofiarami różnych eksperymentów fryzjerskich. Musiałam tak zareagować, bo nie chcę, żebyście sądzili , że są to fryzury i kolory pudli w których mogą występować na "normalnych" wystawach, a w rewelacji podanej przez Ursusa tak by to wygladało. Fryzury i kolory pudla są ściśle określone we jego wzorcach. Quote
ursus Posted March 13, 2005 Posted March 13, 2005 No cóż ........ ludzie psom zgotowali ten los...... :-? A swoją drogą to widziałam też na wystawie w Opolu, w klatce koło ringu pudla w czarne łaty(arlekina) i czarnego podpalanego......choć we wzorcu ich niema i tym razem powiem ,że szkoda, ze ich nie ma we wzorcu bo te mi się podobały........ :( Quote
Alfa1 Posted March 13, 2005 Posted March 13, 2005 Bardzo podobają mi się arlekiny,może kiedyś, w przyszłości i dla nich będą konkurencje wystawowe :D Quote
Sonya-Nero Posted March 13, 2005 Posted March 13, 2005 Francuski wzorzec pudla dopuszcza tylko pięć kolorów (biały, czarny, brązowy, srebrny, aprikot) i tylko tak umaszczone pudle mogą być prezentowane na wystawach organizowanych pod patronatem FCI. Przemycane są jeszcze dwa kolory kremowy (rozjaśniany szamponami wybielającymi) i najbardziej atrakcyjny czerwony jako... aprikot :wink: . Natomiast pudle w kolorach arlekin (biało-czarny) i black&tan (czarny podpalany) nie mogą być pokazywane na wystawach FCI, ale są hodowane (posiadają rodowody) i pokazywane na wystawach klubowych pudli (np. w Niemczech, Czechach) lub na wystawach krajowych. Quote
JustynaJK Posted March 13, 2005 Posted March 13, 2005 szkoda,że te odmiany maści nie są we wzorcu,bo są super Quote
Asiaczek Posted March 13, 2005 Posted March 13, 2005 [quote name='Sonya-Nero']Francuski wzorzec pudla dopuszcza tylko pięć kolorów (biały, czarny, brązowy, srebrny, aprikot) i tylko tak umaszczone pudle mogą być prezentowane na wystawach organizowanych pod patronatem FCI. Przemycane są jeszcze dwa kolory kremowy (rozjaśniany szamponami wybielającymi) i najbardziej atrakcyjny czerwony jako... aprikot :wink: . Natomiast pudle w kolorach arlekin (biało-czarny) i black&tan (czarny podpalany) nie mogą być pokazywane na wystawach FCI, ale są hodowane (posiadają rodowody) i pokazywane na wystawach klubowych pudli (np. w Niemczech, Czechach) lub na wystawach krajowych.[/quote] Podejrzewam, że za kilka/kilkanaście lat i te kolory znajdą się we wzorcu pudla. Szkoda, że nie widziałam arlekina i trikolora pudla w Opolu. A może ktoś ma zdjęcia tak umaszczonych pudli? Bardzo bym prosiła o ich zamieszczenie na forum. Problemy z kolorami nieuznanymi były i w rasie basenji. Uznane (do 2001 r.) kolory to rudo-biały, trikolor, czarno-biały. Ale w USA i np. Francji pojawił się kolor rudo-biały pręgowany i tam był dopuszczony do wystaw. Nie wiem, ile lat trwała walka o uznanie tego koloru, ale w 2001 r. Wlk. Brytania (patronat nad rasą) oficjalnie uznała kolor pręgowany. W baskach na pewno już niedługo pojawi się nowy kolor, np. kremowy, trikolor pręgowany czy trikolor bez charakterystycznych znaczen dla tego ubarwienia. Ciekawa jestem, który z tych kolorów będzie na tyle ekspansywny, że zostanie uznany jako pierwszy? A w momencie pojawienia się i prezentowania na wystawach tego nowego koloru cała walka o jego uznanie zacznie się na nowo. Na razie uczestnicy bitwy o uznanie pręgusów odpoczywaja i nabierają sił do dalszej walki. Pzdr. Quote
Asiaczek Posted March 13, 2005 Posted March 13, 2005 [b]Kadziumia [/b]- ależ ten Multich. jest piekny! A te dodatkowe "biszkopty" to cały jego urok. I na pewno niektórych sędziów te "biszkopty" kłują w oczy. A że nie wiedzą, jak się zachowac, to reaguja b.różnie, prawda? Ale dla bezpieczeństwa i unikniecia takich sytuacji, we wzorcu powinien znaleźć się aneks określający kolor samków. I wtedy byłoby po sprawie. Ale i tak w pierwszych tygodniach/miesiącach funkcjonowania tego aneksu trzeby by było nosić go przy sobie i pokazywac sędziom, bo na pewno nie wszyscy będą o tych zmianach wiedzieć. Szczególnie "allrounderzy" nie zawsze mają czas na czytanie aneksów do wzorców:)) Pzdr. Quote
kingula Posted March 13, 2005 Posted March 13, 2005 Asiaczku, wlasnie takowy "aneks" we wzorcu jest :roll: "Umaszczenie - czysto białe, kremowe lub białe z biskwitem, przy czym podstawową barwą musi być biel z niewielkimi tylko znamionami biskwitowymi. W żadnym wypadku włos nie może być beżowy..." Quote
Asiaczek Posted March 13, 2005 Posted March 13, 2005 No to nie pozostaje nic innego, jak wozić ze sobą wzorzec i pokazywać go tym, którzy go nie znają. :wink: Pzdr. Quote
ofcca Posted March 16, 2005 Posted March 16, 2005 [quote name='"kadziumia'] Natomiast jako ciekawostke dodam, że sędzia z Jarosławia jednej suni zarzucił poważny błąd, polegający na przebarwieniach biszkoptowych przy uszach :o . Intryguje mnie zatem niesamowicie, jak zareagowałaby p.sędzia w Jarosławiu, gdyby na ring wszedł ten Multichampion :wink: :lol: [img]http://www.severnaya-samoyed.hu/img/Joey/joey05.jpg[/img] [img]http://www.severnaya-samoyed.hu/img/Joey/joey02.jpg[/img] pozdrawiam[/quote] witam Jestem głęboko przekonana, a nawet pewna że sędzia z Jarosławia p M Zasada potrafi docenić wartość psa i nie uważa ażeby biszkoptowe przebarwienia były jakimkolwiek błędem. dlaczego tak uważam? oto opis samoyeda który u tejże sedziny dnia 23 maja 2004 na wystawie w Radomiu dostał [size=6]Zwycięstwo Rasy[/size]: " umaszczenie białe z biskwitowymi znaczeniami na uszach,prawidłowe proporcje, prosta linia grzbietu,dostatecznie głęboka klatka piersiowa..." wzmianka o biszkoptowych uszach jest zwykłą częścią opisu,nie ma jakiejkolwiek informacji od sędziny jakoby według niej byla to wada,a z resztą mysle ze gdyby uważała to za wade nie przyznałaby temu psu Zw Rasy.Może nie rozsiewajmy nieprawdziwych plotek o tak nielicznych rzetelnych sędziach którzy nam jeszcze pozostali :wink: pozdrawiam iwona Quote
Sonya-Nero Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 [quote name='Asiaczek'] Podejrzewam, że za kilka/kilkanaście lat i te kolory znajdą się we wzorcu pudla. Szkoda, że nie widziałam arlekina i trikolora pudla w Opolu. A może ktoś ma zdjęcia tak umaszczonych pudli? Bardzo bym prosiła o ich zamieszczenie na forum. [/quote] Nie sądzę :roll: , Francuzi są w tym względzie bardzo konserwatywni i w zasadzie przestrzega się kryć w obrębie jednego koloru z pewnymi tylko wyjątkami. Moim marzeniem jest uznanie czerwonego (cynamonowego) koloru u pudla. Zdjęcia różnie umaszczonych pudli są na naszym temacie o pudlu w IX grupie, ale to dłuuuugie szukanie :roll: :wink: Quote
flashka-g Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 ja widzalam czerwonego pudla na fotce z jakiejs chyba rosyjkiej wystawy..one sa extra!!Wygladaja jak pomalowane;]A w czechach fakt duza popularnoscia ciesza sie bi i trikolory. Quote
Sonya-Nero Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Nie wiem czy taką dużą popularnością :roll: , bo przeciętnie na wystawach pojawiają się w pojedynczym egzemparzu :lol: , a mi jest znana tylko jedna czeska hodowla ENVISAN (arlekiny). Quote
bonia Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 [quote name='ofcca'] oto opis samoyeda który u tejże sedziny dnia 23 maja 2004 na wystawie w Radomiu dostał [size=6]Zwycięstwo Rasy[/size]: " umaszczenie białe z biskwitowymi znaczeniami na uszach,prawidłowe proporcje, prosta linia grzbietu,dostatecznie głęboka klatka piersiowa..." wzmianka o biszkoptowych uszach jest zwykłą częścią opisu,nie ma jakiejkolwiek informacji od sędziny jakoby według niej byla to wada,a z resztą mysle ze gdyby uważała to za wade nie przyznałaby temu psu Zw Rasy.Może nie rozsiewajmy nieprawdziwych plotek o tak nielicznych rzetelnych sędziach którzy nam jeszcze pozostali :wink: pozdrawiam iwona[/quote] Czyżbyś pisała o swoim psie? wiec dlaczego się nie dziwie :wink: Quote
basia Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Dajcie tutaj zdjęcie tych "innych" kolorów pudli, please!! Zupełnie nie orientuję się w psach ozdobnych a tu jest szansa dowiedzieć się czegoś interesującego :) Co do białych psów to jest to poprostu koszmar. Żaden pies nie jest naturalnie tak biały jak często wymagają tego sędziowie. Ja mam podhalankę, która bardzo nie lubi pudrów a niestety muszę ją pudrować, ponieważ inni to robią. Kiedyś w ostatniej chwili zdążyliśmy dojechać i wejść na ring. Luna nie była "wypudrowana" i w porównaniu z drugą suką na ringu wyglądała na brudną i zażółconą :( :evil: Dla sędziny nie były ważne proporcje, budowa, rodzaj włosa tylko to, że tamta była lepiej przygotowana, pomimo że miała rażące wady :-? Smutne to.. :( Quote
ofcca Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 [quote name='bonia'][quote name='ofcca'] oto opis samoyeda który u tejże sedziny dnia 23 maja 2004 na wystawie w Radomiu dostał [size=6]Zwycięstwo Rasy[/size]: " umaszczenie białe z biskwitowymi znaczeniami na uszach,prawidłowe proporcje, prosta linia grzbietu,dostatecznie głęboka klatka piersiowa..." wzmianka o biszkoptowych uszach jest zwykłą częścią opisu,nie ma jakiejkolwiek informacji od sędziny jakoby według niej byla to wada,a z resztą mysle ze gdyby uważała to za wade nie przyznałaby temu psu Zw Rasy.Może nie rozsiewajmy nieprawdziwych plotek o tak nielicznych rzetelnych sędziach którzy nam jeszcze pozostali :wink: pozdrawiam iwona[/quote] Czyżbyś pisała o swoim psie? wiec dlaczego się nie dziwie :wink:[/quote] Napisałam po prostu o zistniałym fakcie,myslę ze nieistotne jest jaki to był pies.Opis był jaki był pies dostał zw rasy i mówienie że ta sędzina traktuje biszkoptowe przebarwienia jako wadę jest po prostu pomówieniem i fałszywym podważaniem jej kompetencji. pozdrawiam iwona Quote
Violonczela Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Inne nie uznane kolory: BLACK AND TAN [img]http://www.album.com.pl/s45632KoLa/122200.jpg[/img] HARLEKIN [img]http://www.album.com.pl/s45632KoLa/122201.jpg[/img] [img]http://www.album.com.pl/s45632KoLa/122202.jpg[/img] RED [img]http://www.album.com.pl/s45632KoLa/122205.jpg[/img] [img]http://www.album.com.pl/s45632KoLa/122206.jpg[/img] Jeszcze są kremowe i niebieskie ale nie udało mi się znaleźć zdjęć,żeby Wam pokazać. Może później coś znajdę. ______________________ Pozdrawiam Violonczela [url]www.lindeza.webpark.pl[/url] Quote
basia Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Super! Dziękuję :) Ten "red" to trochę jak przekolorowany morelowy, nie? Ten podpalany jest fajny :wink: A jak się ma kolor do jakości włosa? Podobno to ma znaczenie.. Quote
JustynaJK Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 no i czy nie ładniutkie? szkoda,że nie uznane przez FCI Quote
kadziumia Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 [quote name='JustynaJK']no i czy nie ładniutkie? szkoda,że nie uznane przez FCI[/quote] No właśnie, a czy istnieją szanse, aby kiedykolwiek zostaly uznane? Kiedyś oglądalam jakiś film o Dogach Niemieckich, w którym pokazano jakieś takie czarno-biale umaszczenie Doga, wówczas niedopuszczalne. Ale podobno czyniono starania w celu uwzględnienia jego we wzorcu. pozdrawiam Quote
Recommended Posts