Jump to content
Dogomania

Którą z wymiennionych karm polecicie ?  

76 members have voted

1. 1. Którą z wymiennionych karm polecicie ?

Recommended Posts

• 3 weeks later...
  • Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='g@l@xy']dla mnie osobiscie nazwa karmy i jej wizerunek pt. sliczne opakowanie z wizerunkiem cudownego psiaka mało się liczy. Czytam wnikliwie składy i analizę, rankingi międzynarodowe, unikam w karmach zbóż i odpadów, zawartość mięsa od min 50%. Takie mam kryteria i ich nie zmienię.[/QUOTE]

popieram :cool:
ale też nie zgadzam się co do naturalnego mięsa. Kanopowiec czy nie, przecież nie o to chodzi, są przecież normy, patrzy się na wagę psa itp. Interesuję mnie czemu uważasz że producenci suchych karm używają skądś tam lepsze mięso niż sprzedaje się w sklepach?

Takie jest moje zdanie, jeżeli ktoś myśli inaczej, to liczę na miłą, produkcyjną dyskusję,

Pozdrawiam :lol:

Posted

normy to w naszym kraju pojęcie bardzo względne, przekonaliśmy się ostatnio jak to produkuje się szyneczki dla ludzi (program nakręcony bodajże w Sokołowie ), nabiał czy soczki słynnego Herbapolu.... więc jesli takie uchybienia i naciąganie rzeczywistości jest dopuszczalne w naszym kraju w zywieniu ludzi to w żywieniu zwierząt nie sądzę żeby było lepiej. Mój kolega pracował dla eukanuby... ale nic więcej nie powiem bo mi zarzucono że pewnie pracuję dla innej firmy hi hi hi i mówię tak z wiadomych względów. W Polsce chcesz mieć możliwość używania konkretnego znaku to jak uiścisz odpowiednią składkę to poprostu możesz uzywać tego znaczka na swoich produktach -to chyba nie nowość dla Was? Przykładem niektóre wody mineralne gdzie widnieje zgoda pewnej organizacji dot. żywienia dzieci a woda ma przekroczone normy bakteriologiczne kilkukrotnie....Rankingi międzynarodowe bardziej sa wiarygodne bo badania prowadza niezalezne laboratoria w różnych krajach więc myslę że o przewał gorzej ;)

Posted

[quote name='chemicalo']Może mi ktoś powiedzieć co oznacza coś takiego "ryż, suszone mięso drobiowe, tłuszcze zwierzęce"? Głównie te dwa ostatnie.[/quote]

:crazyeye::crazyeye::crazyeye:
ryż, suszone mięso drobiowe (czyli zwykłe, odwodnione), tłuszcze zwierzęce:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

Tyle to sama wiem :diabloti: To jest skład royala i zastanawiam się ile tam jest tego suszonego mięsa, bo nigdzie nie podają. No i gdzieś przeczytałam, że to jest jakaś mączka. Czyli co? ;>

Posted

[quote name='g@l@xy']kiedys wysłałam do nich zapytanie o te ilosci.... bedzie już ponad rok jak czekam na odpowiedź :roll:[/quote]

Dziwne ja zawsze dostaję odp. tego samego dnia.

Chemicalo, mączka to to samo co suszone mięso (=mięso pozbawione wody). To nie jest mączka kostna z krów czy świń. W UE zakazane są takie do dodatki do karm dla zwierząt.

Posted

z innych firm nie czekałam dłużej niż 48 godzin ale moze mail się zawieruszył, nie ponawiałam zapytania bo znalazłam swoja karmę i temat royala zamknęłam :)

Posted

[quote name='chemicalo']Tyle to sama wiem :diabloti: To jest skład royala i zastanawiam się ile tam jest tego suszonego mięsa, bo nigdzie nie podają. No i gdzieś przeczytałam, że to jest jakaś mączka. Czyli co? ;>[/QUOTE]
tak, tak, właśnie o to chodzi. I w ogóle w którym to suchym jedzeniu na opakowaniu są napisane procenty mięsa? Rzadko na którym :roll: i ile tam tych procentów? Min. 18 proc. czy podobniej :roll: czy na pewno tyle wystarcza? A czego tam jeszcze jest? 100 proc. - 18 proc. ? Tyle ryżu, warzywa itp. :crazyeye:
? ciekawe ?

Pozdrawiam,
:lol:

Posted

[quote name='york']tak, tak, właśnie o to chodzi. I w ogóle w którym to suchym jedzeniu na opakowaniu są napisane procenty mięsa? Rzadko na którym :roll: i ile tam tych procentów? Min. 18 proc. czy podobniej :roll: czy na pewno tyle wystarcza? A czego tam jeszcze jest? 100 proc. - 18 proc. ? Tyle ryżu, warzywa itp. :crazyeye:
? ciekawe ?

Pozdrawiam,
:lol:[/quote]

[B]Vici [/B]dziękujemy Ci za twoje cenne rady. :diabloti::diabloti::diabloti:

Posted

[quote name='g@l@xy']dla mnie osobiscie nazwa karmy i jej wizerunek pt. sliczne opakowanie z wizerunkiem cudownego psiaka mało się liczy. Czytam wnikliwie składy i analizę, rankingi międzynarodowe, unikam w karmach zbóż i odpadów, zawartość mięsa od min 50%. Takie mam kryteria i ich nie zmienię.[/quote]

[FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]ja podobnie przy wyborze tym sie kierowałam ale....
W naszym przypadku nie sprawdziła sie jak dotąd żadna sucha karma z tych zalecanych i polecanych przez forumowiczow....Nero zjada z suchych karm tylko pedigree niestety dlatego mu jej nie podaje często po prostu na smaka :) na codzien posmakowały mu jedynie mokre karmy i kupujemy m.in. animode belcano czasem Oscara[/SIZE][/FONT]

• 2 months later...
Posted

A i mam jeszcze jedno pytanko bo dużo czytałam i sporo osób twierdzi że yorka karmią tylko suchą karmą a jak ja to mojej mamie powiedziałam to ona na to że to jest niezdrowe i że wtedy będzie miał brzydki włos (ja mam labradora i ona je od zawsze gotowane jedzonko czasami troche karmy ale tak to codziennie gotowane i na to mama leje 1 łyżke oleju i sierść ma przepiękną i lśniącom) czy tak też można robić yorkom?

Posted

[quote name='roxi-malina']A i mam jeszcze jedno pytanko bo dużo czytałam i sporo osób twierdzi że yorka karmią tylko suchą karmą a jak ja to mojej mamie powiedziałam to ona na to że to jest niezdrowe i że wtedy będzie miał brzydki włos (ja mam labradora i ona je od zawsze gotowane jedzonko czasami troche karmy ale tak to codziennie gotowane i na to mama leje 1 łyżke oleju i sierść ma przepiękną i lśniącom) czy tak też można robić yorkom?[/quote]
Ja swoje dziewczyny karmie suchą karmą royal canin dla yorków. A raz w tygodniu daję gotowane jedzonko. ;)

Posted

[quote name='roxi-malina']A i mam jeszcze jedno pytanko bo dużo czytałam i sporo osób twierdzi że yorka karmią tylko suchą karmą a jak ja to mojej mamie powiedziałam to ona na to że to jest niezdrowe i że wtedy będzie miał brzydki włos (ja mam labradora i ona je od zawsze gotowane jedzonko czasami troche karmy ale tak to codziennie gotowane i na to mama leje 1 łyżke oleju i sierść ma przepiękną i lśniącom) czy tak też można robić yorkom?[/quote]

Każdemu służy coś innego. Jednemu suche innemu gotowane. Jeśli nie chcesz mieć kupy wiszącej na włosach to radzę dawać suche.

Posted

[quote name='Chefrenek']Każdemu służy coś innego. Jednemu suche innemu gotowane. Jeśli nie chcesz mieć kupy wiszącej na włosach to radzę dawać suche.[/QUOTE]

Wielkie dzięki a co z tym olejem?
Ale chyba raz na jakis czas (np. raz w tygodniu) może jeśc gotowane co?

Posted

[quote name='roxi-malina']Wielkie dzięki a co z tym olejem?
Ale chyba raz na jakis czas (np. raz w tygodniu) może jeśc gotowane co?[/quote]

Olej..lepiej oliwa z pestek winogron, pięknie wpływa na włos.

Moim zdaniem nie należy mieszać gotowanego z suchym bo może to doprowadzić do rozstroju żołądka...albo rybki albo akwarium...Oczywiście możesz dać oliwę do suchej karmy.

Posted

[quote name='roxi-malina']Wielkie dzięki a co z tym olejem?
Ale chyba raz na jakis czas (np. raz w tygodniu) może jeśc gotowane co?[/quote]
York powinien jeść przede wszystkim karmę, ale jeśli raz czy dwa razy w tygodniu ugotujesz mu coś to mu nie zaszkodzi, o ile będzie to nie przyprawione...

Posted

Jak k ja bym chciała żeby mój Tolek znowu jadł suchą karmę tak jak kiedyś,ale teraz to tylko gotowane mięsko i puszeczki....RC rusza tylko wtedy gdy nie ma mięska,a przygłodnieje :shake::shake:

Posted

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi :*

[quote name='Patka']można kamric mieszanym york to też pies zerknij tutaj [url=http://www.dogomania.pl/forum/f33/]Żywienie - Dogomania Forum[/url][/QUOTE]

To ty chciałas żebym jakiś nowy watek o żywieniu założyła (na wątku o hodowli)?

Posted

[quote name='roxi-malina']Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi :*

To ty chciałas żebym jakiś nowy watek o żywieniu założyła (na wątku o hodowli)?[/quote]
No widzisz... Jak tu spytałaś to od razu ci odpowiedziało kilka osób:)

Tylko nie zakładaj wątku o żywieniu w dziale hodowla!!!:evil_lol: