Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 93
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A ja jestem właśnie po wizycie, która wypadła świetnie moim zdaniem.

Państwo mieszkają w bloku, mają syna ok. 16 lat. Wszyscy bardzo chcą Szamana (mają już jego zdjęcia w telefonach:cool3:). Mieli w życiu sporo psów, ale na wsi, więc to zupełnie inaczej niż w bloku (niektóre psy były podwórkowe, niektóre domowe). Początkowo nie chcieli psa do miasta, ale teraz brakuje im ruchu i świeżego powietrza i kogoś kto będzie wyciągał ich na psacery. Poza tym syn bardzo tęskni za zwierzątkiem. Mieszkają blisko parku chorzowskiego (tego dużego przy którym jest Stadion Śląski).
Dużo czytali o owczarkach szkockich i są przygotowani, że trzeba dbać o sierść, że to duży pies, który będzie dużo jadł i potrzebował sporo ruchu.
Mówiłam im też, że w obecnym domu tymczasowym jest sporo psów i siłą rzeczy nie da rady skupić się na jednym Szamanie. Dlatego po adopcji może się okazać, że będą problemy (sikanie czy jakieś dziwne zachowania). Pan powiedział, że są na to jak najbardziej przygotowani, a teraz oglądają regularnie w tv psiego psychologa:cool3: w internecie czytają duuużo o rasie.
Poleciłam się w razie problemów, żeby dzwonili, że spróbujemy im jakoś pomóc albo dostarczyć literature fachową.
W czasie wyjazdów psa biorą ze sobą, a na wszelki wypadek rozmawiali z teściową, która zaoferowała się zaopiekować psiakiem nawet przez 2 tygodnie.
W ogóle bardzo rozsądnie mówili o tym dlaczego zdecydowali się na dorosłego psa.
Pani jest zawsze w domu, więc Szaman nie będzie musiał zostawać na długo sam. No.. na razie nic więcej mi się nie przypomina.

Jedyne zastrzeżenie jakie mam - mówili, że mieli psa podwórkowego na wsi, a jak przeprowadzili się do bloku to dali go do znajomej firmy do stróżowania. Nie wiem sama co o tym myśleć, bo ja nie wyobrażam sobie oddać swojego psa, ale z drugiej strony wiem, że psu nauczonemu życia na dworze pewnie byłoby ciężko przestawić się do bloku... Dobre jest w ogóle to, że znaleźli mu miejsce, które według nich jest dla psiaka najlepsze. Wcześniejszy pies umarł ze starości, w wieku 17 lat.

Oczywiście do opieki weterynaryjnej się zobowiązują, do podpisania umowy również. Jedzienie już czeka w lodówce:p Na wizytę poadopcyjną zapraszają, nawet bez zapowiedzi.

Aha. Powiedziałam, że albo ja albo wy zadzwonimy, żeby dogadać szczegóły. Pan może przyjechać do Bukowna po Szamana, ale troche się boi czy pies wsiądzie do auta z obcą osobą, więc byłby wdzięczny gdyby ktoś kogo Szaman zna pojechał z nim. To trzeba dogadać.

Ja myślę, że Szamanowi będzie tam bardzo, bardzo dobrze.:) Dajcie mi znać czy Szaman pojedzie do tej rodziny.

Posted

Aha. W razie pytań można kontaktować się ze mną pod nr telefonu 509589548 (Dogo ostatnio naprawdę fatalnie mi chodzi). Będę wdzięczna za wiadomość czy zdecydujecie się oddać tam Szamana.

Posted

No to może i ja się jeszcze wypowiem. Irenka prosiła mnie o wizytę przedadopcyjną w Gliwicach dla Szamana. Wczoraj byłam na wizycie i jestem bardzo zadowolona z domku. Mieli juz collie i wiedzą co ich czeka, zakochali się w Szamanku od pierwszego wejrzenia. Ich collie był bardzo podobny do Szamana. Mieszkają w bloku na moim osiedlu wiec miałabym możliwośc widywania psiaka. Mają już jedną sunię która idzie do sterylizacji po pierwszej cieczce. Widać że rodzina ma wielkie serce dla psiaków. To tak po krótce.
Jedyne czego nie rozumiem to czy teraz będzie wybieranie z tych dwóch domów sprawdzonych , domu dla Szamana?

Posted

Ehh, ale mi się to wydaje trochę nie fair w stosunku do domków. Obydwa są fajne, a my robimy im bezsensowne nadzieje. Ja nie chciałabym tłumaczyć ludziom, którzy pozytywnie przeszli wizytę przedadopcyjną i wyraźnie im zależy, że psa jednak nie dostaną:shake: Moim zdaniem jak przechodzą przez te wszystkie formakności to juz mają prawo się nastawić...

Posted

a pies ma prawo mieć najlepszy dom - to nie Ty będziesz musiała powiedzieć ludziom, że jednak nie ich dom będzie tym najlepszym - spokojnie - ja tak miałam jak szukałam domu dla CTRki Barsy - kilka fajnych domków, ale wybrałam ten, który dla tej akurat suni najbardziej mi pasował - ani jeden z domów którym powiedziałam, że jednak nie oni zostaną opiekunami Barsy, się nie obraził - wystarczy odpowiednio umotywować - chyba taka jest nasza rola, żeby wybrać dom w którym danemu psu będzie najlepiej prawda? my działamy tu dla tych skrzywdzonych psów i to ich dobro jest najwazniejsze - HOWGH!

Skoro jest kolejka chętnych zaadoptować Szamana to jak powinnyśmy postąpić? sprawdzić tylko tych którzy zadzwonili jako pierwsi a pozostałym mówić, że już nieaktualne czy jak? :niewiem: rzadko kiedy zdarza się tak komfortowa sytuacja, że możemy przebierać w domkach niestety - i niestety zdarzają się tylko przy rasowych psach....

No i jak mamy dwa fajne domki dla Collaków to może znajdą dom dwa collaki co? jest przecież w Rudzie czy gdzieś tu niedaleko też sunia collie starsza też do adopcji ;)

Posted

ciezki wybor
bardzo Wam dziewczyny dziekuje za wizyty adopcyjne :Rose:

zdecydowalam sie na rodzine w Gliwicach
pieska postaram sie z malawaszka dowiezc w weekend

do Pana z Siemianowic dzwonilam
powiedzialam o innych pieskach collie do adopcji
zalezy mu na trikolorku dlatego polecilam Capelie
Pan jesli sie zdecyduje na suke chce aby byla juz po zabiegu

widze ze jeszcze w Olawie pojawila sie jakas suczka trikolor
polecilam aby w internecie spojrzal na forum collie
podalam takze tel do Pani Lucyny

Posted

missieek napisał(a):
ciezki wybor
bardzo Wam dziewczyny dziekuje za wizyty adopcyjne :Rose:

zdecydowalam sie na rodzine w Gliwicach
pieska postaram sie z malawaszka dowiezc w weekend

Bardzo się cieszę, :loveu:, po adopcji będę miała domek na oku, mieszkamy razem na osiedlu całkiem niedaleko od siebie:cool3:
Missieek jakbyś potrzebowała pomocy w trafieniu , służę.

Posted

Kolejny psiak z piekła trafi do kochającego domku:multi: To wszystko dzieki pracy Missieek i pomocy wszystkich cioteczek.

Pomoż pozostałym zwierzakom; opłać leczenie, wyzywienie, hotelikowanie a dzieki temu one rownież mają szanse na domki!!:multi:
Zapraszam na bazarek, ktory pieniazki przekazuje zwierzakom Missieek:

http://www.dogomania.pl/forum/f99/poszewkowy-bazarek-na-rzecz-zwierzakow-z-olkusza-do-21-marca-131815/