Flaire Posted December 18, 2005 Posted December 18, 2005 [quote name='Gerwia']Oki czekamy...... ;)[/quote]Może na razie wstawię zdjęcie podstawy do huśtawki w trakcie budowy (jeszcze nie pomalowana) i wyjaśnię trochę konstrukcję. Mnie chodziło o to, żeby wysokość huśtawki była regulowana, tak żeby łatwiej było psa nauczyć tej przeszkody (zaczynasz na nisko ustawionej huśtawce i stopniowo podnosisz). Tak więc ta podstawa ma 4 wysokości możliwe do ustawienia, co jest widoczne na zdjęciu: dziury na 4 wysokościach w bokach podstawy. Ten drąg na zdjęciu to kij od szczotki i jest tam tylko dla ilustracji - gdy huśtawka jest zmontowana, w te dziury idzie stalowa rura, na której opiera się deska huśtawki. Do deski przykręcone są od spodu takie śruby w kształcie litery U i rurę przez nie się przewleka - ale są też inne możliwości zrobienia tego mechanizmu. A oto zdjęcie: [IMG]http://www.std.org/~hania/cavano/hustawka1.JPG[/IMG] Quote
AniaP Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 [quote name='Gerwia']No gdzieś wyczytalam że cały tor profesjonalny kosztuje w granicach 6tys..... [/quote] Ja bym nawet powiedziała, że spokojnie 10tys. :mad: Bo jak ze Slanów policzysz sobie tylko: skok w dal, koło, slalom, stół, palisadę, kładkę, huśtawkę, miękki i sztywny tunel, to już wychodzi 6tys., a gdzie tu jeszcze murek i często jest potrzebny drugi sztywny tunel, a już nie powiem ile stacjonatek trzeba mieć. :sad: Quote
Paskuda_Bandzior Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 [quote name='Flaire'] A oto zdjęcie: [IMG]http://www.std.org/~hania/cavano/hustawka1.JPG[/IMG][/quote] Ale dobra hustaweczka!!!!! O takiej to ja moge tylko pomarzyć......:thinkerg: Normalnie jest superowa!!! NA tej niemieckiej stronie jest cały tor do kupienia: zobaczcie chyba niecałe 3 tys. euro (!?!?!) A wiecie co jest na końcu tej jednej palisadki??? Pisałam o tym w poprzednim moim poście... Quote
AniaP Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 [quote name='Paskuda_Bandzior']Ale dobra hustaweczka!!!!! [/quote] No piękna jest. :klacz: Też mi się bardzo podoba. [quote name='Paskuda_Bandzior'] O takiej to ja moge tylko pomarzyć..... [/quote] No ja też. :sad: Stacjonatki sobie wymysliłam i udalo mi się je zrobic, ale przy takiej hustawce, to się poddaję. :oops: [quote name='Paskuda_Bandzior'] NA tej niemieckiej stronie jest cały tor do kupienia: zobaczcie chyba niecałe 3 tys. euro (!?!?!) [/quote] A nie zauwayłam wcześniej, więc bardzo mnie to zaciekawiło i sprawdziłam co wchodzi w skład tego toru. No i wyszło mi, że ten teo powinine kosztować2.401 euro, więc jest tańszy,a le... W Slanach tor składający się z tych samych przeszkód byłby jeszcze tańszy, bo kosztowałby tylko 1.929 euro. ;-) A zdaje się, że w tym zestawie nie ma sztywnego tunelu (i stołu, ale stół chyba bardzo rzadko się wykorzystuje). Quote
kasieczko Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 Łał ...niezła ta podstawa od hustawki.... 8-) Mi tez cosik tak tata tlumaczył zebysmy tak zrobili, ale my dziecioly, to chyba bedziemy stękać, zeby nam ktos dorosły zrobil :-D Quote
Gerwia Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 Świetna podstawka przy robieniu naszej huśtawki bedziemy sie wzorować na twojej !!! Quote
niuka Posted December 20, 2005 Posted December 20, 2005 tamto zdjecie palisady z ogranicznikiem to jedna z wielu propozycji na nauke zaliczania stref na tej przeszkodzie niestety tory sa dosc drogie...zobaczcie sobie tory [url]www.zk.cz[/url] (tam sie doszukacie gdzies w cenniku toru agility ;) ) i [url]www.kkzetor.cz/reno[/url] te tory sa tansze niz slanowe, i troszke wygodniejsze... pozdrawiam Quote
Paskuda_Bandzior Posted December 20, 2005 Posted December 20, 2005 [quote name='niuka']tamto zdjecie palisady z ogranicznikiem to jedna z wielu propozycji na nauke zaliczania stref na tej przeszkodzie niestety tory sa dosc drogie...zobaczcie sobie tory [URL="http://www.zk.cz"]www.zk.cz[/URL] (tam sie doszukacie gdzies w cenniku toru agility ;) ) i [URL="http://www.kkzetor.cz/reno"]www.kkzetor.cz/reno[/URL] te tory sa tansze niz slanowe, i troszke wygodniejsze... pozdrawiam[/quote] Pomysłowe to z palisadą......:sweetCyb: A w jakiej walucie sa podane ceny na zk??? Quote
AniaP Posted December 20, 2005 Posted December 20, 2005 [quote name='Paskuda_Bandzior']A w jakiej walucie sa podane ceny na zk???[/quote] Podejrzewam, że w koronach czeskich. [quote name='niuka'] niestety tory sa dosc drogie...zobaczcie sobie tory [URL="http://www.zk.cz/"]www.zk.cz[/URL] (tam sie doszukacie gdzies w cenniku toru agility :wink: ) [/quote] A są gdzieś zdjęcia przeszkód czy ja nie widzę? :niewiem: Znalazłam tylko cennik. :oops: [quote name='niuka'] te tory sa tansze niz slanowe [/quote] No, rzeczywiście różnica w cenach niektórych przeszkód wychodzi bardzo duża, ale bywa też i odwrotnie. Suma sumarum jednak cały tor wyjdzie spokojnie ponad 1.000 zł taniej. :kciuki: [quote name='niuka'] i troszke wygodniejsze... [/quote] No właśnie słyszałam, że rozłożenie toru slanowskiego zajmuje sporo czasu. :-( Quote
an3czka Posted December 20, 2005 Posted December 20, 2005 [quote name='AniaP']No właśnie słyszałam, że rozłożenie toru slanowskiego zajmuje sporo czasu.[/QUOTE] Nic podobnego:lookarou: Kiedyś tu, na Dogomanii przeczytałam czyjąś radę, żeby kupić tor w Slanach. Mimo, iż droższy, jest lżejszy, bardziej solidny i ładniejszy. Quote
CHI Posted December 21, 2005 Posted December 21, 2005 A ja jednak twardo postanowiłam zrobić tor sama... Taki wymiarowy i bezpieczny... Taki do treningu już mam prawie cały, ale teraz marzy mi się "zawodowy" ;) Jak mi się "kocioł uspokoi" to powoli sie wezmę... Pozdrawiam wszystkich agilitowców - majsterkowiczów... CHI Quote
AniaP Posted December 21, 2005 Posted December 21, 2005 [quote name='an3czka'] Nic podobnego:lookarou: Kiedyś tu, na Dogomanii przeczytałam czyjąś radę, żeby kupić tor w Slanach. Mimo, iż droższy, jest lżejszy, bardziej solidny i ładniejszy. [/quote] No, nigdy nie widziałam tego toru w rzeczywistości, więc nie powinnam powtarzać "plotek" :nono: , ale tak twierdził ktoś właśnie z Krakowa. A, że ładny? No na zdjęciach bardzo mi się podoba. :-D Taki tor, to marzenie. [quote name='CHI'] A ja jednak twardo postanowiłam zrobić tor sama... Taki wymiarowy i bezpieczny... Taki do treningu już mam prawie cały, ale teraz marzy mi się "zawodowy" :wink: Jak mi się "kocioł uspokoi" to powoli sie wezmę... [/quote] No i brawo. :klacz: Trzymam kciuki. :thumbs: [quote name='CHI'] Pozdrawiam wszystkich agilitowców - majsterkowiczów... [/quote] Oooo, to nas, to nas? ;-) Dziękujemy i też pozdrawiamy. :hand: Quote
an3czka Posted December 21, 2005 Posted December 21, 2005 Z tego co wiem, jedyny tor w Krakowie mam ja:cool2: Jeśli chodzi o ciężar elementów, to powiem tak. Sama palisady, czy kladki nie wezmę za Chiny, ale każdy facet uniesie to bez problemu, więc wydaje mi się, że to nie jest bardzo ciężkie... "Nogi" stacjonaty przenosze na raz pod pachami:-D i również wydaje mi się, że to nie jest ciężkie. Koło wezmę sama, tunel toczę. Quote
PATIszon Posted December 21, 2005 Posted December 21, 2005 Hmmmm macie na treningu faceta, ktory sam wezmie palisade? [IMG]http://www.voltahorse.pl/forum/images/smiles/emoty162.gif[/IMG] Quote
an3czka Posted December 21, 2005 Posted December 21, 2005 No, na dwa razy. I to nie jdengo takiego faceta mamy:-D Quote
Paskuda_Bandzior Posted December 21, 2005 Posted December 21, 2005 O takim kupnym torze to możemy tylko pomarzyć........:/ CHI dzieki za pozdrowienia !!!! Ty na domowym torze dużo Fufu nauczyłas - widziałam w Poznaniu :) Quote
niuka Posted December 21, 2005 Posted December 21, 2005 [quote name='AniaP'] A są gdzieś zdjęcia przeszkód czy ja nie widzę? :niewiem: Znalazłam tylko cennik. :oops: [/quote] hehe, a mozesz mi podac linka do cennika jak sie da? bo cos mi sie strona nie otwiera :( link byl w cenniku, dalej byly rysunki... a na gorze napisane 'parcour agility' i pokazywalo sie piekne zdjecie wszystkich przeszkodek... tyle ze ceny nie byly tam podane ;) jednak jestem w 100% pewna ze sa tansze niz slaonowe... [quote]No właśnie słyszałam, że rozłożenie toru slanowskiego zajmuje sporo czasu. :-([/quote] w forcie sa strefowki slanowe, calkiem wygodne i lekkie, troszke gorzej ze skladaniem, bo trzeba trafic w zakretke pod odpowiednim katem, pod innym nie wchodzi... jednak z tego co wiem oni maja kilka wersji strefowek (napewno laczen) natomiast wydaje mi sie, ze reszta przeszkod nie jest wygodna, ani tak super wymyslona... szczegolnie te strasznie szerokie kolo i stacjonaty ktore maja boki zasloniete i szczerze mowiac mam zle wspomnienia z takimi stacjonatami w czasie duzego wiatru... do tego sadze, ze polozona guma na strefowkach (i w tunelu miekkim jak dobrze pamietam) jest o wiele bezpieczniejsza dla psow... szczegolnie w czasie deszczu czy zimy... jednak niestety wszystkie te strefowki co widzialam w necie z guma wygladaly na straszzzliwie ciezkie i nie mialy jakos wygodnie rozpacowanego 'montowania' i 'rozmontowywania'... pozdrawiam, Quote
PUENTA imszar Posted December 21, 2005 Posted December 21, 2005 witam..jestem new kopnięta (chyba) na punkcie agility.mam sznaucerkę wulkan energii i coś mnie ciągnie do agility.Teraz są pozamykane osrdoki szkoleniowe więc dlatego tu piszę :).. jestem zupełnie zielona..mam jedno pytanko czy ten skok w dal to tez się zlaicza do agility :P i jaką przeszkodę najatwiej zrobić.. zaraz wrACAm IDE SZUKAĆ MATERIAŁÓW Quote
kasieczko Posted December 21, 2005 Posted December 21, 2005 Wszystko zalezy czy ta przeszkoda ma byc profesjonalna :) jesli chcesz sobie poćwiczyc tak na początek to bardzo łatwo zrobic stacjonate (moim zdaniem oczywiscie) łatwo tez jest zrobic slalom.Wystarczy kilka kijków od szczotek wbic w ziemie i mozna zasuwac 8-) Quote
PUENTA imszar Posted December 22, 2005 Posted December 22, 2005 wymyśliłam narezie very small projesjonall koło :P ale lepsze to niż nic :P niesądziłam, że aż tyle osób się tym interesuję... Quote
CHI Posted December 22, 2005 Posted December 22, 2005 [quote name='Paskuda_Bandzior']Ty na domowym torze dużo Fufu nauczyłas - widziałam w Poznaniu :)[/quote] Dziękuję, ale to nie do końca moja zasługa... Po prostu wykorzystuje POTENCJAŁ Fufaka ;-) I bawi mnie stawianie jej różnych "agilitowych problemów" - ponieważ widzę, że ją to też bawi... Co do prostych przeszkód (domowych polecane dla wulkanu energii - Puenta ;-) ). Najprostszy slalom jaki zrobiłam w domu - przedostatni = miedzy podstawkami do misek dla psów + 3 garki do kiszenia kapusty... a ostatni (już zupełnie dla sprawdzenia co psy wykombinują) między 4 parami kozaków (8 szt"tyczek";-) ) Fufu pierwszy raz te wynalazki pokonałą "czujnie" a potem juz normalnie z tempa.... Reszta popatrzyła i też wykonała... Diuk z szerooookimi zakolami a Gruba z dużym namysłem (ale to bull - wiec nie ma sie co dziwić ;-) ) Pozdrawiam i Wesołych Świąt Quote
AniaP Posted December 22, 2005 Posted December 22, 2005 [quote name='niuka']hehe, a mozesz mi podac linka do cennika jak sie da? bo cos mi sie strona nie otwiera :( link byl w cenniku, dalej byly rysunki... a na gorze napisane 'parcour agility' i pokazywalo sie piekne zdjecie wszystkich przeszkodek... tyle ze ceny nie byly tam podane ;) [/quote] No widzisz, a ja nie mogę znaleźć tych zdjęć. :niewiem: A cennik? Już się postaram opisać: wchodzisz w: "ZARIZENI PRO CHOVATELE", potem w: "psy" i na takim czarnym tle na dole masz: "Cenik", a jak go otworzysz, to ostatnie z prawej strony masz: "agility" i jak klikniesz, to pokazują się ceny. :-D [quote name='niuka'] jednak jestem w 100% pewna ze sa tansze niz slaonowe... [/quote] A jednak nie wszystkie.:silly: Przeliczałam sobie to w domu i niestety nie mam w pracy tego pliku, żeby podać, które to były. [quote name='niuka'] do tego sadze, ze polozona guma na strefowkach (i w tunelu miekkim jak dobrze pamietam) jest o wiele bezpieczniejsza dla psow... szczegolnie w czasie deszczu czy zimy... jednak niestety wszystkie te strefowki co widzialam w necie z guma wygladaly na straszzzliwie ciezkie [/quote] Ale czy to ta guma jest taka ciężka? :hmmmm: No szkoda, bo mnie się bardziej podoba pomysł z położeniem gumy niż zastosowaniem warstwy piasku i na to emalii. Quote
kasieczko Posted December 22, 2005 Posted December 22, 2005 W domu slalom mozna na początek zrobic z wiader tej samej wielkosci, a na tunel wystarczy duzy karton :) A wskakiwanie na stól mozemy cwiczyc na kanapie :D Quote
Recommended Posts