Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

  • Replies 11.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Daria w niedziele byłam u rodziny na ślunskim obiedzie. Kurna , ale to dobre było. Te rolady palce lizać. Mój mi głowe suszy żeby wziąć przepis, klusi ślunskie też smaczne no i modra kapusta
aha i żurek
mnie troche zgaga tłykła po tym żurku ale zjadłam go łapczywie i peewnie dlatego
dajze przepis na te rolady , co?

Posted

Cze dziewczyny..
nie placz mi tu Megi wystarczy ze ja oczy wyplakuje... bo moze byc taka sytuacja ze bede zmuszona ją dac uspac i ta mysl nie daje mi spokoju..co innego jak pies sam schodzi a co innego zamowic te smierc do domu:roll:
Soma na tyle dobrze sie czuje ze z reki mi zje posilek ale z miski nie.. nic nowego nie wnioslam do leczenia dzis u wetki..nadal nie znamy przyczyny bolu Somy bo na tym usg nic nie wyszlo(poza sledzioną powiekszoną)wiec mam nadzieje ze na piatek sie uda powtorzyc te usg..badania watrobowe nie wypadly zle tak dzis uslyszalam..najpierw trzeba zbadac przyczyne bolu..by zaczac ją leczyc konkretnie, dzis dostala rozkurczowe i przeciwbolowe leki..
tesknie za Wami by Was poodwiedzac na galeriach..chyba w czwartek sie to uda..albo piatek..;)
Ula wytrzymaj do piatku bo tego jest sporo do napisania ale ciesze sie ze kuchnia slaska Wam zasmakowala;)
a teraz lece bo ryz spale Somie ;)
dzieki jeszcze raz, papa:)

Posted

Wiem co to jest nie wiedzieć co psu dolega...ale dalej trzymam kciuki za bidulke,narazie nie myśl o najgorszym,będzie dobrze...
a te rolady kluski i modro kapusta wierzcie mi mogą bokiem wyjść...co niedziele jemy u teściowej...;)

Posted

Ja jeszcze rolad nie robiłam,bo gotuje sama krótko ale wiem że teściowa robi ze schabowego(chyba) do środka daje farsz jakis...(niewiem jaki)albo boczek,kiełbase,ogórek konserwowy(chyba)zawija nitką i piecze:oops:chyba
Daria!!!dobrze mówie?tzn dobrze godom;)???

Posted

[quote name='Paulinka10']Ja jeszcze rolad nie robiłam,bo gotuje sama krótko ale wiem że teściowa robi ze schabowego(chyba) do środka daje farsz jakis...(niewiem jaki)albo boczek,kiełbase,ogórek konserwowy(chyba)zawija nitką i piecze:oops:chyba
Daria!!!dobrze mówie?tzn dobrze godom;)???[/QUOTE]
Zapomnialas o cebuli:eviltong:
ja robie z miesa wieprzowego..no a w sumie to powinno byc z wolowego..ale te na ogol sie dlugo gotuje..
i jeszcze trzeba opowiednio te mieso przyprawic czyli pieprzem sola i musztarda..no a wczesniej rozbic tluczkiem..takie pokrojone kawalki..to tak pokrotce Ula;)
kogo dzis zdaze odwiedzic to bede miec mniej zaleglosci jeszcze mam 20 minut czasu;)

Posted

[quote name='chrupcia']Cześć Daria :)

pogłaskaj biedną Somcie odemnie :loveu:[/QUOTE]
Poglaskam przed spaniem;) zagladam zawsze do niej i sie z nia glaskam bo (nigdy nie wiadomo):roll:

Posted

Hej Daria !!
Wiesz współczuję Ci.Ciężko masz :-( Pewnie co rano się zastanawiasz co zastaniesz jak idziesz do Somki :-(
Buziaczki dla niej.
A grubaskę Pipcię mi podeślij :diabloti:

Posted

Prawdziwe rolady są z mięsa wołowego. Ze schabu też są dobre, ale to nie to samo.

Musisz mieć płaty mięsa, rozbijasz te tluczkiem, smarujesz mięso musztardą, solisz i pieprzysz:eviltong:
Potem nakładasz farsz, czyli może być boczek, kiełbasa, cebula, ogórek (ja daję albo kiszony albo konserwowy, zależy jaki mam), wszystko pokrojone drobniutko.
Zawijasz nitką i wrzucasz na głębszą patelnię.
Ja piekę jak każde inne mięso, czyli na tłuszcz, opiekam, dorzucam jeszcze cebulę, niekiedy ogórka konserwowego i paprykę konserwową jak mam.
Jak się przypiecze podlewam wodą i duszę. Jak wyparuje, znów podlewam. Trochę się to musi dusić, jak to wołowe.

Pod koniec pieczenia musisz mieć to mięso w tym w tym wywarze, bo z niego zrobisz sos.

Aha, zapomniałam liść laurowy i ziele angielskie musisz dać.

Posted

o kurcze... teraz to mnie już nic nie uchroni przed robotą hihihi
dzięki , to było naprawde dobre, mniam mniam. no chyba że to tak na początku bo ja nigdy tego nie jadłam

Posted

:evil_lol::evil_lol::evil_lol: zapomniałam napisać, że trzeba te nici rozwinąć :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Czyli na sam koniec wyciągasz rolady, czekasz aż trochę ostygną i odwijasz nici. A z wywaru robisz sos.

Rolady możesz odgrzać w piekarniku, albo wrzucić do sosu, jak wolisz. Na pewno się nie rozlecą.

Posted

Hej !!
Dziewczyny a rolady to jest to samo co zrazy? Bo zrazy miałam ostatnio w niedzielę.Najbardziej lubię z pieczarkami. :p

Daria jak tam Somka nasza? :loveu:

Posted

Hej hej Daria, pierwsza galeria do której wchodzę a tu takie smutne wieści:(
Biedna Soma, trzeba mnieć nadzieję, ze w końcu lekarze dojdą do tego co i dlaczego ją boli i zastosują odpowiednie leczenie:) Wymiziaj ja od nas i wycałuj a my będziemy trzymać kciuki i czekaćna dobre wieści:)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...