megi82 Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 no i popłakałam się......kochana słuchaj swojej wetki,w między czasie powturz badania;my tu trzymamy kciuki za zdrówko Somy-ucąłuj ja w nosek Quote
dysia-u Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 Daria w niedziele byłam u rodziny na ślunskim obiedzie. Kurna , ale to dobre było. Te rolady palce lizać. Mój mi głowe suszy żeby wziąć przepis, klusi ślunskie też smaczne no i modra kapusta aha i żurek mnie troche zgaga tłykła po tym żurku ale zjadłam go łapczywie i peewnie dlatego dajze przepis na te rolady , co? Quote
Paulinka10 Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 Cześć dziewczyny;) mam nadzieje że Somcia dobrze sie czuje... Quote
Pegaza Posted November 15, 2010 Author Posted November 15, 2010 Cze dziewczyny.. nie placz mi tu Megi wystarczy ze ja oczy wyplakuje... bo moze byc taka sytuacja ze bede zmuszona ją dac uspac i ta mysl nie daje mi spokoju..co innego jak pies sam schodzi a co innego zamowic te smierc do domu:roll: Soma na tyle dobrze sie czuje ze z reki mi zje posilek ale z miski nie.. nic nowego nie wnioslam do leczenia dzis u wetki..nadal nie znamy przyczyny bolu Somy bo na tym usg nic nie wyszlo(poza sledzioną powiekszoną)wiec mam nadzieje ze na piatek sie uda powtorzyc te usg..badania watrobowe nie wypadly zle tak dzis uslyszalam..najpierw trzeba zbadac przyczyne bolu..by zaczac ją leczyc konkretnie, dzis dostala rozkurczowe i przeciwbolowe leki.. tesknie za Wami by Was poodwiedzac na galeriach..chyba w czwartek sie to uda..albo piatek..;) Ula wytrzymaj do piatku bo tego jest sporo do napisania ale ciesze sie ze kuchnia slaska Wam zasmakowala;) a teraz lece bo ryz spale Somie ;) dzieki jeszcze raz, papa:) Quote
Paulinka10 Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 Wiem co to jest nie wiedzieć co psu dolega...ale dalej trzymam kciuki za bidulke,narazie nie myśl o najgorszym,będzie dobrze... a te rolady kluski i modro kapusta wierzcie mi mogą bokiem wyjść...co niedziele jemy u teściowej...;) Quote
Nati28 Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 Witamy slsk ;) Biedna Soma , oby z tego jakos wyszla :roll:, trzymam kciuki, badzmy dobrej mysli Quote
dysia-u Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 kluski umiem, modro kapucha tyż jako tako ale te rolady...ni hu hu Quote
Paulinka10 Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 Ja jeszcze rolad nie robiłam,bo gotuje sama krótko ale wiem że teściowa robi ze schabowego(chyba) do środka daje farsz jakis...(niewiem jaki)albo boczek,kiełbase,ogórek konserwowy(chyba)zawija nitką i piecze:oops:chyba Daria!!!dobrze mówie?tzn dobrze godom;)??? Quote
Pegaza Posted November 15, 2010 Author Posted November 15, 2010 [quote name='Paulinka10']Ja jeszcze rolad nie robiłam,bo gotuje sama krótko ale wiem że teściowa robi ze schabowego(chyba) do środka daje farsz jakis...(niewiem jaki)albo boczek,kiełbase,ogórek konserwowy(chyba)zawija nitką i piecze:oops:chyba Daria!!!dobrze mówie?tzn dobrze godom;)???[/QUOTE] Zapomnialas o cebuli:eviltong: ja robie z miesa wieprzowego..no a w sumie to powinno byc z wolowego..ale te na ogol sie dlugo gotuje.. i jeszcze trzeba opowiednio te mieso przyprawic czyli pieprzem sola i musztarda..no a wczesniej rozbic tluczkiem..takie pokrojone kawalki..to tak pokrotce Ula;) kogo dzis zdaze odwiedzic to bede miec mniej zaleglosci jeszcze mam 20 minut czasu;) Quote
chrupcia Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 Cześć Daria :) pogłaskaj biedną Somcie odemnie :loveu: Quote
Pegaza Posted November 15, 2010 Author Posted November 15, 2010 [quote name='chrupcia']Cześć Daria :) pogłaskaj biedną Somcie odemnie :loveu:[/QUOTE] Poglaskam przed spaniem;) zagladam zawsze do niej i sie z nia glaskam bo (nigdy nie wiadomo):roll: Quote
*Jot* Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 Hej Daria !! Wiesz współczuję Ci.Ciężko masz :-( Pewnie co rano się zastanawiasz co zastaniesz jak idziesz do Somki :-( Buziaczki dla niej. A grubaskę Pipcię mi podeślij :diabloti: Quote
dysia-u Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 Daria to ma być schab?:oops: w czym to piec , w jakimś sosie np własnym? oj cienko widze ja te rolady :oops: Quote
dagos1 Posted November 16, 2010 Posted November 16, 2010 Prawdziwe rolady są z mięsa wołowego. Ze schabu też są dobre, ale to nie to samo. Musisz mieć płaty mięsa, rozbijasz te tluczkiem, smarujesz mięso musztardą, solisz i pieprzysz:eviltong: Potem nakładasz farsz, czyli może być boczek, kiełbasa, cebula, ogórek (ja daję albo kiszony albo konserwowy, zależy jaki mam), wszystko pokrojone drobniutko. Zawijasz nitką i wrzucasz na głębszą patelnię. Ja piekę jak każde inne mięso, czyli na tłuszcz, opiekam, dorzucam jeszcze cebulę, niekiedy ogórka konserwowego i paprykę konserwową jak mam. Jak się przypiecze podlewam wodą i duszę. Jak wyparuje, znów podlewam. Trochę się to musi dusić, jak to wołowe. Pod koniec pieczenia musisz mieć to mięso w tym w tym wywarze, bo z niego zrobisz sos. Aha, zapomniałam liść laurowy i ziele angielskie musisz dać. Quote
dysia-u Posted November 16, 2010 Posted November 16, 2010 o kurcze... teraz to mnie już nic nie uchroni przed robotą hihihi dzięki , to było naprawde dobre, mniam mniam. no chyba że to tak na początku bo ja nigdy tego nie jadłam Quote
dysia-u Posted November 16, 2010 Posted November 16, 2010 zaraz , zaraz , ale jak jadłam te rolady to one nie miały żadnych nici w sobie:shake: jak one sie trzymały tak zwanej kupy ?? :cool3: Quote
dagos1 Posted November 16, 2010 Posted November 16, 2010 :evil_lol::evil_lol::evil_lol: zapomniałam napisać, że trzeba te nici rozwinąć :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Czyli na sam koniec wyciągasz rolady, czekasz aż trochę ostygną i odwijasz nici. A z wywaru robisz sos. Rolady możesz odgrzać w piekarniku, albo wrzucić do sosu, jak wolisz. Na pewno się nie rozlecą. Quote
dysia-u Posted November 16, 2010 Posted November 16, 2010 jesteś wielka!! dzięki juz mi ślinka leci Quote
*Jot* Posted November 16, 2010 Posted November 16, 2010 Hej !! Dziewczyny a rolady to jest to samo co zrazy? Bo zrazy miałam ostatnio w niedzielę.Najbardziej lubię z pieczarkami. :p Daria jak tam Somka nasza? :loveu: Quote
dysia-u Posted November 16, 2010 Posted November 16, 2010 zrazy to ja jadłam ale miały jakoś całkiem inny smak niż te ostatnio Quote
dagos1 Posted November 16, 2010 Posted November 16, 2010 Ja tam nie wiem, ale patrzyłam w internecie i brzmi podobnie, może różnica w smaku wynikła z przyprawienia i podania? Quote
dagos1 Posted November 16, 2010 Posted November 16, 2010 Zapomniałam, jak zrobię sos to go zawsze przecieram przez sitko, bo nie lubimy śmieci w sosie. Quote
dysia-u Posted November 16, 2010 Posted November 16, 2010 tylko patrzeć jak wkroczy Daria i nasze kulinarne pogaduszki stąd wykurzy hihi a my sie nie boimy hahahhahahah Quote
dagos1 Posted November 16, 2010 Posted November 16, 2010 Nic nam nie zrobi, a jakby coś to naślę na nią mojego pitbula Quote
Yoko2009 Posted November 16, 2010 Posted November 16, 2010 Hej hej Daria, pierwsza galeria do której wchodzę a tu takie smutne wieści:( Biedna Soma, trzeba mnieć nadzieję, ze w końcu lekarze dojdą do tego co i dlaczego ją boli i zastosują odpowiednie leczenie:) Wymiziaj ja od nas i wycałuj a my będziemy trzymać kciuki i czekaćna dobre wieści:) Quote
Recommended Posts