szymonsz Posted January 27, 2009 Posted January 27, 2009 Cześć Mam mały problem ze swoją pociechą. Nie wiedzieć czemu ma straszne zamiłowanie do zamków błyskawicznych i to przede wszystkim tych w poduszkach. Początkowo załatwiał dwie poduszki, które zostawiłem sam na sam z nim w domu jak wyszedłem do pracy. Później gdy te poduszki zostały schowane był spokój, aż do czasu kiedy pies odkrył że poduszki od narożnika (dość spore) na spodzie mają jego ulubiony gażdet. Dzisiaj załatwił kolejne dwie poduszki i tym razem nie będzie to tani interes aby je naprawić. Co zrobić z takim psem, który teoretycznie nic nie gryzie (wszystko pochowane co lubi) tylko czepia się tych poduszek. Wiadomo, że możemy je chować ale czy można go jakoś tego oduczyć? Jedyne moje spostrzeżenie jest takie, że od czasu małych poduszek do dzisiaj piesek miał swoją ulubiona piłkę (dmuchana, mała, skórzana), która z dnia na dzień roznosił w sensie rozbierał na czynniki pierwsze. Gdy piłką się "skończyła" i to co z niej zostało, zostało wyrzucone, pies wziął się za poduszki. Ma tez swoją kość ze sznurków, ale ją może gryźć i nie da rady jej rozłożyć. Ogólnie wydaje mi się, że muszę znów mu coś kupić co będzie mógł gryźć i rozbierać. Jakieś propozycje? Quote
Talia Posted January 27, 2009 Posted January 27, 2009 szymonsz napisał(a):Ogólnie wydaje mi się, że muszę znów mu coś kupić co będzie mógł gryźć i rozbierać. Jakieś propozycje? Wydaje mi sie, ze to najlepsze rozwiązanie. Może jakiś pluszaki tylko z usuniętymi oczkami/noskami. Moja uwielbia. Mozna tez spróbować z kulą smakula i kongiem. Quote
Baski_Kropka Posted January 27, 2009 Posted January 27, 2009 Kup środek przeciwko obgryzaniu przez psa ;) ja mam i na mojego szkodnika podziałało, co miało nie byc zjedzone nie zjadła ;P Psikam tym regularnie, jest to gorzkie w smaku i nie przyjemne co ją odstrasza :) Te rzeczy do rozbierana to też dobra sprawa ;) Mój Duży psiak uwieeeeeeelbie wręcz rozbierac pluszowe misie wyszarpywać z nich wnętrzności a potem porozrywac w drobny mak :) w niektórych zoologicznych sklepach sa nawet spacjalne dla psów :) Quote
joanika Posted January 27, 2009 Posted January 27, 2009 Moja sunia jak była mała miała zamiłowanie które pozostało do dziś - sznurki, wszelkiego rodzaju (sznurówki, sznurki przy bluzach z kapturem, sznureczki i inne frędzelki przy szalikach itp) i zawsze gdzieś jakiś dorwała i miętoliła. Za zamki też zaczęła się brać - w efekcie zniszczona jedna poszewka na poduszkę. Nie używałam sprayu. z zamkami samo jej przeszło, bo zaczęłam nakręcać ją na sznurki początkowo były to splecione w warkocz zwykłe sznurowadła i zabawka ze sznurków taka: MINI SZNUREK SUPEŁEK DLA YORKA 15cm WROCŁAW (537561500) - Aukcje internetowe Allegro Moim zdaniem im więcej przeróżnych zabawek tym pies się nie nudzi i zapomina o zamkach :lol: Zabawki można też samemu zrobić http://www.dogomania.pl/forum/f1004/recznie-robione-zabawki-125348/ dla urozmaicenia możesz do sznurków doczepic np nakrętki po butelkach (o ile pies ich nie będzie zje, moja sunia ich nie je tylko miętoli i wypluwa plastik) Quote
Recommended Posts