Mysia_ Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 Może ktoś mógłby mi polecić jakieś szeleczki, z których psiak choćby nie wiem jak głupiaj nie miał szans się uwolnić? Oczywiscie nie jest mi to potrzebne dla moich własnych psów, a dla psiaków schroniskowych "po przejściach" z którym niejednokrotnie pracuję, a niestety zrzucenie z siebie szelek to dla nich bułka z masłem. Chodzi mi, żeby szelki były wygodne - te psiaki i tak nieźle świrują, żeby były pewne i bezpiecznie, pies nie może mieć szansy wyślizgnąc się z nich. Macie jakieś pomysły? :razz: Quote
WŁADCZYNI Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 Dobrze wyregulowane 'guardy'. Z szorek wychodziła szybciej niż ja zdązyłam je założyć i zapiąć. z guardów jeszcze jej się nie udało. To taki kroj jak rogz na przykład. Quote
Mysia_ Posted January 26, 2009 Author Posted January 26, 2009 jejku ja się totalnie nie znam, bo nigdy wczesniej mnie to nie interesowało :oops: Masz jakieś linki, żebym sobie zobaczyła o co w ogóle chodzi? :eviltong: Quote
WŁADCZYNI Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 Pewnie guard napsie guard luzem i szorki (spinane od góry) Osobiście uwielbiam guardy, pies z nich nie wychodzi, są wygodne, łatwo się reguluje, wygodne do przytrzymania psa itd Quote
Mysia_ Posted January 26, 2009 Author Posted January 26, 2009 hmmm... chyba ważne też jest jak się jej wyreguluje. Te czerwone wyglądają na bardziej pewne :razz: Quote
rufusowa Posted January 27, 2009 Posted January 27, 2009 a ja się zastanawiam nad tymi PROF. SZELKI Z PODUSZKAMI - POLIAMID - HIFIKIA (533914801) - Aukcje internetowe Allegro szyte na miarę, nie za drogie a profesjonalne :razz: Quote
Mysia_ Posted January 27, 2009 Author Posted January 27, 2009 no tutaj widać, że są bardzo porządne :cool3: Quote
akira Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 Tych u góry zapinanych się nie opłaca kupować :diabloti: mimo że mój miał założone tak żeby nie zdołał wyjść to jak błoto zobaczył to wyleciał z nich :diabloti: nawet nie wiem jakim cudem zdołał :diabloti: Quote
Mysia_ Posted January 31, 2009 Author Posted January 31, 2009 akira napisał(a):Tych u góry zapinanych się nie opłaca kupować :diabloti: mimo że mój miał założone tak żeby nie zdołał wyjść to jak błoto zobaczył to wyleciał z nich :diabloti: nawet nie wiem jakim cudem zdołał :diabloti: dobrze wiedzieć :evil_lol: Quote
basia bonnie Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 akira napisał(a):Tych u góry zapinanych się nie opłaca kupować :diabloti: mimo że mój miał założone tak żeby nie zdołał wyjść to jak błoto zobaczył to wyleciał z nich :diabloti: nawet nie wiem jakim cudem zdołał :diabloti: Dokładnie, moje dwa psy też takie miały, jedna wyleciała z nich,bo nie chciała wejść do wody:evil_lol: a druga miała je ubrane bez żadnej smyczy i niczego i też ściągnęła:roll: zdecydowanie ich nie polecam Mysiu:lol: Quote
Mysia_ Posted January 31, 2009 Author Posted January 31, 2009 Baśka, a co polecasz? :evil_lol::loveu: Quote
basia bonnie Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 Wole obróżki :evil_lol: Ale myślę,że guardy,które pokazała Władczyni będą odpowiednie ;) Quote
olekg89 Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 Czarek nie będący do niczego uwiązany ściągnął sobie sam szelki guardy man mata dość ciasno założone:evil_lol:Nawet klips nie był odpięty.Biegał po podwórku na wsi ,patrze jełop nie ma szelek a tu sobie leżą na trawce:cool3:Jak pies ma talent to ze wszystkiego wyjdzie. Quote
Mysia_ Posted January 31, 2009 Author Posted January 31, 2009 no to wcale mnie nie pocieszyliście :eviltong: własnie z takich guardów raz mi psiak się wyślizgnął :roll: Quote
agamika Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 znajdą się pewnie psy które z wszelakich uprzęży będą się potrafiły wyślizgnąć :diabloti: z moich i kliku innych osób doświadczeń wynika ze właściwie najbezpieczniejsze są takie szelki jak pisze Władczyni . Do tego często jak bierzemy psa płochliwego dodatkowo zapinamy go na obrozę, ucieczka sie z tego nie zdarzyła (jak na razie ) Z tych szelek zapnanych u góry to jednym zwinnym ruchem każdy pies sie uwolni :shake: Quote
olekg89 Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 Psy są zdolne.Widziałem kiedyś w schronisku małego kundelka ,który wpinał się jak kot po 2klatkach kenelowych ,żeby ułożyć się do snu na samej górze:lol:Skok z 2m w dół też nie był dla niego wyczynem:evil_lol: Quote
Mysia_ Posted January 31, 2009 Author Posted January 31, 2009 że psy są zdolne to wiemy :diabloti: a co do pomysłu z szelkami i obrożą to problem w tym, że jedna suka panikuje jak nienormalna kiedy ma cokolwiek na szyji :roll: więc tez raczej odpada... Quote
agamika Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 to nie wiem czy wpierw nie musisz poświecić czasu na przyzwyczajenie jej do obroży ja ostatnio "mam"pod opieką z psa , który wpierw był trzymany przez wariata w ciemnej komórce chyba całe jego życie, a później został odłowiony na lasso . Wszelakie próby założenia czegokolwiek na niego wywołują panikę straszną Na razie wygląda to tak, ze można go czesac , głskac nosić na rękach ... jest ok - boi sie ale nie świruje .. zakładanie czegokolwiek na początku = kąsanie na oślep wszystkiego ( bolało ... :roll: ) zakładanie teraz obrozy = panika i "ciskanie sie "po kojcu początkowo, puzniej sie uspokaja, ale wtedy tkwi w bezruchu, chyba ze własnie próbuje zjeśc smycz ... :shake: Quote
MickeyM Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 Wiem, że sporo osób pewnie narzeka, ale mamy szelki trixie, z których jestem strasznie zadowolona. Mój pies to wulkan energii, a nie mieliśmy jeszcze takiej sytuacji, żeby się z nich uwolnił.:diabloti: Quote
Mysia_ Posted January 31, 2009 Author Posted January 31, 2009 najgorzej z psami strachliwymi, które się wycofują i miotają :roll: no i kwestia pewnie tego, żeby szelki były jak najlepiej wyregulowane na konkretnego psiaka.... Quote
WŁADCZYNI Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 wyregulować trzeba dokładnie - na psach z luźną skórą wygląda jakby się wrzynały, ale tylko tak się nie przesuwają, nie obracają i przy zaparciu się nie przechodzą. Raz wyszłam psa ze źle wyreguowanych guardów - ja poszłam do przodu, pies się zawąchał no i poszłam z szelkami na smyczy:lol: Quote
monmik Posted December 27, 2009 Posted December 27, 2009 ja sie jakos nie moge ogarnac z tymi typami szelek.. szorki, quardy, szledy... ajej. Planuje zakup (myslalam o wlasnej robocie..ale chyba sie w koncu nie zdecyduje) szelek dla sredniego psa (27kg) i chcialabym aby byly to szelki sportowe.. aby pies mogl w nich bezpiecznie ciagnac (mnie na rowerze, sankach, opone itp.. ) zeby w razie potrzeby mozna bylo go wyciagnac za nie z wody (co by nie wypadl).. Poza tym wzgledy praktyczne: latwosc zakladania i czyszczenia. Moglibyscie mi cos polecic? znalazlam cos w ten desen: http://www.dogrex.republika.pl/beti2.JPG" *zdjecie z Allegro, pies nie moj ale moze takie to zbyt masywne? Quote
monmik Posted December 27, 2009 Posted December 27, 2009 zorientowalam sie nieco w modelach szelek.. i uznalam,ze potrzebuje SZORY ;) Quote
chi23 Posted December 27, 2009 Posted December 27, 2009 Wiesz co najlepiej sie nie zastanawiać nad typami i modelami^^ tylko jechać na wystawe albo do zwykłego zoologika i wybrać coś naprawde solidnego. Ja potrzebowałam szelki dla psa w typie amstaffa który zdejmował sobie kolczatke jak tylko zobaczył psa (agresor) i kupiłam na wystawie jakieś nie firmowe i smycz z grubej liny do tego i jest ok. Moge wstawić fotke jak chcesz;) Quote
Onomato-Peja Posted December 27, 2009 Posted December 27, 2009 Jak pies może zdjąć kolczatkę? Nie ma szans... Jeżeli oczywiście jest prawidłowo założona. Po co mu była w takim razie kolczatka? Quote
Recommended Posts