Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

OOO znowu dziala! :lol:
Martyna, dzwonic do mnie, jeszcze tam bylam i bym poszukala i popytala, moze by sie znalazlo? Ciesze sie ze zdjecia sie podobaly :wink:
Jak Wam sie podobal BC koloru 'lilac'?

Dla chetnych, na stronie sa nowe zdjecia maluchow, ktore skonczyly 3 tygodnie i juz sie przeprowadzily z mojej sypialni do kuchni. Dzisiaj dostaly pierwsze 'papu' i swietnie sobie poradzily z nowym sposobem jedzenia :lol:

Kto wybiera sie na Warszawe?

Pozdrawiam
Ewa

• Replies 640
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A ja uważam ze fajnie że powstaje taka baza BC. Nie każdy ma stronę internetową, aby zamiescić swojego psa. A dla potencjalnego nabywcy bc jest to kopalnia wiedzy no i najważniejsze ze ma wszystko pod reka. To takze pomaga wybrać reproduktora no i przede wszystkim szczeniaka bo w jednym miejscu sa rodowody, wyszkolenie, osiagniecia wystawowe. To fajna rzecz. Ostatnio jest coraz więcej BC i często człowiek dowiaduje się przypadkowo o istnieniu jakiegoś psa gdy nie ma hodowca własnej stronki internetowej, no a nie każdy jest na bieżąco z wystawami.
Co do walorów uzytkowych psów Ewy to powiem tak, trudno tu cokolwiek mówić o uzytkowości BOCw Polsce bo jeszcze za mało jest ich w sporcie. Ta rasa dopiero zaczeła sie pojawiać w agility w Polsce. Przez długi czas jedynie Tokaj od Russów reprezentował użytkowosć boc w agility, dopiero w ostatnich latach cos sie ruszyło. Ale jeszcze za mało aby mówic o konkretach tej czy innej hodowli.
Ja mogę powiedzieć ze u nas w klubie agility jest niebieska suczka pół roczna z NNL i zapowiada sie bardzo fajnie. Ma doskonale rozwinięty popęd łupu, jest na czym pracować i ma pałera. Drugi roczny pies jest w zaprzyjażnionym klubie w Gdańsku i zapowiada sie takze doskonale.
No ale wiadomo że oprócz predyspozycji musi byc jeszcze "przewodnik" dlatego czas pokaze wiecej.
Agata czytam i czekam, mam nadzieje ze do nastepnego publicznego występu nie będę musiała Cie juz tak bardzo "zmuszać"
:wink:

Posted

Nie wytrzymałam. Jestem uzależniona :D Zamiast siedzieć na plaży w Łebie, siedzę w kafejce i klikam. Cieszę się, że podzielacie moje zdanie :lol:
Jaga została w domu, więc ja ogladam sie za wszystkimi psami w okolicy. Kupiłam "mojego psa" a w nim krótka informacja o pierwszych zawodach freesby w Bytomiu z borderkami na czele.
pozdrawiam Was słonecznie az 8)

Posted

I zanim zaczniemy popadać w polska paranoję oskarżań. Od kilku lat istnieje baza boc słowackich i czeskich linii( my znowu jesteśmy kilka lat do tyłu). Można przesledzic całe pokolenia, łacznie z wynikami badań. Nikt tam nikogo nie oskarza że są one tam umieszczane. Wogóle nie wiem skad taki pomysł. Przeciez rodowody, linie hodowlane to nie tylko własność jakiegoś hodowcy ale dorobek całej kynologii i korzystanie z tego nie jest karalne. Karalne mogą być zamieszczenie danych osobowych hodowcy, ale nie rodowodu.

Posted

[quote name='LALUNA']I zanim zaczniemy popadać w polska paranoję oskarżań. Od kilku lat istnieje baza boc słowackich i czeskich linii( my znowu jesteśmy kilka lat do tyłu). Można przesledzic całe pokolenia, łacznie z wynikami badań. Nikt tam nikogo nie oskarza że są one tam umieszczane. Wogóle nie wiem skad taki pomysł. Przeciez rodowody, linie hodowlane to nie tylko własność jakiegoś hodowcy ale dorobek całej kynologii i korzystanie z tego nie jest karalne. Karalne mogą być zamieszczenie danych osobowych hodowcy, ale nie rodowodu.[/quote]

Już kilka osób prosiło, żeby nie wałkować tematów kłótliwych :evil:
Wyjaśnie jeszcze raz: ludziom nie chodzi o istnienie bazy danych, ale o sposób jej tworzenia. Po prostu jest nie ładnie umieszczać dane psa, bez wiedzy właściciela na jakiejkolwiek stronie. Nie powiesz mi, że Czesi mają bazę WSZYSTKICH BC! Na pewno są tam umieszczone tylko te, których właściciele sobie tego życzą.
I może wróćmy do rozmowy o psach. Zapewniam Was, że dla osób które zaglądają na ten topik, w celu dowiedzenia się czegoś o rasie, nasze kłótnie są mało ciekawe i raczej zniechęcające :(

Posted

Database: strona dziala od stycznia, od tej pory bylo 32184 wejscia, okolo polowa z Polski, czesc z USA, Niemiec, Belgii, Holandii, Finlandii itd
To tylko taka informacja :wink:
Pozdrawiam
Ewa
PS: u nas sianokosy, duzo roboty, malo czasu :wink:

Posted

Agata nie trać czasu na siedzenie na plaży, w Łebie i okolicach jest wiele pięknych miejsc wartych zobaczenia, koniecznie wybierz się na ruchome wydmy a po powrocie pochwal się pięknymi zdjęciami. Życzę dużo słońca, miłego odpoczynku i dobrej zabawy.

A i jeszcze jedno oglądając się za cudzymi pieskami, gdy doskwiera Ci tęsknota za Jagą pomyśl jakie czeka Cię powitanie gdy wrócisz do domu.
:D :D :D

Posted

STAWKA NA WARSZAWE:
Psy szczeniąt Never Never Land EYE CATCHER IN BLUE
Psy młodzieży Never Never Land (FCI) CATCH THE SUN
Psy pośrednia Never Never Land (FCI) AGENT DOUBLE O SEVEN
Psy pośrednia GRAND BLUE Leśna Ostoja
Psy otwarta JUSTIN JEWEL BLUE Energizer
Psy otwarta VYPER
Psy użytkowa IDRUS Bohemia Alke
Suki szczeniąt Never Never Land ELIXIR OF BLUE LIFE
Suki młodzieży Never Never Land BEST KEPT SECRET
Suki młodzieży Never Never Land (FCI) CELTIC PRINCESS CIRI
Suki młodzieży NANA NO MERCY BLACK Energizer
Suki pośrednia From Borders Home UNICORN IRIS
Suki otwarta CASSY Super Pracuś
Suki otwarta Alderaan DIXIELAND LADY AT VANGELDIS
Suki otwarta KRISTIE ALLEY BLUE Energizer

W psach w otwartej, tak to ten Vyper ktorym krylam Lizzie :lol:
Pozdrawiam
Ewa

Posted

[quote]Po prostu jest nie ładnie umieszczać dane psa, bez wiedzy właściciela na jakiejkolwiek stronie. [/quote]
Gwarek, jeszcze raz podkreślam ze rodowody są dobrem całej kynologii. Na rodowodzie masz zawarte pokolenia, czy uważasz ze każdy z włascicieli psa umieszconego w rodowodzie musiał dawać swoje przyzwolenie aby umieszczać dane swojego psa. A jezeli właściele sie zmieniaja to uważasz ze trzeba kazdego odszukiwać i pytać o zgode? Jeżeli ktoś pisze artykuły, publikacje o rasie to tez powołuje się na konkretne psy, rodowody, i jest to normalne.
Sens bazy danych boc nie jest taki aby sie zajmować kto jest właścicielem, ale aby zgromadzic linie i potomstwo.
Nie wiem dlaczego uważasz ze to ma byc temat kłótliwy. Ja nie zamierzam się z nikim kłócić, ani nie obrazam nikogo.
Co do słowacko czeskiej bazy to nie pytano sie każdego właściciela, a czy sa wszystkie mozesz sam sprawdzic:
[url]http://www.bordersk.szm.sk/rodokmen/2.htm[/url]

Chciałam wam jeszcze inną sprawe dać do przemyślenia. Podchodzac tak do sprawy bazy danych za moment ktos zacznie kogoś oskarzać i pozywać ze podał do publicznej wiadomości wyniki z wystaw. Moze tez są ludzie którym to nie pasuje.

Posted

Cos tak cicho, czy wszyscy na weekend wyjechali???
My po Olsztynie, oto wyniki:
PSY
Mlodziez
Q'Celtic Diamente Nero - BDB

SUKI:
Mlodziez
Never Never Land Dancing The Polka - 1 DOSK, Zw.Ml.,NJWR, Zw.Rasy
Inka z Pozadnej Rodziny - BDB
Otwarta
Krispy Key To Succes Black Energizer - 1 DOSK bez CWC

I tyle, wiecej nie bylo, sedziowal Grzegoz Robak.

Padam, zdjecia Polki beda na stronie jutro.

Pozdrawiam
Ewa

Posted

Szanowni Panowie i Panie, posiadam pieknego niebieskiego Merlaka z chodowli Detania UK, sledze to forum juz od dluzszego czasu, kilka razy pisalam posta ale zrezygnowalam. Powod zreszta zauwazony przez was samych mianowicie klotnie , klotnie i jeszcze raz klotnie; kto ma psa z dysplazja, kto nie zgadza sie na baze danych, itd itd itd Poczatkowa myslalam ze super forum , dowiem sie czegos, poprostu towazystwo adoracji Borderow, jak ja sie zdziwilam obserwujac dalsze losy, jak w piaskownicy pelnej dzieciakow, a szkoda moglo byc ciekawie.
Pozdrowienia

Posted

Witam Malutka,
Nie jest tak źle! Może daleko nam do Forum sznaucerowego, ale nie jest aż tak okropnie :wink:
Nie rezygnuj, wzbogać nas swoją wiedzą i doświadczeniem.
Opowiedz więcej o swoim psie - na pewno chętnie wszyscy poczytają.
Pozdrawiam
Magda

Posted

[quote]Poczatkowa myslalam ze super forum , dowiem sie czegos, poprostu towazystwo adoracji Borderow[/quote]
Owszem, towarzystwo adoracji BC ale nie wzajemnej adoracji.
Pogodzic hodowcow sie nie da, bo oni tego po prostu nie chca (tak ci oni to tez ja, ja wprawdzie chce ale co z tego, jak mowie to co mysle i nikomu nie kadze jak nie uwazam tego za sluszne?)
Szkoda tylko ze ze jest tez tak ze wszyscy ktorzy maja psa o jednego nie trawia tego drugiego...
Juz pisalam o tym ze zgoda przynioslaby kozysci dla wszystkich.

Malutka, napisz cos o Swoim psie, ila ma, jak sie nazywa, po jakich jest rodzicach itd, moze jakies zdjecie???

Pozdrawiam
Ewa

Posted

jest forum border collie - cienko z nim - bo nikogo tam nie ma.. - moze tam nalezaloby przeniesc wszystkie dyskusje - zrobilby sie porzadek... ?

pozdrawiam

Posted

Witaj Malutka!

Ja jak najbardziej jestem adoratorką borderów, a ponieważ narazie nie mam żadnego :cry: to mogę adorować je wszystkie i to bez ograniczeń :lol:

Powiedz coś więcej o swoim piesku i daj kilka zdjęć, bo jak narazie to nie za wiele ich tu jest :roll:

Posted

nie mam pojecia czy moge wstawiac linki, a co tam - najwyzej wywala...

[url]www.modchip.pl/bc[/url]

forum z tego co wiem istnieje juz jakis czas tyle ze nikogo tam nie ma... bo nikt o nim nie wie... zreszta sama sie o nim dowiedzialam przypadkiem... :/

mysle ze fajnie by bylo gdyby takie forum zostalo wykorzystane...

Posted

To ma swoje powody ze tam nikigo nie ma...
Nie wiem czy osoby ktore tam byly i pisaly sie odezwa, watpie w to, ale wlasciciel tego forum dosc dziwnie prowadzi rozmowy i za poglady inne niz jego wywala z forum.
Ale po co sie przenosic jak tutaj mozna spokojnie pisac?
Eventualnie mozemy zalozyc nowe forum.
Pozdrawiam
Ewa

Posted

A tak poza tym to zrobilam w koncu archiwum miotow z mojej hodowli, jeszcze nie do konca bo jeszcze opisy musze dodac ale sa juz zdjecia rodzicow, szczeniakow i rodowody.
Zapraszam do obejzenia.
No i jeszcze mala nowina, tatus moich miotow 'C' i 'D' i mojego blue merle pieska Space dodal do swoich osiagniec kolejny Championat, teraz jest Ch.Fin.,Est.,Rus.,DK.,Baltic W'03 Oodnadatta True Deal :lol:
Pozdrawiam
Ewa

Posted

"To ma swoje powody ze tam nikigo nie ma...
Nie wiem czy osoby ktore tam byly i pisaly sie odezwa, watpie w to, ale wlasciciel tego forum dosc dziwnie prowadzi rozmowy i za poglady inne niz jego wywala z forum. "

Ewo
chyba jestem jakas nienormalna... :/ jak wywala?? jak tam jest 8 uzytkownikow z czego tylko 4 sie odezwalo od istnienia forum? jak zadnej dyskusji tam jeszcze nawet nie bylo? jak wlasciciel forum tylko raz sie odezwal piszac krotki regulamin forum? Ewo cos krecisz - wogole weszlas na tego linka?

"Ale po co sie przenosic jak tutaj mozna spokojnie pisac?
Eventualnie mozemy zalozyc nowe forum. "

no fakt - mozna takich forumow zakladac tysiace - mozna zostac w jedym temacie i miec jeden wielki balagan... fakt - wybacz ze wogole wyskoczylam z takim pomyslem. juz siedze cicho ;]

pozdrawiam

Posted

Nie krece, byla dyskusja na temat hodowli BC, wlasciciel z 2 osobami. To bylo na poczatku kwietnia. Pozarli sie strasznie, epitety padaly, 1 osobe wywalil druga sama odeszla. Jedna na 100% bywa na dogomanii, druga nie wiem, nie bede ich ujawniac, jak chca to sie odezwa. Ja dyskusje czytalam, nie wzielam w niej udzialu.
No i tak sie skonczyla aktywnosc tego forum na kolejne 3 miesiece...

Dlaczego mowie zeby zostac? Bo raczej kazdy znajdzie dogomanie a nie kazdy forum tylko o BC. Nie wiedzialam ze odbierzesz to jako krytyke...

Pozdrawiam
Ewa

Posted

napisalam Ci na priv co o tym sadze - mysle, ze nie bedziemy sie tu rozpisywac wiecej na temat tej dyskusji, bo po co psuc powietrze... ;]

a mysle, ze mimo wszystko oddzielne forum bc powinno byc - powinno byc to miejcem wiedzy na temat bc - gdzie mozna znalezc info na kazdy temat - a nie grzebac przez iles tam stron i zadawac caly czas te same pytania - gdzie bedzie porzadek i miejsce na wszystko - gdzie bedzie mozna sie pochwalic wynikami nie 'zakrwyajac' przy tym pytan zadanych przez innych - rowniez mysle, ze chetniej ludzie by na takim forum pisali...

co do znalezienia... zobacz jak jest z forum ob - juz chyba prawie kazdy wie ze takie forum jest i ze jezeli chodzi o belgi to kazdy moze tam wejsc i sie dowiedziec wszystkiego czego chce... i do tego znajdzie to nie przekopujac tysiaca stron wiad polaczonych ze spamami...

co wy na to?

pozdrawiam

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...