Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Suczka ma około roku. Jaka jest jej przeszłość? Nie wiem. Może została wyrzucona, bo zamiast na jamnika wyrosła na prawie-jamnika, może znudziła się komuś, a może była ofiarą przedświątecznych porządków.

Bywałam ostatnio w schronisku kilka razy i za każdym razem sunia przykuwała moją uwagę - leżała zrezygnowana, z nosem wbitym w kocyk. Poradziłam się w tej sprawie szefowej szczecińskiego oddziału Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami i dostałam propozycję, z której grzech byłoby nie skorzystać - możliwość uratowania z umieralni dwóch psich istnień. :roll:

Sunia miała więc niewyobrażalne szczęście. Czy nadal będzie się jej widoło i znajdzie prawdziwy dom? Jestem dobrej myśli. :razz: Sunia jest niezwykle przyjacielska, chętna do zabawy i przytulanek. Wyszła ze schroniska dopiero dziś, podczas pierwszego spaceru kompletnie nie potrafiła iść na smyczy, podczas drugiego szło jej to już całkiem nieźle, szybko załapała o co chodzi. Wystarczyło wyciągnąć ją ze schroniska, okazać trochę uczucia, a z przestraszonej bidy stała się chętną do zabawy pannicą. Jej charakter jest na tyle "uniwersalny", że będzie idealną towarzyszką dla rodziny z dziećmi, ale także dla osób starszych.

Aktualnie przebywa w kojcu na terenie szczecińskiego TOZu. Zimny kojec to niestety nadal nie dom, nie to, na co czeka, ale wyrwanie jej ze schroniska, codzienne spacery i kontakt z ludźmi to zdecydowany krok naprzód. Czy jej jamnicze serce będzie mogło pokochać kogoś, kto pokocha i ją?

Suczka jest zaszczepiona, odrobaczona, odpchlona, pod ciągłą opieką weterynaryjną. Wkrótce zostanie poddana sterylizacji.

Telefon kontaktowy: 506249144 (Monika).

Prosiłabym o pomoc w zrobieniu bannerka - chciałabym, żeby znalazł się na nim napis "Szczecin". Ja nie potrafię tego zrobić, a widziałam, że są tu osoby, którym wychodzi to doskonale. :cool3:

Posted

Witaj szczecinianko!
Ja również jestem ze Szczecina i mam na imię Monika :).
Przed chwilką weszłam na stronę TOZU i zobaczyłam dodane tam dwa pieski Edzie i Reksia. A teraz wchodzę na dogo i patrze, a one tutaj też są. Czyli Ty je ze schroniska uratowałaś?
Jakiś czas temu zalogowałam się na dogo, jest tutaj bardzo dużo ludzi z innych miejscowości, które pomagają psinkom, a z naszego miasta, jak zauważyłam, niestety niewiele :(
Ostatnio myślałam nad adopcją pieska ze szczecińskiego schroniska albo z TOZU, ale w grę wchodzi pies, który ma włosy. Moja mama na takiego by się tylko zgodziła, a po za tym mam niewielką alergię na sierść. Miałam przez 13,5 roku pudelka - Puszka, ale niestety zdechł prawie 2 lata temu i teraz bardzo brakuje mi psinki biegającej po domu.
Pozdrawiam :)

Posted

Witaj Moniko. :)
Jeśli chodzi o psy rasowe, z włosami zamiast sierści - nie ma takich w TOZie i wątpię żeby kiedykolwiek się pojawiły...
Może jednak zdecydujesz się na któregoś z dwóch obecnie przebywających u nas piesków? Oba są naprawdę fantastyczne, pocieszne i przede wszystkim cierpią z powodu braku ciepła, miłości i towarzystwa ludzi.
Co do alergii na sierść - też ją mam, przez co ciągle smarkam, ale nigdy w życiu nie zrezygnowałabym z towarzystwa psa. ;)

Jakiś czas temu zalogowałam się na dogo, jest tutaj bardzo dużo ludzi z innych miejscowości, które pomagają psinkom, a z naszego miasta, jak zauważyłam, niestety niewiele

Też to zauważyłam i dlatego tu jestem. ;) Może i Ty zechciałabyś pomóc?

Posted

Na stonie schroniska widziałam pieski, które mają włosy, niekoniecznie muszą być rasowe.
Te dwa pieski są śliczne i co najważniejsze trochę o nich wiadomo, ale niestety moja mama niezgodziłaby się na psa, który zostawiałby wszędzie sierść.
A Ty Moniko, jesteś może wolontariuszką w TOZie? Ostatnio tak myślałam nad pomocą tym biednym psinkom, nawet zastanawiałam się nad prowadzeniem domu tymczasowego, no ale reszta domowników nie jest do tego pomysłu przekonana :-(.

Posted

Na stonie schroniska widziałam pieski, które mają włosy, niekoniecznie muszą być rasowe.
Te dwa pieski są śliczne i co najważniejsze trochę o nich wiadomo, ale niestety moja mama niezgodziłaby się na psa, który zostawiałby wszędzie sierść.

Wszystkie kundle, nawet kudłacze mają sierść, a nie włosy. Włosy mają rasowce - shih tzu, yorki i tak dalej. A więc im bujniejsza czupryna u kundelka, tym więcej sierści w mieszkaniu.

A Ty Moniko, jesteś może wolontariuszką w TOZie? Ostatnio tak myślałam nad pomocą tym biednym psinkom, nawet zastanawiałam się nad prowadzeniem domu tymczasowego, no ale reszta domowników nie jest do tego pomysłu przekonana :-(

Co prawda dopiero od niedawna, ale tak - jestem. :razz:
Szefowa szczecińskiego TOZu dała mi do dyspozycji kojec i pozwoliła uratować ze schroniska dwa psie istnienia. Ja mam w obowiązku raz dziennie posprzątać kojec i wyprowadzać psiaki na spacery. Oczywiście to przyjemność, a nie obowiązek, a świadomość, że naprawiam kawałek świata dużo mi daje. ;) Pozostali wolontariusze też bardzo przejęli się dwoma nowymi psiakami, a więc nie jestem sama, oni generalnie są wspaniali i mają ogromne serca, a myślałam, że tacy ludzie już nie istnieją. :loveu:

Jesli jesteś chętna do pomocy - zawsze coś się dla Ciebie znajdzie, to słowa naszej szefowej. A zauważyłam, że jak Ona coś powie, to tak będzie. :lol: Niekoniecznie musi być to dom tymczasowy. Możesz zabierać na spacery, miziać i dopieszczać dwa psiaki, którym szukamy domu - one tak bardzo potrzebują towarzystwa i jak najczęstrzego kontaktu z człowiekiem, możesz pomóc szukać im domu, a jeśli chodzi o domy tymczasowe - często są małe kociaki, które potrzebują tygodnia-dwóch pobytu w takich domach, może akurat to do Ciebie trafi? :roll:

Ja będę bywała w TOZie codziennie, jeśli masz ochotę i zdecydujesz, że chcesz działać, możemy umówić się kiedyś, żebyś mogła zobaczyć jaka forma wolontariatu Ci odpowiada. Poza tym możesz przyjść do biura TOZu codziennie od 9 do 17, zawsze będzie ktoś, kto chętnie Cię przyjmie. ;)

to szukamy domu dla tej wspaniałej psinki:smile:

Dziękuję Kasiu, wiedziałam, że mogę na Ciebie liczyć. I dziękuję, że skierowałaś mnie do TOZu, lepiej nie mogłam trafić. :razz:
Trzeba szukać im domu jak najszybciej, żeby można było wyciągnąć ze schroniska kolejne psy! ;)

Posted

Witajcie. Weszłam na ten watek, przeczytałam go i tak myslę o tym piesku jakiego szukasz.Wkleiłam Ci moje pieski a własciwie chodzi mi o tego kudłaczka. Jest to mix yorka .Ma włoski a wzięłam ja od babki , która chciała ją oddać do schronu. Mała była potwornie zaniedbana, powypalane włosy, nie szczepiona, w ciąży. ma 8 lat, a ja mam ją od roku. Jest sliczna, wszyscy ją kochamy, tylko zadziorna jak na tę mieszankę ras.
W schronisku , tylko musiałabym sprawdzic którym jest mix maltańczyka . One tez chyba maja włosy. Jest biała , młoda około 2 lat.

Posted

katarzyna kuczewska napisał(a):
dziewczynce trzeba koniecznie dac imie
bo jak tak moze byc aby taaakkkka piekność bez imienia była:mad::mad::mad:

co powiecie na imię Kofi?? (od coffee)... jak będę miała psiaka to dam mu tak na imię :) może niuni przyniesie szczęście??

Posted

Kofi ślicznie :)
ale decyzje pozostawmy szczeciniance:) napewno wejdzie dzis na watek i skrobnie cos w temacie
do monis
mysle ze jak iKofi oraz reksio one nie beda zbytnio gubic włosów maja krotka siersc i nadaj sie do domu sa małe wiec mozna wybierac:)
poza tym kazdy psiak troche gubi siersci
mialam dwa jamniki do dzis znajduje od czasu do czasu ich kłaczki male ostre , rude :)
dzis zbieram długie wlosy mego najpiekniejszego kundal i uwiez mi moja mam przeciwnik psow w domu
kocha tego dziada najbardziej na swiecie i codziennie odkurza :lol:
to tylko odpowiednie przygotowanie gruntu na przybycie nowego mieszkanca- domownika do domu :)
pokaz mamie te dwa psiaki
zapewne nie bedzie duzego problemu z nadmiernym gubieniem siersci

Posted

Dziękuję Wam bardzo za odzew, jestem mile zaskoczona, naprawdę!
Jamniczka została ochrzczona imieniem Edzia. :lol:

Danka, myślę, że można już robić ogłoszenia. Ze sterylką trzeba zaczekać do 4 grudnia, wtedy konczy się kwarantanna, z ktorej ją wyciągnęłyśmy, ale w to, że ktoś się po nią zgłosi oczywiście nikt nie wierzy...

Byłam dziś u psów dwa razy, pomiziać je i wyprowadzić na spacer.
Mała jest fantastyczna. Spragniona czułości, głaskania, przytulania, trochę pokrzywdzona, bo jej towarzysz z kojca zawsze wszędzie pcha się pierwszy. :razz:

Itinea, dziękuję bardzo, zrobiłam im allegro już wczoraj.
Dziś zrobię ogłoszenia, które porozklejam po Szczecinie.

Jestem dobrej myśli, bo jeden pies jest wspanialszy od drugiego i liczę na to, że dostaną szansę na dom, w którym będą kochane.

Posted

szczecinianko dziękuję Ci bardzo, że zapytałaś się szefowej TOZu o mnie :) Jestem bardzo chętna do pomocy psiakom, tylko teraz mam bardzo dużo nauki, zbliża się sesja, muszę pozaliczać kilka kół, itd. Myślę, że więcej czasu będę miała w lutym jak zacznie się nowy semestr. Chociaż do TOZu mam bardzo bliziutko, studiuje na AR i czasami mam zajęcia na ul. Słowackiego. Jeszcze raz Ci dziękuję ;)

wtatara właśnie o takie pieski mi chodzi. Czasami są w schronisku, w typie maltańczyka, yorka, shih tzu. Ostatnio był psiak shih tzu, byłam z siostrą zdecydowana go adoptować, ale następnego dnia był już w dziale "znalazły dom". Byłabym Ci bardzo wdzięczna, gdybyś sprawdziła gdzie jest ten mix maltańczyka. :)

katarzyna kuczewska pokazałam mamie Edzie i Reksia. Powiedziała, że są bardzo ładne, spodobał jej się Reksiu, ale niestety znowu wspomniała, że mają sierść, a ja jestem na nią uczulona.:-(

Edziu mam nadzieję, że szybko znajdziesz domek. Podbijam.

Posted

szczecinianko dziękuję Ci bardzo, że zapytałaś się szefowej TOZu o mnie

Właściwie nie pytałam, tylko zacytowałam słowa, które napisała mi, kiedy się do nich zgłosiłam. :razz:

Myślę, że więcej czasu będę miała w lutym jak zacznie się nowy semestr.

W takim razie zapraszam Cię serdecznie w lutym. Mam nadzieję, że się nie rozmyślisz, to naprawdę wdzieczne zajęcie. :loveu:

ale niestety znowu wspomniała, że mają sierść, a ja jestem na nią uczulona

Ja powtarzam sobie, że od tego się nie umiera i jakos z tym żyję... Może i Ty spróbuj. :roll: Czyt. namawiam Cię, żebyś dała szansę Edzi albo Reksiowi. :razz: