Goriska Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 Mój problem polega na tym, że pies wraca ufajdany w błocie, odchodach itp. praktycznie po każdym spacerze, uniknąć się tego nie da, a psa [z tego co wiem] nie powinno się codzennie kąpać. W dodatku Maja, gdy wytarza się w psich bądź ludzkich odchodach, cuchnie jak szambiarka. Ma ktoś radę, jak zlikwidować okropny zapach i wszelskie zanieczyszczenia z sierści psa, żeby nie trzeba było go codziennie kąpać? Quote
mArGoSiA Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 Przede wszystkim pilnuj psa,żeby nie tarzał się w odchodach. To wcale nie jest takie trudne. Może przecieraj go mokrym,zwilżonym ręcznikiem? Quote
Agnes Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 [quote name='mArGoSiA']Przede wszystkim pilnuj psa,żeby nie tarzał się w odchodach. To wcale nie jest takie trudne. [/quote] nie jest? chyba na smyczy;) o ile z blotem poradzic sobie mozna bez problemu - miska z woda+szmatka...o tyle z tarzaniem sie w czymkolwiek jest problem. Ja czasami sie ratuje nawilzonymi chusteczkami dla niemowlat - maja jakis tam zapach i uzywam te antyalergiczne itp Ale nie ukrywam - to idealnie zapachu nie zlikwiduje:shake: Moja codziennie sie nie tarza, bo naszczescie nie zawsze cos znajdzie, ale jesli - to zdecydowanie to zrobi. Mam ogaropodobna suke i tu podobno niewiele sie z tym zrobi...Teraz jest po kapieli i juz "czekam" az znowu sie wytarza;) Quote
marta23t Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 z tymi odchodami to nie ma wyjścia-kąpać trzeba. nie wyobrażam sobie żeby pies z sierścią od kupy tarzał mi się w pościeli. a błoto to miska + woda+ ręczniczek i przecierać łapki po spacerze..niesty taka pora roku 5 min spaceru- pół godziny czyszczenia:evil_lol: Quote
Szamanka Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 Gdyby mój pies codziennie tarzał sie w jakichkolwiek odchodach, to - sorry - ale kąpałabym go codziennie :razz: Owszem, psa nie powinno się często kąpać, ale nie wyobrażam sobie, żebym takie świństwo wytarła chusteczką. Przecież wszelkie zarazki oraz ewentualne pasożyty zostaną na sierści. I nie da się tego tak zwyczajnie wytrzeć. Pilnuj psa, wyprowadzaj na smyczy, a jeśli spuszczasz, to w miejscach, gdzie będzie bezpieczny. Także pod tym względem. Quote
wiq Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 polecam bezzapachowe szampony, tzw. hipoalergiczne. wykąpany w nim pies nie ma takiej chęci do ponownego uperfumowania się. myty w zapachowych szamponach zaraz po kąpieli szuka jakiegoś świnstwa i tworzy się błędne koło.. Quote
Agnes Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 [quote name='Szamanka']Gdyby mój pies codziennie tarzał sie w jakichkolwiek odchodach, to - sorry - ale kąpałabym go codziennie :razz: Owszem, psa nie powinno się często kąpać, ale nie wyobrażam sobie, żebym takie świństwo wytarła chusteczką. Przecież wszelkie zarazki oraz ewentualne pasożyty zostaną na sierści. I nie da się tego tak zwyczajnie wytrzeć. Pilnuj psa, wyprowadzaj na smyczy, a jeśli spuszczasz, to w miejscach, gdzie będzie bezpieczny. Także pod tym względem.[/quote] ja gdybym kapala codziennie to pies by mi chyba cala siersc zgubil;) kapac nie wolno codziennie - to by bylo przegiecie i nierealne przy duzym psie - i wlasnie o takiego chyba chodzi. Chusteczka byla przykladem - pies raczej caly sie nie wytarza i to przecieram chusteczkami ktore sa nawilzone jakims plynem rowniez. Ja z psem nie spie - jeszcze czego ;) wiec tego problemu nie ma Mozna rowniez chodzic z lancuszkiem albo innym odstraszaczem i probowac oduczyc - pies sie tarza ty sie "skradasz" i rzucasz NIE w psa, ale obok...u niektorych podzialalo. Rzucamy i nagle wolamy psa -ale o tym trzeba troszke poczytac. Quote
Recommended Posts