karjo2 Posted December 9, 2008 Posted December 9, 2008 Propobuje przeczytac i przemyslec: Onet.pl Pies Quote
swbarbara Posted December 9, 2008 Posted December 9, 2008 Witam, Jako nowozarejestrowana od razu przepraszam jeśli umieszczam post nie w tym dziale co trzeba. Mam szczeniaka, to ma być piesek podwórkowy i jest na podwórku. Póki jest mały to narazie śpi w budynku gospodarczym ma ocieploną budę - generalnie nie ma on sam chyba żadnych zastrzeżeń. W dzień biega - ma też dużą zagrodę w której go zamykamy jak nikogo nie ma na podwórku. Piesek jest fajny, niegłupi - nauczył się przybiegać na zawołanie "do mnie", siadać, daje łapę teraz ćwiczymy "zostań" - narazie zostaje jak jest skupiony tzn. np. nikt nagle nie wyjdzie z domu i go nie zainteresuje itp.To i tak chyba dużo jak na małego pieska. Byliśmy w szkółce, podpowiedzieli jak i co - generalnie na szkolenie jeszcze za mały trochę. Szkółka rewelacyjna, szkoleniowiec też. No ale jest jedno ale. Komend uczyłam ją za przysmaki. I teraz czasami bez komendy podbiega siada dae łapę i domaga się kiełbasy jak jej nie dam szczeka a dziś to wręcz burczała na mnie. Zwykle orientowała się że szczeka nie na tą osobe co może i udawała po chwili zainteresowanie inną rzeczą np. brała ringo i szrpała - burczała na nie. Ale dziś nie dawała za wygraną. Zmarszczyła czoło i burczała na mnie. Obraziłam się i ignorując ją poszłam do domu. Ale jak powinnam zareagować???? To piesek beauceron. Co robić jak burczy? Aha początkowo burczała jak jej się michę zabierało albo w niej grzebało ale szkoleniowiec rozwiązał problem (tj. dobrze poradził). Czy to JUŻ agresja?? Ps. dodam że miewam skłonność do wyolbrymiania - pies nie rzucał się na mnie tylk oburczał. Quote
swbarbara Posted December 9, 2008 Posted December 9, 2008 ehh rozumiem wyolbrzymiam, ale nie chcę popełnic błędów a kto pyta nie błądzi. A piesek jest naprawdę kochany i pociecha straszna. Quote
karjo2 Posted December 9, 2008 Author Posted December 9, 2008 Basiu, spokojnie, psiak po prostu bedzie wydawal rozne, zabawne dzwieki i nawet warczenie nie bedzie agresja, to zabawa. Natomiast jest po prostu spragnionym towarzystwa dzieciakiem i podoba mu sie praca/zabawa z Wami. Poczytaj, jakie fajne rzeczy mozna razem robic: Owczarek.pl - Szczeniak w domu - Blog Zofii Jak duzo czasu spedzacie razem? W jakim wieku jest szczylek? Quote
swbarbara Posted December 9, 2008 Posted December 9, 2008 Suczka urodzona koniec października. Czasu spędzamy z nią ile pozwala praca - pewnie niewiele w stosunku do tego co czytam na forum (np. spacer 5 razy dziennie w tym 2 godzinne). Tyle czasu nie jesteśmy jej w stanie poświęcić. Chwila rano ze mną. W południe (koło 13 jestem w domu) staram poświęcić jej godzinkę -czasem mniej czasem więcej zależy ile mogę. Koło 17-18 razem z mężem koło godzinki. Weekendy wiadomo więcej + spacer. Spacer tylko w weekendy. Tak to ma do towarzystwa kota którego goni niesamowicie i mego tatę kręcącego się po podwórku. Ja widzę że ona uwielbia towarzystwo, na spacerach jest grzeczna, wraca jak się ją przywołuje komendą (na imię nie bardzo). Kupiliśmy długą smycz jak radzono nam w szkółce i polubiła ją - ładnie chodzi. Lubi zabawę z ringo. Mąż pozwala jej kąsać się po rękach (w zabawie) ja nie bo tego zwyczajnie nie lubię - ot i pierwsza niekonsekwencja. Piesek poznaje swoich i ma chwilę dystansu do obcych (chwilę bo i tak jak ją ktoś pogłaszcze to się cieszy i przymila). Ja bym nawet z nią po pracy wychodziła częściej, ale prozaiczny problem. W naszej miejscowości biega masa psów luzem, i boję się. Że mnie ugryzą. Albo że się pogryzą z moją sunią. Więc tylko jak mąż może w weekend idziemy :-( Chcę iść z nią na wiosnę do tej szkółki w której byliśmy bo było rewelacyjnie. I chyba psy były zadowolone z tego treningu :lol: Tylko to koszt spory ale ba... Quote
karjo2 Posted December 9, 2008 Author Posted December 9, 2008 Zaraz, czegos nie rozumiem, sunia ma jakies 7-8 tygodni, macie ja juz od jakiegos czasu i nawet na szkoleniu byliscie :-o? Quote
karjo2 Posted December 9, 2008 Author Posted December 9, 2008 Basiu, ale to jest zupelny dzieciak, dobry hodowca oddaje szczeniaki dopiero po 8 tygodniu :crazyeye:... A psiak po prostu potrzebuje teraz duzo ciepla i obecnosci czlowieka. To co zrobil ktos wydajac psiaka tak wczesnie to po prostu dranstwo.. Jaka to hodowla, pies rozumiem jest rodowodowy? I poczytaj prosze podrzucone linki, przydadza sie.. Quote
swbarbara Posted December 9, 2008 Posted December 9, 2008 Byliśmy jeden raz. Pan powiedział że za wcześnie, że piesek ma skończyć pół roku. Chyba że będą problemy wówczas przyjść wcześniej. Żebyśmy się dobrze zrozumieli, to nie ma być pies wystawowy i szkolony, szkolenie tylko aby nauczyć posłuszeństwa. Quote
swbarbara Posted December 9, 2008 Posted December 9, 2008 Nie jest z żadnej hodowli ani nie ma rodowodu. Źle napisałam że to beauceron, tak nam powiedziano a co wyrośnie się okaże. Szkoleniowiec kazał się nie zrażać, dać psu serce to i on odda to samo. Dzięki za linki na pewno poczytam, a i na forum znalazłam mnóstwo odpowiedzi i porad. Tak więc temat zamykam. Chyba że wkt=rótce pochwalę się psiną i je sukcesami :-) Quote
karjo2 Posted December 9, 2008 Author Posted December 9, 2008 To tym bardziej trzeba o psiaka zadbac, nie wiadomo,czy szczepiony, odrobaczony. Poza tym nie powinien miec kontaktu z innymi psami i terenem, gdzie inne psy sie zalatwiaja... Naprawde to jeszcze maly dzieciak, ja bym go nawet samego na dworzu/budzie nie zostawiala. Wczesniej ogrzewal sie przy matce i rodzenstwie, teraz sam moze nie dac rady... Dobrze w tym wszystkim, ze na madrego szkoleniowca trafiliscie... I jeszcze drobiazg, nie tylko uczenie komend jest za smaki, to uklad dozywotni ;). Psu ma sie oplacac praca z czlowiekiem, a nagroda moze byc zabawa, zabawka, pochwala glosem, cos dobrego, mozliwosci duzo. A kazdego psa powinno sie ukladac, to praca z nim powoduje, ze czuje sie zwiazany z czlowiekiem, uczy sie wlasciwych zachowan. Nie jest to "przywilej" psow wystawowych. A przy takim maluszku, w tej temperaturze 2 godzinny spacer, to za duzo, to propozycje dla psow 4-6 miesiecznych. No i odzywaj sie, co slychac :lol:. Quote
swbarbara Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 Oczywiście byliśmy u weterynarza, robimy po kolei wszystkie szczepienia i odrobaczenie też. Ona wcale nie taki dzieciak, nie widząc jej a usłyszawszy jej głos można sie nieźle wystraszyć :p Poza tym śmieszka jest, jak rano do niej idę to tak się cieszy, skacze (skakania najtrudniej nam oduczyć), woła o jedzonko itp. Początkowo nie byłam zachwycona pomysłem męża a teraz ten psiak mi się śni :crazyeye: Quote
Juliusz(ka) Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 Basiu - jeśli można, podrzucę sposobik na oduczenie skakania takiego szkraba:). Piszesz, że mała w ten sposób okazuje radość, kiedy rano do niej wychodzisz - nooorma:evil_lol:, bo nie wie, że nie takie zachowanie się opłaca. Proponuję 'handel wymienny':diabloti:: poranne 'dzień dobry' zaczynaj mając w zandrzu jakiś smakołyk - wychodzisz-> podchodzisz do suni/sunia do Ciebie biegnie-> pokazujesz smakołyk i nakierowujesz sunię w pozycję 'siad'-> Twoje 'dobrze!'+ smakołyk ląduje w psim pycholu:). Komenda kończąca 'siad', np. 'koniec! - zwlania suczkę z obowiązku siedzenia. Fajnie działa na takiego maluszka, a i szybko powinno się w psim łebku zakodować: 'Pańcia wychodzi-witamy się=siadam i dostaję coś pysznego' :). Życzę dużo radości z suczki i spoooro cierpliwości;). Jeszcze jedno - faktycznie zima to nienajlepszy czas na długie, plenerowe szkolenie szczeniaka, ALE:diabloti: w krótkich sesjach pracuj z nią już teraz! Będzie Wam o niebo łatwiej rozpocząć szkolenie z trenerem jeśli suczka będzie znała podstawy i ładnie skupiala się na Tobie:). Pozdrawiam! Quote
swbarbara Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 Hihi wyjdzie na to że w każdej kurtce będę nosić po kieszeniach kiełbachę :p Quote
bonsai_88 Posted December 17, 2008 Posted December 17, 2008 I skończysz jak ja - w każdej możliwej kieszenie coś smacznego dla psa :razz:.. Ostatnio moje "malutkie" pieski zorientowały się, że w spodniach w kieszeni są smakołyki i mi dziurę wygryzły :mad: Quote
Recommended Posts