starbi Posted September 24, 2004 Posted September 24, 2004 Wczoraj naszło mnie, żeby moją 3 miesięczną Megę nauczyć fajnej sztuczki. pomyslałam sobie - podawanie łapy to coś dla niej. zaopatrzona w jej ukochane chrupki posadziłam psa przed sobą, brałam lewą łapkę i chwaliłam, nagradzałam. Po 10 min sunia na polecenie "daj łapkę" dawała bez problemu. Zresztą nic dziwnego - za smakołyk da się pokroić! Ale sukces! Pokazałam umiejętności naszej zdolnej bestyji rodzinie, wszyscy zachwyceni. A wieczorem... Jemy z narzeczonym pizze, pisiurek coś wyniuchał, usiadł przed nami i... zaczłą podawać łapkę! :o Jak konik przebierała nią w tę i z powrotem mocno zdziwiona, że nie ma jedzonka ;) Widok komiczny! Dziś rano, jak do niej wstaliśmy, to samo - widac suńcia już głodna :) I tak to moj pies odwrócił sobie kolejnośc - che jeść, daję łapke :) Quote
---------- Posted September 24, 2004 Posted September 24, 2004 Urocze :lol: My uczylismy dawac lape za glaskanie i przytulanie. Teraz lobuz kladzie sie z lapami w gorze i macha lapka, zeby ja potarmosic :D Quote
malawaszka Posted September 25, 2004 Posted September 25, 2004 aaahaha - chyba wszystkie psy tak robią :lol: Luna po tym jak nauczyłam ją prosić, to jak coś chce to siada, podnosi łapki i nimi przebiera w powietrzu - też to komiczne, ale nie wolno psa wtedy nagradzać, bo to już zakrawa na wymuszanie=dominowanie; nagroda tylko wtedy, kiedy pies zrobi coś co my mu każemy zrobić :wink: Quote
Szamanka Posted September 25, 2004 Posted September 25, 2004 Mój Szaman zrobił dokładnie tak samo : jak obczaił, że za danie łapki dostaje nagrodę, to teraz jak widzi, że ktoś cos je - podchodzi, siada grzecznie i daje łapki - o dziwo - na zmianę ;) Cwaniak :) Ostatnio też zaczął dawać łapkę, gdy chce iść na dwór, tzn. przybiega, wpatruje się we mnie, daje łapkę i wstaje... I niech tak zostanie. Bo już nie jest taki mały i jak nasika w domu to jest meeeega kałuża.. :-? Grunt to skutecznie zwrócić na siebie uwagę ;) Quote
Guciek Posted September 25, 2004 Posted September 25, 2004 Sajlor daje łape jak chce sie pobawić, żebu mu coś dać, podapać... albo żeby mnie przeprosic jak nabroi np. ucieknie alnbo zaatakuje innego psa:evil:(teraz naszczęście nie), albo mnie podrapie itp. Quote
BeataK Posted September 25, 2004 Posted September 25, 2004 a nasza daje jak sie ją poprosi, pies mojej ciotki to nawet jak krzykniesz że coś źle robi też daje łape a pies moich rodziców to jest świetny przy proszeniu o jedzenie. daje łape w każdej pozycji :lol: Quote
Kociak85 Posted September 26, 2004 Posted September 26, 2004 Ja się chyba dzisiaj wezmę za naukę, moja nawet jeszcze siadać ładnie nie umie, a co dopiero łapkę podawać! ALe czas to skończyć. Luna ma być mądrym pieskiem !!! Trzymajcie więc za mnie dziś kciuki ;) Quote
Guciek Posted October 2, 2004 Posted October 2, 2004 Trzymamy :D dziś nauczyłam Miske żeby dawała łapke :) Quote
Ag@tA Posted October 3, 2004 Posted October 3, 2004 A wieczorem... Jemy z narzeczonym pizze, pisiurek coś wyniuchał, usiadł przed nami i... zaczłą podawać łapkę! :o Jak konik przebierała nią w tę i z powrotem mocno zdziwiona, że nie ma jedzonka ;) Widok komiczny! Dziś rano, jak do niej wstaliśmy, to samo - widac suńcia już głodna :)I tak to moj pies odwrócił sobie kolejnośc - che jeść, daję łapke :) :cunao: :cunao: :cunao: :cunao: :cunao: :cunao: Quote
BarbeSale Posted October 3, 2004 Posted October 3, 2004 a ja wychwicilem jak moja sunia dawala sama lapke i dawalem wtedy cistka i tak sie nauczyla :) i nie macha lapa jak jest glodna :P Quote
Recommended Posts