Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Asiaczek to co ja bym chciala kosztuje jeszcze wiecej ale nie jestem pewna czy pociagnie na moim body.

No i wlasnie...kiedy ja kupowalam swojego nikona to tylko lepszy byl d70 (nie licze tych prof) od tego czasu sporo weszlo nowych body przez co moj d50 robi sie malutki malutki. Zastanawialam sie czy jest sens kupowac do takiego body lepsze szkla - czy to ma znaczenie? Zdania sa podzielone.

Ten ktory teraz uzywalam...ciezko mi go ocenic, bo potwornie zwalnial, zacinal sie, ale to moze byc wina temp, z drugiej strony czy az tak? Szklo bardzo porzadnie wykonane, obudowa fajna wydaje sie solidna, wagowo 1,5 kg i co prawda zdjecia nim robilam z 20 min max to nie czulam tak strasznie tej wagi.
Bardzo chcialabym sprobowac Sigme, ale musze najpierw kogos takiego znalezc ;)

Justa, kon nie moze byc piekny zawsze:lol: Ale z drugiej strony...
[IMG]http://i248.photobucket.com/albums/gg186/Prejska/Bonka/DSC_2431.jpg[/IMG]

[IMG]http://i248.photobucket.com/albums/gg186/Prejska/Bonka/DSC_2540-1.jpg[/IMG]

Bonsai - nie wiem czy stale swiatlo do takich zdjec to dobry pomysl. No i ceny obiektywow u Nikona a Canona znacznie sie roznia - Nikon nie ma takiego wyboru, takich mozliwosci, jest wielka przepasc poki co.
A moj obecny ma 4-5.6. Uwielbiam go, nie wazy 1,5 kg jak jasne 2.8 nie jest tak wielki, ale robi b. dobre zdjecia, super ostre, wiec jak ktos nie potrzebuje jasnego szkla - to ten polecalabym zdecyowanie!

• Replies 7.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

A dlaczego nie jest to dobry pomysł? Uważam, że wręcz przeciwnie - bo to ja decyduję o tym czy chcę mieć w tej chwili 4.0 czy 5.6 czy wyżej. ;)
Poza tym, zastanawiając się nad kupnem obiektywu, nie możesz wybrać takiego, który będzie pasował również do ewentualnego przyszłego body? Ja zamierzam kiedyś przesiąść się na EOS 1D (Mark II) i z myślą o tym dokupujemy też obiektywy - tak, by pasowały i tu i tu.

Posted

jak bedzie mnie stac na body za ok 10 tys to bedzie mnie stac na obiektyw za 7 tys:lol:
bo to troche inaczej...nie wiem czy jest sens zmieniac body na np d90 - ktory juz jest krowa swoja droga, a bym dolozyla do tego interesu pewnie jakies 2 tys. Zanim kupie obiektyw za 7 tys to minie lat...duzo jesli mowa o kompletowaniu sprzetu z mysla o zmianie.
Tu tak sie szybko zmienia, ze teraz kupicie szklo myslac o przyszlosci ale jak ta przyszlosc "przyjdzie" to sie okaze ze znowu jest spora przepasc pomiedzy tym a nowymi. I tak pewnie bedzie zawsze chyba ze tempo kupowania bedzie szybsze - ekhm:lol:
Generalnie sie troche zamotalam w tym wszystkim i nie wiem w ktora strone isc. Nie bede sie wyglupiac i kupowac Nikona d3 (np) bo to juz troche smieszne by bylo:lol: Pomijam koszty

---------------------

Jestem po prawie ostatnich zajeciach w tym semestrze jeszcze jutro...sesja, potem kolejny - ostatni!! semestr i uciekam z SGGW najdalej jak sie da. Jak macie wybor - wybierajcie inna uczelnie:evil_lol: Tam jest burdel jakich malo, na wszystkim sie potwornie oszczedza a przede wszystkim - na naszych stypendiach. Nie chce wiedziec co bedzie sie dzialo za kilka lat.

Posted

jak bedzie mnie stac na body za ok 10 tys to bedzie mnie stac na obiektyw za 7 tys:lol:
bo to troche inaczej...nie wiem czy jest sens zmieniac body na np d90 - ktory juz jest krowa swoja droga, a bym dolozyla do tego interesu pewnie jakies 2 tys. Zanim kupie obiektyw za 7 tys to minie lat...duzo jesli mowa o kompletowaniu sprzetu z mysla o zmianie.
Tu tak sie szybko zmienia, ze teraz kupicie szklo myslac o przyszlosci ale jak ta przyszlosc "przyjdzie" to sie okaze ze znowu jest spora przepasc pomiedzy tym a nowymi. I tak pewnie bedzie zawsze chyba ze tempo kupowania bedzie szybsze - ekhm:lol:
Generalnie sie troche zamotalam w tym wszystkim i nie wiem w ktora strone isc. Nie bede sie wyglupiac i kupowac Nikona d3 (np) bo to juz troche smieszne by bylo:lol: Pomijam koszty

---------------------

Jestem po prawie ostatnich zajeciach w tym semestrze jeszcze jutro...sesja, potem kolejny - ostatni!! semestr i uciekam z SGGW najdalej jak sie da. Jak macie wybor - wybierajcie inna uczelnie:evil_lol: Tam jest burdel jakich malo, na wszystkim sie potwornie oszczedza a przede wszystkim - na naszych stypendiach. Nie chce wiedziec co bedzie sie dzialo za kilka lat.

Posted

Nie orientuję się w Nikonach, więc trudno mi dyskutować. ;)
Co masz na myśli pisząc, że zmieni się przyszłość? Wyjdzie nowe, lepsze body? Tylko kto powiedział, że trzeba kupować najnowsze body? Najnowszy EOS 1D to Mark IV - fajny korpusik, za jakieś 17 tys. :lol: Przed tym było Mark III, ale trochę niewypał. Mark II plasuje się obecnie w cenach ok. 3,5 tys. - i uważam, że na moje potrzeby jest doskonałe. Nie chcę się bawić w średnią półkę, bo tam faktycznie wszystko szybko się zmienia i jest stosunkowo drogie (50D za 4,5 tys.) , porównując do jedynek, czyli canonowskiej najwyższej półki.
Co do szkiełek, to niekoniecznie jest tak, że starsze to gorsze. Mamy Canona 50 mm , który jest starszy ode mnie - ma 23 lata i jest lepszy niż nowe, bo te są w pełni w plastiku, droższe, a optyka w zasadzie ta sama.

Co do stypentiów, to niestety chyba tak jest wszędzie. Na UW za średnią 4,7 (gdzie 5,0 to najwyższa możliwa średnia!) otrzymuje się stypendium wys. 200 zł/miesięcznie. Za 4,8 stawka 'podskakuje' do 250 zł , a w najlepszym przpadku przy średniej 5,0 można otrzymać całe 300 zł. Kwoty śmiesznie niskie w porównaniu do wysiłku, jaki trzeba podjąć, by otrzymać taką średnią.

Posted

Nie wiem jak to dokladnie jest, bo do tej pory nie musialam zmieniac body. Nadal nie wiem czy musze;) A nie usmiecha sie kupowanie body co kilka lat...zeby uniknac takiej sytuacji jak teraz. Czy obecne body w pelni wykorzysta mozliwosc nowego szkla...?

A ze stypendium u nas jest totalnie inna sytuacja, ale tu nie ma co opisywac na dogo, bo nie ta tematyka:lol: powiedzmy, ze juz wiem czemu tak sie stalo w tym roku, a co bedzie w kolejnym semestrze...sie okaze;)

Posted

[quote name='Agnes']Jestem po prawie ostatnich zajeciach w tym semestrze jeszcze jutro...sesja, potem kolejny - ostatni!! semestr i uciekam z SGGW najdalej jak sie da. Jak macie wybor - wybierajcie inna uczelnie:evil_lol: Tam jest burdel jakich malo, na wszystkim sie potwornie oszczedza a przede wszystkim - na naszych stypendiach. Nie chce wiedziec co bedzie sie dzialo za kilka lat.[/QUOTE]

A mnie czeka jeszcze 4 lata na tej wspaniałej uczelni..
O stypendium to niestety wogóle nie marzę. Ogólnie rzecz biorąc nie ubliżając innym kierunkom, ale kierunki medyczne powinny mieć wyższe stypendia, bo nie wiem czy na palcach jednej ręki można policzyć osoby z mojego roku, które mogą ubieć się o stypendium. Na innych kierunkach jest ich zdecydowanie więcej - ale też wysiłek niewspółmierny.
Mnie to bezpośrednio nie dotyczy, więc i w zasadzie nie mam sie o co oburzać, ale zawsze byłam osobą głeboko sprawiedliwą :D

A co do oszczędzania - my sobie musimy niemal wszystko sami sponsorować, od kart na kolokwia, po wyjazdy w ramach zajęć obowiązkowych w oborach kończąc..

Powodzenia na dzisiejszym egzaminie !

Posted

cześć :hand:
my pierwszy raz jesteśmy u Azy :D
i nie żałujemy!

[url]http://i248.photobucket.com/albums/gg186/Prejska/Aza2009/DSC_2684copy.jpg[/url]

wygryziona noga, flaki na zewnątrz, ale Aza przygarnęła wiwiórkę [?] 8)

będziemy tu częściej!;)

Posted

[B]anetta[/B] poprzednie mialo 2 lata, poduchy boczne juz mocno sie rozjechaly, a pokrowiec zmechacil na tyle, ze nie moglam tego odkurzac. Jak dla mnie 2 lata to bardzo dobry wynik

[B]Justa[/B] dzisiaj na zajeciach byla u mnie prodziekan i po tej wizycie odechcialo mi sie juz wszystkiego:angryy:
[B]
Sallicia[/B] witamy i zapraszamy czesciej:multi: tak sie sklada, ze dzisiaj tez trafilam na Wasza galerie;)

Posted

A ja wrócę do kwestii zmiany body :diabloti: jak dla mnie aparat to aparat, aby zdjęcia robił, ważniejsze są obiektywy ;) chociaż przy mom d70 baardzo męczy mała ilość pikseli- często ciężko coś wykadrować bez utraty jakości, i to jak dla mnie jest jedyny mankament. Jeżeli działa- nie zmieniaj :evil_lol:

Posted

[quote name='Unbelievable']A ja wrócę do kwestii zmiany body :diabloti:[/QUOTE]

:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

[quote name='Unbelievable']jak dla mnie aparat to aparat, aby zdjęcia robił, ważniejsze są obiektywy ;) chociaż przy mom d70 baardzo męczy mała ilość pikseli- często ciężko coś wykadrować bez utraty jakości, i to jak dla mnie jest jedyny mankament.[/QUOTE]

poruszylas w sumie dwie kwestie, ktore mnie mecza - czy jesli podepne porzadniejszy obiektyw pod obecne body to bedzie to razem dobrze wspolpracowac

drugie - pixele...to jest cos co mnie meczy od dawna, bo nawet wyprostowanie zdjecia wymaga czasami sporego przyciecia i raz - traci na jakosci, dwa - z wywolaniem takiego zdjecia juz jest problem

[quote name='Unbelievable']Jeżeli działa- nie zmieniaj :evil_lol:[/QUOTE]

i kolejna rzecz - czy ktos slyszal (pewnie nie kazdy o tym wie), ze producent podaje (w tym wypadku u Nikona) czas po ktorym nalezy wymienic...pffff cos:evil_lol: matryce etc...chodzi o ilosc zrobionych zdjec. Podobno jest to gdzies zapisane

Posted

[quote name='Agnes']poruszylas w sumie dwie kwestie, ktore mnie mecza - czy jesli podepne porzadniejszy obiektyw pod obecne body to bedzie to razem dobrze wspolpracowac

drugie - pixele...to jest cos co mnie meczy od dawna, bo nawet wyprostowanie zdjecia wymaga czasami sporego przyciecia i raz - traci na jakosci, dwa - z wywolaniem takiego zdjecia juz jest problem

i kolejna rzecz - czy ktos slyszal (pewnie nie kazdy o tym wie), ze producent podaje (w tym wypadku u Nikona) czas po ktorym nalezy wymienic...pffff cos:evil_lol: matryce etc...chodzi o ilosc zrobionych zdjec. Podobno jest to gdzies zapisane[/QUOTE]
powinien dobrze współpracować, przecież jak wypuszczają nowe szkła nie robią notatek "nie działa ze starszymi body". bo to bez sensu : P oczywiście, lepsze efekty będą chociażby na d80- przede wszystkim przez wielkośc matrycy, ale nie przesadzajmy, do użytku własnego i to wystarczy ;) tylko trzeba kadrować jak na analogu :evil_lol:

a ta ilość zdjęć- czyli przebieg, nic nie znaczy, producent podaje tylko orientacyjną, matrycę wymienia się jak ci padnie po prostu, i przypuszczam że dla każdego aparatu przebieg maksymalny ma inną wartość, więc póki działa nie stresuj się ;) a orientacyjna wartość to chyba 100-150tys zdjęć.

Posted

[quote name='Unbelievable']a ta ilość zdjęć- czyli przebieg, nic nie znaczy, producent podaje tylko orientacyjną, matrycę wymienia się jak ci padnie po prostu, i przypuszczam że dla każdego aparatu przebieg maksymalny ma inną wartość, więc póki działa nie stresuj się ;) a orientacyjna wartość to chyba 100-150tys zdjęć.[/QUOTE]

100? sporo...bardziej mi chodzilo i teorie, bo domyslam sie, ze koszty sa...+ to ze bede szukac czegos uzywanego dla kolezanki i chce wiedziec jaka ilosc jest zdjec jest "zabojcza":lol:

Posted

[quote name='Agnes']100? sporo...bardziej mi chodzilo i teorie, bo domyslam sie, ze koszty sa...+ to ze bede szukac czegos uzywanego dla kolezanki i chce wiedziec jaka ilosc jest zdjec jest "zabojcza":lol:[/QUOTE]

nie kupywałabym aparatu z przebiegiem powyżej 10tys ;)
a koszty- cóż, w naszym wypadku chyba bardziej opłaciłoby się kupno nowego body : P

Posted

Zdarza się. :) Mnie na studiach uczą, by przywiązywać dużą wagę do szczegółów i chyba zaczyna mi to wchodzić w krew. Choć z pewnością jest to wkurzające dla otoczenia. :evil_lol:
;)

Ważne by mieć radość z robienia zdjęć. Nikt (prócz marketingowców) nie powiedział, że sprzęt starszy o dwa lata od najnowszego nie jest w stanie robić zdjęć. Przeciwnie - przecież masa ludzi potrafiła zrobić tym sprzętem masę przepięknych zdjęć. W końcu to ludzie robią zdjęcia, nie aparat (ten może to jedynie ułatwić, sprawić pewne udogodnienia - pomocne, ale nie niezbędne).

Posted

Jeszcze co do migawki i przebiegu, jakby ktos byl ciekawy:

"Jakiś rok temu koszt wymiany w D200 to ok. 600-700zł. Teraz to pewnie z 900zł [IMG]http://forum.nikon.org.pl/images/smilies/icon_sad.gif[/IMG]
Po jakim przebiegu? po 20.000 - 400.000... Nie ma reguły. A gwarantowane 100.000 to brednie. Nikon nigdy nie dawał (pisemnej) gwarancji na migawkę w postaci liczby klapnięć. Najwyżej jak migawka padnie Ci przed gwarancją sklepową to Ci wymienią za friko, a po gwaracji, nawet jak masz 1000 zdjęć na liczniku to musisaz bylić za wymianę miga."

w d80 - wymiana migawki to 500 zl wiec...to nie sa straszne koszty biorac pod uwage zakup nowego sprzetu. Chyba wiec warto wiedziec cos na ten temat ;)

Przy okazji dowiedzialam sie jak jest przebieg u mnie:lol: i stwierdzam ze 10 tys zdjec to pikus;)

Posted

To co prawda nie zdjecie Azy, ale...dzisiejsze:cool3:

[IMG]http://i248.photobucket.com/albums/gg186/Prejska/Wypieki/DSC_2702copy.jpg[/IMG]

Muffinki kawowe, z likierem kawowym - zreszta przepisu dogowego:eviltong: