Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ty mnie nawet nie strasz!! nie ma chyba rownie dobrego leku:shake:lekarz nie wie - jeszcze. Ja sie pocieszam tym, ze ta dawka od poczatku byla o polowe mniejsza niz zaleca producent, a teraz jest jeszcze mniejsza. Zobaczymy...
Wiesz co - ja dlugo myslalam o tym zabiegu i ciagle mysle czy dobrze zrobilam czy zrobilabym to drugi raz. Bo jakby nie bylo - te problemy sa przez operacje ktora ja chcialam. Wszyscy dookola praktycznie mi odradzali, a ja sie uparlam. Ale glownym argumentem "za" bylo to ze nie chcialabym jechac na sterylke z 10 letnia suka ktora ma ropomacicze. Wolalam wycinac zdrowego i w pelni sil psa niz starszego i schorowanego.

• Replies 7.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Być może jest to jedynie kwestia uregulowania tej dawki, skoro mówisz, że nie do końca jest ona w tej chwili zgodna z tą którą podaje producent. Trzeba być dobrej myśli. Przecież to nie wyrok, na pewno są także inne sposoby leczenia..

Myślę, że teraz nie masz nad czym się zastanawiać. Zrobiłaś to przecież dla dobra suki. Ropomacicze jest bardzo poważną chorobą - w wielku przypadkach rozpoznane zbyt późno to niestety już wyrok. Chciałaś ją od tego uchronić, tak jak chorni się psy przeciw wirusówkom podając szczepionkę - a przecież i po tak małej ingerencji mogą pojawić się powikłania :roll: Więc co? Nie szczepić ?
Będzie dobrze !

Posted

[quote name='Justa']Być może jest to jedynie kwestia uregulowania tej dawki, skoro mówisz, że nie do końca jest ona w tej chwili zgodna z tą którą podaje producent. Trzeba być dobrej myśli. Przecież to nie wyrok, na pewno są także inne sposoby leczenia..

wiem ze jest jeszcze jeden hormon...zobaczymy co czas pokaze - mam nadzieje, ze same dobre rzeczy;)

[quote name='Justa'] Myślę, że teraz nie masz nad czym się zastanawiać. Zrobiłaś to przecież dla dobra suki. Ropomacicze jest bardzo poważną chorobą - w wielku przypadkach rozpoznane zbyt późno to niestety już wyrok. Chciałaś ją od tego uchronić, tak jak chorni się psy przeciw wirusówkom podając szczepionkę - a przecież i po tak małej ingerencji mogą pojawić się powikłania :roll: Więc co? Nie szczepić ?
Będzie dobrze ![/quote]

i mowi to ta co sama ma watpliwosci;) ale madrze gadasz owszem;)

Posted

[quote name='Agnes']i mowi to ta co sama ma watpliwosci;) ale madrze gadasz owszem;)[/QUOTE]

Wiesz, u mnie wątpliwości są innego typu. Gala jest alergikiem - także na leki. Już raz mieliśmy przypadek, że przez podanie leku ledwo mi psa odratowali.. Nigdy nie widomo jak pies zareaguje na lek - co więcej na określoną dawkę :roll: Bo może nie być uczulona na małą dawkę, a już po odrobinę większej może się nie wybudzić.
Może gdyby nie miała tego typu problemów łatwiej byłoby mi podjąć tą decyzję.

Posted

A teraz zdjecia...
Kolezanka jest na ASP na grafice, na zajecia z fotografii miala przyniesc "Bajke". Poprosila mnie o pozowanie - ja sie do tego kompletnie nie nadaje, ale jakos poszlo wg mnie nienajgorzej ;) Napewno zdjecia beda do poprawki, bo tu cien tu cos bedzie przeszkadzac profesorowi. Ale zabawa byla przednia i fajne doswiadczenie :)
Bajke napewno kazdy znas - Krolewna Sniezka

[IMG]http://www.mFoto.pl/uploads/1852/dogo4_ce97d.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.mFoto.pl/uploads/1852/dogo2_3862e.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.mFoto.pl/uploads/1852/dogo3_119c0.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.mFoto.pl/uploads/1852/dogo_b7fdf.jpg[/IMG]

byla tez druga bajka...;)
:oops::oops::oops:

Posted

[quote name='LAZY']Ależ piękna bajka! Wspanaiłe zdjecia:) A jaka była ta druga?:cool3:[/quote]

ciesze sie:) zobaczymy co krytyk (profesor) na to ;)
druga? Spiaca Krolewna, ale to potraktowalysmy troche jako zart:eviltong:tak na wesolo;) i Sylwestrowo:eviltong:Kolezanka stwierdzila, ze jest na ASP to jej wolno:eviltong:i ma racje;)

a zdjecia wykonane moim nikonem+szklo 50 mm ;) tak z technicznej strony;)

Posted

z drugiej bajki mam zdecydowanie mniej zdjec i raczej nie jest jeszcze to efekt koncowy - nie patrzcie na tlo czy cien ;) chce pokazac sam pomysl ;) i poki co wlasnie o to chodzilo
[IMG]http://www.mFoto.pl/uploads/1852/dsc_5242_eb079.jpg[/IMG]

Posted

Hahahaha, fajne! :lol:

Ale mam uwagę do pierwszej bajki. Królewna śpi, a jabłko... nienadgryzione!!!! :-o :evil_lol:

[quote name='Agnes']http://www.mFoto.pl/uploads/1852/dsc_5242_eb079.jpg[/quote]
Czyżby wariacja na temat krasnoludków z Królewny Śnieżki? :cool3: :megagrin:

;)

Posted

[quote name='asher']Hahahaha, fajne! :lol:

Ale mam uwagę do pierwszej bajki. Królewna śpi, a jabłko... nienadgryzione!!!! :-o :evil_lol:[/quote]

no wlasnie wiem:roll:i mowilam o tym dosc waznym elemncie ktorego brak ;) ale kolezanka machnela juz reka;)

[quote name='asher'] Czyżby wariacja na temat krasnoludków z Królewny Śnieżki? :cool3: :megagrin:

;)[/quote]

hm...chodzi o druga bajke?:P bo pierwsza to krolewna sniezka a druga - spiaca krolewna;)kurde gubie sie w tych bajkach:roll:

Posted

[quote name='Agnes']hm...chodzi o druga bajke?:P bo pierwsza to krolewna sniezka a druga - spiaca krolewna;)kurde gubie sie w tych bajkach:roll:[/quote]
Też się gubię :lol: Bo i śnieżka i Śpiąca przecież sporo spały :evil_lol: W sumie można je połączyć w jedną: Śnieżka ugryzła jabłko i zapadła w sen, a tymczasem krasnoludki... :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

[quote name='Katerinas']Zamiąchałyście tymi bajkami ... że przez moment też zastanawiała się, która jest która :lol:[/quote]

aj bo to wszystko przez asher:eviltong::eviltong::eviltong:
a wlasnie [B]asher [/B]- zmienialas maila? tak pytam na wszelki wypadek ;)

Posted

zrobilam wczoraj badania ogolne moczu, bo sucz znowu cos mi zaczela popuszczac mimo zwiekszanej dawki propalinu. Juz wiem od weta ze jak zwieksza sie ten lek to trzeba "drastycznie", wiec tak zrobimy, a co do wynikow. Moze ktos sie hm zna? ;)

Wyniki ogólne moczu:

ciężar właściwy: 1,033 (g/cm3)
barwa: żółta
przejrzystość: lekko mętny
odczyn: sł. kwaśny
białko: ślad (?)
glukoza: -
związki ketonowe: -
barwniki krwi: -
barwniki zółciowe: -
urobilinogen: w normie
osad: mierny, jasny, st.
nabłonki wielokątne: poj. w preparacie
nabłonki okrągłe - poj. w preparacie
leukocyty: 0-1 w polu wiedzenia
erytrocyty: 0-1 wpw
Opis: świeże
wałeczki: nie ma
kryształy: pojedyncze w prep.
flora bakteryjna: mierna

Posted

dostalam pomoc w postaci wyboru smyczy flexi to teraz druga sprawa ;)
planuje zakup szelek ;) poki co zaczelam chodzic z samochodowymi, ale one chyba sa malo wygodne i chcialam cos innego jeszcze. Czy takie zwykle parciane najtansze sa dobre? No wlasnie czy im drozsze tym lepsze? Dla psa, bo to co ladniejsze dla nas to inna kwestia;)

Posted

[quote name='Agnes']dostalam pomoc w postaci wyboru smyczy flexi to teraz druga sprawa ;)
planuje zakup szelek ;) poki co zaczelam chodzic z samochodowymi, ale one chyba sa malo wygodne i chcialam cos innego jeszcze. Czy takie zwykle parciane najtansze sa dobre? No wlasnie czy im drozsze tym lepsze? Dla psa, bo to co ladniejsze dla nas to inna kwestia;)[/QUOTE]

Hm... zwykle parciane szeli maja slabe zapiecia.. dosc liche, natomiast np. Miki ma takze szelki z trixie (w wzorki) i zapiecie jest porzadne! nie powiem, bardzo mocne, mamy tez szelki z bociana gdzie zapiecie rowniez jest z super tworzywa ;) a co do tych szelek ktore wisza w zoologach prawie zawsze, dla malego psa owszem, ale duzego bym sie bala trzymac ;)

Posted

to zawsze jakas wskazowka - dzieki! :)
nie moge kupic nic co ma slabe zapiecia - wiadomo, ale nie planowalam tez zakupu za 60 zl Czyli producenci typu Rogz odpadaja - jesli nie ma innych tanszych i tez dobrych to nie bede narazie raczej kupowac...

Posted

[quote name='Agnes']to zawsze jakas wskazowka - dzieki! :)
nie moge kupic nic co ma slabe zapiecia - wiadomo, ale nie planowalam tez zakupu za 60 zl Czyli producenci typu Rogz odpadaja - jesli nie ma innych tanszych i tez dobrych to nie bede narazie raczej kupowac...[/QUOTE]

szelki z rogza na mojego psa to koszt kolo 60 zł wiec nawet nie pytam ile na Twojego :evil_lol: napisz do agata_Emi ma sklep zoologiczny, dobre produkty, nie zbajeruje Cie, zeby tylko sprzedac ;)

Hm... Aza ile ma w obwodzie?

My mamy takie:
[url]http://i14.tinypic.com/7y6xxch.jpg[/url] z trixi
i takie
[url]http://i18.tinypic.com/71yj5ns.jpg[/url] z bociana

[url]http://www.bocian.bazarek.pl/opis/65343/szelki-desing-kratka-20-cm.html[/url] tutaj sa (akurat kratke Ci pokazałam) ale maja tylko 2 cm szerokosci i nie wiem czy na Aze to nie za waskie no i nie wiem ile ona ma w obwodzie :)

Posted

[quote name='Agnes']nie moge kupic nic co ma slabe zapiecia - wiadomo, ale nie planowalam tez zakupu za 60 zl Czyli producenci typu Rogz odpadaja[/QUOTE]

[B]Agnes[/B], może na razie faktycznie odłożyć ten zakup, ale zastanowić się nad tym rogzem (nie koniecznie na zaraz), bo ludzie naprawde sobie chwalą te szelki.
Ja sama nie wiem, bo mam tylko rogzową obrożę (szczególnie do gustu przypadła nam z nitką odblaskową i chyba jest z najlepszego materiału - porównując te ze wzorkami), ale sa naprawdę wytrzymałe, w razie potrzeby można wrzucić do pralki, zapięcie porządne, leciutkie no i urodziwe ;)
[B]shangri_la[/B] ma dla swojego gończaka takie szelunie, a to podejrzewam podobne gabaryty do Azy to możesz zapytać jak się noszą.

[quote name='zaba14']szelki z rogza na mojego psa to koszt kolo 60 zł [/QUOTE]

Eee tam - 45zł, nie 60 ;)

Posted

nie nie juz wystarczy ze kupilam porzadna smycz szelek tak drogich nie kupie:eviltong: wole dobre witaminy ;)
poczekam jeszcze i zrobie maraton po sklepach w mojej okolicy