Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Agnes']Katerinas niestety nie moge Azy rac do lozka, bo - pcha sie wtedy i do innych lozek ;) a po drugie, ja na zbyt duzo jej pozwole to potem lobuz probuje swoich sil kopulacyjnych na mnie:roll:tylko wtedy pilka jest krotka i dosc szybko jej pokazuje, ze robi blad. Ale zeby ktos nie pomyslal, ze jest jakis problem miedzy nami - ja z nia zrobic moge wszystko, lacznie z zabieraniem miski podczas jedzenia ;)[/quote]
Nie no, jasne :-)

• Replies 7.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='malawaszka']a ja mam w nosie czy to błąd szkoleniowy czy nie - wygodne i dla psa i dla mnie więc czego chcieć więcej :lol:[/quote]

tylko jeszcze pytanie - 5 czy 8 m:roll:

Posted

[quote name='Agnes']tylko jeszcze pytanie - 5 czy 8 m:roll:[/QUOTE]
ja bym wziela 8 :diabloti: ale 8 to chyba tylko linki, wiec troche do bani, jednak nie jestem pewna.

Miki caly czas chodzi na flexi, ale czasem go przepinam na krotka smycz i tez mi nie ciagnie... :shake: także u nas sie sprawdza ;) no i racja, wygodne, na osiedlu nie musze za nim wszedzie za nim chodzic :razz:

Posted

[quote name='zaba14']ja bym wziela 8 :diabloti: ale 8 to chyba tylko linki, wiec troche do bani, jednak nie jestem pewna.[/quote]

sa tasmowe 8ki pytanie tylko czy przy 8 m i 36 kg psie ktory jak zobaczy kotecka potrafi szarpnac to nie wybije mi zebow:evil_lol::evil_lol::evil_lol:
teraz mamy taka parciana klasyczna 2,5 m - ona ma koleczka i mozna regulowac dlugosc, ale szlag mnie trafia jak smycz sie placze ciagnie po ziemi itp - nie zwija sie jednym slowem jak flexi:eviltong:no i jest za krotka ciut;)

Posted

[quote name='zaba14']ja bym wziela 8 :diabloti: ale 8 to chyba tylko linki, wiec troche do bani, jednak nie jestem pewna.[/quote]

Una ma 8m, taką cieniutką linkę. Mamy ją już jakieś 2,5, może 3 lata i trzyma się świetnie - pomimo tego, że Una nie raz i nie dwa lądowała na końcu smyczy całym impetem :razz:

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']Una ma 8m, taką cieniutką linkę. Mamy ją już jakieś 2,5, może 3 lata i trzyma się świetnie - pomimo tego, że Una nie raz i nie dwa lądowała na końcu smyczy całym impetem :razz:[/quote]

tylko Una pewnie sporo mniej wazy od mojej;)hmmm

Posted

[quote name='zaba14']Miki caly czas chodzi na flexi, ale czasem go przepinam na krotka smycz i tez mi nie ciagnie... :shake:[/quote]No i o to właśnie chodzi, żeby od czasu do czasu przepinac psa na zwykłą smycz, tak, żeby nie zapomniał, że się nie ciągnie ;)
A smycze automatyczne są "błędem szkoleniowym" u psów, które dopiero uczą się chodzenia na smyczy, bo wtedy psujemy sobie całą robotę ;)
Jak mi sie kiedyś jeszcze trafi taki pies, jak Sabina, który traci świat z oczu gdy zobaczy kota, albo innego zwierza, to na pewno kupię flexi - do chodzenia na wieczorne i leśne spacery.
Tylko ja zdecydowanie wolę flexi taśmowe. Miałam okazję używać i taśmy i linki - linka jest leciutka i strasznie się plącze w krzakach, czy choćby wysokich trawach; taśma wtedy z racji na ciężar i tak ładnie się zwija. Minus taki, że smycz taśmowa jest ogólnie cięższa, więc ręka szybciej sie męczy.

I odradzam smycze aut. Ferplastu. Ogółem firma jest ok, artykuły dla zwierząt ma dośc porządnej jakości, ale ich smycze to prawdziwy niewypał, mechanizmy strasznie się psują. Są sporo tańsze od Flexi, ale jakośc nieporównywalnie gorsza :shake:

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']Una ma 8m, taką cieniutką linkę. Mamy ją już jakieś 2,5, może 3 lata i trzyma się świetnie - pomimo tego, że Una nie raz i nie dwa lądowała na końcu smyczy całym impetem :razz:[/QUOTE]

Una mniejsza niz Aza :lol::lol: fakt sa to smycze wytrzymale ;) ale u mnie ciezko to sprawdzic bo moj pies w ogole nie ciagnie, byc moze kilka razy fruwal na tej smyczy jak zobaczyl pewnego psa.. ;) ale on wazy cale 7kg :lol::lol::lol: mamy tasme i gdyby cos sie z nia stalo, kupujemy kolejna ;) to sa dobre smycze, jednak na wyjscie na miasto zdecydowanie wole normalna smyczke ;)
Mikusiowa smycz ma ok. 7 lat ;) dostalam ja od Olka z tego forum, chodzil na niej jego jamnik, a teraz moj Miki, smycz ma tylko kilka ras ;) a spadala wielokrotine :evil_lol:

Posted

[B]asher[/B] w takim razie pytanie do ciebie z racji tego ze masz wielkosciowo podobnego psa do mojego ;) tasma 5 czy 8 m?:eviltong: i mam tez na mysli spacery osiedlowy czy lesne - kotecki lisy sarny te sprawy:eviltong:ja sie za bardzo stresuje jak mi pies znika za zwierzyna:roll:
oczywiscie biore pod uwage tylko smycz Flexi - nie tansze odpowiedniki. Drogie to to, ale trudno - jeden wydatk na (mam nadzieje) jakis czas...mam zamiar kupic dla psa do 50 kg - chyba powinno starczyc:eviltong:

Posted

Od jakiegos czasu zastanawiam się takze nad zakupem takiej smyczki:p Co prawda Bigos łazi wszędzie bez i nie ma problemu. Tzn. dla mnie nie ma ale dla osiedlowych pań jest:diabloti: I własnie z myślą o przemieszczaniu się po osiedlu myslalam o takowej

Posted

Pisałam to w sensie, że cienka linka wytrzymuje niezłe obciążenia :razz:
Fakt, Una to "tylko" 20kg mięśni i ścięgien - młoda jest zaskakująco silna :) ale szarpnięcie na ósmym metrze przez Azę może być zabójcze dla trzymającego smycz :lol:

Posted

[B]Agnes,[/B] bo ja wiem, jaka długość :hmmmm: Ja miałam w ręku tylko te krótsze - taśmę przy dogu, linkę przy beagle'u. Stąd wiem tylko, że taśma lepiej się sprawuje, niż linka. Ale co do długości, to nie wiem :niewiem:

Posted

no nic juz wszystko wiem, wybralam ;)
teraz "tylko" kupic smycz bo bylam juz chyba w 7 sklepach zoo w moich okolicach i nigdzie nie ma 3ek:roll:wszyscy chyba kupili smycze przed switami:eviltong:i to akurat nasz rozmiar;)

Posted

Jeszcze jedno, jeśli masz wystarczająco dużo kasy, to kupuj wersję "comfort" z trzymadłem powleczonym gumą i trochę inaczej wyprofilowanym, niż w wersji "classic". Takie niby nic, a naprawde komfort używania nieporównywalnie większy, zwłaszcza przy sporym psie, a więc i sporej wadze smyczy.

Ja dla Sabiny (ok. 35 kg) rozważałam zakup "comfort compact" rozm. 2. No, ale sucz mam niewyrywną raczej ;) Jak pies potrafi naprawdę mocno i stosunkowo często pociągnąć, to wiadomo, że lepiej kupić smycz dla większej psiej wagi.

Posted

o tym tez czytalam tylko, ze dla mnie wydatek 100 zl prawie na classic to duzo ;) wiec comfort...najwyzej zadowole sie poki co zwykla raczka - chociaz wieze ze gumowa jest lepsza

Posted

[quote name='Agnes']o tym tez czytalam tylko, ze dla mnie wydatek 100 zl prawie na classic to duzo ;) wiec comfort...[/quote]Na odwrót :lol:
Ja sobie zerknęłam dzis na allegro, szukałam co prawda dwójek i znalazłam comfort compact za 60 zł raptem :-o To trójka chyba nie będzie dużo droższa?

Posted

asher ja dzisiaj tez znalazlam chyba to samo...tylko ja sie boj kupowac taki rzeczy na allegro - zeby potem ni bylo cyrkow z reklamacja. Ja mam taki szczescie ze jak nic sie nikomu nie psuje, to napewno zepsuje sie mi ;) Wiec wygodniej mi kupic cos kolo siebie. W sklepach zwyklych nie netowych koszt 3ki tej zwyklej tasmy 5 m to od 93 zl do 120 zl...czyli ta lepsza bedzie kosztowac jeszcze wiecej. I w tych sklepach ktore odwiedzalam mieli tylko klasyczna...

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']To jaką masz? :razz:[/quote]

ta klasyczna flexi - classic? do 60 kg - to ta co byla do 50 tylko zwiekszyli max wage;) - tasme 5 m. I chyba jest tak jak mialo byc - sucz moze lazic po trawnikach i zalatwiac swoje sprawy - doslownie lub nie;) - moze czasami podbiegac sobie a nie czlapac lapa za lapa - to nie pasuje do ogarow:P A poniwaz 5 m a nie 8 to moje rece sa na swoim miejscu:P Co prawda wielkie to to, ale czasami potrafi ruszyc z 4 lap wiec do 35 kg dlugo moglaby nie pozyc ;)

Posted

[quote name='Justa']A jak Azutkowej uczulonko?
Uspokoiło się?[/quote]

uczulenia oficjalnie nie bylo, ale wywalilam w kat eukanube - kupilam acane do tego witaminy dolfos beta karoten&biotyna forte i raz jest super - czarna siersc, a czasami siersc jest szara. Natomiast jak przejzdzam pod wlos to nie widze takiej ilosci lupiezu jak wczesniej. Wiec albo to co daje pomaga - ale na to chyba za wczesnie - albo zima ktora przyszla pomogla albo...aza jest typowym ogarem i reaguje lupiezem na rozne sytuacje ;) Generalnie nie drapie sie, ni ma rozwolnien, nie ma strupow - skora 100% czysta to sie i nie przejmuje;)
Przejmuje sie natomiast popuszczaniem:shake:nie moge dojsc od 2 m-cy do ladu z dawkowaniem:shake:i sa wpadki:roll:

Posted

[quote name='Agnes']uczulenia oficjalnie nie bylo, ale wywalilam w kat eukanube - kupilam acane do tego witaminy dolfos beta karoten&biotyna forte i raz jest super - czarna siersc, a czasami siersc jest szara. Natomiast jak przejzdzam pod wlos to nie widze takiej ilosci lupiezu jak wczesniej. Wiec albo to co daje pomaga - ale na to chyba za wczesnie - albo zima ktora przyszla pomogla albo...aza jest typowym ogarem i reaguje lupiezem na rozne sytuacje ;) Generalnie nie drapie sie, ni ma rozwolnien, nie ma strupow - skora 100% czysta to sie i nie przejmuje;)[quote]

Grunt, że wszystko się uspokoiło. Bardzo się cieszę :multi:

[quote]Przejmuje sie natomiast popuszczaniem:shake:nie moge dojsc od 2 m-cy do ladu z dawkowaniem:shake:i sa wpadki:roll:[/QUOTE]

Ale to po tej sterylce jeszcze?
Aza będzie brać leki do końca życia?

Posted

[quote name='Justa']Grunt, że wszystko się uspokoiło. Bardzo się cieszę :multi:
[/quote]

:lol::lol::eviltong:

[quote name='Justa'] Ale to po tej sterylce jeszcze?
Aza będzie brać leki do końca życia?[/quote]

dwa razy tak
niestety propalinu raczej sie nie da odstawic - i u nas rowniez nie wyszlo. Zeszlismy do bardzo ladnej malej dawki i byl spokoj dlugo. Potem zaczela popuszac i teraz mimo ze zwiekszylam znowu dawke to znowu popuscila. Fakt, ze wariatka wypila litr wody ale zdrowy pies nie powinien popuszczac:shake:

Posted

[quote name='Agnes']dwa razy tak
niestety propalinu raczej sie nie da odstawic - i u nas rowniez nie wyszlo. Zeszlismy do bardzo ladnej malej dawki i byl spokoj dlugo. Potem zaczela popuszac i teraz mimo ze zwiekszylam znowu dawke to znowu popuscila. Fakt, ze wariatka wypila litr wody ale zdrowy pies nie powinien popuszczac:shake:[/QUOTE]

No ja trochę poczytałam o tych powikłąniach po sterylce na Dogo i znów odwiodło mnie to od sterylizacji małej czarnej :roll:
A co mówi lekarz?
Może przestała reagować na ten lek?