Szamanka Posted October 6, 2008 Posted October 6, 2008 Jak prawidłowo powinien przebiegać proces przestawiania psa z jedzenia gotowanego na suchą karmę? Mam 4,5 letniego psa rasy husky, który całe życie jadł gotowane. Niestety jego ciągłe wybrzydzanie i głodówki zmusiły mnie do podjęcia "męskiej" decyzji. Kupiłam na próbę 1,5 kg Acany Lamb&Rice. W pierwszy dzień dostał normalne śniadanie, a po południu trochę suchego. Fascynacja totalna. Kolacja - gotowane. Na drugi dzień znowu tak samo. Na trzeci zaryzykowałam - dostał suchą rano i wieczorem. I tak od paru dni. Na początku zajadał się aż mu się uszy trzęsły. Po tygodniu już nie widzę entuzjazmu. No i koopy jakieś takie luźnawe... Na razie nie zaryzykuję worka 15 kg, bo nie wiem czy jaśnie Pan będzie chciał to jeść na dłuższą metę. Teraz wcina worek 3 kg... Czy tak powinno wyglądać przestawianie? A może zrobiłam to za szybko... Quote
gemsi Posted October 6, 2008 Posted October 6, 2008 Szamanka, kilka rad co do suchego , poniewaz jest ono samo w sobie zbilansowane i dodatkow zasadniczo nie trzeba, to mozna zastosowaci kilka trickow : 1. po prostu zamoczyc 2. dolac troche oliwy z woda 3. polac wywarem z gotowania miesa 4. polac wywarem z gotowanej ryby i przeplatac to , na pwno mniej roboty niz z gotowaniem, a jak kupa sie robi za luzna, to przez 1 - 2 dni, ryżyk z rosołkiem i jest ok, oczywiscie moze sie okazac ze psiak jest uczulony na pewne skladniki suchej karmy i stad moga se brac luzne kupy, Quote
WŁADCZYNI Posted October 6, 2008 Posted October 6, 2008 Albo ta karma nie pasuje psu i tyle. Su acanę l&r jadła i piła po niej na potęgę, ledwo zdążałam uzupełniać wodę w misce w przerwach latania na szmacie i wycierania litrów moczu, masakra:roll:. ja bym nie mieszała gotowanego i suchego w jednej dobie, odstawiłabym gotowane i tylko sucha. Ale to zależy od psa, jak przyjmuje zmiany w diecie itd Quote
Szamanka Posted October 7, 2008 Author Posted October 7, 2008 No właśnie Szaman straaasznie pije po tej karmie. Jest już dużym chłopcem, więc w domu niespodzianek nie robi ;) Grzecznie prosi na dwór. Ale pije naprawdę jak smok. Miałam nadzieję, że z racji tego iż Acana L&R jest dla alergików i psów z problemami trawiennymi - to ich uniknę.. A moja psina jakoś tak bez entuzjazmu po tygodniu chrupania.. Koopy trochę się poprawiły, ale zdecydowanie zachwyt mu minął :p A miałam nadzieję, że to mu jednak podpasuje :roll: Quote
taks Posted October 8, 2008 Posted October 8, 2008 Po przestawieniu na suchą karmę pies może okresowo dużo pić. Z czasem to wzmożone pragnienie mija - jednak zawsze przy "suchym" zapotrzebowanie na płyny jest większe niż przy "gotowanym". Wg mnie metoda wprowadzania nowego jedzenia stopniowo czyli tak jak to zrobiłaś jest najbezpieczniejsza. Można też ( jak juz było wyżej powiedziane) poczatkowo moczyc granulki - wtedy pies "przestawia" się tylko na nowy skład pokarmu przy dotychczasowej konsystencji. A gdy to ma juz za sobą, stopniowo dajemy coraz bardziej suche. Acana jest karmą dość "bogatą" także w dodatki więc szybsza perystaltyka i obfitsze stolce na początku wprowadzania mogą się zdarzyć. Jeśli jednak zdecydujesz sie zmienić suchą karmę to radzę zrobić to również stopniowo - początkowo mieszaj nową ze starą powoli zmieniając proporcje. Quote
Szamanka Posted October 8, 2008 Author Posted October 8, 2008 Dziękuję bardzo za odpowiedzi, uspokoiliście mnie :) Quote
Recommended Posts