Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak prawidłowo powinien przebiegać proces przestawiania psa z jedzenia gotowanego na suchą karmę?
Mam 4,5 letniego psa rasy husky, który całe życie jadł gotowane. Niestety jego ciągłe wybrzydzanie i głodówki zmusiły mnie do podjęcia "męskiej" decyzji.
Kupiłam na próbę 1,5 kg Acany Lamb&Rice. W pierwszy dzień dostał normalne śniadanie, a po południu trochę suchego. Fascynacja totalna. Kolacja - gotowane. Na drugi dzień znowu tak samo. Na trzeci zaryzykowałam - dostał suchą rano i wieczorem. I tak od paru dni. Na początku zajadał się aż mu się uszy trzęsły. Po tygodniu już nie widzę entuzjazmu. No i koopy jakieś takie luźnawe... Na razie nie zaryzykuję worka 15 kg, bo nie wiem czy jaśnie Pan będzie chciał to jeść na dłuższą metę. Teraz wcina worek 3 kg...
Czy tak powinno wyglądać przestawianie? A może zrobiłam to za szybko...

Posted

Szamanka,

kilka rad co do suchego , poniewaz jest ono samo w sobie zbilansowane i dodatkow zasadniczo nie trzeba, to mozna zastosowaci kilka trickow :
1. po prostu zamoczyc
2. dolac troche oliwy z woda
3. polac wywarem z gotowania miesa
4. polac wywarem z gotowanej ryby
i przeplatac to , na pwno mniej roboty niz z gotowaniem,
a jak kupa sie robi za luzna, to przez 1 - 2 dni, ryżyk z rosołkiem i jest ok,
oczywiscie moze sie okazac ze psiak jest uczulony na pewne skladniki suchej karmy i stad moga se brac luzne kupy,

Posted

Albo ta karma nie pasuje psu i tyle. Su acanę l&r jadła i piła po niej na potęgę, ledwo zdążałam uzupełniać wodę w misce w przerwach latania na szmacie i wycierania litrów moczu, masakra:roll:.

ja bym nie mieszała gotowanego i suchego w jednej dobie, odstawiłabym gotowane i tylko sucha. Ale to zależy od psa, jak przyjmuje zmiany w diecie itd

Posted

No właśnie Szaman straaasznie pije po tej karmie. Jest już dużym chłopcem, więc w domu niespodzianek nie robi ;) Grzecznie prosi na dwór. Ale pije naprawdę jak smok.
Miałam nadzieję, że z racji tego iż Acana L&R jest dla alergików i psów z problemami trawiennymi - to ich uniknę..
A moja psina jakoś tak bez entuzjazmu po tygodniu chrupania.. Koopy trochę się poprawiły, ale zdecydowanie zachwyt mu minął :p A miałam nadzieję, że to mu jednak podpasuje :roll:

Posted

Po przestawieniu na suchą karmę pies może okresowo dużo pić. Z czasem to wzmożone pragnienie mija - jednak zawsze przy "suchym" zapotrzebowanie na płyny jest większe niż przy "gotowanym".
Wg mnie metoda wprowadzania nowego jedzenia stopniowo czyli tak jak to zrobiłaś jest najbezpieczniejsza.
Można też ( jak juz było wyżej powiedziane) poczatkowo moczyc granulki - wtedy pies "przestawia" się tylko na nowy skład pokarmu przy dotychczasowej konsystencji. A gdy to ma juz za sobą, stopniowo dajemy coraz bardziej suche.
Acana jest karmą dość "bogatą" także w dodatki więc szybsza perystaltyka i obfitsze stolce na początku wprowadzania mogą się zdarzyć.
Jeśli jednak zdecydujesz sie zmienić suchą karmę to radzę zrobić to również stopniowo - początkowo mieszaj nową ze starą powoli zmieniając proporcje.