Nata Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 SH jesli jeszcze Ci sie nie znudzilo to i ja chetnie poslucham slow krytyki :lol: a oto zdjecia maja Laritki i jeszcze wyrazniej glowa Quote
agacia Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 Dzieki SH za ocene 8) Azja faktycznie ma conieco na boczkach,ale nie jest z nia tak zle. Musze sie przyznac,ze jest za wysoka o cale 4 cm,a czy zbyt ciezka nie wiem. Jaka jest dopuszczalna gorna granica wagi u suk? Tajraga zdjecia nie sa za bardzo aktualne,bo Azja byla wtedy w pelnym futrze,a teraz jej dopiero odrastac zaczyna. ReiMar pociesze Cie tym,ze Azja kiedys wygladala podobnie do Twojej suczki i dopiero jak skonczyla 4 czy 5 lat zrobila sie taka klockowata. Wygladalo to podobnie jak Tajra na zdjeciach :wink: A wogole ostatnioznajomi sie mnie pytali jak mi sie udalo Azje tak duzo odchudzic,a jej tylko podszerstek wypadl :wink: Quote
SH Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 Jeszcze mi się nie znudziło :) No i raczej mi się nie powinno znudzić, bo na tym polega zadanie, do którego sie przygotowuję :) Zatem do dzieła! Nata => Elegancka suczka o dobrych proporcjach i prawidłowym kątowaniu kończyn. Dobra linia grzbietu, dobrze osadzony ogon, klatka piersiowa o dobrej głębokości i pojemności. Typowa szata. Głowa o ładnym wyrazie i zaznaczonym piętnie płci, uszy dobrze osadzone i noszone. Uzębienie, zgryz i ruch => z oczywistych względów niemożliwe do ocenienia :) Jedyne zastrzeżenia budzi dziwnie "gruby" kościec tylnych łap w porównaniu z przednimi oraz nieco zbyt wysoko położony staw skokowy :-? Ale może to wynikać z przekłamania obrazu na fotografii :) Quote
agacia Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 To ja jeszcze raz sie zapytam o dopuszczalna maksymalna wage u suk :wink: Quote
SH Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 Musze sie przyznac,ze jest za wysoka o cale 4 cm,a czy zbyt ciezka nie wiem. Jaka jest dopuszczalna gorna granica wagi u suk? Na szczęście w Polsce nie mierzy się psów na ringu, więc jeśli większość suczek będzie w górnej granicy wzrostu to Azja nie będzie sie zbyt wyróżniać :wink: Wzorcowa waga suczki to 15,9 - 22,7 kg. Oczywiście powinna ona być proporcjonalna do wzrostu, który wzorzec pracyzuje jako 50,8 - 55,88 cm :lol: Ciekawe jak zmierzyć te milimetry :wink: :lol: Na zaprzęgówce husky będzie sędziował Guido Schafer, znany hodowca z Niemiec. Ciekawe jak oceni nasze polskie haszczaki :roll: Tutaj można pooglądać co Pan Schafer trzyma w swojej hodowli http://www.hightowers-siberian-huskies.de/ Quote
agacia Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 Chyba w Polsce jest jeden psiak z tej hodowli Hightower's DONOVAN BAILY czy jakos tak :wink: Quote
Asdf Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 Chyba w Polsce jest jeden psiak z tej hodowli Hightower's DONOVAN BAILY czy jakos tak To chyba jest ojciec psa Arktogea Sweety. Quote
Agnieszka_ Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 Dzięki SH za ocene :D W przyszłym roku spróbujemy zadebiutować gdzieś na wystawie 8) Quote
Fair_Play Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 Żeby nie być gorszą, to też poproszę o ocenę 8) Niestety tylko dwa pieski mam sfotografowane w pozycjach mniej więcej wystawowych: LIMUSIA: i NAZCA: (zdjęcie trochę z ukosa, no ale mam nadzieję, że wystarczy) :wink: stoi tu na belce, także łapki ma ustawione troszkę zbyt blisko siebie Quote
Ula Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 SH,dziekuje za ocene:)) Ale niesamowite jest ze kazda osoba,ktora pytam o zdanie mowi co innego,znaczy w wiekszosci to samo,tylko roznice pogladow sa odnosnie katowania... :roll: Anus ma zgryz nozycowy,5 lat temu pan boryczko napisal nam w karcie oceny " w ruchu dobry".Ale za to moje misie sa bezzebne :lol: Jestem ciekawa jak ocenisz LImke od FP.W koncu to Anuka siostra :) Quote
Nata Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 SH no niezle niezle:) przyznam, ze w zdecydowanej wiekszosci pokrywa sie z tym co mam w kartach ocen :lol: tylko z tymi lapami i stawem skokowym to pierwszy raz nam sie przytrafilo, ale przyznaje, ze na zdjeciach (zwlaszcza na jednym) tak to wyglada (sama nawet nie zwrocilam uwagi) proponuje na koniec zabawy przyznac lokaty i dogomaniowe tytuly :wink: Quote
Asdf Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 proponuje na koniec zabawy przyznac lokaty i dogomaniowe tytuly Jak dla mnie to głupota i mam nadzieje, ze buzka na końcu ma to znaczyć. Quote
Nata Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 Artik&Shapali nie chodzi mi tu o tytuly, cwc, caciby, tylko "dogomaniowe" tytuly i to tylko propozycja, ale ... "glupota" no coz... Quote
Nata Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 To czemu was ineteresuja te oceny :-? Tak jak mowilam to tylko propozycja, jak nie to nie Quote
SH Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 Dziewczyny litości :modla: Dzisiaj jest co prawda niedziela czyli dzień wystawowy, ale... to jest moja ostatnia wakacyjna i zamiast :user: wolałabym jeszcze troszkę :beerchug: Ale niech będzie... Zatem do dzieła :gent: Artik&Shapali => dzięki za ułatwienie w postaci fajnych zdjęć zrobionych w ruchu :) Pies w dobrym formacie, o dobrych proporcjach. Dobre kątowanie kończyn, choć przód wydaje się nieco stromy, mimo to ruch dynamiczny i wydajny. Ogon chyba nieco zbyt wysoko osadzony. Klatka piersiowa o dobrej głębokości i pojemności. Szata ( jeśli jest w kondycji :wink: ) w dobrym gatunku. Głowa o pięknym wyrazie i wystarczająco zaznaczonym piętnie płci. Uszy dobrze osadzone i noszone. Fair_Play => obie sunie są sfotografowane w sposób, który bardzo utrudnia tzw. opis wystawowy, ale spróbuję dać choć zarys takiego opisu. Limusia -> suczka w dużym formacie o zachowanych proporcjach. Prawdopodobnie zbyt duża masa powoduje aż spłaszczenie stóp i utrudnia ocenę głębokości i pojemności klatki piersiowej. Dobre kątowanie kończyn. Nieco za wysoko położony staw skokowy. Linia grzbietu niemożliwa do oceny w tej pozycji, jednak ogon raczej zbyt nisko osadzony. Głowa (zwłaszcza na drugiej fotce) robi wrażenie zbyt ciężkiej, samczej w wyrazie. Uszy zbyt "leniwie noszone" (mój ulubiony cytat z Pana Opary :wink: ) i trudno określić czy dobrze osadzone. Nazca -> takie ujęcie deformuje sylwetkę, więc podam tylko tzw. ogólne wrażenie. Suczka w lżejszym typie, ładna głowa o suczym wyrazie, uszy dobrze osadzone i noszone, ale chyba zbyt duże. Kończyny dobrze kątowane, jednak staw skokowy zbyt wysoko położony. Zbyt płytka klatka piersiowa. Szata typowa. roznice pogladow sa odnosnie katowania Ula => bo ocena kątowania często jest utrudniona przez złą prezentację w ringu. A poza tym kątowanie tyłu może się trochę poprawić poprzez pracę pod obciążeniem. Z przodem niestety nie da się nic zrobić :( W przyszłym roku spróbujemy zadebiutować gdzieś na wystawie Agnieszka_ => spróbuj koniecznie :D Ale po odejściu od kompa reklamacji nie przyjmuję :lol: proponuje na koniec zabawy przyznac lokaty i dogomaniowe tytuly Nata => :hmmmm: nie wiem czy wszycy mają wystarczające poczucie humoru :roll: Zwłaszcza jak się wczytać w reakcje na Twój luźny pomysł :watpliwy: Gdyby jednak byli chętni, to do wyborów Best Dogomaniac Husky zapraszam innego jurora :Help_2: Qrcze, ale natrzaskałam literówek :o Quote
agacia Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 No dobra to oczywiscie Najlepszym haszczakiem jest Azja vel HYDRA ze wzgledow oczywistych 8) Quote
Nata Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 SH Mimo wszystko podziwiam :D ps to tez moj ostatni wakacyjny weekend, a potem do roboty :bigcry: Quote
Asdf Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 Dzięki za opinie, rzeczywiscie front wydaje sie stromy na tej focie :/ Ale ogonek jest jak najbrdziej ok :evilbat: :D Fatygowałam Manu aby wrzuciła mi foty na serwer i wysłałam jej pierwsze z brzegu, gdzieś na dogo kiedyś wsadzałam inną fote, jak znajde to dołącze. Dzięki jeszcze raz. Quote
Ula Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 Agacia no blagam,nie wyglupiaj sie. :P Chyba dla wszystkich jest oczywiste ze to wlasnie Anuk vel MAN jest dogomaniac best dogiem :lol: Quote
SH Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 Cała przyjemność po mojej stronie :gent: ... i w poczuciu dobrze spełnionego "obowiązku" udaję się :sleep2: :lol: Quote
Ula Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 (Ula.. Twoj Anuk tez niczewgo sobie.. ) Wiosna,mialas na mysli niczego sobie tusze,czy wyglad?? Bo jak tusze to nie wiem co myslec,bo on i tak wazy tylko 23 kilo.. :-? Za gruby jest? Quote
Fair_Play Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 Hihi, a co do pana Opary, to wg niego Lima ma zbyt luźne fafle :P A stopy to ma takie na tym zdjęciu, bo stoi tu jak krowa, zresztą bardzo leniwie, jak to ona ma w zwyczaju :wink: A czy Nazca ma płytką klatę, no nie wiem, mi się wydaje, że jest wporzo, nie mniej dzięki za ocenę :wink: Quote
Fair_Play Posted August 22, 2004 Posted August 22, 2004 Lima mi sie BARDZO podoba! :oops: Jutro jej powiem:P Tak w sumie czy widać jakieś podobieństwo między Limą a Anukiem? Ja widzę jedno...są duuże:P A w ogóle to Anuk straszliwie do Hakima jednak jest podobny, a on też jest duuży :wink: Quote
Recommended Posts