Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 107
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Dzieki SH za ocene 8) Azja faktycznie ma conieco na boczkach,ale nie jest z nia tak zle. Musze sie przyznac,ze jest za wysoka o cale 4 cm,a czy zbyt ciezka nie wiem. Jaka jest dopuszczalna gorna granica wagi u suk?

Tajraga zdjecia nie sa za bardzo aktualne,bo Azja byla wtedy w pelnym futrze,a teraz jej dopiero odrastac zaczyna.

ReiMar pociesze Cie tym,ze Azja kiedys wygladala podobnie do Twojej suczki i dopiero jak skonczyla 4 czy 5 lat zrobila sie taka klockowata. Wygladalo to podobnie jak Tajra na zdjeciach :wink:

A wogole ostatnioznajomi sie mnie pytali jak mi sie udalo Azje tak duzo odchudzic,a jej tylko podszerstek wypadl :wink:

Posted

Jeszcze mi się nie znudziło :)

No i raczej mi się nie powinno znudzić, bo na tym polega zadanie, do którego sie przygotowuję :)

Zatem do dzieła!

Nata =>

Elegancka suczka o dobrych proporcjach i prawidłowym kątowaniu kończyn. Dobra linia grzbietu, dobrze osadzony ogon, klatka piersiowa o dobrej głębokości i pojemności. Typowa szata. Głowa o ładnym wyrazie i zaznaczonym piętnie płci, uszy dobrze osadzone i noszone.

Uzębienie, zgryz i ruch => z oczywistych względów niemożliwe do ocenienia :)

Jedyne zastrzeżenia budzi dziwnie "gruby" kościec tylnych łap w porównaniu z przednimi oraz nieco zbyt wysoko położony staw skokowy :-? Ale może to wynikać z przekłamania obrazu na fotografii :)

Posted
Musze sie przyznac,ze jest za wysoka o cale 4 cm,a czy zbyt ciezka nie wiem. Jaka jest dopuszczalna gorna granica wagi u suk?

Na szczęście w Polsce nie mierzy się psów na ringu, więc jeśli większość suczek będzie w górnej granicy wzrostu to Azja nie będzie sie zbyt wyróżniać :wink:

Wzorcowa waga suczki to 15,9 - 22,7 kg.

Oczywiście powinna ona być proporcjonalna do wzrostu, który wzorzec pracyzuje jako 50,8 - 55,88 cm :lol:

Ciekawe jak zmierzyć te milimetry :wink: :lol:

Na zaprzęgówce husky będzie sędziował Guido Schafer, znany hodowca z Niemiec. Ciekawe jak oceni nasze polskie haszczaki :roll:

Tutaj można pooglądać co Pan Schafer trzyma w swojej hodowli

http://www.hightowers-siberian-huskies.de/

Posted

Żeby nie być gorszą, to też poproszę o ocenę 8) Niestety tylko dwa pieski mam sfotografowane w pozycjach mniej więcej wystawowych:

LIMUSIA:

_317487_n.jpg

_317488_n.jpg

i NAZCA: (zdjęcie trochę z ukosa, no ale mam nadzieję, że wystarczy) :wink: stoi tu na belce, także łapki ma ustawione troszkę zbyt blisko siebie

_317486_n.jpg

Posted

SH,dziekuje za ocene:))

Ale niesamowite jest ze kazda osoba,ktora pytam o zdanie mowi co innego,znaczy w wiekszosci to samo,tylko roznice pogladow sa odnosnie katowania... :roll:

Anus ma zgryz nozycowy,5 lat temu pan boryczko napisal nam w karcie oceny " w ruchu dobry".Ale za to moje misie sa bezzebne :lol:

Jestem ciekawa jak ocenisz LImke od FP.W koncu to Anuka siostra :)

Posted

SH

no niezle niezle:) przyznam, ze w zdecydowanej wiekszosci pokrywa sie z tym co mam w kartach ocen :lol:

tylko z tymi lapami i stawem skokowym to pierwszy raz nam sie przytrafilo, ale przyznaje, ze na zdjeciach (zwlaszcza na jednym) tak to wyglada (sama nawet nie zwrocilam uwagi)

proponuje na koniec zabawy przyznac lokaty i dogomaniowe tytuly :wink:

Posted
proponuje na koniec zabawy przyznac lokaty i dogomaniowe tytuly

Jak dla mnie to głupota i mam nadzieje, ze buzka na końcu ma to znaczyć.

Posted

Dziewczyny litości :modla:

Dzisiaj jest co prawda niedziela czyli dzień wystawowy, ale... to jest moja ostatnia wakacyjna i zamiast :user: wolałabym jeszcze troszkę :beerchug:

Ale niech będzie...

Zatem do dzieła :gent:

Artik&Shapali => dzięki za ułatwienie w postaci fajnych zdjęć zrobionych w ruchu :) Pies w dobrym formacie, o dobrych proporcjach.

Dobre kątowanie kończyn, choć przód wydaje się nieco stromy, mimo to ruch dynamiczny i wydajny. Ogon chyba nieco zbyt wysoko osadzony. Klatka piersiowa o dobrej głębokości i pojemności. Szata ( jeśli jest w kondycji :wink: ) w dobrym gatunku. Głowa o pięknym wyrazie i wystarczająco zaznaczonym piętnie płci. Uszy dobrze osadzone i noszone.

Fair_Play => obie sunie są sfotografowane w sposób, który bardzo utrudnia tzw. opis wystawowy, ale spróbuję dać choć zarys takiego opisu.

Limusia -> suczka w dużym formacie o zachowanych proporcjach. Prawdopodobnie zbyt duża masa powoduje aż spłaszczenie stóp i utrudnia ocenę głębokości i pojemności klatki piersiowej. Dobre kątowanie kończyn. Nieco za wysoko położony staw skokowy. Linia grzbietu niemożliwa do oceny w tej pozycji, jednak ogon raczej zbyt nisko osadzony. Głowa (zwłaszcza na drugiej fotce) robi wrażenie zbyt ciężkiej, samczej w wyrazie. Uszy zbyt "leniwie noszone" (mój ulubiony cytat z Pana Opary :wink: ) i trudno określić czy dobrze osadzone.

Nazca -> takie ujęcie deformuje sylwetkę, więc podam tylko tzw. ogólne wrażenie. Suczka w lżejszym typie, ładna głowa o suczym wyrazie, uszy dobrze osadzone i noszone, ale chyba zbyt duże. Kończyny dobrze kątowane, jednak staw skokowy zbyt wysoko położony. Zbyt płytka klatka piersiowa. Szata typowa.

roznice pogladow sa odnosnie katowania

Ula => bo ocena kątowania często jest utrudniona przez złą prezentację w ringu. A poza tym kątowanie tyłu może się trochę poprawić poprzez pracę pod obciążeniem. Z przodem niestety nie da się nic zrobić :(

W przyszłym roku spróbujemy zadebiutować gdzieś na wystawie
Agnieszka_ => spróbuj koniecznie :D Ale po odejściu od kompa reklamacji nie przyjmuję :lol:
proponuje na koniec zabawy przyznac lokaty i dogomaniowe tytuly
Nata => :hmmmm: nie wiem czy wszycy mają wystarczające poczucie humoru :roll: Zwłaszcza jak się wczytać w reakcje na Twój luźny pomysł :watpliwy:

Gdyby jednak byli chętni, to do wyborów Best Dogomaniac Husky zapraszam innego jurora :Help_2:

Qrcze, ale natrzaskałam literówek :o

Posted

Dzięki za opinie, rzeczywiscie front wydaje sie stromy na tej focie :/ Ale ogonek jest jak najbrdziej ok :evilbat: :D

Fatygowałam Manu aby wrzuciła mi foty na serwer i wysłałam jej pierwsze z brzegu, gdzieś na dogo kiedyś wsadzałam inną fote, jak znajde to dołącze.

Dzięki jeszcze raz.

Posted

Agacia no blagam,nie wyglupiaj sie. :P Chyba dla wszystkich jest oczywiste ze to wlasnie Anuk vel MAN jest dogomaniac best dogiem :lol:

Posted
(Ula.. Twoj Anuk tez niczewgo sobie.. )

Wiosna,mialas na mysli niczego sobie tusze,czy wyglad??

Bo jak tusze to nie wiem co myslec,bo on i tak wazy tylko 23 kilo.. :-? Za gruby jest?

Posted

Hihi, a co do pana Opary, to wg niego Lima ma zbyt luźne fafle :P

A stopy to ma takie na tym zdjęciu, bo stoi tu jak krowa, zresztą bardzo leniwie, jak to ona ma w zwyczaju :wink:

A czy Nazca ma płytką klatę, no nie wiem, mi się wydaje, że jest wporzo, nie mniej dzięki za ocenę :wink:

Posted
Lima mi sie BARDZO podoba!

:oops: Jutro jej powiem:P

Tak w sumie czy widać jakieś podobieństwo między Limą a Anukiem? Ja widzę jedno...są duuże:P A w ogóle to Anuk straszliwie do Hakima jednak jest podobny, a on też jest duuży :wink: