Kiłi Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 [quote name='Oluśka'] Z tego co wiem to białe boksie są bardziej narażone na choroby od innych bokserów [/quote] Mity... [quote] Jednak jeśli mają rodowodowych rodziców to reszta szczeniąt ma rodowód a białe nie i białych bokserów nie można rozmnażać ;(! [/QUOTE] Białe szczenie dostaje tak samo metryke jak każde inne szczenie, na jej podstawie można też wyrobić rodowód, więc nie wiem skąd info, że nie dostają rodowodu. Quote
Kiłi Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 Jednak wg wzorca białe umaszczenie jest wadą, co za tym idzie białasy są niehodowlane - nie można ich rozmnażać. Quote
Martens Posted September 5, 2010 Posted September 5, 2010 Czy ja wiem czy takie mity... Oczywista oczywistość, że nie dotyczy to wszystkich chorób - choćby przykładowo zakaźnych, ale wszystkie białe psy, u których biel jest skrajną łaciatością (w tym boksery) częściej niż kolorowe są narażone na głuchotę i problemy skórne. Quote
Bolsbokser Posted September 5, 2010 Posted September 5, 2010 [quote name='Martens']Czy ja wiem czy takie mity... Oczywista oczywistość, że nie dotyczy to wszystkich chorób - choćby przykładowo zakaźnych, ale wszystkie białe psy, u których biel jest skrajną łaciatością (w tym boksery) częściej niż kolorowe są narażone na głuchotę i problemy skórne.[/QUOTE] Że na głuchotę to owszem,bo istnieje swego rodzaju korelacja między brakiem pigmentu a rozwojem narządu słuchu,ale czy problemy skórne ... :hmmmm::niewiem: To nie zostało pewnie sprawdzone,ponieważ statystyki u nas nie są w pełni wiarygodne. I raczej ciężko to stwierdzić. Gdyby wszyscy ludzie byli uczciwi i sumienni i podawali wszystkie choroby u swojego boksera, oraz odnotowane by to było, czy to jest bokser,czy pies w typie rasy ... statystyki byłyby zdecydowanie bardziej precyzyjne i wiarygodne. Na dodatek trzeba by było wszystkie psy odnotować,a to nie jest możliwe.] Na 100 przebadanych białych i poprawnie wybarwionych bokserów,może się okazać,że więcej białasów ma problemy skórne,ale ... w kolejnej setce osobników,mogłoby być zupełnie odwrotnie. to jest moje zdanie. Na marginesie - mam białasa i żadnych problemów - odpukać. Quote
Bolsbokser Posted September 5, 2010 Posted September 5, 2010 [quote name='Kiłi']Mity... Białe szczenie dostaje tak samo metryke jak każde inne szczenie, na jej podstawie można też wyrobić rodowód, więc nie wiem skąd info, że nie dostają rodowodu.[/QUOTE] Podpisuję się pod tym. Quote
Bolsbokser Posted September 5, 2010 Posted September 5, 2010 [quote name='Oluśka']Ja mam bokserkę ale niestety nie białą ponieważ, w miocie zaufanym nie było białego bokserka ale mam brązową z białym krawacikiem i skarpetkami i ma ogonek ;) Z tego co wiem to białe boksie są bardziej narażone na choroby od innych bokserów .. ich skóra nie wytwarza barwnika i mogą mieć problemy ze skóra, ale nie muszą !! ;) Białe boksery nie są teraz usypiane tuż po porodzie bo już nie wolno !! (i bardzo dobrze). Jednak jeśli mają rodowodowych rodziców to reszta szczeniąt ma rodowód a białe nie i białych bokserów nie można rozmnażać ;(! Robią tak bo uważają ,że jak rodzi się biały bokser to tak jakby rodziło się dziecko z DOWNEM !. ;/ Dla mnie te bokserki są jak każde inne :)[/QUOTE] Bzdurki, bzdurki. nie zaopatruj więcej swojej wiedzy z tego źródła, z którego dowiedziałaś się takich farmazonów ;) Owszem białasy nie są hodowlane,znaczy nie mogą być rozmnażane,ale ze względu na obciążenia genetyczne. Quote
Kiłi Posted November 9, 2010 Posted November 9, 2010 Meldujemy się :D [img]http://img294.imageshack.us/img294/8913/img9943v.jpg[/img] Quote
Bolsbokser Posted November 9, 2010 Posted November 9, 2010 To My też się meldujemy. I chyba ... tylko My :( Nasz pierwszy wspólny wypad nad wodę był w tym roku :) [IMG]http://lh6.ggpht.com/_IHy5CS3gC-Q/TNm_zI_QO9I/AAAAAAAAC-w/-FkYgkBkG_s/s640/05_Albin.JPG[/IMG] Quote
gosikf & dogs Posted December 14, 2010 Posted December 14, 2010 Ależ piękność:loveu: Ostatnio zaczęłam odkrywać piękno białych bokserów. Biały niebieskooki to już w ogóle cud. Zdaje się, że ktoś z dogo ma takie cudo w domu?:razz: Quote
gosikf & dogs Posted December 14, 2010 Posted December 14, 2010 A może to właśnie ta piękność powyżej??? Dobrze kojarzę? Quote
Bolsbokser Posted December 15, 2010 Posted December 15, 2010 [quote name='gosikf & dogs']A może to właśnie ta piękność powyżej??? Dobrze kojarzę?[/QUOTE] Piękność powyżej ma jedno niebieskie oko ;) Quote
gosikf & dogs Posted December 16, 2010 Posted December 16, 2010 [quote name='Bolsbokser']Piękność powyżej ma jedno niebieskie oko ;)[/QUOTE] Wiedziałam, że chociaż jedno :P Jest super, czy jest z hodowli? Jeśli mogę zapytać;) Quote
Kiłi Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 Bols, jak co tam u Was? Jak tam Albin? Um ciągle ta sama wariatka co zawsze :evil_lol::evil_lol: Jest niezniszczalna:diabloti: [IMG]http://img510.imageshack.us/img510/7636/img6466s.jpg[/IMG] Nasz nowy zimowy sport to WP [IMG]http://img214.imageshack.us/img214/1166/img62230.jpg[/IMG] To zdjęcie ze szczenięctwa mnie caly czas rozczula:loveu: [IMG]http://images32.fotosik.pl/277/ca9cfdad8ebcd486.jpg[/IMG] Quote
sea82 Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 [quote name='p_uma']Kupiłam białego boksera. Weterynarz powiedział mi, że jest bardziej narażony na uczulenia niż inne psy. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? :( ...........Bardzo mi przykro ale Twój wet miał racje... białe boksery bardzo czesto miewaja alergie pokarmowe i skorne, bywaja gluche miewaja problemy ze wzrokiem... polecam aby w Twojej apteczce domowej na stale zagoscil Zyrtec i manusan< plyn do odkazania swietny b mozna stosowac na otwarte rany> jednak ani jednego ani drugiego nie nalezy naduzywac... jezeli chodzi o karme to radze bez kurczaka bo najczesciej wywoluje uczulenia polecam Purina Dog Chow jagniecina z ryzem to karma dla alergikow... wiem co pisze bo mam dwa biale boksery.... w razie pytan pisz na e-meil [email][email protected][/email] pozdrawiam i zdrowka zycze Quote
Bolsbokser Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 [quote name='sea82'][quote name='p_uma']Kupiłam białego boksera. Weterynarz powiedział mi, że jest bardziej narażony na uczulenia niż inne psy. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? :( ...........Bardzo mi przykro ale Twój wet miał racje... białe boksery bardzo czesto miewaja alergie pokarmowe i skorne, bywaja gluche miewaja problemy ze wzrokiem... polecam aby w Twojej apteczce domowej na stale zagoscil Zyrtec i manusan< plyn do odkazania swietny b mozna stosowac na otwarte rany> jednak ani jednego ani drugiego nie nalezy naduzywac... jezeli chodzi o karme to radze bez kurczaka bo najczesciej wywoluje uczulenia polecam Purina Dog Chow jagniecina z ryzem to karma dla alergikow... wiem co pisze bo mam dwa biale boksery.... w razie pytan pisz na e-meil [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL] pozdrawiam i zdrowka zycze[/QUOTE] To akurat niczym nie poparte herezje. Nie ma żadnych dowodów na to, że białe boksery mają częściej alergie, niż poprawnie umaszczone. Jeśli chodzi o głuchotę, to owszem, ponieważ gen niebieskiego oka (jeśli taki występuje u danego osobnika) jest sprzężony z głuchotą. Ale nie stwierdzono, żadnych powiązań z alergiami częściej niż u innych bokserów. Też mam białego. Alergii żadnych. Głuchota - owszem. Nie ma reguły. A jeśli nie ma reguły, to nie wypisuj bzdur, proszę. Bo są weci i weci, jak stomatolodzy i stomatolodzy 0 ile ja się muszę pacjentom nagadać, jak ktoś po fachu naopowiada bzdur. Głowa boli. I jeszcze trzeba to w dyplomatyczny sposób powiedzieć. Niestety są fachowcy i laicy. Quote
Martens Posted June 13, 2011 Posted June 13, 2011 Praktycznie wszystkie psy o białym umaszczeniu (szczególnie krótkowłose) są bardziej narażone na schorzenia skórne, w tym alergiczne, jak również nowotwory skóry - właśnie ze względu na wspomniany brak pigmentu. To oczywista oczywistość, przynajmniej dla osób mających pojęcie o genetyce i fizjologii zwierzaka. Nie wiem, czemu boksery miałyby być tu wyjątkiem - no chyba, że komuś tak bardzo się podobają, że nie przechodzą mu przez uszy podstawowe fakty z dziedziny biologii; bywa i tak ;) Statystyka swoją drogą, to że nikt nie przeprowadził konkretnych badań nie znaczy, że tak nie jest, skoro wiadomo, że pigment posiada odpowiednie funkcje w skórze i włosie psa, jak również jego występowanie i brak jest uwarunkowane genetycznie, co zazwyczaj jest sprzężone z inna cechą, jak również ma związek z przebiegiem rozwoju embriologicznego, co sama przed chwila zauważyłaś ;) Ponadto problem z głuchotą białych psów nie jest tylko kwestią niebieskiego oka. W rozwoju zarodkowym to właśnie melanocyty wędrujące przez tarczkę zarodkową dają "zawiązek" kanałów słuchowych i struktur odpowiedzialnych za słyszenie. U psów białych, szczególnie albinotycznych czy pozbawionych pigmentacji również na wargach, obwódkach oczu etc. (nie tylko przy niebieskim oku), owych melanocytów jest zwyczajnie za mało albo nie ma ich wcale, rozwój zarodka nie może przebiec prawidłowo i powstaje ciężka wada rozwojowa, niedorozwój narządów słuchowych - dzięki tej ślicznej, oryginalnej białej barwie :) Skóra białego krótkowłosego psa jest też bardziej narażona z powodu braku pigmentu na szkodliwe oddziaływanie promieniowa UV, co z wiekiem owocuje mniej lub bardziej łagodnymi zmianami nowotworowymi na skórze w formie plamek, przebarwień, guzków pochodzenia naskórkowego, itp. które oczywiście mogą zezłośliwieć. Quote
Bolsbokser Posted June 13, 2011 Posted June 13, 2011 [quote name='Martens']Praktycznie wszystkie psy o białym umaszczeniu (szczególnie krótkowłose) są bardziej narażone na schorzenia skórne, w tym alergiczne, jak również nowotwory skóry - właśnie ze względu na wspomniany brak pigmentu. To oczywista oczywistość, przynajmniej dla osób mających pojęcie o genetyce i fizjologii zwierzaka. Nie wiem, czemu boksery miałyby być tu wyjątkiem - no chyba, że komuś tak bardzo się podobają, że nie przechodzą mu przez uszy podstawowe fakty z dziedziny biologii; bywa i tak ;) Statystyka swoją drogą, to że nikt nie przeprowadził konkretnych badań nie znaczy, że tak nie jest, skoro wiadomo, że pigment posiada odpowiednie funkcje w skórze i włosie psa, jak również jego występowanie i brak jest uwarunkowane genetycznie, co zazwyczaj jest sprzężone z inna cechą, jak również ma związek z przebiegiem rozwoju embriologicznego, co sama przed chwila zauważyłaś ;) Ponadto problem z głuchotą białych psów nie jest tylko kwestią niebieskiego oka. W rozwoju zarodkowym to właśnie melanocyty wędrujące przez tarczkę zarodkową dają "zawiązek" kanałów słuchowych i struktur odpowiedzialnych za słyszenie. U psów białych, szczególnie albinotycznych czy pozbawionych pigmentacji również na wargach, obwódkach oczu etc. (nie tylko przy niebieskim oku), owych melanocytów jest zwyczajnie za mało albo nie ma ich wcale, rozwój zarodka nie może przebiec prawidłowo i powstaje ciężka wada rozwojowa, niedorozwój narządów słuchowych - dzięki tej ślicznej, oryginalnej białej barwie :) Skóra białego krótkowłosego psa jest też bardziej narażona z powodu braku pigmentu na szkodliwe oddziaływanie promieniowa UV, co z wiekiem owocuje mniej lub bardziej łagodnymi zmianami nowotworowymi na skórze w formie plamek, przebarwień, guzków pochodzenia naskórkowego, itp. które oczywiście mogą zezłośliwieć.[/QUOTE] Dzięki za szczegółowy wykład z genetyki ;) To generalnie jest baaaardzo interesujący temat i głęboki jak rzeka. Interesuję się genetyką, zwłaszcza białych bokserów. Dostarczyłaś/eś mi cennych wskazówek. Jednakże póki nie ma badań potwierdzających znacznie większą zapadalność na alergie skórne, będę uważać że każde umaszczenie jest tak samo narażone, ponieważ przyczyn może być wiele. Quote
Recommended Posts