Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[B]Maks [/B]ja wiem co znaczy "naturalnie krótki" i co znaczy "kopiowany"... ale jakąś mi jedno obok drugiego nie pasuje :hmmmm:.
Chyba, że "kopiowany" ma określić długość tego ogona [co u aussie jest bardzo zmienne]...

• Replies 7.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='bonsai_88'][B]Maks [/B]ja wiem co znaczy "naturalnie krótki" i co znaczy "kopiowany"... ale jakąś mi jedno obok drugiego nie pasuje :hmmmm:.
Chyba, że "kopiowany" ma określić długość tego ogona [co u aussie jest bardzo zmienne]...[/quote]

może tak, ale nie będę się mądralowć....Ty na serio masz ochotę na Australijczyka...:-o, ciekawe co Birma na to ;)

A.

Posted

[quote name='Maks i Spark']Hello, jestem :p
fajne te Twoje smoki, żaba też był/a fajna, ale w życiu nie wzięłabym jej do ręki...

będę przychodzić...:cool3:

A.[/quote]

smoki, żaby - jak w bajce :cool3:
zapraszamy :loveu:

[quote name='bonsai_88']A nie mówiłam, że jestem niekumata ostatnio - nie wpadłam na to, żeby przesunąć stronę niżej :lol:...
Powiedz mi tylko co u Dulki znaczy "ogon naturalnie krótki, kopiowany" :crazyeye:? Bo znowu zgłupiałam :oops:[/quote]

to znaczy, że Dulka urodziła się z naturalnie krótkim ogonem, ale był ciut za długi niż wzorzec to dopuszcza i trzeba było skrócić... dlatego ma ogon naturalnie krótki, kopiowany. :cool1:

[quote name='Maks i Spark']to znaczy, że nikt go nie obcinał, z takim się urodziła....

A.[/quote]

no nie do końca ;)

[quote name='bonsai_88'][B]Maks [/B]ja wiem co znaczy "naturalnie krótki" i co znaczy "kopiowany"... ale jakąś mi jedno obok drugiego nie pasuje :hmmmm:.
Chyba, że "kopiowany" ma określić długość tego ogona [co u aussie jest bardzo zmienne]...[/quote]

kopiowany jedno ma znaczenie :eviltong:

[quote name='Maks i Spark']może tak, ale nie będę się mądralowć....Ty na serio masz ochotę na Australijczyka...:-o, ciekawe co Birma na to ;)

A.[/quote]

jak chce australijczyka to jeszcze dużo musi się nauczyć, a do Birmy to słyszałam, że lepiej nie brać piesków ;)

Posted

szczerze , to też coś mi nie pasuje w opisie , naturalnie krótki ale kopiowany ...
albo naturalnie krótki , albo kopiowany .. bo gdyby był naturalnie krótki , czyli właściwy dla rasy , nie musiał by być kopiowany , a skoro został skopiowany ..... to znaczy że co wadliwy ? bo co ? w niektórych krajach , jest zakaz kopiowania co idzie za tym zakaz wystawiania psów kopiowanych - w PL jest inaczej wiem i lux ... więc gdy np ten pies urodził się w Szwecji gdzie zakaz jest przestrzegany , a regulamin wystaw mówi o zakazie wystawiania psów kopiowanych urodzonych od roku (nie pamiętam czy 2007 , 2008) to ? nie znam wzorca rasy .. więc się nie wypowiem .. dyskwalifikacja / obniżona ocena ? skoro wadliwy ...
Bzdurą zatem jest wpis - naturalnie krótki , kopiowany - bo to się zaprzecza :)

Posted

hmm...w PL tak po prostu piszą - jak dla mnie mógłby być i pół długi ten ogonek, ale wzorzec mówi, że nie może być dłuższy niż 10cm...

"OGON: Prosty, przycięty lub z natury krótki, nie dłuższy niż 10 cm."

może tamte kraje, gdzie jest zakaz kopiowania mają odpowiednie zapisy i zmiany we wzorcach? gdzieś mi nawet któregoś razu wpadło w oko takie zdjęcie AS z troszkę dłuższym ogonem, ale jeszcze nie długim ;)

Posted

[quote name='agnethka']hmm...w PL tak po prostu piszą - jak dla mnie mógłby być i pół długi ten ogonek, ale wzorzec mówi, że nie może być dłuższy niż 10cm...

"OGON: Prosty, przycięty lub z natury krótki, nie dłuższy niż 10 cm."

może tamte kraje, gdzie jest zakaz kopiowania mają odpowiednie zapisy i zmiany we wzorcach? gdzieś mi nawet któregoś razu wpadło w oko takie zdjęcie AS z troszkę dłuższym ogonem, ale jeszcze nie długim ;)[/quote]

...ale to poplatąne ;)

Doberek :p

A.

Posted

[B]Aganetha[/B] aussie, bordery, husky i malamuty to są nasze najukochańsze rasy, z którymi Birma się dogaduje w 90% [jak do tej pory było 1 ścięcie z borderką, bo Bianka się bała i walki z atakującą Birmę Jagą] ;).

Z ogonami u aussie jest sytuacja tak pokręcona, że ta rasa sama z siebie może mieć każdą, dowolną długość ogona - całkowicie długi, całkowicie krótki, wszystkie długości pomiędzy :eviltong:. Ale o "wzorcowym" wymogu długości ogona nie wiedziałam :roll:... przynajmniej dzięki tobie wiem na co zwrócić uwagę przy wyborze psiaka [bo chcę wystawowego :diabloti:].

Posted

[quote name='bonsai_88'][B]Aganetha[/B] aussie, bordery, husky i malamuty to są nasze najukochańsze rasy, z którymi Birma się dogaduje w 90% [jak do tej pory było 1 ścięcie z borderką, bo Bianka się bała i walki z atakującą Birmę Jagą] ;).

Z ogonami u aussie jest sytuacja tak pokręcona, że ta rasa sama z siebie może mieć każdą, dowolną długość ogona - całkowicie długi, całkowicie krótki, wszystkie długości pomiędzy :eviltong:. Ale o "wzorcowym" wymogu długości ogona nie wiedziałam :roll:... przynajmniej dzięki tobie wiem na co zwrócić uwagę przy wyborze psiaka [[B][SIZE=3]bo chcę wystawowego[/SIZE][/B] :diabloti:].[/quote]

Drżyj konkurencjo.....:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

A.

Posted

[quote name='Maks i Spark']...ale to poplatąne ;)

Doberek :p

A.[/quote]

ano troszkę ;) wymyślają ludziska :evil_lol:

doberek :p

[quote name='bonsai_88'][B]Aganetha[/B] aussie, bordery, husky i malamuty to są nasze najukochańsze rasy, z którymi Birma się dogaduje w 90% [jak do tej pory było 1 ścięcie z borderką, bo Bianka się bała i walki z atakującą Birmę Jagą] ;).

Z ogonami u aussie jest sytuacja tak pokręcona, że ta rasa sama z siebie może mieć każdą, dowolną długość ogona - całkowicie długi, całkowicie krótki, wszystkie długości pomiędzy :eviltong:. Ale o "wzorcowym" wymogu długości ogona nie wiedziałam :roll:... przynajmniej dzięki tobie wiem na co zwrócić uwagę przy wyborze psiaka [bo chcę wystawowego :diabloti:].[/quote]

wzorzec to podstawa jak chcesz wystawowego :eviltong:
są jeszcze typy aussie "working" i "show" :evil_lol:

[quote name='Maks i Spark']Drżyj konkurencjo.....:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

A.[/quote]

już się boję :cool3:

Posted

[quote name='agnethka']no nic innego mi nie pozostało ;)
może już lepiej pochowam swoje psy :evil_lol:[/quote]

....głupia sprawa ;)

A.

Posted

[quote name='Maks i Spark']Pokaż, pokaż :lol:

A.[/quote]

uwaga - POKAZUJE :loveu:

[img]http://img24.imageshack.us/img24/5693/63770309.jpg[/img]

[img]http://img12.imageshack.us/img12/853/41486164.jpg[/img]

[img]http://img27.imageshack.us/img27/4969/20124942.jpg[/img]

[img]http://img33.imageshack.us/img33/6871/17257826.jpg[/img]

i moje ulubione maleństwo :loveu:

[img]http://img24.imageshack.us/img24/1464/56058969.jpg[/img]

Posted

[quote name='Asiaczek']Jesteś niesamowita! Podziwiam...
[URL]http://img33.imageshack.us/img33/6871/17257826.jpg[/URL]

Pzdr.[/quote]

[quote name='Maks i Spark']Ooooo :crazyeye:, jakie ładne, zdolniacha z Ciebie :loveu::lol:

A.[/quote]

:oops::oops::oops:

oj...bez przesady ;)

to są te rozety co im fotek nie zrobiłam :lol: muszę wyłudzić foty jeszcze jednego kompletu :lol: bo dwa tak wysłałam :lol:

Posted

A, i zapomniałam napisac, że bardzo podoba mi się dobranie kolorów, choć ja osobiście wole żywsze kolorki.
W tym zestawie jest i odpowiednio dobrana wielkośc rozet i "bogactwo" (w zalezności od rangi rozety). Naprawdę robisz się specjalistką w rozetkach. BRAWO!!!

Pzdr.

Posted

[quote name='Maks i Spark']koniecznie :p

A.[/quote]

nom tylko nie wiem czy będą mieli czas, bo wystawa jutro :roll:

[quote name='Asiaczek']A, i zapomniałam napisac, że bardzo podoba mi się dobranie kolorów, choć ja osobiście wole żywsze kolorki.
W tym zestawie jest i odpowiednio dobrana wielkośc rozet i "bogactwo" (w zalezności od rangi rozety). Naprawdę robisz się specjalistką w rozetkach. BRAWO!!!

Pzdr.[/quote]

wiesz jak u mnie jest ;) kolory dobieraja osoby zamawiające ;) czasami się zdarza, że szyję coś co mi się wogóle nie podoba, ale kogoś innego zachwyca ;)

do specjalistki to mi jeszcze bardzo daleko ;) ile ja szyję rozety? raptem od lutego ;)

Posted

znalazłam aussie z ogonami tzw. NBT 1/2 (czyli te krótke, ale ciut dłuższe, które u nas się przycina) - piesek ze szweckiej hodowli

[IMG]http://www.welladays.se/img/Molle_utst.jpg[/IMG]

w PL takich jeszcze nie znalazłam :shake:

Posted

[B]Aganetha [/B]poszukaj na forum aussiekowym - tam są nawet z ogonami 3/4 ;).
A psiaka chcę coś pomiędzy show a working, nie pamiętam jak się to nazywa :oops:... Swoją drogą wiesz, że podobno psy z krótkimi ogonami są lepiej oceniane na ringach :cool3:?