bea100 Posted February 2, 2005 Author Posted February 2, 2005 [quote name='musia']Sięgnęłam do "Nomenklatury ogarów" Jana Ostroroga ( XVII w) i jest tak:...[/quote] No nie, ,,kradzież" ogarzych imion, ładnie to tak? :lol: ...u mnie też będzie nastepnym razem miot na [b]C[/b] i teraz jestem ,,w kropce" zupełnej 8) To wiecie co? Jesli Psiara się zgodzi, to poprosimy oddzielnie dla gończych i oddzielnie dla ogarków (jasne, że na C :lol: ) Może być 2-członowe (ale tylko Polskie i najlepiej by nie było sławnych ,,poprzedników" oki?) Ja narzie ( ze słownika staropolszczyzny) mam takie pomysły na ogórki: Cenar- taniec XVI w Carz- cesarz Cny- tzn szlechetny Cyrograf Cetna- tzn wygrana Cicha- łagodna Czuła- tzn czujna Cudna ...ale cały czas zbieram pomysły :D Quote
bea100 Posted February 2, 2005 Author Posted February 2, 2005 Psiara: dla gończych mam takie pomysły: Carewna/Carewicz Czarowna/y Cenna/y Tylko nie wiem, czy takie imiona w rasie już były :-? I napisz jaki masz przydomek hodowlany, żeby się ładnie komponowało :P Wogóle to Hania powinna ,,posprawdzać" to co wymyślisz czy wybierzesz. Wiem, że w zeszłym roku było ponad 40 miotów gończych (ogarów naliczyłam tylko 17 ale to i tak 2*więcej niż w 2003 roku :( ). A fajnie by było aby imiona były oryginalne prawda? Quote
Guest Kamcia_14 Posted February 3, 2005 Posted February 3, 2005 Witam,dziękuję bardzo za zainteresowanie imiona są ciekawe kto wie kto wie :wink: Mój przydomek to Herbu Węszynos a co do imion to splagiatowałam :oops: w zeszłym roku nazwałam najpiękniejszą suczkę Bystra inie chvciałabym tej gafy powtórzyć.Bystra pojechała do Niemiec,mieszka w Hamburgu ,ma olbrzymi ogród i księdza za właściciela. Quote
Hania Posted February 3, 2005 Posted February 3, 2005 [quote name='Psiara']Mój przydomek to Herbu Węszynos a co do imion to splagiatowałam .[/quote] Dawniej u wielu gonczych i ogarow powtarzaly sie imiona. Ja osobiscie nie uwazam tego za cos zlego. Bystra, Bystry, Akord, Bas, Lutnia - to takie typowe i ładne imiona :-). A jak jest u ludzi - ciągle mamy jakąś Annę, Beatę, Kasię i jakoś nikomu to nie przeszkadza. Quote
bea100 Posted February 3, 2005 Author Posted February 3, 2005 BYSTRA ,,Herbu Węszynos"....nio ja już sobie wyobrażam to w ustach Niemca :lol: Haniu: masz generalnie rację...ale ja nadal uważam, że imiona powinny być tak oryginalne jak tylko się da :D Quote
bea100 Posted February 4, 2005 Author Posted February 4, 2005 A co tu tak cicho? Pomysły na C się skończyły? :lol: Ja jeszcze wymysliłam: Chrobry ( :D ) Psiara napisz nam swoje pomysły i co wybrałaś do tej pory 8) Quote
mmbbaj Posted February 4, 2005 Posted February 4, 2005 [quote name='bea100']A co tu tak cicho? Pomysły na C się skończyły? :lol: Ja jeszcze wymysliłam: Chrobry ( :D ) [/quote] No to i ja dorzucam swoje pomysły: Czeremcha Cynia Cynga Cyd :sweetCyb: Quote
Guest Kamcia_14 Posted February 7, 2005 Posted February 7, 2005 CHROBRY będzie na pewno wow super imię dzięki bardzo jak pięknie brzmi problem że ja jeszcze nie mam swoich typów na razie szukam takich co mnie chwycą za serce. CHROBRY chwycił. :lol: bea 100 dziekuję w imieniu przyszłego króla. Quote
Guest Kamcia_14 Posted February 7, 2005 Posted February 7, 2005 CENNA , CZUJNA te też mi się podobają ale nic na pewno dopuki się nie urodzą .Przebywając ze szczeniakami ibawiąc się z nimi na codzień najlepiej jest dobierać imiona do charakterków i urody.Tak zawsze robimy,że najpierw wybieramy dużo imion a potem je nadajemy jak maluchy rosną i pokazują swój charakter.To ttrzeci miot Smugi i coraz bardziej mi zależy na trafności w doborze imion nawet gdyby przyszły właściciel zmienił. Przecież to Gończe polskie. Quote
puz Posted February 7, 2005 Posted February 7, 2005 imiona oryginalne owszem ale zwarte i miłe dla ucha,to tak jak z ludzmi nazwac małego chłopca Franciszek....... :evilbat: Quote
Guest Kamcia_14 Posted February 7, 2005 Posted February 7, 2005 no myślę że nie przesadzę , a przynajmniej będę się starała, ale przecież ile ludzi tyle gustów i każdemu nie da się wygodzić nie? :wink: Quote
Guest Kamcia_14 Posted February 7, 2005 Posted February 7, 2005 A co do Franciszka to mamy znajomych któży tak właśnie nazwali swojego synka.Mieszkają w okolicy Krosna prowadzą gosp. agroturystyczne parę hektarów winnicy są z Podhala, a synio Franio jest super :D Oni zreszta też[/img]http://foto.onet.pl/upload/40/94/_398340_n.jpg[img]Na zdjęciu Franio z lewej.[/img] Quote
Guest Kamcia_14 Posted February 7, 2005 Posted February 7, 2005 [img]http://foto.onet.pl/upload/40/94/_398340_n.jpg[/img] Quote
bea100 Posted February 7, 2005 Author Posted February 7, 2005 [quote name='Psiara']CHROBRY będzie na pewno wow super imię ... ...bea 100 dziekuję w imieniu przyszłego króla.[/quote] Cieszę się, będę dumną mamą chrzestną :D Chrobry Herbu Wasal...to brzmi dumnie 8) Otóż to, czasem warto wpaść na...oczywistą rzecz :D A co sądzisz o imionach dwu-członowych? Quote
souris Posted February 7, 2005 Posted February 7, 2005 Ja tak czytam te Wasze propozycje imion i myślę, że biada cudzoziemcom :wink: Psiara Ty jesteś właścicielka Smugi ? :o Quote
Guest Kamcia_14 Posted February 8, 2005 Posted February 8, 2005 Souris a dlaczego się dziwisz nie wyglądam :wink: ?SMUGA jest moją sunią od momentu przywiezienia jej w pewny styczniowy wieczór od p.Wojtka Machaja.Było to 4 lata temu,jak szybko minęło dopiero co była rozrabiającym szczeniakiem a już stateczna :wink: dama. Quote
souris Posted February 10, 2005 Posted February 10, 2005 Nie no oczywiście nic w tym dziwnego, tylko się zdziwiłam bo się nie spodziewałam, mam ją u siebie na pulpicie, podoba mi się straaaaszliwie :D :D :D Gratuluję suni, jest prześliczna :D Quote
Guest Kamcia_14 Posted February 12, 2005 Posted February 12, 2005 A to już rozumiem.Trzeba było tak od razu, a ja się domyślałam niewiadomo czego :wink: Pozdrowienia od Smugi. Quote
bea100 Posted February 14, 2005 Author Posted February 14, 2005 Ogórkowa babcia się zgłasza :lol: Wspaniały Bohun :baby: zgłoszony na Katowice (:D), będzie wystawiany przez Puz :klacz: Nie wiem jeszcze co z Krakowską Bogdanką? :roll: Cudny Bajan :baby: zgłoszony na Wielką Warszawską (:D) Będę przy ringu ogarów w piątek, czy ktoś jeszcze zgłosił się w kwietniu na Torwar? Quote
puz Posted February 15, 2005 Posted February 15, 2005 Baetko tak jak juz wspominałam Bogdanka bedzie wystawiana od kwietnia -jakas jedna wystawa a potem od 9 miesiaca w klasie młodziezy tak jak teraz z Bohunkiem jedzie do Katowic- nie wykluczone ze pojedziemy z Iza i Jarkiem jak beda mieli wolna chwile. Potem ostra praca w młodziezy i posredniej z obojgiem i tu nie ma gadania Iza i Jarek sa za a Rafał tez nie jest przeciwny, poza tym dla Bogdanki trzeba wybierac wystawy w niedziele z powodu pracy Pana i nie wykluczone ze bede miec dodatkowego pasazera ( nie wiem czy Magda znajdzie transport dla Litwora wtedy bede cos musiała wykombinowac bo trzeba pomóc szkoda zeby Litwus nie pojechał) Co do Warszawy Beatko tak mysle ze musisz nam wybaczyc mi sie szykuje łodz poznań opole wrocław i przechlewko chyba w tym roku o warszawe nam zadaleko i musimy odpoczac Quote
Sabina1 Posted February 15, 2005 Posted February 15, 2005 Czytam, czytam i chyba będę płakać. Co roku chodzę na kwietniowe wystawy i co roku napawam się widokiem m.in. gończych. w tym roku bardiej jeszcze czekam na kwiecień, bo czytam gończakowe postyi znam prawie wszystkie psy z imienia. Marzę , żeby je wszystkie wreszcie zobaczyć, zwłaszcza wnuki Bei100, które znam od porodu. A tymczasem co i raz ktoś pisze, że nie jedzie. Rozumiem różne trudności, ale buuuu...... Quote
bea100 Posted February 15, 2005 Author Posted February 15, 2005 Kochana Puz, nie dziw się, że dopytuję się o Bogdaneczkę 8) Na zdjęciach mi wygląda na śliczną sunieczkę (podobną do mamy, zresztą od początku to był taka moja mała przytulanka Dunia i kocham ją bardzo jak to babcia :P). Wiem, że jest (szczęśliwą :lol: ) ogarkową ,,dzikuską" i dlatego się trochę martwię bo sama wiesz jak powinno się prowadzić wystawowego ogara 8) Sabina1: witaj kochana i nie wyobrażam sobie, byś nie podeszła do nas przy ringu ogarów :D Ja nie będę z Dunią w CH bo mam nadzieję, że będzie w tym czasie w ciąży...może... ale ciiiiiiiiiii :P Quote
Sabina1 Posted February 16, 2005 Posted February 16, 2005 Bohun, Bajan, Bławat, Bogdanka, Błoga....cały czas umyka mi szósty piesek Bochnar? nie pojawia się w postach? na jaką literę będą następne ogóreczki Duni, to chyba w czerwcu tak? och jak to cudownie, znowu napięcie na forum wzrośnie do granic możliwości. Wspaniale!!!!!!!!!!!! Quote
bea100 Posted February 16, 2005 Author Posted February 16, 2005 Bo szósty piesek ( tak, to był Bochnar) się nie pojawia i nie pojawi ["]. Biega sobie za tęczowym mostem. Nie pytajcie. Nie umiem o tym jego wypadku pisać, to wszystko zbyt bolesne. Było to nagłe i nie cierpiał. Cóż. Ja myslę, że to Rotti sobie wzięła jednego swojego pieska bo jej było samej i tam gdzie jest smutno. Ogarków -ROTTI ,,Poszły w las" jest pięć. Szczeniaczki ogórkowe? Mam nadzieję, że sie pojawią wcześniej niż w czerwcu. Dunia ma pierwszą randkę: 18go 8) Będą ( o ile się wszystko ,,uda" i będą) na kolejną literkę, czyli na ,,C" Quote
Sabina1 Posted February 16, 2005 Posted February 16, 2005 Przepraszam bardzo pokornie - nie wiedziałam. ani słowa więcej. Co do Duni uda się uda i liczę,że gdzieś w lipcu będzie gromadka podrośniętych ślicznych ogarzątek(Czeremcha, Czertwan, Czachar,Czeczotka itd) Przepraszam, że za wcześnie(zniosę gromy), ale bardzo się cieszę. Quote
Recommended Posts