Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Fajnie było by umieszczać tu sedziów, którzy dokładnie liczą zęby. Oczywiście liczenie zębów w rasach, gdzie jest dopuszczany tylko pełny zgryz, to żadna atrakcja. Atrakcją jest liczenie zębów wtedy kiedy nie potrzeba i czepianie się braków zębowych, gdy ten brak jest dopuszczalny.
Do tej pory moje Husky miały pełne zgryzy. Ale obecnie mam Haszczaka, któremu brakuje jednego P1. Jak najbardziej normalne w Husky ale sądzę, że któregoś dnia przyjdzie mi się zetknąć z sędzią dentystą, który w końcu się przyczepi i powywala z ringu albo poobniża oceny za tego typu brak.
Za śnieżne nosy już musiałam odpokutować w Chojnicach.

Pozdrawiam Hania

• Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jestem jak najbardziej za ;) Sama mam jednego chłopca z małym brakiem w uzebieniu (u seterów to niestety bardzo czeste) i dentysci sa moja zmora :)

Jak znajde chwilke to tez sie pochwale swoim dorobkiem ;) W Polsce jest kilku takich sedziow, za granica to głównie Czechy, Słowacja itp.
Są tez sedziowie, którzy liczą zeby i zwracaja uwage na braki (wpisuja do oceny itp) ale nie ma to wplywu na ocene itp. np. pani Galina Zhuk ;)

Szkoda, ze z wielu wystaw trzeba rezygnowac z tego powodu. A wyjazd za granice to czesto rosyjska ruletka ;)

Posted

Macie rację, tacy sędziowie to paranoja :mad::mad::mad: u sharpków liczą się na wystawach zgryz i do kłów.... ale co niektórzy wiedzą lepiej :mad::mad:

ja na tą liste wpisuję Jana GAJEWSKIEGO :angryy::angryy: jako czarna lista.......

a na listę pozytywną - Ewę Bukład - bardzo pozytywnie zaskoczyła

Posted

A to w przypadku pani Bukład miła zmiana. Byłam świadkiem obniżenia oceny za brak przedtrzonowca w rasie, w której njie ma wymogu posiadania kompletu uzębienia.

Posted

A kiedy ta zmiana u p.Bukład nastąpiła? Bo jeszcze pod koniec kwietnia ,na międzynarodowej w Opolu grzebała psu w paszczy ,szukajac P-I. Znalazła!
Te zęby u rasy mojego psa nie są wymagane. Wlasciwie powinna sprawdzic zgryz i uzebienie do kłów.
Ale skoro lubi szukać...

Posted

P. Kozłowska lubi grzebac w paszczach u bokserów :evil_lol: a na ostatniej wystawie w Sopocie okazało się, że sędzia z Czech p. Jaromir Dostal tel grzebał bardzo dokładnie, mało co a by mi sukę językiem zadławił bo sie próbowała bronić :mad: dostała za to notkę "nie wychowana"
Niektóre psiaki dostały bdb bo zdaniem sędziego nie miały wszystkich zębów, a niektóre wpis w karcie oceny "8 zębów w górnej szczęce" :crazyeye:

Posted

[quote name='Huskuś']Fajnie było by umieszczać tu sedziów, którzy dokładnie liczą zęby. Oczywiście liczenie zębów w rasach, gdzie jest dopuszczany tylko pełny zgryz, to żadna atrakcja. Atrakcją jest liczenie zębów wtedy kiedy nie potrzeba i czepianie się braków zębowych, gdy ten brak jest dopuszczalny.
Do tej pory moje Husky miały pełne zgryzy. Ale obecnie mam Haszczaka, któremu brakuje jednego P1. Jak najbardziej normalne w Husky ale sądzę, że któregoś dnia przyjdzie mi się zetknąć z sędzią dentystą, który w końcu się przyczepi i powywala z ringu albo poobniża oceny za tego typu brak.
Za śnieżne nosy już musiałam odpokutować w Chojnicach.

Pozdrawiam Hania[/quote]

Haniu, chodzą słuchy że ja jestem dentystką :evil_lol:
...ale to tylko w corgich - a Ty na szczęście nie masz owczarków ;)
A propos hasiorów moja Pepsi wyleciała z ringu w kl. championów za brak P1 u P. Urbanowskiej.

Posted

[quote name='Matakia']Haniu, chodzą słuchy że ja jestem dentystką :evil_lol:
...ale to tylko w corgich - a Ty na szczęście nie masz owczarków ;)
A propos hasiorów moja Pepsi wyleciała z ringu w kl. championów za brak P1 u P. Urbanowskiej.[/quote]

nie ładnie tak corgasom w zebiska zagladac ;) nie no u nas jest wszystko ok wiec nam dentysci nie przeszkadzają :evil_lol:

Posted

[quote name='Frytela']nie ładnie tak corgasom w zebiska zagladac ;) nie no u nas jest wszystko ok wiec nam dentysci nie przeszkadzają :evil_lol:[/quote]

Jak mus to mus ;) Zgryz ważna rzecz, ale liczyć nie liczę, no chyba żeby siekaczy nie było ;)

Posted

[quote name='Matakia']Haniu, chodzą słuchy że ja jestem dentystką :evil_lol:
...ale to tylko w corgich - a Ty na szczęście nie masz owczarków ;)[/quote]

To może sama dobrowolnie zapisz się na listę dentystów. :grins:
Hania

Posted

[quote name='Huskuś']Jak ktoś wyżej pisal Jaromir Dostal - zagląda tak w zęby, że psy dławią się i prawie wymiotują.
Hania[/quote]
ja :evil_lol:
nie będę pisac jeszcze raz, zacytuję moj wpis z tematu o p. Dostalu :mad:

[quote name='boksiedwa']W Sopocie sędziował yorki w sobotę i dziewczyny z obsługi ringu mówiły, że dyskwalifikował za nie rozwinięta klatkę piersiową :crazyeye: na Yorkach sie nie znam, ale chyba u nich klatka piersiowa nie ma znaczenia? :angryy:
W ogóle to mam wrażenie, że ten pan kiedyś może i był dobry w tym co robi, ale czasy świetności ma już za sobą i pora była by najwyższa przestać go zapraszać. W końcu płacimy taką kasę za wystawy, że mamy prawo do w miarę uczciwej i normalnej oceny a nie do wybryków dziwnych osób :angryy:

mojej boksy o mało co nie zadławił i wpisał championce w kartę "dobrze oswojona, nie wychowana, bez CWC" :D[/quote]

Posted

[quote name='Impresja']Jeśli chodzi o grupę 7 to dokładnie liczą zęby Pani Lorenc, [B][U]Pani Sobieszczańska[/U][/B] i Pani Szeliga-Szeremeta[/QUOTE]

To jakim cudem Ventu dostał u niej BOG? :roll: