Huskuś Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 Fajnie było by umieszczać tu sedziów, którzy dokładnie liczą zęby. Oczywiście liczenie zębów w rasach, gdzie jest dopuszczany tylko pełny zgryz, to żadna atrakcja. Atrakcją jest liczenie zębów wtedy kiedy nie potrzeba i czepianie się braków zębowych, gdy ten brak jest dopuszczalny. Do tej pory moje Husky miały pełne zgryzy. Ale obecnie mam Haszczaka, któremu brakuje jednego P1. Jak najbardziej normalne w Husky ale sądzę, że któregoś dnia przyjdzie mi się zetknąć z sędzią dentystą, który w końcu się przyczepi i powywala z ringu albo poobniża oceny za tego typu brak. Za śnieżne nosy już musiałam odpokutować w Chojnicach. Pozdrawiam Hania Quote
Talagia Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 Jestem jak najbardziej za ;) Sama mam jednego chłopca z małym brakiem w uzebieniu (u seterów to niestety bardzo czeste) i dentysci sa moja zmora :) Jak znajde chwilke to tez sie pochwale swoim dorobkiem ;) W Polsce jest kilku takich sedziow, za granica to głównie Czechy, Słowacja itp. Są tez sedziowie, którzy liczą zeby i zwracaja uwage na braki (wpisuja do oceny itp) ale nie ma to wplywu na ocene itp. np. pani Galina Zhuk ;) Szkoda, ze z wielu wystaw trzeba rezygnowac z tego powodu. A wyjazd za granice to czesto rosyjska ruletka ;) Quote
betka-sp Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 Macie rację, tacy sędziowie to paranoja :mad::mad::mad: u sharpków liczą się na wystawach zgryz i do kłów.... ale co niektórzy wiedzą lepiej :mad::mad: ja na tą liste wpisuję Jana GAJEWSKIEGO :angryy::angryy: jako czarna lista....... a na listę pozytywną - Ewę Bukład - bardzo pozytywnie zaskoczyła Quote
best13 Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 A to w przypadku pani Bukład miła zmiana. Byłam świadkiem obniżenia oceny za brak przedtrzonowca w rasie, w której njie ma wymogu posiadania kompletu uzębienia. Quote
mela2 Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 A kiedy ta zmiana u p.Bukład nastąpiła? Bo jeszcze pod koniec kwietnia ,na międzynarodowej w Opolu grzebała psu w paszczy ,szukajac P-I. Znalazła! Te zęby u rasy mojego psa nie są wymagane. Wlasciwie powinna sprawdzic zgryz i uzebienie do kłów. Ale skoro lubi szukać... Quote
boksiedwa Posted August 15, 2008 Posted August 15, 2008 P. Kozłowska lubi grzebac w paszczach u bokserów :evil_lol: a na ostatniej wystawie w Sopocie okazało się, że sędzia z Czech p. Jaromir Dostal tel grzebał bardzo dokładnie, mało co a by mi sukę językiem zadławił bo sie próbowała bronić :mad: dostała za to notkę "nie wychowana" Niektóre psiaki dostały bdb bo zdaniem sędziego nie miały wszystkich zębów, a niektóre wpis w karcie oceny "8 zębów w górnej szczęce" :crazyeye: Quote
Impresja&Simarilion Posted August 21, 2008 Posted August 21, 2008 Jeśli chodzi o grupę 7 to dokładnie liczą zęby Pani Lorenc, Pani Sobieszczańska i Pani Szeliga-Szeremeta Quote
Elitesse Posted August 22, 2008 Posted August 22, 2008 na II : Zbigniew Ostrowski Jolanta jablonska Karel Horak Quote
boksiedwa Posted August 22, 2008 Posted August 22, 2008 [quote name='Elitesse']na II : Zbigniew Ostrowski Jolanta jablonska Karel Horak[/quote] p. Kozłowska p. Dostal i pewnie jeszcze kilku innych :angryy: Quote
AlaNowak Posted August 23, 2008 Posted August 23, 2008 Do dwójeczki dorzucam jeszcze Pana Ryszarda Brolla jako psiego dentystę. Quote
leepa Posted August 24, 2008 Posted August 24, 2008 Państwo Zembijakowie, nie odpuszczą nawet najbardziej wyrywającemu się psu. Quote
AlaNowak Posted August 24, 2008 Posted August 24, 2008 Po dzisiejszej klubówce wyżłow dokładam Wacława Vlaska z Czech do grona dentystów. Quote
Matakia Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 [quote name='Huskuś']Fajnie było by umieszczać tu sedziów, którzy dokładnie liczą zęby. Oczywiście liczenie zębów w rasach, gdzie jest dopuszczany tylko pełny zgryz, to żadna atrakcja. Atrakcją jest liczenie zębów wtedy kiedy nie potrzeba i czepianie się braków zębowych, gdy ten brak jest dopuszczalny. Do tej pory moje Husky miały pełne zgryzy. Ale obecnie mam Haszczaka, któremu brakuje jednego P1. Jak najbardziej normalne w Husky ale sądzę, że któregoś dnia przyjdzie mi się zetknąć z sędzią dentystą, który w końcu się przyczepi i powywala z ringu albo poobniża oceny za tego typu brak. Za śnieżne nosy już musiałam odpokutować w Chojnicach. Pozdrawiam Hania[/quote] Haniu, chodzą słuchy że ja jestem dentystką :evil_lol: ...ale to tylko w corgich - a Ty na szczęście nie masz owczarków ;) A propos hasiorów moja Pepsi wyleciała z ringu w kl. championów za brak P1 u P. Urbanowskiej. Quote
Frytela Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 [quote name='Matakia']Haniu, chodzą słuchy że ja jestem dentystką :evil_lol: ...ale to tylko w corgich - a Ty na szczęście nie masz owczarków ;) A propos hasiorów moja Pepsi wyleciała z ringu w kl. championów za brak P1 u P. Urbanowskiej.[/quote] nie ładnie tak corgasom w zebiska zagladac ;) nie no u nas jest wszystko ok wiec nam dentysci nie przeszkadzają :evil_lol: Quote
Matakia Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 [quote name='Frytela']nie ładnie tak corgasom w zebiska zagladac ;) nie no u nas jest wszystko ok wiec nam dentysci nie przeszkadzają :evil_lol:[/quote] Jak mus to mus ;) Zgryz ważna rzecz, ale liczyć nie liczę, no chyba żeby siekaczy nie było ;) Quote
Frytela Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 no tak :) U nas to hmm chyba wszystko ok jesli chodzi o zgryzy, a siekacze sa na swoim miejscu, wiec sie nie boje :diabloti: ;) ;) Quote
Huskuś Posted August 29, 2008 Author Posted August 29, 2008 Jak ktoś wyżej pisal Jaromir Dostal - zagląda tak w zęby, że psy dławią się i prawie wymiotują. Hania Quote
Huskuś Posted August 30, 2008 Author Posted August 30, 2008 [quote name='Matakia']Haniu, chodzą słuchy że ja jestem dentystką :evil_lol: ...ale to tylko w corgich - a Ty na szczęście nie masz owczarków ;)[/quote] To może sama dobrowolnie zapisz się na listę dentystów. :grins: Hania Quote
boksiedwa Posted August 30, 2008 Posted August 30, 2008 [quote name='Huskuś']Jak ktoś wyżej pisal Jaromir Dostal - zagląda tak w zęby, że psy dławią się i prawie wymiotują. Hania[/quote] ja :evil_lol: nie będę pisac jeszcze raz, zacytuję moj wpis z tematu o p. Dostalu :mad: [quote name='boksiedwa']W Sopocie sędziował yorki w sobotę i dziewczyny z obsługi ringu mówiły, że dyskwalifikował za nie rozwinięta klatkę piersiową :crazyeye: na Yorkach sie nie znam, ale chyba u nich klatka piersiowa nie ma znaczenia? :angryy: W ogóle to mam wrażenie, że ten pan kiedyś może i był dobry w tym co robi, ale czasy świetności ma już za sobą i pora była by najwyższa przestać go zapraszać. W końcu płacimy taką kasę za wystawy, że mamy prawo do w miarę uczciwej i normalnej oceny a nie do wybryków dziwnych osób :angryy: mojej boksy o mało co nie zadławił i wpisał championce w kartę "dobrze oswojona, nie wychowana, bez CWC" :D[/quote] Quote
Talagia Posted September 1, 2008 Posted September 1, 2008 [quote name='Impresja']Jeśli chodzi o grupę 7 to dokładnie liczą zęby Pani Lorenc, [B][U]Pani Sobieszczańska[/U][/B] i Pani Szeliga-Szeremeta[/QUOTE] To jakim cudem Ventu dostał u niej BOG? :roll: Quote
Błyskotka Posted September 2, 2008 Posted September 2, 2008 Pani Szeliga - Szeremeta nie zawsze tak dokładnie. Quote
REDA&MELA Posted September 2, 2008 Posted September 2, 2008 [quote name='Błyskotka']Pani Szeliga - Szeremeta nie zawsze tak dokładnie.[/quote] A pani sama zagląda czy wystawca pokazuje? A ze swojej strony moge dodać p.Anne Samocką. Quote
Talagia Posted September 2, 2008 Posted September 2, 2008 [quote name='Błyskotka']Pani Szeliga - Szeremeta nie zawsze tak dokładnie.[/QUOTE] Na klubowej seterów najlepsze psy schodziły z bdb z tego właśnie powodu. :roll: Quote
Impresja&Simarilion Posted September 2, 2008 Posted September 2, 2008 Na wyborze BOG już chyba nikt w zęby nie patrzy. Poza tym Ventu chyba ma tylko malutki brak a jest piekny więc może mu odpuściła :p Quote
Recommended Posts